Mégse

Gálameccs után nyert a Sörcsere

A III. Séra Miklós kajak-kenus jégkorong bajnokságot a Sörcsere KDSE nyerte meg, az ifik között pedig a Vác I. csapata lett a legjobb. Az egykori kiváló kajak-kenusok, és a korábbi válogatott jégkorongozók gálamérkőzésére pedig minden eddiginél többen voltak kíváncsiak.

Hír

“A legfontosabb, hogy jól érezték magukat a csapatok – mondja ifj. Foltán László, a kajak-kenus jégkorong bajnokság főszervezője. – Ott tartunk, hogy a Séra Miklós emlékbajnokság egyre inkább motiválja a kajak-kenus csapatokat, vannak, akik már hónapokkal a versenyünk előtt jégre lépnek, elkezdik a gyakorlást az eseményre, és természetesen zrikálják egymást, hogy majd a Séra-bajnokságon meglátjuk ki a jobb. Nagy dolog, hogy a torna

a téli időszak meghatározó eseménye lett

a kajak-kenu sportágban. ”

A szombati program a kétszer 15 perces gálamérkőzéssel kezdődött. A kajak-kenu sport, valamint a jégkorong korábbi világbajnokainak, illetve kiválóságainak összecsapása után indult a mini-bajnokság, ahol öt az öt ellen, kétszer 5 percben játszottak körmérkőzést a csapatok. A felnőttek között a döntőt a Sörcsere KDSE és a Nyomorultak HC vívta meg, ahol egy hosszabbításban szerzett Vass András góllal a főleg kenusokból álló társaság győzött. Az ifiknél a fináléban két váci csapat léphetett a jégre.

Az eseménynek köszönhetően a kajak-kenus öregfiú baráti társaságok mellett vannak olyan szakosztályok, ahol újraéledt a Séra Miklós mesteredző által bevezetett hagyomány, és már a felkészülés részeként tekintenek a téli jégkorong-edzésekre. A szombati bajnokságra az UTE és a Vác 2-2 csapatot nevezett be, de a szegedi fiatalok is eljöttek hokizni.

“Az utánpótlás-csapatok között idén először két mini kajakot, és két Kajner-lapátot sorsoltunk ki. Az egyik MK-t a Vác, a másikat a Szeged nyerte, lapátból egyet az UTE, egyet pedig szintén a váciak vittek haza. Ezúttal is köszönjük a felajánlást Kajner Györgynek, aki egyébként jégre is lépett, és ezüstérmes lett a Nyomorultak HC csapatával” – tette hozzá Foltán László.

A gálamérkőzésen szereplő játékosok névsora 

Jégkorongozók: Horváth Csaba, Hajdú Levente, Pindák László, Csibi József, Szilassy Zoltán, Svasznek Bence, Tokaji Viktor, Vas Márton, Gröschl Tamás, Ladányi Balázs, Palkovics Krisztián, Szélig Viktor

Kajak-kenusok: Horváth Gabor, Beé István, Bozsik Gábor, Kucsera Gábor, Vass András, Siebel Lajos, Hűvös Viktor, Klenyán Tamás, Illés Roland, Almási Péter, Haller Ákos, Tarr György

A felnőttek között győztes Sörcsere KDSE csapatának tagjai:

Bartos Ferenc, Kósdi Balázs, Vass András, Agócs Bence, Szakállas Erik, Szigeti Péter

Fotó: Balogh Dávid

A Héraklész Gálán is bezsebelt egy díjat Kopasz Bálint

A hagyományos Héraklész Gálán négy kategóriában is jelöltek voltak kajak-kenusok, Kopasz Bálint meg is nyerte a díjat.

Hír

Az Uránia filmszínházban rendezett ünnepségen a 2019-es év korosztályos és felnőtt Európa- és világbajnokságain legeredményesebben szerepelt utánpótláskorú versenyzőket és edzőiket jutalmazták. A férfi egyéni kategóriában a felnőttek között világbajnoki címet nyert Kopasz Bálint győzelméhez nem igazán férhetett kétség. A még mindig csak 22 éves kajakost és edzőjét, édesanyját, Demeter Irént is díjazták.

A nők ugyanezen kategóriájában a korosztályos világbajnokságon aranyérmes Kőhalmi Emese negyedik lett. Másik két kategóriában viszont egyaránt a második helyen végeztek kajak-kenusok.

A világbajnoki címet nyert Szellák Szabina, Kőhalmi Emese, Rendessy Eszter, Csikós Zsóka női kajak négyes a női kiscsapat, a K-2-ben ugyancsak világbajnoki aranyérmet szerző Koleszár Mátyás, Németh Viktor Máté páros pedig a férfi kiscsapat kategóriában lett második.

Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter felidézte: immár közel két évtizede díjazzák a múlt év korosztályos és felnőtt világversenyein legeredményesebben szerepelt utánpótláskorú sportolókat és edzőiket.

