Fa Nándor is előadást tart a szakmai konferencián

A magyar kajak-kenu sport színe-java pénteken és szombaton Egerben találkozik, ahol a szokásos őszi közgyűlés mellett szakmai konferenciát is tart a szövetség. Az előzetes jelentkezések alapján óriási az érdeklődés a konferencia iránt, amelynek egyik érdekes színfoltja a vitorlázó Fa Nándor előadása lesz.

Hír

Őszi közgyűlését tartja a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Egerben. A szokásos idény végi szakmai, pénzügyi és stratégiai beszámolók után péntek délutántól már a szakmai konferencia előadásai pörögnek, amelyen az edzők, a sportágban dolgozó szakemberek kaphatnak érdekes információkat, segítséget a versenyzőik felkészítéséhez.

Elsőként dr. Kováts Tímea sportorvos, kardiológus beszél a mérési protokollokról a kajak-kenu sportágra vetítve, majd Trájer Emese, a Testnevelési Egyetem tanársegédje tart előadást az élettani mérések szerepéről az élsportban. Kollégája, Katona Péter a kajak-kenu sporttal kapcsolatos mozgáselemzés lehetőségeit mutatja be, míg Futó Iván egyetemi tanár és Sík Márton edző a mesterséges intelligencia kutatások szerepéről beszél az egybegyűlteknek.

Szombaton dr. Marics Balázs dietetikus nyitja az előadások sorát, aki a felkészülést és versenyzést segítő táplálkozásról ad tájékoztatást, míg Tóth Dániel pszichológus az „Y és a Z” generáció viselkedési sajátosságait mutatja be.

A nap egyik „vendégszereplője” Fa Nándor vitorlázó lesz, aki saját példája alapján mutatja meg, hogy milyen utat kell bejárni a felkészüléstől a célok megvalósításáig, hogyan lehet eljutni a Velencei-tótól a világ legnagyobb Földkerülő versenyeire. Fa Nándor korábban birkózott, majd 1970-től a Köfém SC-ben kenuzott 27 éves koráig, vagyis abszolút képben van a sportágat illetően. (Képünkön egy sukorói emlék látható, amelyen Molnár Ferenccel, Szipola Antallal és Horgos Lajossal szállt egy hajóba.)

A szakmai konferenciát Fajtné Thúróczy Zsuzsanna, a TE egyetemi tanára zárja, aki „Képességfejlesztés gyerekkorban a saját testtel végzet gimnasztikai gyakorlatok alkalmazásával” címmel tart előadást.

Önfeledt jégkorongozás Miki bácsi tiszteletére

Az I. Séra Miklós Jégkorong Bajnokságon egyik legnagyobb hobbijuknak hódolhatnak kajak-kenusaink. A korábbi legendás edző tiszteletére február harmadikán rendeznek rendhagyó hokitornát a Megyeri úti jégcsarnokban.

Séra Miklós
Hír

Világbajnoki ezüst- és bronzérmes ifjabb Foltán László fejéből pattant ki az ötlet, hogy az egykori legendás edző, Séra Miklós emlékére jégkorongtornát rendezzen. A 60 évesen, 2007-ben elhunyt szakember kajak-kenu és jégkorong szakedzői diplomát is szerzett, és volt az ifjúsági jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya is. Kajak-kenus tanítványai olimpiai-, világ- és Európa-bajnoki címeket nyertek, köztük a kétszeres olimpiai bajnok és olimpiai ezüstérmes Horváth Gábor a legeredményesebb, ám a sprintszámokban érmeket halmozó, hétszeres világbajnok Fehérvári Vince és az ötszörös világbajnok Beé István is az ő irányításával készült

„Miki bácsi előszeretettel vitte le a versenyzőket télen kiegészítő mozgásként jégkorongozni, és bár abból a korosztályból már sokan kiöregedtek, de hobbi szinten még mindig nagyon sokan lejárunk játszani, ezért arra gondoltam, hogy a tiszteletére rendezzünk egy tornát – kezdte a főszervező Foltán László. – Miki bácsi ráadásul hagyományt teremtett, mert azóta is több edző beépíti a téli felkészülésébe heti egy-két alkalommal a jégkorongozást, mint egy futóedzést, mivel rendkívül jól fejleszti a mozgáskoordinációt és a robbanékonyságot, valamint színesebbé is teszi a monoton téli felkészülést.”

