Fazekas-Zur Krisztina: új rendszer, új célok

Hazatért Kaliforniából kétszeres olimpiai bajnok kajakosunk, Fazekas-Zur Krisztina. A kiváló versenyző első napjai egyelőre szervezéssel telnek, hiszen Szolnok helyett az idén Dunavarsány lesz a hazai bázis, ahol a Londonban olimpiai ezüstérmet szerző férfi négyes három tagjával, Tóth Dáviddal, Kulifai Tamással és Pauman Dániellel készül együtt.

Hír

– Új helyszín, új csapat, új tervek?

– Inkább azt mondom új tervezés, más időbeosztás és gondolkodásmód – mondja Fazekas-Zur Krisztina. – Tavaly férjem, Rami Zur elvállalta Tóth Dávid, Kulifai Tamás és Pauman Dani edzéseinek az irányítását is, és természetesen ez hozott változásokat az életünkben. Korábban is edzettem fiúkkal, a szlovák kajakosokkal, de a mostani közös munka azért egészen más. Egy csapatot alkotunk és Ramira most sokkal több hárul.

– Ami jó?

– Ami jó. Mert megoszlik a figyelme, és nem csak rám koncentrál. De a viccet félretéve, jó volt együtt készülni a fiúkkal az elmúlt hat hétben. Igaz, a végére elfáradtam, elsősorban fejben. Az elején még tudtam követni a srácokat, a végére azonban felgyorsultak, ami természetes. De mellettük lassúnak éreztem magam, és ezt lelkileg helyre kellett tennem magamban.

– Nyilván nem az volt a célja, hogy a férfiakkal versenyre keljen.

– Nem, de ilyenkor az ember nem mindig tudja elhelyezni magát. Nem érzed a sebességedet, csak a különbségeket látod. És bár ott van az óra, ami vigasztal, hiszen kétezer méteren jobb időket kajakoztam, mint tavaly ilyenkor, de azért csak piszkálta a lelkemet ez az érzés.

– Itthon, Dunavarsányban mennyiben módosulnak majd az edzéseik?

– Az elmúlt időszakban a mennyiségi munka, a kilométergyűjtés volt hangsúlyos, most, hogy pályára megyünk majd, nyilván változni fognak az edzések és az időbeosztások is. Ez elsősorban Ramit érinti, mert kétszer annyit kell majd vízre mennie, neki lesz nehezebb összeszervezni a munkát.

– A családi életükben is hozhat ez változást, példának okáért a kisfiúk, Noah körüli teendőkben.

– Mivel a családomban mindenki dolgozik még, így Noah ismét óvodába megy, mint ahogyan Szolnokon is tette. Egyelőre még keressük a helyet számára, de mindenképpen könnyebbség lesz most, hogy a családom közelében lehetünk. Példának okáért a testvérem szomszédságában sikerült házat bérelnünk. Most ezek az első napok kicsit zaklatottabbak számunkra, de hamarosan beáll a rendszer az életünkben. Aztán pedig mindjárt itt a versenyidőszak, május közepén rangsoroló, majd utazok Montemorba és hamarosan itt van a szegedi Világkupa is.

– Mire helyezi idén a fő hangsúlyt?

– Szeretnék egyesben olyan teljesítményt nyújtani, amivel be tudok kerülni a négyesbe. Ez az elsődleges cél, de nem zárkózom el egy páros lehetőségétől sem. Egyelőre még nem egyeztettem senkivel, volt, aki már megkeresett azzal, hogy próbáljuk ki együtt a párost, de még van idő a júniusi válogatóig. Mondhatnám azt, hogy nem terveztem olyan keményre ezt az idényt, mint mondjuk a tavalyi olimpiai évet, de ilyenkor még talán a fáradtság is beszél belőlem. Ha jönnek a versenyek, akkor jobban felpörög az ember. Az igazság az, hogy mostanában szeretnék többet foglalkozni a kajakozáson kívüli életemmel is, mert gondolnom kell a jövőmre. A Bajnokok Útja Alapítványt szeretném az Egyesült Államokban is elindítani, amelyhez jogszabályokat kell böngésznem, ott is csapatot kell építenem, és ez energiát vesz el.

– A tokiói olimpia már nem szerepel a céljai között?

– Dehogynem, sőt! Csak már más dolgokra is koncentrálnom kell, hiszen más felépíteni egy életet, kialakítani egy életszínvonalat az Egyesült Államokban, mint idehaza. Nem panaszkodom, mert Magyarországon minden téren elismerik az olimpiai bajnokokat, s most nem vagyok rákényszerítve, hogy az edzések mellett dolgozzak, úgy, mint a londoni olimpia előtt. Megteszi ezt Rami, aki az edzői munkája mellett még két vállalkozást irányít, és erre szükségünk van ahhoz, hogy megalapozzuk az életünket Amerikában.

– Haza már nem jönne?

– Most már nem hagynám magam mögött ezt a világot. Ott van olyan életünk, életterünk, amelyben szeretném Noaht felnevelni.

