Fa Nándor is előadást tart a szakmai konferencián

A magyar kajak-kenu sport színe-java pénteken és szombaton Egerben találkozik, ahol a szokásos őszi közgyűlés mellett szakmai konferenciát is tart a szövetség. Az előzetes jelentkezések alapján óriási az érdeklődés a konferencia iránt, amelynek egyik érdekes színfoltja a vitorlázó Fa Nándor előadása lesz.

Hír

Őszi közgyűlését tartja a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Egerben. A szokásos idény végi szakmai, pénzügyi és stratégiai beszámolók után péntek délutántól már a szakmai konferencia előadásai pörögnek, amelyen az edzők, a sportágban dolgozó szakemberek kaphatnak érdekes információkat, segítséget a versenyzőik felkészítéséhez.

Elsőként dr. Kováts Tímea sportorvos, kardiológus beszél a mérési protokollokról a kajak-kenu sportágra vetítve, majd Trájer Emese, a Testnevelési Egyetem tanársegédje tart előadást az élettani mérések szerepéről az élsportban. Kollégája, Katona Péter a kajak-kenu sporttal kapcsolatos mozgáselemzés lehetőségeit mutatja be, míg Futó Iván egyetemi tanár és Sík Márton edző a mesterséges intelligencia kutatások szerepéről beszél az egybegyűlteknek.

Szombaton dr. Marics Balázs dietetikus nyitja az előadások sorát, aki a felkészülést és versenyzést segítő táplálkozásról ad tájékoztatást, míg Tóth Dániel pszichológus az „Y és a Z” generáció viselkedési sajátosságait mutatja be.

A nap egyik „vendégszereplője” Fa Nándor vitorlázó lesz, aki saját példája alapján mutatja meg, hogy milyen utat kell bejárni a felkészüléstől a célok megvalósításáig, hogyan lehet eljutni a Velencei-tótól a világ legnagyobb Földkerülő versenyeire. Fa Nándor korábban birkózott, majd 1970-től a Köfém SC-ben kenuzott 27 éves koráig, vagyis abszolút képben van a sportágat illetően. (Képünkön egy sukorói emlék látható, amelyen Molnár Ferenccel, Szipola Antallal és Horgos Lajossal szállt egy hajóba.)

A szakmai konferenciát Fajtné Thúróczy Zsuzsanna, a TE egyetemi tanára zárja, aki „Képességfejlesztés gyerekkorban a saját testtel végzet gimnasztikai gyakorlatok alkalmazásával” címmel tart előadást.

Kihívás, kaland, Hongkong

Vasárnap ismét vízre száll Boros Adrián. Kiváló maratonistánk ezúttal a surfski, vagyis a tengeri kajak világbajnokságon rajtol Hongkongban.

Hír

Új kihívás, új kaland előtt Boros Adrián a tolnaiak maratoni világbajnok kajakosa. Barina József tanítványa vasárnap a hongkongi tengeri kajak világbajnokságon rajtol. Adrián már a helyszínen edz, szokja a körülményeket és a nagy hullámokat.

“A helyszín tökéletes, csak a hullámok változnak napról napra, vannak kisebb, nagyobb és óriási hullámok is, amellyekkel meg kell barátkoznom. Egész sokat gyakoroltam már, kezdek belerázódni, de azért a nagy eredményhez hiányzik úgy húsz évnyi rutin a tengeren. Itt a többség erre a szakágra specializálódott. Az egyik nap sikerült vízre szállnom Oscar Chalupskyval, ő a Nelo egyik embere, aki rengeteg hasznos tanácsot adott, de öt perc alatt nem lehet átültetni a gyakorlatba ezeket az infókat, érezni kell nagyon, hogy miként kell a hullámok között jól haladni. Ez a verseny tulajdonképpen a hullámlovaglásról szól, csakhogy a hullámok nem egy irányból jönnek, mint ahogy azt a Dunán megszoktuk, hanem mindenfelől. Na, ezeket a hullámokat kellene úgy összekötni, hogy a legjobb eredmény süljön ki belőle” – mondta Boros Adrián, aki elmondta: ez az a szakág, amelyben nem számít, hogy hány éves vagy. Akár hatvan évesen is te lehetsz az, aki a legjobban érzi ezt a műfajt.

 

 

Tokióban elindították az olimpiai visszaszámláló-órát

Leleplezték azt a három méter magas órát Tokióban, amely a 2020-as nyári olimpiáig hátralévő időt mutatja.

Hír

Az ünnepélyes ceremóniára a japán főváros Ginza nevű bevásárló negyedében került sor 981 nappal a játékok megnyitója előtt.

Az 1,2 tonnás óra a japán zászlóra emlékeztet: az ezüstlábakon álló szerkezet kör alakú és piros csakúgy, mint a nemzeti lobogóban található felkelő nap motívum.

Forrás: MOB