A jégkorong alapvetően rendkívül kemény sport, ám egyrészt mindenki visel védőfelszerelést, másrészt itt vigyáznak egymásra – az emléktornán szabály, hogy mellőzik a test-test elleni küzdelmet, hiszen az aktív kajak-kenusoknak figyelniük kell a sérülésekre.

Eredetileg nyolccsapatosra tervezték a tornát, de már most 11 csapat jelezte részvételi szándékát. „Inkább átszervezem a lebonyolítást, de nem fogunk visszautasítani senkit. Olyan is volt, aki úgy hívott fel, hogy egyedül van, de járt le régen Miki bácsival, szeretne most is játszani, és szerezzünk neki egy csapatot. Örülök annak, hogy ez egy kicsit összerántja a kajak-kenus társadalmat így télen, amikor ebben a sportban nincs esemény, és versenyszezonon kívül, felszabadultan ki tudunk egy kicsit kapcsolódni” – mondta Foltán László.

Elárulta azt is, hogy lesz egy 12-13 éves gyerekekből álló csapat, de az egyik együttesben pályára lép Pápa Márton, az ERSTE Ligában szereplő Újpest jégkorongozója is, aki korábban serdülőként igazolt kajakos volt. Az aktív kajak-kenusok közül többen csak a lelátóról fogják nézni a mérkőzéseket, de olyan korábbi klasszisok, mint az olimpiai bajnok Horváth Gábor, a világbajnoki ezüstérmes Bozsik Gábor, az Eb-bronzérmes Németh Szabolcs vagy maga a főszervező, a vb-ezüstérmes Foltán László viszont jégre lép majd.

A február 3-án, a Megyeri úti jégcsarnokban rendezendő tornára január 24-ig lehet nevezni, a győztes egy vándorkupát kap.

Az esemény Facebook-oldalát itt lehet megtekinteni.

https://www.facebook.com/events/638252939898731/

Feltöltődött a hegyekben Kopasz Bálint

Remekül érezte magát, csak túl kevés ideig tartott Kopasz Bálint számára a Ramsauba szervezett sífutó-edzőtábor, amelyen Lucz Dórával együtt vett részt a múlt héten.

Téli alapozás
Hír

Európa-bajnoki bronzérmes, junior világbajnok kajakosunk a Magyar Kajak-kenu Szövetség támogatásával hat napot töltött kint Ausztriában magaslati edzőtáborban, ahol délelőttönként sífutott, délután pedig úszott vagy kondizott.

„Életemben először sífutottam. Szerettem volna megtanulni a skate-ingezést is, de arra nem volt elég az idő – kezdte 20 éves tehetségünk. – Az első nap kaptam egy kétórás oktatást, az alapokat megtanultam, utána már egyedül mentem. Délelőttönként 15 kilométert sífutottam, ez mintegy másfél órás edzés volt. Nagyon élveztem, mert a mozgás hasonló, mint a kajakban, a lábunkat is használni kell, a vállunk is komoly terhelést kap, volt is izomlázam.”

A post shared by Bálint Kopasz (@balintkopasz) on

Kopasz Bálint szívesen maradt volna még, mert egyrészt nagyon jót tett neki a másfajta edzés, másrészt szerette azt a környezetet is. „Jó volt egy kis változatosság, az itthoni monoton úszás, futás, kondi, heti egy ergométert felváltotta egy másfajta edzésmódszer egy gyönyörű környezetben. Jó volt friss levegőt szívni, én egyébként is szeretem a hegyek közelségét. A következő téli felkészülésbe is szeretnénk beiktatni egy hasonló edzőtábort, de akkor már három hétre mennénk, mert most is nagyon feltöltődve jöttem haza.”

Kopasz Bálint elmondása szerint remek formában van, az eddigi téli felkészülése nagyon jól halad, az állóképességével sincs probléma. Hat hétig még itthon készül, március 3-án pedig utazik Sevillába, ahol négy hétig tart majd a melegégövi edzőtábor.