Fazekas-Zur Krisztina: új rendszer, új célok

Hazatért Kaliforniából kétszeres olimpiai bajnok kajakosunk, Fazekas-Zur Krisztina. A kiváló versenyző első napjai egyelőre szervezéssel telnek, hiszen Szolnok helyett az idén Dunavarsány lesz a hazai bázis, ahol a Londonban olimpiai ezüstérmet szerző férfi négyes három tagjával, Tóth Dáviddal, Kulifai Tamással és Pauman Dániellel készül együtt.

Hír

– Új helyszín, új csapat, új tervek?

– Inkább azt mondom új tervezés, más időbeosztás és gondolkodásmód – mondja Fazekas-Zur Krisztina. – Tavaly férjem, Rami Zur elvállalta Tóth Dávid, Kulifai Tamás és Pauman Dani edzéseinek az irányítását is, és természetesen ez hozott változásokat az életünkben. Korábban is edzettem fiúkkal, a szlovák kajakosokkal, de a mostani közös munka azért egészen más. Egy csapatot alkotunk és Ramira most sokkal több hárul.

– Ami jó?

– Ami jó. Mert megoszlik a figyelme, és nem csak rám koncentrál. De a viccet félretéve, jó volt együtt készülni a fiúkkal az elmúlt hat hétben. Igaz, a végére elfáradtam, elsősorban fejben. Az elején még tudtam követni a srácokat, a végére azonban felgyorsultak, ami természetes. De mellettük lassúnak éreztem magam, és ezt lelkileg helyre kellett tennem magamban.

– Nyilván nem az volt a célja, hogy a férfiakkal versenyre keljen.

– Nem, de ilyenkor az ember nem mindig tudja elhelyezni magát. Nem érzed a sebességedet, csak a különbségeket látod. És bár ott van az óra, ami vigasztal, hiszen kétezer méteren jobb időket kajakoztam, mint tavaly ilyenkor, de azért csak piszkálta a lelkemet ez az érzés.

– Itthon, Dunavarsányban mennyiben módosulnak majd az edzéseik?

– Az elmúlt időszakban a mennyiségi munka, a kilométergyűjtés volt hangsúlyos, most, hogy pályára megyünk majd, nyilván változni fognak az edzések és az időbeosztások is. Ez elsősorban Ramit érinti, mert kétszer annyit kell majd vízre mennie, neki lesz nehezebb összeszervezni a munkát.

– A családi életükben is hozhat ez változást, példának okáért a kisfiúk, Noah körüli teendőkben.

– Mivel a családomban mindenki dolgozik még, így Noah ismét óvodába megy, mint ahogyan Szolnokon is tette. Egyelőre még keressük a helyet számára, de mindenképpen könnyebbség lesz most, hogy a családom közelében lehetünk. Példának okáért a testvérem szomszédságában sikerült házat bérelnünk. Most ezek az első napok kicsit zaklatottabbak számunkra, de hamarosan beáll a rendszer az életünkben. Aztán pedig mindjárt itt a versenyidőszak, május közepén rangsoroló, majd utazok Montemorba és hamarosan itt van a szegedi Világkupa is.

– Mire helyezi idén a fő hangsúlyt?

– Szeretnék egyesben olyan teljesítményt nyújtani, amivel be tudok kerülni a négyesbe. Ez az elsődleges cél, de nem zárkózom el egy páros lehetőségétől sem. Egyelőre még nem egyeztettem senkivel, volt, aki már megkeresett azzal, hogy próbáljuk ki együtt a párost, de még van idő a júniusi válogatóig. Mondhatnám azt, hogy nem terveztem olyan keményre ezt az idényt, mint mondjuk a tavalyi olimpiai évet, de ilyenkor még talán a fáradtság is beszél belőlem. Ha jönnek a versenyek, akkor jobban felpörög az ember. Az igazság az, hogy mostanában szeretnék többet foglalkozni a kajakozáson kívüli életemmel is, mert gondolnom kell a jövőmre. A Bajnokok Útja Alapítványt szeretném az Egyesült Államokban is elindítani, amelyhez jogszabályokat kell böngésznem, ott is csapatot kell építenem, és ez energiát vesz el.

