Mégse

Frissítő magyar éremeső a francia hőségben

Majdnem minden számban született magyar érem a Franciaországban zajló maraton Európa-bajnokság nyitónapjának délelőtti programjában.

Hír

A több mint 40 fokos napközbeni hőmérséklet miatt előrehozták a délelőtti és eltolták a délutáni futamokat, és mivel a szállás egyórás útra van a versenyhelyszíntől, ezért hajnali öt órakor kellett kelniük a reggel rajtolóknak. Szerencsére a korai kelés nem viselte meg a magyarokat, hiszen egyből egy aranyéremmel nyitottunk: ifi K1-ben Makrai Sára győzött, Csonka Eszter pedig harmadikként ért célba.

Hasonlóan folytatódott magyar szempontból az Eb, hiszen ifi C1-ben a férfiaknál Pálla Balázs nagy fölénnyel végzett az élen, Nagy Olivér ugyanitt hetedik lett.

Újabb két magyar éremmel folytatódott a délelőtti program, Horányi Dóra ezüst-, Bonyai Regina pedig bronzérmet szerzett a felnőtt kenus nők rövidkörös versenyében. A férfiak ugyanezen számában Laczó Dániel negyedikként, Nagy Gergely pedig hetedikként ért célba.

Női K1-ben a rövidkörös versenyben Czéllai-Vörös Zsófia már menetrendszerűen szállította az aranyérmet, Kiszli Vanda pedig negyedik lett. A férfiak ugyanezen számában Boros Adrián bronzérmet nyert, míg Aranyosi Gábor hetedikként végzett.

Csütörtökön még egy futamot rendeztek este, az ifi férfi kajakosoknál Petró Vince megfejelte még egy arannyal a nyitónap történéseit, Vékássy Bendegúz pedig nyolcadik lett.

A négy arany-, egy ezüst- és három bronzéremmel a magyar csapat egyelőre toronymagasan vezeti az éremtáblázatot.

Szabó Gabriella ismét egy csapatban Kozák Danutával

Az Újpesti Torna Egyletben folytatja a pályafutását a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Szabó Gabriella. A rutinos versenyző így ismét egy csapatban készülhet gyerekkori párostársával, Kozák Danutával, akivel mindhárom ötkarikás aranyérmét nyerte.

Hír

“Danával korábban már sokszor bebizonyítottuk, hogy nemcsak a versenyeken vagyunk jó hatással egymásra, hanem a felkészülés alatt is. Vártam már, hogy újra együtt dolgozhassunk,

erős csapatot fogunk alkotni hármasban Lucz Dórival”

– mondta az UTE új versenyzője, aki 11 év után távozott a Budapesti Honvédtól.

Szabó Gabriella a riói játékokat követően több edzőnél is megfordult, az elmúlt három évben mégsem tudott bekerülni a magyar válogatottba. Új klubja színeiben szeretné visszaküzdeni magát a legjobbak közé. A felkészítéséért továbbra is Tóth László felel majd.

A 33 éves Szabó Gabriella 2012-ben Londonban négyesben, négy évvel később, Rio de Janeiróban négyesben és párosban lett olimpiai bajnok, emellett 2008-ban, Pekingben ezüstérmet szerzett, szintén a K-4-es versenyszámban.

Idén a Szeged lett a legeredményesebb

Elkészült a tagszervezetek közti bajnoki összesítés, idén az NKM Szeged VE végzett az abszolút első helyen a pontversenyben. A klub az elmúlt években rendre ott volt a dobogó valamelyik fokán. 2019-ben a második a Graboplast Győr lett, a harmadik pedig a KSI SE.

Hír

A szegediek tavaly sem maradtak le sokkal a győri klub mögött, sőt, ha a masters eredményeket nem számítjuk bele, akkor az egyesület – minimális különbséggel – már 2018-ban is megnyerte a bajnoki összesítést.

“Óriási büszkeség számunkra, hogy az élen zártunk. A versenysportban 2018-ban mindössze 0,25 pont előnnyel nyertük meg az összesített pontversenyt. Az idén még több pontot szereztünk,

sokat léptünk előre és szinte mindenben fejlődtünk.

Ez a nagyszerű eredmény pedig egy tudatos szakmai munka gyümölcse, amely mögött egy nagy csapat áll” – mondta Sík Márton. Az NKM Szeged VE szakmai vezetője hozzátette, hogy az egyesület motorjai azok a lelkes edzők, akik szinte az év minden napján dolgoznak, de megköszönte a segítséget a klub minden alkalmazottjának, valamint a szülőknek, és az egyesület támogatóinak is.

Az összesített pontversenyben tavaly 1571 pontot szerzett a győztes győri klub, idén a szegediek 1674-el nyertek. 2019-ben az első és a második között 76,5 pont lett a különbség, 2018-ban ennél jóval kisebb, mindössze 8,5 pont különbség döntött. A harmadik helyezett mindkét évben a KSI SE lett, amelyik 130 ponttal többet szerzett idén, mint egy évvel korábban. A bajnoki összesítésbe idén már a sárkányhajós eredmények is bekerültek, de ebben a szakágban a legjobb három egyesület közül csak a Graboplast Győr szerzett pontokat.

Az első három helyezett mögött 2019-ben az UTE lett a negyedik, de a lila-fehérek már több mint 150 bajnoki ponttal vannak lemaradva a dobogóról, tehát a legjobb három, és az üldözők között ezúttal is kisebb szakadék alakult ki. Az UTE kajak-kenusai ennek ellenére egy helyet előreléptek, hiszen idén meg tudták előzni a most ötödik helyen végző Lágymányosi Sparit.

További érdekesség, hogy a legjobb tíz egyesület mezőnye alig változott. Az élklubbok közül 2019-ben kiesett a Tiszafüred (ezúttal 11. lett), míg a tavaly tizenegyedikként végző MTK idén a nyolcadik helyezést szerezte meg a bajnoki listán.

Bajnoki Pont Részletes 2019