Fidelitas Sportkonferencia 2014

A Tatai Edzőtáborban tartott sportkonferenciát a Fidesz ifjúsági tagozata, a Fidelitas. Az eseményre meghívást kapott az MKKSZ elnöke, Dr. Baráth Etele is, aki kerekasztal beszélgetésben vett részt Deutch Tamással, az MTK elnökével, a kormánypárt európai parlamenti képviselőjével.

Hír

A beszélgetésen szó volt a jelenlegi sportfinanszírozási rendszerről, ami Deutch Tamás szerint nem tökéletes ugyan, de még így is sokkal jobb, mint a korábbi rendszerek.

„A magyar sportfinanszírozására ma annyi forrás áll rendelkezésre, amit 5-6 éve kevesen tudtak volna elképzelni – mondta Deutch Tamás. – Baráth elnök úr még jól emlékszik arra, hogy 15-20 éve komolyan lobbizott ő is és én is a parlamentben, hogy a teljes magyar sport 115-120 millió forint plusztámogatáshoz jusson. Ehhez képest az öt nagy fővárosi klub most kapott egyenként 300 millió forintot. A legsikeresebb sportágak, mint például a kajak-kenu, vagy az úszás, még ennél is nagyságrendekkel nagyobb támogatásban részesül.”

Az MKKSZ elnöke arról beszélt, hogy az előző kormányzati ciklus elején létrejött TAO-rendszer az egyéni sportágaknak nagyon rosszat tett, a kajak-kenu évi 140-160 milliót bukott azért, mert a szponzorok a rendszer bevezetése után inkább a csapatsportokat támogatták.

„Erre tavaly adott valódi választ a kormány a 16 kiemelt sportág támogatási rendszerének bevezetésével – mondta Dr. Baráth Etele. Ennek köszönhető, hogy 2 év alatt körülbelül 2 és fél milliárd jutott a kajak-kenunak. Ebből a pénzből el tudtuk kezdeni az évtizedek óta halogatott létesítményfejlesztéseket, valamint jutott a legelavultabb sporteszközök lecserélésére is. Legalább ennyire fontos, hogy a legjobb edzőket, felnőtt- és utánpótlás szinten egyaránt, most itthon tudjuk tartani és ugyanez igaz azokra a másodvonalbeli versenyzőkre is, akiket bárhol a világon szívesen honosítanának. Hosszú távú célunk pedig az, hogy kialakuljon a sportág gazdasági fenntarthatósága, ezért olyan beruházásokra is igyekszünk félretenni, amelyek a jövőben bevételt termelhetnek.”

A beszélgetésen Deutch Tamás beszámolt az MTK és más nagy múltú fővárosi klubok hagyományairól és jelenlegi helyzetéről, míg Baráth Etele kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy minek köszönhető a kajak-kenu sportág évtizedek óta tartó sikersorozata.

„A magyarok sikerének egyik kulcsa a falkamódszer. A sportág mélyen beágyazott hagyományokkal rendelkezik, ezért a sikeresebb egyesületekben rengeteg a gyerek. A gyerekek pedig már egészen kicsi koruktól kezdve, kiváló edzők irányítása mellett egymással küzdenek minden edzésen, ez viszi őket előre. A külföldi versenyzők viszont általában nem ennyire inspiráló közegből érkeznek” – mondta az MKKSZ elnöke.

Teljes galéria megtekintése

Fontos a sportkapcsolatok erősítése

Kedden meglátogatta a helyi edzőtáborban készülő magyar kajak-kenu válogatott tagjait Király András László, Magyarország Dél-afrikai nagykövete. A diplomata elmondta, hogy régi kapcsolat fűzi a sportághoz és munkája fontos részének tekinti, hogy erősítse a két ország sportkapcsolatait.

Hír

„Csodálatos élmény volt személyesen találkozni az olimpiai-, világ és Európa-bajnok magyar sportolókkal, ráadásul nekem a kajak valamint a kenu régi kedvenc sportom, hosszú évekkel ezelőtt mindkettőt próbáltam, örülök, hogy tudtam találkozni a mieinkkel – kezdte mondandóját a nagykövet, aki szívesen beszélgetett és szerepelt közös fotókon csapatunk tagjaival, sőt még a motorcsónakba is beült, hogy testközelből kövesse sportolóink edzését.

