Fölényes magyar siker a húsz üléses versenyben

Sárkány Eb

Péntek délután megkezdődtek a magyarok által nagyon várt 2000 méteres versenyek. Nemzeti csapataink nem véletlenül hangsúlyozták, hogy ebben a számban javítanak a mérlegükön: több kategóriában is sikerült a dobogó tetejére állni.

Reményi Péter csütörtökön kissé keserédesen nyilatkozott a nemzeti versenyben szereplő csapataink teljesítményéről. Az oroszok egymás után zsebelték be az aranyakat, a mieink részéről hiányzott a plusz (jó pár erős ember a csapatból), hogy sikerüljön megcsípni a keleti ország egységeit. A nap végén fejben már a 2000 méterekre fókuszáltak a versenyzők, hiszen az elmúlt évek tapasztalatai alapján ezen a távon meghatározó szereplői a mieink a világversenyeknek. Így is lett!

A 20 üléses versenyek során a senior és a masters korosztály mix versenyében, valamint a masters férfiaknál is győzött válogatottunk, a senior férfiak pedig ezüstérmet vehettek át. A 10 ülésesek versenyében a senior mix kategóriában ismét orosz győzelem született, csapatunk mindössze hat századdal maradt el az olaszoktól, s zárt a harmadik helyen. Míg masters mixben toronymagasan nyert a magyar egység.

„Ahogyan korábban is mondtuk, a kétezer méter a mi versenyszámunk, s csapataink beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. A húsz üléses senior mix verseny során nagyon okosan, taktikusan versenyzett csapatunk, az oroszok pedig végig „harcoltak”, ütköztek is, így ki kellett őket zárni a versenyből. Attól függetlenül, hogy az oroszokat kizárták, az időnk sokkal jobb volt náluk, és nagyon meggyőző volt a különbség, tizenhat másodperc a második ukrán egység és a győztes magyar hajó között – mondta Patyi Melinda, a sárkányhajó szakág vezetője, aki kitért a tíz üléses hajók versenyére is. – A senior tízes mix csapatunknál csak hat század döntött arról, hogy csapatunk a bronzérmes pozícióban zár az olaszok mögött, a teljesítményük így is szép, hiszen a rajtnál ötödikként indultak, és hullámos vízen megelőztek két csapatot. Ha előzni kell, az mindig idővesztéssel jár. A masters hajóink száz százalékos teljesítményt nyújtottak, le a kalappal előttük.”

Klubcsapataink ezúttal is kiemelkedően teljesítettek: senior mixben a 20 és 10 üléses számot is a Szegedi Sárkányhajó Egyesület nyerte, az ESMTK egy győzelmet, egy második és egy harmadik helyet, a Lapátolók SE pedig két harmadik és egy második helyet ünnepelhetett, de a Dragon Aqua, a Fény Dragon is dobogóra állhatott a nap során.

„A Szegedi Sárkányhajó Egyesület a klub kategóriában egyértelműen kiemelkedik a mezőnyből. Ma is szépen teljesítettek, sajnálom, hogy nem indultak a válogatón, de úgy futottak neki ennek a szezonnak, hogy a klub Európa-bajnokságon és a klub világbajnokságon szeretnének az idén szerepelni” – tette hozzá Patyi Melinda.

Szombat reggeltől az 500 méteres számokkal folytatás a Maty-éren.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók