Fidelitas Sportkonferencia 2014

A Tatai Edzőtáborban tartott sportkonferenciát a Fidesz ifjúsági tagozata, a Fidelitas. Az eseményre meghívást kapott az MKKSZ elnöke, Dr. Baráth Etele is, aki kerekasztal beszélgetésben vett részt Deutch Tamással, az MTK elnökével, a kormánypárt európai parlamenti képviselőjével.

Hír

A beszélgetésen szó volt a jelenlegi sportfinanszírozási rendszerről, ami Deutch Tamás szerint nem tökéletes ugyan, de még így is sokkal jobb, mint a korábbi rendszerek.

„A magyar sportfinanszírozására ma annyi forrás áll rendelkezésre, amit 5-6 éve kevesen tudtak volna elképzelni – mondta Deutch Tamás. – Baráth elnök úr még jól emlékszik arra, hogy 15-20 éve komolyan lobbizott ő is és én is a parlamentben, hogy a teljes magyar sport 115-120 millió forint plusztámogatáshoz jusson. Ehhez képest az öt nagy fővárosi klub most kapott egyenként 300 millió forintot. A legsikeresebb sportágak, mint például a kajak-kenu, vagy az úszás, még ennél is nagyságrendekkel nagyobb támogatásban részesül.”

Az MKKSZ elnöke arról beszélt, hogy az előző kormányzati ciklus elején létrejött TAO-rendszer az egyéni sportágaknak nagyon rosszat tett, a kajak-kenu évi 140-160 milliót bukott azért, mert a szponzorok a rendszer bevezetése után inkább a csapatsportokat támogatták.

„Erre tavaly adott valódi választ a kormány a 16 kiemelt sportág támogatási rendszerének bevezetésével – mondta Dr. Baráth Etele. Ennek köszönhető, hogy 2 év alatt körülbelül 2 és fél milliárd jutott a kajak-kenunak. Ebből a pénzből el tudtuk kezdeni az évtizedek óta halogatott létesítményfejlesztéseket, valamint jutott a legelavultabb sporteszközök lecserélésére is. Legalább ennyire fontos, hogy a legjobb edzőket, felnőtt- és utánpótlás szinten egyaránt, most itthon tudjuk tartani és ugyanez igaz azokra a másodvonalbeli versenyzőkre is, akiket bárhol a világon szívesen honosítanának. Hosszú távú célunk pedig az, hogy kialakuljon a sportág gazdasági fenntarthatósága, ezért olyan beruházásokra is igyekszünk félretenni, amelyek a jövőben bevételt termelhetnek.”

A beszélgetésen Deutch Tamás beszámolt az MTK és más nagy múltú fővárosi klubok hagyományairól és jelenlegi helyzetéről, míg Baráth Etele kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy minek köszönhető a kajak-kenu sportág évtizedek óta tartó sikersorozata.

„A magyarok sikerének egyik kulcsa a falkamódszer. A sportág mélyen beágyazott hagyományokkal rendelkezik, ezért a sikeresebb egyesületekben rengeteg a gyerek. A gyerekek pedig már egészen kicsi koruktól kezdve, kiváló edzők irányítása mellett egymással küzdenek minden edzésen, ez viszi őket előre. A külföldi versenyzők viszont általában nem ennyire inspiráló közegből érkeznek” – mondta az MKKSZ elnöke.

Teljes galéria megtekintése

Az első magyar érmek a Világkupán

Kárász Anna és Takács Tamara révén kettős magyar siker született a női kajakosok 1000 méteres egyes versenyében, így megvan az első magyar arany- és ezüstérem a szegedi Világkupán.

Hír

Kárász Anna tavalyi hosszú sérüléséből visszatérve nagyon magabiztosan versenyzett a hosszabb, számára újdonságot jelentő távon egészen az előfutamtól kezdve. A verseny második felében nagy fölénnyel vezetett a döntőben, és kétség sem fért a győzelméhez. A finálé másik magyarja, Takács Tamara az utolsó helyen is haladt, de fantasztikus hajrájának köszönhetően ezüstérmesként ért a célba.

„Nem mondanám, hogy sima volt, de nagyon jó, egyenletes pályát jöttem. A végén tudtam indítani, és ez sokat jelentett. Vártam, hogy Tami a végén jönni fog, de szerencsére nem fogyott el az erőm” – nyilatkozta Kárász Anna.

Takács Tamara szándékosan építette fel így a pályát. „Ez volt most a taktikám, hogy az utolsó 300-on próbálom megverni a mezőnyt. Ninettával így beszéltük meg, mert egy óra múlva lesz egy páros versenyünk, az az olimpiai szám, az a fontosabb.”

Az első magyar arany- és ezüstérem a Világkupán. Kárász Anna nyert női kajak egyes 1000 méteren Takács Tamara előtt. @tamitakacs @anna__karasz #vilagkupa #canoe #kajakkenusport

Magyar Kajak-Kenu Szövetség (@kajakkenusport) által megosztott bejegyzés,

Jól tartalékolt Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványa, aki nem sokkal később 500 párosban futamgyőzelemmel jutott be a fináléba Vad Ninettával, míg a másik magyar kettős, Szabó Ágnes és Racskó Fruzsina ugyancsak a döntőben folytatja.