A sport rendkívül fontos szerepet játszik az ember jellemének kialakulásában”

– hangsúlyozta a miniszter, aki elmondta, az állam oly módon segíti a sportot, hogy megteremeti a feltételeket, biztosítja hozzá az infrastruktúrát és ösztöndíjakkal támogatja azokat, akik megérdemlik. Hozzáfűzte: a megközelítően 560 millió forintos támogatással közel 1500 sportoló szárnyalását segítik a Héraklész Programban.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a sport egyik legfontosabb ágazata az utánpótlás-nevelés. “Ezúttal tizenhárom sportág hatvanhét sportolóját és harminc edzőjét díjazzuk, akik már most példaképek – fogalmazott az államtitkár. – Értetek fognak emberek millió szorítani,

ti lesztek azok, akiknek a hatására gyermekek ezrei kezdenek el sportolni”

– szólt az ifjú versenyzőkhöz Szabó Tünde, aki megköszönte a szülők és az edzők fiataloknak nyújtott segítségét is.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke köszöntőjét azzal kezdte, hogy kitűnően időzítették a gálát, mert éppen most tértek haza a lausanne-i téli ifjúsági olimpiáról, ahol a 23 fős magyar csapat hat érmet, közte két aranyat nyert. A MOB elnöke hozzátette: bízik abban, hogy a tokiói olimpián több mint 160 magyar versenyző lesz jelen. “Megkockáztatom, hogy ott már mindenki héraklészes lesz” – jelentette ki Kulcsár Krisztián.

Budapestre látogatnak Európa legjobbjai

Az idén végre Budapest is komoly kajak-kenu világversenyt rendezhet 2020. július 20-26. között, hiszen Magyarországon kerül sor az ifjúsági, U23-as és felnőtt maraton Európa-bajnokságra, méghozzá egy teljesen új helyszínen. Erről kérdeztük a verseny egyik főszervezőjét, Weisz Róbertet.

Hír

„A Magyar Kajak-Kenu Szövetség szeretett volna Budapesten rendezni egy nemzetközi versenyt, és mivel gyorsasági kajak-kenu pálya még nincs a fővárosban, így esett a választás a maraton Európa-bajnokságra, amelyre soroksári Duna szakasz kiválóan alkalmas. Nagyon örülünk annak, hogy végre a főváros is otthont adhat egy ilyen jeles eseménynek” – mondta Weisz Róbert szövetségi kapitány, aki egyben az Eb technikai vezetője is.

A Daru-domb és az előtte fekvő terület lesz az Európa-bajnokság központja. A domb és Kolonics sétány közötti lépcsős partvonal akár lelátónak is megfelel, a szervezők úgy terveziuk, hogy a sétány magasságában lesz a rajt, a befutó és a futószakasz is.

„A maratonnál általában a rajt egy klasszikus stégről történik, de az elmúlt időszakban több versenyen a síkvízen is ismert rajtgépből indultak a kajak-kenusok. Mi is vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy ezt tudjuk csinálni. A rajt után folyásiránnyal lefelé indul majd el a mezőny, 1700 méterrel lejjebb lesz a forduló, ez már belelóg a csepeli kajak-kenu pályába. A felső fordulót a Kolonics sétányhoz tesszük, hogy

minél közelebb vigyük a nézőkhöz ezt az izgalmas részt.

Egy kör 3,6 kilométer lesz, ebből 100 méter a futószakasz. A verseny befejező kiskörében egy kilométert kell megtennie a mezőnynek, a végén pedig folyásiránnyal szemben lesz a befutó” – vázolta fel a pályáról való tudnivalókat Weisz Róbert.

A szövetségi kapitány hozzátette, hogy a magyar versenyzőkön már érezni, hogy nagyon készülnek az Eb-re, amelyet második alkalommal rendez meg Magyarország (korábban Győr látta vendégül Európa legjobbjait).

„Valószínűleg az idén meg is fordul a prioritás a vb és az Eb között, mert versenyzőink nagyon szeretnének hazai közönség előtt bizonyítani. Mi ehhez minden segítséget meg is adunk, úgy tervezzük, hogy az Európa-bajnokság előtt

még egy edzőtábort tartunk majd a versenyhelyszínen.

A kontinenstorna előtti két nap, július 20-án és 21-én a masters Európa Kupát rendezzük meg ugyanezen a helyszínen, így addigra már teljesen kész lesz a pálya, akkor is lesz lehetőségük versenyzőinknek megszokniuk a környezetet. Az idén a világbajnokságra, amely egy hónappal később lesz, nem is rendezünk második válogatót, hanem az országos bajnokság alapján kerül kihirdetésre az Európa-bajnoki keret, amelyen csak egy gyengébb Eb-szereplés esetén változtatunk.”

A futamokról drónok segítségével élő közvetítés is lesz az interneten, de a helyszínre kilátogató nézők is láthatják majd a történéseket egy nagy kivetítőn.

Várunk mindenkit szeretettel a maraton Európa-bajnokságra júliusban!