Fair-play életműdíjat kapott Vajda Vilmos

Alkalomhoz illő elegáns környezetben, a budai Hilton Szállóban adták át hétfő este a 2013. évi cselekedetek alapján megítélt Fair Play-díjakat. A MOB dr. Kamuti Jenő által vezetett Fair Play Bizottsága öt kategóriában írta ki a pályázatot. A gálán összesen 22 személy vagy szervezet vehetett át trófeát, diplomát vagy levélelismerést. Vajda Vilmos, a válogatott korábbi szövetségi kapitánya életműdíj-trófeát kapott.

Vajda Vilmos a Bp. Építők kenucsapatában versenyzett, ahol később, 1964 és1972 között edző is volt. Ezt követően a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakfelügyelőjeként dolgozott egészen 1988-ig. Ez idő alatt az ifjúsági válogatottat is ő irányította. 1988 és 1996 között a felnőtt válogatott szövetségi kaptánya volt. A barcelonai és atlantai olimpián három aranyérmet szerzett a válogatott az irányítása alatt.

Egész munkásságát a kajak-kenu sport felvirágoztatásának szentelte. Meghatározó szerepe volt, hogy az ifjúsági válogatottban a sikeres fizikai és technikai felkészítésen túl erkölcsi és etikai normákat is megkövetelt a versenyzőktől és edzőktől. Nagy empátiával és kiváló pedagógiai érzékkel kezelte az időnként felmerülő nehéz helyzeteket.

Kiemelkedő szerepe volt a kajak-kenu sport elterjesztésében Magyarországon. A mai klubhálózatot Vajda Vilmos alapozta meg szakfelügyelőként. Személyesen járt el a vidéki városokba támogatást szerezni az új egyesületek megalapításához. Az új klubokba és szakosztályokba ő delegálta az edzőket, ezzel sokaknak biztos megélhetést szerezve. Ezek műhelyek az elmúlt évtizedekben világ- és olimpiai bajnokok sorát szállították.

Szövetségi kapitányként a nagy nevek felkészítése mellett sikeres fiatalítást hajtott végre (Dónusz Éva, Cigány Kinga, Horváth Csaba, Kolonics György, Pulai Imre, Novák Ferenc, akiket korábban már az ifjúsági válogatottban is menedzselt) a válogatottnál. Erkölcsi tartásával és példamutatásával mindenkor mértéket adott a válogatott edzőinek és a felkészülésben részvevő szakembereknek.

A szakmai irányítás mellett a 80-as évek végétől több mint húsz éven át a TF szakedzői képzését is vezette. Szakemberek sorának adta át tapasztalatait és tudását.

Vajda Vilmos idén június 16-án lesz 80 éves. Életútja például szolgálhat ma is, ahogy Vajda Vilmos tisztességgel és szakmai tudással sikeres életpályát futott be a sportban. A díjhoz ezúttal is szeretettel gratulálunk!


MOB Fair Play-díjasok életműdíjasok 2013:

Trófea: Vajda Vilmos (kajak-kenu), Pérez Carlos (kézilabda), dr. Pavlik Gábor (orvosprofesszor), Sándor Károly (labdarúgó)
Diploma: Perjámosi Sándor (sportvezető)
Levél: Markó László (karatemester)

Forrás: mob.hu

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók