Mégse

Gálameccs után nyert a Sörcsere

A III. Séra Miklós kajak-kenus jégkorong bajnokságot a Sörcsere KDSE nyerte meg, az ifik között pedig a Vác I. csapata lett a legjobb. Az egykori kiváló kajak-kenusok, és a korábbi válogatott jégkorongozók gálamérkőzésére pedig minden eddiginél többen voltak kíváncsiak.

Hír

“A legfontosabb, hogy jól érezték magukat a csapatok – mondja ifj. Foltán László, a kajak-kenus jégkorong bajnokság főszervezője. – Ott tartunk, hogy a Séra Miklós emlékbajnokság egyre inkább motiválja a kajak-kenus csapatokat, vannak, akik már hónapokkal a versenyünk előtt jégre lépnek, elkezdik a gyakorlást az eseményre, és természetesen zrikálják egymást, hogy majd a Séra-bajnokságon meglátjuk ki a jobb. Nagy dolog, hogy a torna

a téli időszak meghatározó eseménye lett

a kajak-kenu sportágban. ”

A szombati program a kétszer 15 perces gálamérkőzéssel kezdődött. A kajak-kenu sport, valamint a jégkorong korábbi világbajnokainak, illetve kiválóságainak összecsapása után indult a mini-bajnokság, ahol öt az öt ellen, kétszer 5 percben játszottak körmérkőzést a csapatok. A felnőttek között a döntőt a Sörcsere KDSE és a Nyomorultak HC vívta meg, ahol egy hosszabbításban szerzett Vass András góllal a főleg kenusokból álló társaság győzött. Az ifiknél a fináléban két váci csapat léphetett a jégre.

Az eseménynek köszönhetően a kajak-kenus öregfiú baráti társaságok mellett vannak olyan szakosztályok, ahol újraéledt a Séra Miklós mesteredző által bevezetett hagyomány, és már a felkészülés részeként tekintenek a téli jégkorong-edzésekre. A szombati bajnokságra az UTE és a Vác 2-2 csapatot nevezett be, de a szegedi fiatalok is eljöttek hokizni.

“Az utánpótlás-csapatok között idén először két mini kajakot, és két Kajner-lapátot sorsoltunk ki. Az egyik MK-t a Vác, a másikat a Szeged nyerte, lapátból egyet az UTE, egyet pedig szintén a váciak vittek haza. Ezúttal is köszönjük a felajánlást Kajner Györgynek, aki egyébként jégre is lépett, és ezüstérmes lett a Nyomorultak HC csapatával” – tette hozzá Foltán László.

A gálamérkőzésen szereplő játékosok névsora 

Jégkorongozók: Horváth Csaba, Hajdú Levente, Pindák László, Csibi József, Szilassy Zoltán, Svasznek Bence, Tokaji Viktor, Vas Márton, Gröschl Tamás, Ladányi Balázs, Palkovics Krisztián, Szélig Viktor

Kajak-kenusok: Horváth Gabor, Beé István, Bozsik Gábor, Kucsera Gábor, Vass András, Siebel Lajos, Hűvös Viktor, Klenyán Tamás, Illés Roland, Almási Péter, Haller Ákos, Tarr György

A felnőttek között győztes Sörcsere KDSE csapatának tagjai:

Bartos Ferenc, Kósdi Balázs, Vass András, Agócs Bence, Szakállas Erik, Szigeti Péter

Fotó: Balogh Dávid

A nemzetközi mezőny versenyezni szeretne

Közvéleménykutatást készített a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF). A megkérdezett versenyzők közel 50 százaléka úgy gondolja, hogy a koronavírus miatt nem tudna megfelelően felkészülni az idei világbajnokságra, ennek ellenére többségük támogatja az idei versenyek megrendezését, és 64 százalékuk szívesen vár június végéig a 2020-as versenynaptárral kapcsolatos döntésekre.

Hír

Az ICF Sportolói Bizottságának kutatásából az is kiderült, hogy a válaszoló sportolók 14 százaléka egyáltalán nem tudott edzeni a koronavírus-járvány okozta korlátozások miatt. Ennek ellenére közel 90 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy sikerrel tudtak alkalmazkodni a kialakult helyzethez. 

A közvéleménykutatásban 65 ország több, mint 1100 sportolója vett részt, a kajak-kenu összes szakágát képviselve. A megkérdezett versenyzők több, mint 60 százaléka férfi, 41 százalékuk 18-23 éves, 25 százalékuk 23-30 év közötti, míg a maradék 34 százalék a harminc felettieket képviselte. 

A sportolók kicsivel több mint fele úgy gondolja, hogy pályafutásuk finanszírozására hatással lehet a koronavírus.

„Egy dolog biztosnak tűnik: ha lesz verseny,

a sportolók örömmel rajthoz állnak,

de csak akkor, ha a rendezők garantálni tudják az esemény biztonságát, és a mindenki számára egyenlő esélyeket biztosító lebonyolítást” – mondta Tim Lodge, az ICF Sportolói Bizottságának elnöke. 

„Ezt azok a sportolók is úgy gondolják, akik várhatóan idén nem versenyezhetnek majd az őket érintő korlátozások miatt. Tisztán látszik, hogy mindenki azt szeretné, ha a lehető leghamarabb újraindulnának a versenyek, még akkor is, ha egyelőre nem lehet teljes a mezőny.”

„Tisztáznunk kell, hogy kik vehetnek és kik nem vehetnek részt a versenyeken az utazási korlátozások miatt, és ez alapján tudjuk majd csak a versenyek rangját és rendszerét meghatározni” – tette hozzá Tim Lodge.

A sportolói közvéleménykutatás eredményeit az ICF Elnöksége is megkapta, a nemzetközi szervezet az év második felében további közvéleménykutatásokat tervez.

Bryn Price, a brit maratoni válogatott csapatvezetője is kutatást készített, amiből kiderül, hogy 5-7 százalékkal csökkent azoknak a sportolóknak a sebessége, akik 80 napig karanténban voltak.

Price minden korosztályt érintő vizsgálatában több mint 40 sportoló teljesítményét hasonlította össze, és megállapította a sebességcsökkenés okát. A versenyzők teljesítményét az rontotta le, hogy evezni nem tudtak, és csak otthon tréningezhettek.

Price a következő hetekben azt vizsgálja majd, hogy a sportolók mennyi idő alatt tudják visszaszerezni a járványhelyzet előtti gyorsaságukat, és fizikai állapotukat.

 

A kedd megint mozgalmas lesz

Június 2-án, délelőtt női C-1 200 méteren, délután pedig női C-2 500, valamint férfi K-4 500 méteren rendeznek tesztversenyt Szolnokon. A cél továbbra is az, hogy a magyar élmezőny tagjai versenyzési lehetőséghez jussanak, közben Hüttner Csaba szövetségi kapitány a csapathajók lehetséges összeállításait teszteli.

TESZTVERSENY 2.
Hír

Ezen a héten a férfi párosok szálltak vízre 1000 méteren, június 2-án (kedden) a edzésverseny-sorozat újabb olimpiai számokkal folytatódik. 

“Női kenuban van egy rendkívül ütőképes párosunk – mondta Hüttner Csaba szövetségi kapitány. – Balla Virág, és Devecseriné Takács Kincső évek óta professzionálisan készül a C-2 500 méterre, ők 2019-ben ebben a számban világbajnoki ezüstérmet szereztek, szeretném látni, hogy most hol tartanak a felkészülésben. NC-1 200 méteren viszont tavaly nem jött össze a kvótaszerzés, így a mostani tesztversenyen

azt a kenust keressünk,

aki jövőre sikeres lehet a szegedi pótkvalifikációs viadalon. A férfi K-4-ben pedig a csapathajók lehetséges összeállításait teszteljük, a számban tavaly kvótát szerző versenyzők mellett vízre szállnak majd más izgalmas egységek is.” 

A tavalyi szegedi kvalifikációs világbajnokságon ötödik helyezést-, és négy olimpiai kvótát szerzett a magyar válogatottnak a Tótka Sándor, Nádas Bence, Birkás Balázs, Kuli István összeállítású négyes. Ebből az egységből most kimarad a szegediek többszörös világbajnoka, Birkás Balázs, helyette a betegség után visszatérő Molnár Péter ült vissza a hajóba. 

“Idén tavasszal is többféle összeállításban teszteltük a négyest, az edzőnk, Hüvös Viktor úgy döntött, hogy

most nélkülem próbálja ki

az egységet az edzésversenyen – mondta Birkás Balázs. –   Nem izgatom magam ezen, hiszen a jövő évi válogatók még messze vannak, addig bármi történhet. – A kapitány kérésének megfelelően beültem egy másik négyesbe, Balaska Márkkal, Dombvári Bencével, és Csizmadia Kolossal indulok majd kedden. Ellenfeleink évek óta K-4-ben versenyeznek, a mi hajónkban pedig Balaska Márk és Csizmadia Kolos elsősorban a 200 egyesre készül, Bence pedig az 1000 párosra, ennek ellenére megpróbálunk mindent kihozni ebből a lehetőségből” – mondta a kétszeres világbajnok, aki jelenleg Szegeden készül, és egyesben kifejezetten jó formában érzi magát. 

A versenyen egy harmadik négyes, a tavalyi U23-as világbajnokságon bronzérmet szerző Béke Kornél, Németh Viktor, Koleszár Mátyás, Varga Ádám összeállítású hajó is vízre száll majd.   

Az eseményen minden egység két óra különbséggel, kétszer teljesíti a távot. A női C-1-es futamok délelőtt 10-kor, és délben, a női kenu párosok versenyei 15.10, és 17.10-kor kezdődnek, a férfi 500 négyesek pedig 15.00-kor és 17.00-kor csapnak össze. A futamokat a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) Facebook-oldalán élőben közvetítjük!