Fidelitas Sportkonferencia 2014

A Tatai Edzőtáborban tartott sportkonferenciát a Fidesz ifjúsági tagozata, a Fidelitas. Az eseményre meghívást kapott az MKKSZ elnöke, Dr. Baráth Etele is, aki kerekasztal beszélgetésben vett részt Deutch Tamással, az MTK elnökével, a kormánypárt európai parlamenti képviselőjével.

Hír

A beszélgetésen szó volt a jelenlegi sportfinanszírozási rendszerről, ami Deutch Tamás szerint nem tökéletes ugyan, de még így is sokkal jobb, mint a korábbi rendszerek.

„A magyar sportfinanszírozására ma annyi forrás áll rendelkezésre, amit 5-6 éve kevesen tudtak volna elképzelni – mondta Deutch Tamás. – Baráth elnök úr még jól emlékszik arra, hogy 15-20 éve komolyan lobbizott ő is és én is a parlamentben, hogy a teljes magyar sport 115-120 millió forint plusztámogatáshoz jusson. Ehhez képest az öt nagy fővárosi klub most kapott egyenként 300 millió forintot. A legsikeresebb sportágak, mint például a kajak-kenu, vagy az úszás, még ennél is nagyságrendekkel nagyobb támogatásban részesül.”

Az MKKSZ elnöke arról beszélt, hogy az előző kormányzati ciklus elején létrejött TAO-rendszer az egyéni sportágaknak nagyon rosszat tett, a kajak-kenu évi 140-160 milliót bukott azért, mert a szponzorok a rendszer bevezetése után inkább a csapatsportokat támogatták.

„Erre tavaly adott valódi választ a kormány a 16 kiemelt sportág támogatási rendszerének bevezetésével – mondta Dr. Baráth Etele. Ennek köszönhető, hogy 2 év alatt körülbelül 2 és fél milliárd jutott a kajak-kenunak. Ebből a pénzből el tudtuk kezdeni az évtizedek óta halogatott létesítményfejlesztéseket, valamint jutott a legelavultabb sporteszközök lecserélésére is. Legalább ennyire fontos, hogy a legjobb edzőket, felnőtt- és utánpótlás szinten egyaránt, most itthon tudjuk tartani és ugyanez igaz azokra a másodvonalbeli versenyzőkre is, akiket bárhol a világon szívesen honosítanának. Hosszú távú célunk pedig az, hogy kialakuljon a sportág gazdasági fenntarthatósága, ezért olyan beruházásokra is igyekszünk félretenni, amelyek a jövőben bevételt termelhetnek.”

A beszélgetésen Deutch Tamás beszámolt az MTK és más nagy múltú fővárosi klubok hagyományairól és jelenlegi helyzetéről, míg Baráth Etele kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy minek köszönhető a kajak-kenu sportág évtizedek óta tartó sikersorozata.

„A magyarok sikerének egyik kulcsa a falkamódszer. A sportág mélyen beágyazott hagyományokkal rendelkezik, ezért a sikeresebb egyesületekben rengeteg a gyerek. A gyerekek pedig már egészen kicsi koruktól kezdve, kiváló edzők irányítása mellett egymással küzdenek minden edzésen, ez viszi őket előre. A külföldi versenyzők viszont általában nem ennyire inspiráló közegből érkeznek” – mondta az MKKSZ elnöke.

Teljes galéria megtekintése

Kammerer Zoltán hazatért

A Győr fiatal kajakosaival közösen kezdi meg a felkészülést a szezonra a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán. A 39 éves klasszis a téli alapozás után tavasszal álomcsapattal szállna vízre.

Hír

Újra csapatban?

Igen, hazatértem – felelte a Graboplast Győri Vízisport Egyesület 39 éves kajakosa, Kammerer Zoltán. A háromszoros olimpiai bajnok versenyző a múlt év után, amelyre egyetlen csapattárssal, új módszerek kipróbálásával készült fel, hamarosan újra nagyobb csoportban kezdi meg a munkát. – Novembertől Győrben, Tokár Krisztián irányításával, egy fiatal kajakosokból álló csapattal fogok edzeni. Persze, ahogyan mindig, a szárazföldi tréningeket egy ideje már önállóan elkezdtem.

Ingázik majd Göd és a Rába-part között?

A téli alapozás időszakára Győrbe költözöm, olyan lesz, mintha edzőtáborban lennék: a hétfői edzésre odautazom, és hétvégén visszajövök Gödre.

Az előző szezont egyfajta tesztévnek szánta, amelybe új edzésmódszerekkel és nevelőedzőjéhez visszatérve, szinte egyedül vágott bele – a végén K–4 1000 méteren világbajnoki ezüstérmet ünnepelhetett. Nem akarta ezt az utat továbbjárni?

Már korábban eldöntöttem, hogy ismét nagyobb csapattal folytatom. Érdekes, izgalmas év volt a tavalyi, de miután majd’ három évtizedet csapatban készültem, rájöttem, nekem az az optimális. Az előző szezonban új, szokatlan módszert próbáltam ki, és bár az első válogatón még nagyon izgultam, mi sül ki belőle, végül nem vallottam szégyent, és sikerült kivívnom a vébé-indulás jogát. Összességében jó évet zártam, akár elégedett is lehetnék…

Mégsem az?