– A tokiói olimpia már nem szerepel a céljai között?

– Dehogynem, sőt! Csak már más dolgokra is koncentrálnom kell, hiszen más felépíteni egy életet, kialakítani egy életszínvonalat az Egyesült Államokban, mint idehaza. Nem panaszkodom, mert Magyarországon minden téren elismerik az olimpiai bajnokokat, s most nem vagyok rákényszerítve, hogy az edzések mellett dolgozzak, úgy, mint a londoni olimpia előtt. Megteszi ezt Rami, aki az edzői munkája mellett még két vállalkozást irányít, és erre szükségünk van ahhoz, hogy megalapozzuk az életünket Amerikában.

– Haza már nem jönne?

– Most már nem hagynám magam mögött ezt a világot. Ott van olyan életünk, életterünk, amelyben szeretném Noaht felnevelni.

A Sulisárkányokra a nap is sütött Sukorón

A sukorói sárkányhajó Nagydíj szombati versenynapján a Sulisárkány, valamint a Roadshow sorozat döntőit rendezték meg. 31 iskolai csapat vetélkedet, a Roadshow-n a Százhalombatta, a Nagydíj váltójában az ESMTK nyert.

Sárkány
Hír

Jó idő fogadta szombat délelőtt a sukorói Sárkányhajó Magyar Nagydíj részvevőit, a Sulisárkányok az elmúlt évek esői után végre napsütésben tudtak vízre szállni, és a felnőttekhez hasonló komoly csatákat vívtak az érmekért.

„Két darab kétszáz méteres időfutamot teljesítettek az egységek, az összetett idejük alapján hirdettünk győzteseket. A középiskolások között a Vajda Dragons, a hetedik-nyolcadik osztályosok korcsoportjában a Fejedelem sárkányai, míg az ötödik-hatodikosok között a Feketés sárkányfiókák nyertek. Jó volt látni, hogy milyen profin működnek ezek a kicsi csapatok is, és boldog vagyok, hogy ilyen nagy létszámban voltak itt Sukorón” – mondta Patyi Melinda, a sárkányhajó szakág vezetője.

A Roadshowban a Százhalombatta csapata nyert, a Zoltek Dragons és a Tuzsér száz csapás csapata előtt.

„A százhalombattaiak régi motorosok a mezőnyben, remekül összeszokott társaság, míg a bronzérmes tuzsériak először indultak a döntőben. Ők a vásárosnaményi Roadshowról jutottak tovább, s jó látni, hogy a Felső-Tiszán zajló fejlesztéseknek, a szabadidős bázis szélesítésének a mi szakágunkban már érzékelhető az eredménye” – magyarázta Patyi Melinda.

A délután zajló Nagydíjon a váltóversenyek, valamint a 4000 méter került megrendezésre, amelyek látványos küzdelmeket hoztak.

„A váltóban kétszer kétszáz métert teljesítettek a csapatok, a tízüléses mix hajók adták a váltóbotot a húszas egységeknek. Érdekes volt látni, hogy ki, milyen váltást választ, s nagyon izgalmas összecsapások zajlottak. A versenyt az ESMTK nyerte meg a Dunakeszi sárkánylégió és a Tatai Hódy előtt. Ez a szám igazán össze tudja kovácsolni a csapatokat” – folytatta a szakember.

A 4000 méteres távon a senioroknál sok ütközéssel és izgalmas előzésekkel ment a futam. Az első fordulóra a hat hajó szinte egyszerre ért oda, a Römi egység egy picit kilógott a mezőnyből, de ahogy megpróbált ráfordulni a fordítóra összeakadt két másik hajóval, így szinte teljesen keresztbe állt a sárgák hajója. Az ütközésből a körösiek jöttek ki jól, a Römi egység pedig az ötödik helyről verekedte fel magát az ezüstérmes pozícióba. A mastersek versenyében a Dragon Aqua nyert, a körösiek, valamint a Dunakeszi Sárkány Légió előtt.