A rendszer magasabb szintre lép

Fontos határozatokat fogadott el a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) múlt héten megrendezett közgyűlése. Dr. Baráth Etele szerint a "sportág parlamentje" nagy lépéseket tett a középtávú fenntarthatóság érdekében és azért is, hogy főleg regionális szinten megtalálja az együttműködési lehetőségeket más szabadtéri sportokkal, illetve gazdálkodó szervezetekkel is.

Hír

Tavaly decemberben, a MKKSZ tisztújító közgyűlésén választották meg a közgyűlés elnökének Dr. Baráth Etelét. Idén ősszel először rendezett a sportág olyan közgyűlést, ami elsősorban szakmai kérdésekben fogadott el határozatokat.

“Olyan témákat tűztünk napirendre, amelyek szoros összefüggésben állnak egymással. Bármennyire elcsépelt fogalomnak tűnik, de a fókuszban a fenntarthatóság kérdése volt – mondta Dr. Baráth Etele. – Határozat született arról, hogy a tavaszi közgyűlésre alternatív költségvetést kell tervezni, ami felkészül egy anyagi szempontból nehezebb időszakra. Ennek a határozatnak az a jelentősége, hogy az egyesületek képviselői ezzel önmagukra nézve vállaltak kötelezettségeket és ésszerű módon költik el a rendelkezésükre álló forrásokat. Rengeteg pénz jutott a rendszerbe, az infrastruktúrális fejlesztések nagy része lezajlott, mostantól olyan beruházásokra kell költeni, amelyek a költségek csökkentését, illetve a fenntarthatóságot szolgálják. Szintet léptünk azzal, hogy ilyen kérdéseket meg tudtunk vitatni.”

A közgyűlés a kajak-kenu sport regionális szerkezetének további erősítésével is egyetértett.

“Ezzel szorosan összefügg, hogy elsősorban régiós szinten megtaláljuk a közös munka lehetőségét más szabadtéri sportokkal. Szeretnénk olyan klasztereket létrehozni, amelyek közösen fellépve alakítanak ki együttműködést a saját régiójukban a sporttal, vagy a környezetvédelemmel, egészséges életmóddal összefüggő tevékenységet végző gazdálkodó szervezetekkel.”

Magyarországon is működik olyan gazdasági szövetség, amely tömöríti a magyar GDP 40-50%-át kitermelő vállalatokat. Ezeknek a cégeknek tevékenységük miatt a környezetvédelemmel kapcsolatban van felelőségük, vagy önként vállalnak felelőséget akár egészségügyi programokban. Az alakuló klasztereknek a tervek szerint ezekkel a cégekkel kell partnerséget kialakítani.

“A kajak-kenu sportágnak van barter megállapodása sportszergyártó cégekkel, akik az együttműködés keretében olcsóbban adják nekünk a termékeiket. Közvetlenül tudná támogatni az egyesületeket, ha például energiaitermelő szervezetekkel is tudnánk hasonló szerződést kötni. Ez jelentősen megváltoztathatná az egyes régiókban a sportszponzorációt is.”

A közgyűlés a sportág fenntarthatóságot segítő kérdések megtárgyalása mellett tudomásul vette a kajak-kenu specifikus diagnosztikai-egészségügyi központról és a hozzá tartozó informatikai rendszerek, eszközök kiépítéséről szóló tájékoztatót is.

A közgyűlés felkérte a Szövetség vezetését, hogy tárja fel azokat a partnereket, akikkel ezen a területen hosszabb távú érdemi együttműködést lehet kialakítani, és mindezek ismeretében vizsgálja meg a „szabadtéri” sportokat együttesen, ezen belül a kajak-kenu sportágat is szolgáló együttműködés lehetséges formáit és ezt egy éven belül terjessze a sportág közgyűlése elé.

A rossz idő sosem akadály

Annak ellenére, hogy éjszaka az ország jelentős részén esett az eső, több mint ezer indulója volt a szombati Nagy Hideg-hegyi futásnak, amelyen a sportágból a férfiaknál Petró Erik, a hölgyeknél Csonka Eszter Lili volt a leggyorsabb.

Hír

Nem éppen kellemes futóidő, az éjszakai esőzés miatt csúszós terep várta az idei Nagy Hideg-hegyi futás indulóit. A hagyományos őszi csapatépítő eseményre az ország minden pontjáról érkeztek a kajakosok és a kenusok, Nagykanizsáról, Győrből, Diósgyőrből, Szegedről futottak be a buszok, a VVSI példának okáért 59 fővel nevezett a versenyre. Amelyet a férfiaknál Petró Erik, a hölgyeknél Csonka Eszter Lili nyerte meg, de ott volt a mezőnyben többek között a börzsönyi futás atyja, Babella Laci bácsi, Szegedről Kása Ferenc, azaz Kacsa bácsi, valamint a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Kammerer Zoltán és a sportág egyik nagy ígérete, Kopasz Bálint is.

“Szerencsére sérülés nélkül megúsztuk a napot, pedig az eső miatt rendesen csúszott a fű. A verseny végeztével a hagyományoknak megfelelően kisorsoltuk az egyesületek között a hajókat, a kajakot a Budapesti Honvéd, a kenut a VVSI kapta” – mondta Weisz Róbert, a futás főszervezője.