„Közel 3 éve dolgozom diplomataként ebben az országban, kollégáimmal a tevékenységünk egyik fontos sarokpontja, hogy próbáljuk előre mozdítani a magyar és a dél-afrikai sportkapcsolatokat. Ennek az országnak olyan kivételes földrajzi és éghajlati adottságai vannak, hogy itt a magyar sportolók kiváló körülmények között készülhetnek a téli hónapokban és ezzel talán versenyelőnybe is kerülhetnek. Az a feladatunk, hogy a magyar kajak-kenu sportág képviselőit összekapcsoljuk a helyi vállalkozókkal és sportszerető emberekkel és ezzel megteremtsük egy hosszú távú együttműködés alapjait.”

A diplomata hozzátette, a helyiek különösen kedvelik a kajak-kenu sportágat, ugyanis az afrikai kontinensen nagyra értékelik a fizikai erőt és az egyéni teljesítményt. Király András László szerint azért, mert ezek a tulajdonságok voltak a kulcsai annak, hogy fel lehetett építeni egy modern társadalmat Afrika déli részén.

„A magyar sportolókat pedig különösen szeretik a dél-afrikaiak, mert kivételesen kedves emberek – zárta mondandóját Magyarország pretoriai nagykövete.

Sabaudia után irány Barcelona Buenos Airesért

Lezajlott a YOG-válogató az olaszországi Sabaudiában, így kiderült, hogy kik jutnak tovább a barcelonai kvalifikációs versenyre a négy szakágakban. Stresszkezelési technikát is kell tanulniuk a fiataloknak.

Hír

A többszörös válogató végén férfi kajakban Kiss Ádám és Majoros Mátyás végzett az első két helyen, és szerzett indulási jogot az áprilisi, barcelonai versenyre, amely az ifjúsági olimpiára kvalifikál majd. Szintén megküzdhet majd a katalán városban a YOG-indulásért férfi kenuban Pálla Balázs és Kuska Bence, női kajakban Rendessy Eszter és Újfalvi Laura, női kenuban pedig Gönczöl Laura és Opavszky Réka.

„Az összesített eredmények alapján azt kell, hogy mondjam, hogy az erősorrend nem változott az elmúlt két hét alatt, azok végeztek elöl, akiket erre a legesélyesebbnek gondoltam. A szakágak első két helyezettjei pedig készülnek tovább a barcelonai folytatásra” – kezdte értékelést Makrai Csaba.

Az utánpótlás szövetségi kapitány szerint a fiatal versenyzők az elmúlt két hétben hűvös, esős időben edzettek, de ez nem zavarta meg a felkészülést.

„Ugyanolyan lelkesedéssel gyakorolták az eszkimó fordulókat, mint otthon a medencében.

Nehezítő körülmény volt, hogy itt, Sabauidában nyílt vízen zajlottak az edzések és a válogató verseny is, de legalább a végére megjött a jó idő, ez egy kicsit a hangulatot is feldobta, bár a víz így is hideg volt.”

Makrai Csaba megjegyezte, hogy mindenki maximálisan profi munkát végzett az edzőtáborban, nem csak a gyerekek, hanem azok az edzők is, akik kimentek velük. „Jó volt látni, hogy ugyanolyan törődéssel foglalkoztak a más egyesületből érkező gyerekekkel, mint a saját versenyzőikkel. Ezúton is köszönöm a munkát Samu Andreának, Németh Gergőnek, László Csabának, Bauer Gyulának, Gönczöl Jánosnak és Agócs Mihálynak. Most hazamegyünk, és otthon folytatjuk a készülést a legjobbakkal mind fizikálisan, mind mentálisan. Konzultáltam a szövetség sportpszichológusával, aki különböző stresszkezelési technikákat és néhány hasznos gyakorlatot fog tanítani ezeknek a gyerekeknek, akiknek még új lesz egy ilyen világverseny hangulata és az ezzel járó nyomás.”

A barcelonai kvalifikációs versenyt április 12. és 15. között rendezik meg, a YOG-ot pedig október 12. és 14. között Buenos Airesben.

A SABAUDIAI VÁLOGATÓ EREDMÉNYE:
FÉRFI KAJAK:

1. Kiss Ádám (Vác)
2. Majoros Mátyás (Lágymányos)
3. Kurdi Csongor (Graboplast-Győr)

FÉRFI KENU:
1. Pálla Balázs (Graboplast-Győr)
2. Kuska Bence (Pacs-Pacs)
3. Pálos Huba (KSI)

NŐI KAJAK:
1. Rendessy Eszter (UTE)
2. Újfalvi Laura (UTE)
3. Kőhalmi Emese (KSI) és Rugási Csilla (KSI)

NŐI KENU:
1. Gönczöl Laura (Pacs-Pacs)
2. Opavszky Réka (Pacs-Pacs)
3. Horányi Dóra (Vác)