Fölényes magyar siker a húsz üléses versenyben

Péntek délután megkezdődtek a magyarok által nagyon várt 2000 méteres versenyek. Nemzeti csapataink nem véletlenül hangsúlyozták, hogy ebben a számban javítanak a mérlegükön: több kategóriában is sikerült a dobogó tetejére állni.

Sárkány Eb
Hír

Reményi Péter csütörtökön kissé keserédesen nyilatkozott a nemzeti versenyben szereplő csapataink teljesítményéről. Az oroszok egymás után zsebelték be az aranyakat, a mieink részéről hiányzott a plusz (jó pár erős ember a csapatból), hogy sikerüljön megcsípni a keleti ország egységeit. A nap végén fejben már a 2000 méterekre fókuszáltak a versenyzők, hiszen az elmúlt évek tapasztalatai alapján ezen a távon meghatározó szereplői a mieink a világversenyeknek. Így is lett!

A 20 üléses versenyek során a senior és a masters korosztály mix versenyében, valamint a masters férfiaknál is győzött válogatottunk, a senior férfiak pedig ezüstérmet vehettek át. A 10 ülésesek versenyében a senior mix kategóriában ismét orosz győzelem született, csapatunk mindössze hat századdal maradt el az olaszoktól, s zárt a harmadik helyen. Míg masters mixben toronymagasan nyert a magyar egység.

„Ahogyan korábban is mondtuk, a kétezer méter a mi versenyszámunk, s csapataink beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. A húsz üléses senior mix verseny során nagyon okosan, taktikusan versenyzett csapatunk, az oroszok pedig végig „harcoltak”, ütköztek is, így ki kellett őket zárni a versenyből. Attól függetlenül, hogy az oroszokat kizárták, az időnk sokkal jobb volt náluk, és nagyon meggyőző volt a különbség, tizenhat másodperc a második ukrán egység és a győztes magyar hajó között – mondta Patyi Melinda, a sárkányhajó szakág vezetője, aki kitért a tíz üléses hajók versenyére is. – A senior tízes mix csapatunknál csak hat század döntött arról, hogy csapatunk a bronzérmes pozícióban zár az olaszok mögött, a teljesítményük így is szép, hiszen a rajtnál ötödikként indultak, és hullámos vízen megelőztek két csapatot. Ha előzni kell, az mindig idővesztéssel jár. A masters hajóink száz százalékos teljesítményt nyújtottak, le a kalappal előttük.”

Klubcsapataink ezúttal is kiemelkedően teljesítettek: senior mixben a 20 és 10 üléses számot is a Szegedi Sárkányhajó Egyesület nyerte, az ESMTK egy győzelmet, egy második és egy harmadik helyet, a Lapátolók SE pedig két harmadik és egy második helyet ünnepelhetett, de a Dragon Aqua, a Fény Dragon is dobogóra állhatott a nap során.

„A Szegedi Sárkányhajó Egyesület a klub kategóriában egyértelműen kiemelkedik a mezőnyből. Ma is szépen teljesítettek, sajnálom, hogy nem indultak a válogatón, de úgy futottak neki ennek a szezonnak, hogy a klub Európa-bajnokságon és a klub világbajnokságon szeretnének az idén szerepelni” – tette hozzá Patyi Melinda.

Szombat reggeltől az 500 méteres számokkal folytatás a Maty-éren.

Berlin paddling – városnézés a vízről a német fővárosban

Berlin ma Európa egyik kulturális fővárosa - pezsgő művészvilága, színvonalas rendezvényei, izgalmas építészeti értékei és világhírű fesztiváljai messze földről vonzzák az igényes turistákat.De a megszokott vároképi elemeket új, izgalmas szemszögből is meglátogathatjuk - nem sétálva, hanem vízitúrázva is fel lehet fedezni a német fővárost!

Hír

Berlin folyója a Spree, de ezen a vízfolyáson kívül is számtalan csatorna szeli keresztül a várost. Az egyes negyedek építésekor olyan nagy mennyiségű alapanyagot, fát, követ, sziklát kellett megmozgatniuk az egykori várostervezőknek, hogy nem csak úton hanem vízi úton is meg kellett oldani ezek szállítását. Az így kialakult csatornarendszer most egy új perspektívát kínál Berlin legzöldebb arcának megismeréséhez. Szinte hihetetlen, milyen vízben gazdag és természetközeli állapotban megmaradt sarkokat találunk a nyüzsgő metropolisz közvetlen közelében.

A városban alternatív túraszervezők sokasága kínál ilyen jellegű kalandokat – többen a város egykori megosztottságát a híres Fal két oldalán található két külön világ bemutatását tűzi ki célul – ezen a túrán, kerékpározással összekötve a retró-hangulat átélése is cél a fizikai aktivitás mellett. A szocialista időkből származó relikviák, díszesen rendbe hozott Trabantok és kipingált Wartburgok mellett erős kontraszt a jelenlegi városközpont futurisztikus üvegpalotái, illetve a folyóba épült kortárs szobrok között lapátolás.

