Fidelitas Sportkonferencia 2014

A Tatai Edzőtáborban tartott sportkonferenciát a Fidesz ifjúsági tagozata, a Fidelitas. Az eseményre meghívást kapott az MKKSZ elnöke, Dr. Baráth Etele is, aki kerekasztal beszélgetésben vett részt Deutch Tamással, az MTK elnökével, a kormánypárt európai parlamenti képviselőjével.

Hír

A beszélgetésen szó volt a jelenlegi sportfinanszírozási rendszerről, ami Deutch Tamás szerint nem tökéletes ugyan, de még így is sokkal jobb, mint a korábbi rendszerek.

„A magyar sportfinanszírozására ma annyi forrás áll rendelkezésre, amit 5-6 éve kevesen tudtak volna elképzelni – mondta Deutch Tamás. – Baráth elnök úr még jól emlékszik arra, hogy 15-20 éve komolyan lobbizott ő is és én is a parlamentben, hogy a teljes magyar sport 115-120 millió forint plusztámogatáshoz jusson. Ehhez képest az öt nagy fővárosi klub most kapott egyenként 300 millió forintot. A legsikeresebb sportágak, mint például a kajak-kenu, vagy az úszás, még ennél is nagyságrendekkel nagyobb támogatásban részesül.”

Az MKKSZ elnöke arról beszélt, hogy az előző kormányzati ciklus elején létrejött TAO-rendszer az egyéni sportágaknak nagyon rosszat tett, a kajak-kenu évi 140-160 milliót bukott azért, mert a szponzorok a rendszer bevezetése után inkább a csapatsportokat támogatták.

„Erre tavaly adott valódi választ a kormány a 16 kiemelt sportág támogatási rendszerének bevezetésével – mondta Dr. Baráth Etele. Ennek köszönhető, hogy 2 év alatt körülbelül 2 és fél milliárd jutott a kajak-kenunak. Ebből a pénzből el tudtuk kezdeni az évtizedek óta halogatott létesítményfejlesztéseket, valamint jutott a legelavultabb sporteszközök lecserélésére is. Legalább ennyire fontos, hogy a legjobb edzőket, felnőtt- és utánpótlás szinten egyaránt, most itthon tudjuk tartani és ugyanez igaz azokra a másodvonalbeli versenyzőkre is, akiket bárhol a világon szívesen honosítanának. Hosszú távú célunk pedig az, hogy kialakuljon a sportág gazdasági fenntarthatósága, ezért olyan beruházásokra is igyekszünk félretenni, amelyek a jövőben bevételt termelhetnek.”

A beszélgetésen Deutch Tamás beszámolt az MTK és más nagy múltú fővárosi klubok hagyományairól és jelenlegi helyzetéről, míg Baráth Etele kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy minek köszönhető a kajak-kenu sportág évtizedek óta tartó sikersorozata.

„A magyarok sikerének egyik kulcsa a falkamódszer. A sportág mélyen beágyazott hagyományokkal rendelkezik, ezért a sikeresebb egyesületekben rengeteg a gyerek. A gyerekek pedig már egészen kicsi koruktól kezdve, kiváló edzők irányítása mellett egymással küzdenek minden edzésen, ez viszi őket előre. A külföldi versenyzők viszont általában nem ennyire inspiráló közegből érkeznek” – mondta az MKKSZ elnöke.

Teljes galéria megtekintése

Kipróbálná magát a gyorsasági szakágban

Sikeres évet zárt Kiszli Vanda 2017-ben, ősszel mégis váltott, Budapestre költözött és új csapattal állt neki a felkészülésnek. A paksiak kiválósága a jövőben a maratoni táv mellett a gyorsasági szakágban is szeretné megmérettetni magát, többek közt rajthoz állna 2018-ban az itthoni rendezésű Egyetemi Világbajnokságon is.

Hír

A Dél-Afrikában K-2-ben felnőtt világbajnoki címet szerző Kiszli Vanda, Mihalik Sára páros kapta meg az Év maratoni női kajakosának járó díjat a kajak-kenu sportág év végi gálavacsoráján. Kiszli Vanda az idei világbajnokságon egyesben is jól szerepelt, ezüstérmes lett. Jövőre már K-1-ben is egyértelműen a vb-arany a célja.

“Örültem a második helynek is, de nem elégedhetek meg ezzel, az első hely megszerzésére törekszem. Persze mindenki nyerni akar, ahogy én is, az motivál, hogy egyesben és párosban is aranyérmes lehessek” – mondta Kiszli Vanda.

Egyesben itthon továbbra Csay Renáta lehet a legnagyobb ellenfele. Vanda nagyon jó kapcsolatban van a szakág tizennyolcszoros világbajnokával,  azt viszont, nem tartja elképzelhetőnek, hogy párosban együtt versenyezzenek.

“A versenyeken ellenfelek vagyunk, ott mindenki magáért küzd, egyébként pedig barátok. Nem szeretnék párt váltani, hiszen sok idő, amíg megszokja az ember a másikat. Úgy érzem, hogy Sára személyében megtaláltam azt, akivel elérhetjük a célunkat, úgy, ahogy az szeptemberben is sikerült.”

