Fidelitas Sportkonferencia 2014

A Tatai Edzőtáborban tartott sportkonferenciát a Fidesz ifjúsági tagozata, a Fidelitas. Az eseményre meghívást kapott az MKKSZ elnöke, Dr. Baráth Etele is, aki kerekasztal beszélgetésben vett részt Deutch Tamással, az MTK elnökével, a kormánypárt európai parlamenti képviselőjével.

A beszélgetésen szó volt a jelenlegi sportfinanszírozási rendszerről, ami Deutch Tamás szerint nem tökéletes ugyan, de még így is sokkal jobb, mint a korábbi rendszerek.

„A magyar sportfinanszírozására ma annyi forrás áll rendelkezésre, amit 5-6 éve kevesen tudtak volna elképzelni – mondta Deutch Tamás. – Baráth elnök úr még jól emlékszik arra, hogy 15-20 éve komolyan lobbizott ő is és én is a parlamentben, hogy a teljes magyar sport 115-120 millió forint plusztámogatáshoz jusson. Ehhez képest az öt nagy fővárosi klub most kapott egyenként 300 millió forintot. A legsikeresebb sportágak, mint például a kajak-kenu, vagy az úszás, még ennél is nagyságrendekkel nagyobb támogatásban részesül.”

Az MKKSZ elnöke arról beszélt, hogy az előző kormányzati ciklus elején létrejött TAO-rendszer az egyéni sportágaknak nagyon rosszat tett, a kajak-kenu évi 140-160 milliót bukott azért, mert a szponzorok a rendszer bevezetése után inkább a csapatsportokat támogatták.

„Erre tavaly adott valódi választ a kormány a 16 kiemelt sportág támogatási rendszerének bevezetésével – mondta Dr. Baráth Etele. Ennek köszönhető, hogy 2 év alatt körülbelül 2 és fél milliárd jutott a kajak-kenunak. Ebből a pénzből el tudtuk kezdeni az évtizedek óta halogatott létesítményfejlesztéseket, valamint jutott a legelavultabb sporteszközök lecserélésére is. Legalább ennyire fontos, hogy a legjobb edzőket, felnőtt- és utánpótlás szinten egyaránt, most itthon tudjuk tartani és ugyanez igaz azokra a másodvonalbeli versenyzőkre is, akiket bárhol a világon szívesen honosítanának. Hosszú távú célunk pedig az, hogy kialakuljon a sportág gazdasági fenntarthatósága, ezért olyan beruházásokra is igyekszünk félretenni, amelyek a jövőben bevételt termelhetnek.”

A beszélgetésen Deutch Tamás beszámolt az MTK és más nagy múltú fővárosi klubok hagyományairól és jelenlegi helyzetéről, míg Baráth Etele kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy minek köszönhető a kajak-kenu sportág évtizedek óta tartó sikersorozata.

„A magyarok sikerének egyik kulcsa a falkamódszer. A sportág mélyen beágyazott hagyományokkal rendelkezik, ezért a sikeresebb egyesületekben rengeteg a gyerek. A gyerekek pedig már egészen kicsi koruktól kezdve, kiváló edzők irányítása mellett egymással küzdenek minden edzésen, ez viszi őket előre. A külföldi versenyzők viszont általában nem ennyire inspiráló közegből érkeznek” – mondta az MKKSZ elnöke.

Teljes galéria megtekintése

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók