Fölényes magyar siker a húsz üléses versenyben

Péntek délután megkezdődtek a magyarok által nagyon várt 2000 méteres versenyek. Nemzeti csapataink nem véletlenül hangsúlyozták, hogy ebben a számban javítanak a mérlegükön: több kategóriában is sikerült a dobogó tetejére állni.

Sárkány Eb
Hír

Reményi Péter csütörtökön kissé keserédesen nyilatkozott a nemzeti versenyben szereplő csapataink teljesítményéről. Az oroszok egymás után zsebelték be az aranyakat, a mieink részéről hiányzott a plusz (jó pár erős ember a csapatból), hogy sikerüljön megcsípni a keleti ország egységeit. A nap végén fejben már a 2000 méterekre fókuszáltak a versenyzők, hiszen az elmúlt évek tapasztalatai alapján ezen a távon meghatározó szereplői a mieink a világversenyeknek. Így is lett!

A 20 üléses versenyek során a senior és a masters korosztály mix versenyében, valamint a masters férfiaknál is győzött válogatottunk, a senior férfiak pedig ezüstérmet vehettek át. A 10 ülésesek versenyében a senior mix kategóriában ismét orosz győzelem született, csapatunk mindössze hat századdal maradt el az olaszoktól, s zárt a harmadik helyen. Míg masters mixben toronymagasan nyert a magyar egység.

„Ahogyan korábban is mondtuk, a kétezer méter a mi versenyszámunk, s csapataink beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. A húsz üléses senior mix verseny során nagyon okosan, taktikusan versenyzett csapatunk, az oroszok pedig végig „harcoltak”, ütköztek is, így ki kellett őket zárni a versenyből. Attól függetlenül, hogy az oroszokat kizárták, az időnk sokkal jobb volt náluk, és nagyon meggyőző volt a különbség, tizenhat másodperc a második ukrán egység és a győztes magyar hajó között – mondta Patyi Melinda, a sárkányhajó szakág vezetője, aki kitért a tíz üléses hajók versenyére is. – A senior tízes mix csapatunknál csak hat század döntött arról, hogy csapatunk a bronzérmes pozícióban zár az olaszok mögött, a teljesítményük így is szép, hiszen a rajtnál ötödikként indultak, és hullámos vízen megelőztek két csapatot. Ha előzni kell, az mindig idővesztéssel jár. A masters hajóink száz százalékos teljesítményt nyújtottak, le a kalappal előttük.”

Klubcsapataink ezúttal is kiemelkedően teljesítettek: senior mixben a 20 és 10 üléses számot is a Szegedi Sárkányhajó Egyesület nyerte, az ESMTK egy győzelmet, egy második és egy harmadik helyet, a Lapátolók SE pedig két harmadik és egy második helyet ünnepelhetett, de a Dragon Aqua, a Fény Dragon is dobogóra állhatott a nap során.

„A Szegedi Sárkányhajó Egyesület a klub kategóriában egyértelműen kiemelkedik a mezőnyből. Ma is szépen teljesítettek, sajnálom, hogy nem indultak a válogatón, de úgy futottak neki ennek a szezonnak, hogy a klub Európa-bajnokságon és a klub világbajnokságon szeretnének az idén szerepelni” – tette hozzá Patyi Melinda.

Szombat reggeltől az 500 méteres számokkal folytatás a Maty-éren.

Zombori Dominik: öt arany és új motiváció

Nagy sikert ért el a hétvégi racicei Olimpiai Reménységek Versenyén a szegediek fiatal kenusa, Zombori Dominik, aki öt aranyéremmel zárta az eseményt. Öt arannyal volt csúcstartó a kajakos Piller Szabina, aki 2014-ben Pöstyénben ért el ehhez hasonló sikert, valamint a Slihoczki Ádám, Szőke Attila kenupáros, ők tavaly Szegeden állhattak ötször a dobogó legfelső fokára.

ORV
Hír

Öt arannyal zárta a hétvégi racicei Olimpiai Reménységek Versenyét Zombori Dominik. A szegediek kenusa C-1 500, C-4 500, C-2 1000, C-4 200 és C-2 200 méteren állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A racicei napok a sikerek mellett új motivációt is adtak a fiatal versenyzőnek, aki jövőre olimpiai számban szeretne rajthoz állni és érmet szerezni a korosztályos világbajnokságon.

„Az idén a fő cél az volt, hogy kijussak az Európa- és a világbajnokságra, ami sikerült is, sőt négyesben mindkét versenyen ezüstérmes lettem. Az Olimpiai Reménységek Versenye afféle ráadása volt ennek a szezonnak, és azért is örülök különösen ezeknek az aranyérmeknek, mert betegség után, nem a legjobb állapotban utaztam a versenyre” – mesélte Vécsi Viktor és Boldizsár Gáspár tanítványa, akinek ez volt az utolsó ORV-je, jövőre már csak az ifjúsági korosztályban szerepel.

Hogy melyik távra fókuszál leginkább?

„Bár az idén az ötszáz méter ment a legjobban, természetesen az a célunk az edzőimmel, hogy olimpiai távon, olimpiai számban indulhassak majd a jövő évi világversenyeken – folytatta a versenyző, akinek édesapja is kenuzott, így szülői vonalon ismerkedett meg a sportággal.