A világbajnokságot követően volt egy kis pihenője, de ősszel már elkezdte a felkészülést a következő szezonra. Budapestre költözött, így Mihalik Sárával minden nap együtt tudnak edzeni.

“Folytatjuk a munkát és készülünk a következő évre. Jelenleg benti edzéseink vannak, de úgy néz ki, hogy februárban el tudunk menni melegvízi edzőtáborba. Szeretném magam kipróbálni a gyorsasági szakágban is, jövőre itthon lesz az Egyetemi Világbajnokság, jó lenne, ha ezer párosban mi állhatnánk ott rajthoz Sárával.”

Avatás Csongrádon

Luca napján adták át a Kis-Tisza Vízi-Sport Egyesület új hajóházát a csongrádi Sporttelepen. Az egyesület régi álma vált valóra, amelyet két ütemben, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és Csongrád Városi Önkormányzat támogatásával építettek meg. Az avatáson részt vett Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, a térség országgyűlési képviselője, Farkas Sándor és Vajda Attila olimpiai bajnok kenus is.

Hír

Az egyesület 2010-ben alakult 13 taggal, önerőből szereztek be mindent. Eredetileg sárkányhajó egyesületnek indultak, később azonban kajakosok és kenusok is jelentkeztek hozzájuk. A csongrádi önkormányzattól 2013-ban kapták meg a sporttelep egyik épületének emeletét, ahol öltözőket és közösségi teret alakítottak ki, ehhez nyújtott először segítséget az egyesületnek a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. A következő évben további támogatást kaptak, ekkor készült el a mostani hajóház alapja, néhány oszloppal és tetővel, vagyis egy szín épült a hajóknak. Egy évvel később a villamos hálózatot fejlesztették, majd újabb mintegy 5 millió forintból tudták befejezni a hajóházat. Összesen mintegy 13 millió forintnyi beruházás zajlott a holtág partján – ismertette az ünnepség elején Kakuszi Gyöngyi, a Kis-Tisza Vízi-Sport Egyesület elnöke.

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke hangsúlyozta, mióta a kormány támogatja a 16 olimpiai sportágat, köztük a kajak-kenut, egymás után épülnek az ehhez hasonló hajóházak, egyre növekszik a kajak-kenus család, egyre többen választják ezt a sportágat. A gyerekek olyan közösségekben nőhetnek fel, ahol megtanulhatják, hogy a munka az egyetlen olyan dolog, ami előrébb visz. Aki keményen dolgozik a céljaiért, az eredményes lehet. A csongrádi gyerekeknek sok sikert kívánt az MKKSZ elnöke.

Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselő arról szólt, hogy olyan sportcentrum kezd kialakulni a Holt-Tisza partján, amelyet sok település megirigyelhetne, hiszen teniszpálya, műfüves focipálya, több egyesület hajóháza már megépült, de hamarosan kézilabda-csarnok épül a szomszédságban. A kajak-kenu nagyszerű sport, az egyik legeredményesebb sportág. Ezek a létesítmények arra szolgálnak, hogy a gyerekek fejlődjenek.

Bedő Tamás, Csongrád polgármestere szerint az egyesület már meghatározó Csongrád sportéletében. Merjünk nagyot álmodni – mondta a polgármester –, ha az adottságaink ilyen jók, gondolkozni kell a kajak-kenu sport csongrádi fejlesztésében. Ezért is adja az önkormányzat mindig a támogatást, önerőt a pályázatokhoz. A sportfejlesztések döntően nem a stadionépítésekről szólnak, hanem sok sportágnak a mostanihoz hasonló beruházásáról – emelte ki a polgármester.

A hajóháznak az egyesület a Szent Jupát nevet adta, az ünnepségen leplezték le a névtáblát is. Az épületet Topsi Bálint plébános szentelte fel.  Ezután Schmidt Gábor , az MKKSZ elnöke, Farkas Sándor országgyűlési képviselő, Bedő Tamás polgármester, Kakuszi Gyöngyi egyesületi elnök és Vajda Attila olimpiai bajnok kenus vágta át a nemzeti színű szalagot. Az épületben helyet kapott a hajótároló, edzőterem kondigépekkel, valamint vizesblokk is. A hajóház falán fotómontázsok mutatták be az építkezés történetét.

A Kis-Tisza Vízi-Sport Egyesület versenyzői egyre több versenyen vesznek részt, az összesített bajnoki pontversenyben mintegy 170 egyesület közül a 68. helyen áll a Kis-Tisza Vízi-Sport Egyesület, az országos középmezőnyben.   Két magyar bajnoki negyedik helyezettje is van az egyesületnek, illetve ötödik és hatodik helyezettjük is van. Vajda Attila  hírportálunknak elmondta:  elsősorban hitet kell adni az itt sportoló fiataloknak, hinni kell magunkban, hinni kell az álmainkban és dolgozni kell érte. A sportban csak úgy lehet nyerni, ha átlépjük saját határainkat. Bízni kell magunkban akkor is, ha szembe fúj a szél, ha az 1000 méter többnek tűnik, mint 1000 méter, hinni kell, hogy akkor is én lehetek az első – intette a gyerekeket az olimpiai bajnok kenus. Erőt és kitartást kívánt a csongrádi fiataloknak.