Én ahhoz szoktam hozzá, hogy huzamosabb ideig képes vagyok stabil teljesítményre, januártól decemberig mindig tudok hozni mondjuk kilencven százalékot. Ez a mutató az előző szezonban úgy nézett ki, hogy egyszer száz-, másszor negyven százalékot nyújtottam. Túl nagy volt a hullámzás.

Azért be tud építeni egy-egy új elemet az idei felkészülésébe?

Amikor elkötelezem magam egy edző mellett, nem okoskodom, maximálisan rábízom magam. Megtisztelem azzal, hogy az általa előírt tervet követem, és nem kontárkodom a munkájába – ezúttal sem lesz másként.

Mi döntött a győri bázis mellett?

A döntés előtt átbeszéltem a helyzetet Kadler Gusztávval, akit arra kértem, ne klubelnökként, hanem a kajak-kenu sportág egyik jelentős szaktekintélyeként mondjon véleményt. Hamar arra jutottunk, ez a kézenfekvő, egyben ideális megoldás. Egyelőre a januárig tartó időszakot terveztük meg, de a tavaszi folytatáson is gondolkodtam már.

Megosztja lapunkkal, mire jutott?

Álmomban egy erős, kibővült csapatot látok a tavaszi vízre szállás idején, amelyben ott vannak a régi négyes tagjai, Tóth Dávid, Kulifai Tamás és Pauman Dániel. Minden adott a két csoport közös munkájához, nem mellékesen, nekem is sokat segítene, miután a győri csapat jelentős részét sprinterek alkotják. Én meg ugye ezer méterre készülök.

Az előző év tapasztalatáról szólva épp korábbi csapattársa, Kulifai Tamás mondta a minap: az olimpiai táv változásával speciális ötszázas felkészülésre van szükség. Ön marad az ezernél?

Én kicsit másképp vélekedem a kérdésről. Az egész pályafutásom és a többi sikeres ezres magyar kajakos eredménye is azt erősítette meg bennem, hogy aki az egy kilométeres távra tisztességgel felkészül, annak ötszázon is van keresnivalója. Nem áll tőlem távol a rövidebb táv, amelyen egy évtizeden át ugyancsak eredményesen versenyeztem, de én továbbra is az ezerméteres fő számaimban szeretnék elsősorban jól teljesíteni.

A távhoz hasonlóan a motivációja is a régi?

Épp a napokban volt harminc éve, hogy lementem az első kajakedzésemre. Azóta is minden reggel azzal az érzéssel ébredek, hogy én ezt akarom csinálni. Csak az változott, hogy már nem négyéves ciklusokban, hanem rövid távú célokban gondolkodom.

Mi a terve a jövő évre?

Szeretnék ott lenni a világbajnokságon.

 

TOKÁR Krisztián, a Graboplast Győr edzője: „Nagyon örülünk Zoli érkezésének, és életvitelszerű győri tartózkodásának. Hiszem, hogy jól döntött, miután a versenyzőink rendre jól szerepelnek a téli felméréseken. A sprinterek mellett több tehetséges ezres versenyző is van a csapatban, akik jelentős vetélytársai lehetnek úszásban, futásban és az erősítésben is. A közös munkából mindannyian profitálhatunk, a fiatalok már abból is tanulhatnak, ha csak beszélgetnek vele, míg a srácaim lendülete őt segítheti hozzá ahhoz, hogy jövőre, negyvenévesen is meglepetést szerezzen.”

Forrás: Nemzeti Sport/Pircs Anikó

Kimlén is elindul a kajak-kenus élet

Kimle eddig sárkányhajó csapatával volt jelen a kajak-kenu sport térképén. Most újít a klub, amely megkezdte a faluban és Ásványrárón a gyerekek toborzását. A fiatalokkal a győriek korábbi versenyzője, Kovács Attila foglalkozik majd.

Új utak
Hír

A sportágat kedvelők nyilván többször is találkoztak már híreinkben a Kimlei Sárkányok nevével. Kimle községben, a Mosoni-Dunán erős csapatot kovácsoltak össze az elmúlt évek során, az egyesület példának okáért részt vett a szeptemberi Velencében rendezett klub-világbajnokságon is, amelyről a 20-as női hajójuk bronzéremmel tért haza. Nem mellesleg a falu szervezi a környék egyik legszínvonalasabb sportrendezvényét, a Szigetközi sárkányhajó fesztivált is.

Idén ősztől újít az egyesület, Kimlén is elindul a kajak-kenus élet, Jakab Mihály vezetésével megkezdik az utánpótlás nevelést az egyesületben.

„A Magyar Kajak-Kenu Szövetség pályázatának köszönhetően lehetőségünk nyílt eszközbeszerzésre, így három egyes kajakkal és egy páros hajóval megkezdjük az utánpótlásképzést – mondta Jakab Mihály. – A GYVSE korábbi versenyzője, Kovács Attila vezeti majd az edzéseket, jelenleg a toborzásnál tartunk, a kimlei és ásványrárói általános iskolákból várjuk a gyerekeket az egyesületünkbe. Egy másik pályázatnak köszönhetően megújul a csónakházunk, így rendezett környezetben tudjuk majd fogadni a fiatalokat. A célunk, hogy jövőre öt igazolt versenyzőnk legyen, akik el tudnak indulni a magyar bajnokságon, 2019-ben pedig szeretnénk ezt a számot megduplázni.”