„A kenuzás előtt úsztam és dzsúdóztam, de egyik sem fogott úgy meg, mint ez a sportág. Az úszás laboratóriumi körülményei, a faltól-falig élet után nagyon jó volt megélni a természet közelségét, s jó társaságba is kerültem – magyarázta Zombori Dominik, aki a szegedi kenu sikerére is kitért. – Szegeden nagy hagyományai vannak a kenuzásnak, Kacsa bácsi, Vécsi Viktor, Boldizsár Gáspár tudása, tapasztalata nagyon sokat jelent nekünk, és persze az is fontos a sikereinkben, hogy itt van nekünk a Tisza és a Maty-ér is. A Tisza ősszel és tavasszal tökéletes az alapozáshoz, a Maty-ér pedig a legjobbat hozza ki belőlünk a versenyszezonban.”

30 aranyéremig jutottak a magyarok

Szokás szerint letarolta a világot az Olimpiai Reménységek Versenyén a 15-17 éves versenyzőkből álló magyar válogatott. A mieink vasárnap a 200 méteres döntők során 10 arany-, 1 ezüst és 7 bronzérmet szereztek, a három nap alatt pedig összesen 30 aranyéremig jutottak és 66 érmet gyűjtöttek. A szegediek kenusa, Zombori Dominik egymaga öt aranyérmet nyert a racice-i hétvégén.

Hír

A legfiatalabb fiúk versenyét K-1 200 méteren Keresztes Kristóf Domonkos nyerte, az 1000 és 500 méteren győztes Kiss Ádámnak a legrövidebb távon is összejött egy bronzérem. A 17 éves női kajakosok között Biben Karina Klaudia lett a győztes, a legfiatalabb lányoknál pedig Rendessy Eszter nyert K-1-ben. Érdekesség, hogy az UTE 15 éves versenyzője idejével a két évvel idősebb korosztály döntőjét is megnyerte volna. Férfi C-1 200 méteren a 2001-es születésűek mezőnyében Hodován Dávid harmadik lett.

Női kenuban Nagy Bianka triplázott, hiszen mind a három távon győzni tudott C-1-ben, mögötte a lengyel Szulecka lett a második, Szamosi Blanka pedig bronzérmet vehetett át.

Győzni az idősebb női kajakosok között Nyuli Dóra és Gábor Netta a sprinttávon, ahogy Kocsis Ádám és Zombori Dominik is nyert, szintén a 2000-es születésűek fiúk C-2 200 méteres számában. Érdekesség, hogy ez a duó 1000 méteren is nyert pénteken az ORV-n.

Szintén fiú kenuban, a fiatalabbak között győzött C-2 200 méteren a Hodován Dávid, Kollár Kristóf összetételű egység, egy másodperccel megelőzve a németeket és kettővel a harmadik helyen befutó Besenyei Ádám, Odnoga Martin duót.

C-2 200 méteren női kenuban az idősebbek között nyert a Molnár Csenge, Szamosi Blanka összeállítású hajó, míg a fiatalabbaknál Horányi Dóra és Folberth Nóra bronzérmes lett.

Férfi K-4 200 méteren nyert a Csokor Erik, Gergő Bálint, Keresztes Kristóf, Nikodém Patrik összetételű magyar négyes. Női K-4 200 méteren ezüstérmes lett a németek mögött a Szellák Szabina, Szabó Cintia, Gábor Netta, Csikós Zsóka alkotta magyar hajó és harmadik lett a Kovács Mirtill, Nyúli Dóra, Pazár Anna Luca, Rendessy Eszter összeállítású másik magyar egység.

A 2017-es ORV utolsó versenyszámát is a mieink nyerték az egész hétvégén kiváló formát mutató férfi kenu szakágnak köszönhetően. Aranyérmes lett a Zupkó Balázs, Zombori Dominik, Mitró Márton, Kocsis Ádám összeállítású egység, míg a Horváth Benedek Tamás, Kollár Kristóf, Hodován Dávid és Bucsi Bálint összetételű magyar egység bronzérmet vehetett át.

Ezzel a győzelmével Zombori Dominik lett a magyar csapat legeredményesebb versenyzője, hiszen a 17 éves kenus győzni tudott C-2 1000 és 200 méteren, C-4 500 és 200 méteren, valamint C-1 500 méteren is.

„Minden Olimpiai Reménységek Versenyének van egy hőse, az idén Zombori Dominik lett az. Hihetetlen, amit véghez vitt, túlteljesített minden várakozást az öt aranyérmével. Egyébként az egész csapat nagyon egységes és eredményes volt, minden szakágban erős a magyar utánpótlás, talán egyedül férfi kajakban látszik az, hogy a csapathajókat érdemes előbb összeállítani és többet készülni a párosokra és a K-4 500 méteres számra. A 30 aranyérem és a 66 érem ennek ellenére önmagáért beszél, az eredmények mutatják, hogy a következő években is jól fogunk majd szerepelni ifiben a világversenyeken” – mondta csapata hétvégi teljesítményéről Dónusz Éva, utánpótlás szövetségi kapitány.