A férfi kenu párosok 1000 méteres versenyében a Korisánszky Dávid, Mike Róbert duó előbb futamgyőztesként bejutott a fináléba, majd ott hatodikként ért célba – a kubai Serguay Torres Madrigal, Fernando Dayan Jorge Enriquez páros nyert. Ugyanitt a B döntőben a Lelovics Dávid, Némedi Konrád kettős a hetedik lett.

Férfi kajak kettes 1000 méteren a Hufnágel Tibor, Ilyés Róbert egység a középdöntőben búcsúzott, ám a Gacsal Ákos, Kugler Attila páros kvalifikálta magát a döntőbe, ahol végül hetedikként zárt.

„Azt tudtuk, hogy egy nagyon erős mezőny lesz. Egy nap alatt három 1000 méteres pályát kellett menni, ez újdonság volt számunkra. Csupán augusztus óta edzünk együtt, nagyon örülünk ennek az eredménynek” – mondta Gacsal Ákos.

A győzelmet a kanadai Roland Varga és Connor Fitzpatrick szerezte meg, a párosból Varga magyar származású, 15 évesen költözött ki Kanadába, C4 500-on és 1000-en még magyar bajnok volt. Hufnágelék a B döntőben kilencedikként értek célba.

Az új olimpiai számban, női kenu 500 párosban a Balla Virág, Takács Kincső és a Kisbán Zsófia, Bragato Giada kettős második és harmadik hellyel kvalifikálta magát a fináléba. Kenu kettes 200 méteren a Molnár Csenge, Nagy Bianka kettős a középdöntőben búcsúzott. Utóbbi számban a Balla, Takács egység még az előfutamból bejutott a szombati döntőbe. Férfi kenu páros 500 méteren a Slihoczki Ádám, Szőke Attila egység ugyancsak döntős.

Férfi kajak egyes 500 méteren 49 induló volt, hat előfutamot rendeztek, Kopasz Bálint és Noé Zsombor is kvalifikálta magát a középdöntőbe.

Lapozható galéria Instagram-oldalunkról:

 

A péntek magyar érmesei a szegedi Világkupáról. #vilagkupa #canoe #kajakkenusport #kajak

Magyar Kajak-Kenu Szövetség (@kajakkenusport) által megosztott bejegyzés,

A paraversenyen Suba Róbert péntek délelőtti harmadik helye után délután VL3 200 méteren Molnárné Tóth Julianna is nyert egy bronzérmet, miután kizárták az előtte végzett egyik német versenyzőt, ugyanitt Varga Katalin negyedik lett. A KL3 férfi 200 méter B döntőjében Kiss Erik a harmadik, Török Dávid a hetedik helyen végzett.

Szombaton reggel 8 órakor rajtol a program a Maty-éren, a szurkolókat különböző nyereményjátékok is várják az ingyenes Világkupán.

Hajszálra a négyesek a közvetlen döntőtől

Az 500-as kajaknégyesek a nőknél és a férfiaknál is hatalmas csatát vívtak az előfutamokban, de mind a négy magyar egység a középdöntőben folytathatja a szegedi Világkupán.

Hír

A szombat délutáni programban csak elő- és középfutamokat rendeztek a Maty-éren. A női kajak négyesek 500 méteres előfutamában a Lucz D., Medveczky, Takács, Vad Európa-bajnok kvartett 0,04 mp-cel maradt el a futamgyőztes portugáloktól, így a középdöntőbe jutott, akárcsak a Racskó, Katrinecz, Szabó, Gamsjager egység.

A férfiak ugyanezen számában a most először összeültetett két négyes egyaránt 0,1 másodperccel maradt el az első helytől, így az automatikus döntőtől. A Tótka, Molnár, Mozgi, Somorácz egység egyébként futamában jobb időt ment, mint a Balaska, Birkás, Dudás, Kuli hajó, de mindkét négyes ugyanúgy a középdöntőben folytathatja.

Férfi kajak egyes 500 méteren Kopasz Bálint és Noé Zsombor is bejutott egyből az előfutamból a fináléba.

Női 200 egyesben Lucz Anna és testvére, Lucz Dóra is középdöntős, akárcsak Apagyi Levente (K1 200), Csizmadia Kolos (K1 200), Hajdu Jonatán (C1 200), Korisánszky Dávid (C1 200), Nagy Bianka (C1 500), Lakatos Zsanett (C1 500), Bodonyi András (C1 500) és Kiss Balázs (C1 500).

Vasárnap 15 A döntőt rendeznek a szegedi Világkupa zárónapján.

Kilenc döntőben hat magyar érem

Hat érmet szerzett a magyar kajak-kenu válogatott a szegedi Világkupa szombati versenynapján, amelyen összesen kilenc döntőt rendeztek. A magyar csapat így nyolc éremnél, a paraérmeket is beleszámolva, már tizenegynél jár a szezon első nemzetközi versenyén.