Az eredmények

Sulisárkányok. III. korcsoport (középiskolások): 1. Vajda Dragon 2:05,36, 2. Dunakeszi Radnóti M. Gimnázium 2:07,16, 3. Feketesereg 2:09,52. II. korcsoport (általános iskolások 7-8. osztály): 1. Fejedelem sárkányai 2:09,38, 2. Ultrahidra1 2:11,90, 3. Kőrösi sárkányok 2:13,16. I. korcsoport (általános iskolások 5-6. osztály): 1. Feketés sárkányfiókák 2:20,74, 2. Sárkányvár 2:20,78, 3. Süsü a sárkány 2:22,56

Roadshow: 1. Százhalombatta 1:49,88, 2. Zoltek Dragons 1:50, 94, 3. Tuzsér száz csapás 1:51,94

Nagydíj. Váltó (2×200 m): 1. ESMTK 1:48,84, 2. Dunakeszi Sárkánylégió 1:52,88, 3. Tatai Hódy 1:52,98

4000 m. Seniorok: 1. Körös Dragon, 2. Römi, 3. Tatai Hódy. Mastersek: 1. Dragon Aqua, 2. Körös Dragon, 3. Dunakeszi Sárkány Légió

 

Mindent vitt a Römi

Lezárult a sárkányhajó bajnokság Sukorón, és mindent vitt a Römi KKSK. A csepeliek 200 és 2000 méteren, valamint összetettben is megnyerték a bajnoki aranyérmet.

Sárkány
Hír

A sárkányhajó magyar bajnokság ötödik, egyben záró fordulóját rendezték meg vasárnap. A program a 200 méterekkel indult, amelyben a Römi KKSK szerezte meg a győzelmet az ESMTK és a Szegedi Sárkányhajó SE előtt. Reményi Péter csapata 2000 méteren sem talált legyőzőre, az egység a Dunai Sárkányok Vác csapatát, valamint Szegedi Sárkányhajó SE-t utasította maga mögé. Ezzel 200 és 2000 méteren, valamint az összetett versenyben is a legjobb lett a Römi, amely az esztendő során 320 pontot gyűjtött, a szegediek a második, a Dunai Sárkányok Vác csapata a harmadik helyet szerezte meg.

„A bajnoki sorozat utolsó állomását rendeztük meg Sukorón, szerencsére az időjárás is a kegyeibe fogadta a versenyt, mert bár borús idő volt, nem esett az eső. A viadal előtt a szegedieknek még matematikai esélyük volt arra, hogy az összetett versenyben legyőzzék a Römi csapatát, de a 200 méteres verseny megnyerésével eldőlt minden, s később 2000 méteren is a legjobbnak bizonyultak Reményi Péterék” – mondta Patyi Melinda, a sárkányhajó szakág vezetője, aki kiemelte az önkéntesek hétvégi munkáját, és köszönetet mondott Ladányi Szabolcsnak a szakágban végzett egész éves munkájáért.

Magyar bajnokság, 5. forduló, Sukoró

200 m: 1. Römi KKSK 49,82, 2. ESMTK 50,84, 3. Szegedi Sárkányhajó 50,96. 2000 m: 1. Römi KKSK 9:23,20, 2. Dunai Sárkányok Vác 9:38,08, 3. Szegedi Sárkányhajó Klub 9:43,70. Az összetett verseny végeredménye: 1. Römi KKSK 320 pont, 2. Szegedi Sárkányhajó SE 277, 3. Dunai Sárkányok Vác 260

Nagydíj. Nők. Senior 10-es 200 m: 1. Óbudai Sárkányok 1:03,68, 2. Körös Dragon SE 1:04,36, 3. ESMTK 1:04,48. Masters 10-es 200 m: 1. Dunai Sárkányok Vác 1:04,62, 2. Óbudai Sárkányok 1: 05,06, 3. A-HIDragon 1:05,30. Férfiak. Senior 10-es 200m: 1. Lapátolók 57,14, 2. Vadkörte 57,76, 3. Körös Dragon 58,36. Masters férfi 10-es 200 m: 1. Dunai Sárkányok Vác 54,68, 2. Körös Dragon SE 57,38, 3. Vadkörte 57,44

Bajnoki Tabella 5 Forduló Után 2017