A város legzöldebb, délkeleti régióit is megismerhetjük a “vízen-járó” túrákon, a kisvárosi hangulatú, a csatornák partjára épült, mesebeli kis házakkal szegélyezett csatornákon evezve nagyon klassz élményeket gyűjthetünk, például megfürödhetünk a Spree-ben úszó Schiffbad folyami medencéjében. A császári időkben kiépült Köpenick városrész palotái egyedülálló látványt nyújtanak a vízben tükröződve. A különleges, a történelmi városmagot a vízről bemutató túrát egy baráti hangulatú sütögetéssel, tábortűzzel, sörözéssel egybekötött piknikkel zárjuk a folyó egyik zöldellő szigetén.

Ha egy hosszú hétvégére tervezünk elmerülni Berlin sodró lendületében akkor mindenképp iktassunk be egy fél napos vizes kalandot – minden bizonnyal emlékezetes és különleges élményekben lesz részünk.

A képek forrása: www.berlin-canoeing.com

Hajrá, Nati!

A szövetség nem pártolt el a háromszoros olimpiai bajnoktól. Douchev-Janics Natasa most egyszeri 400 ezer forintos támogatásra számíthat.

Hír

Papíron jelenleg is a Győri Vízisport Egyesület versenyzője Douchev-Janics Natasa, a valóság viszont az, hogy a tavaly Kínában szerencsét próbáló háromszoros olimpiai bajnoknő nem csak földrajzilag távolodott el a klubjától. Olyannyira, hogy a kívánságait éveken át teljesíteni igyekvő egyesülete az idei költségvetés tervezésekor elnagyoltan sem számolt a szebb napokat megélt sportolóval. Következésképpen Natasa versenyzői teljesítményével sem. A győri egyesületnek ugyanis nincsenek rejtett tartalékai, amelyekből egy Janics-színtű versenyző menedzselésére futná. Amúgy az sem mellékes, hogy másfél év leforgása alatt kilenc jegyzett versenyzőtől kényszerültek elbúcsúzni. Volt, aki visszavonult, mások pedig új klubot kerestek maguknak.

Natasa kicsit nehezen követhető „barangolásának” újabb állomása Bulgária, férjének biztonságot adó szülőhazája. A júniusban 36. születésnapjához érkező olimpiai bajnoknő – aki vitathatatlanul nagy szolgálatot tett a magyar kajak-kenu sportnak, de valójában az egész országnak – most azt hangoztatja, hogy a következő olimpiája, sorrendben már a hatodik, sikeresebb lesz, mint a 2016-os riói. Amikor a K-1 200-as sprintszámban lemaradt a döntőről, a kilencedik helyével aligha dicsekedhetett.

Eb-szereplés a mérce

„Nemrégiben Natasa azzal jelentkezett be, hogy indulni szeretne a magyar válogatóversenyeken, mert nagy terveket forgat a fejében – tájékoztatta Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke az SzPress Hírszolgálatot. – Tekintettel arra, hogy egy olyan rendkívüli versenyzőről van szó, akinek az eredményei tekintélyt parancsolnak, gesztust gyakorolva úgy döntöttünk, hogy a tervezett edzőtáborozását készek vagyunk 400 ezer forinttal támogatni. Nem titok, hogy a válogatott versenyzőknél hasonló összegekkel szoktunk számolni. Az egyszeri hozzájárulást Natasa – aki jelenleg nem tagja a válogatott keretnek – bármikor „lehívhatja’, mihelyst megnevezi az edzőtáborozásának helyét és időpontját. Természetesen örülnénk annak, ha a visszatérése sikeres lenne, és újra harcba szállhatna az érmes helyezésekért. Amennyiben a júniusi válogatón meggyőző teljesítménnyel rukkol ki, és ezzel kiérdemeli az Európa-bajnoki szereplés jogát, újra válogatott versenyzőnek fogjuk tekinteni és attól kezdve a Gerevich Aladár sportösztöndíj kedvezményezettje is lehet.” – hangsúlyozta a szövetség első embere.

Az idei versenyévad csúcspontja az augusztusi világbajnokság, amelynek a portugáliai Montemor-o-Velho ad otthont. Az alig 25 ezres kisváros versenypályájához Natasát szép emlékek fűzik. A 2013-as Európa-bajnokságon négy éremmel – két-két arannyal és bronzzal – itt lett gazdagabb, győzelemnek a K-4 500-as és a K-2 200-as egységek tagjaként örvendezhetett.

SzPress Hírszolgálat/Szalay Péter