Ezüstérmet szerzett a női kenupáros

Második lett a Lakatos Zsanett, Takács Kincső összeállítású duó C-2 500 méteren a csehországi Racicében zajló gyorsasági kajak-kenu Európa-bajnokság első döntős napján. A jórészt fiatal versenyzőkből álló többi egységnek ma csak a tisztes helytállásra futotta.

Hat A-döntőben volt szombaton érdekelt a magyar válogatott. A várakozásoknak megfelelően a világ-, és Európa-bajnoki címvédő női kenupáros, Lakatos Zsanett és Takács Kincső szerepelt a legjobban a mienk közül. A lányokat csak legnagyobb riválisuk, a tavaly mögöttük világbajnoki ezüstérmet szerző fehérorosz páros tudta megverni.

„A rajtunk jól sikerült, talán még jobban, mint tavaly, de a végét nem tudtuk úgy megcsinálni, ahogy szoktunk – mondta Lakatos Zsanett a verseny után. – Nem vagyunk elkeseredve, jobb itt kikapni a szezon elején, mint a legvégén Milánóban, a világbajnokságon. Abban biztos vagyok, hogy mi addig még rengeteget fogunk fejlődni.”

A női kenusokhoz hasonlóan jobb eredményt ért el a tavalyi világbajnokágon a K-2 1000 méteren rajtoló Sarudi Alíz, Medveczky Erika összeállítású magyar páros is – Moszkvában bronzérmesek lettek – mint a mostani Eb-n. A mieink ugyan jó pályát mentek, de a gyorsaságuk még elmaradt a megszokottól és a hatodik helyet szerezték meg. A számot a románok nyerték a lengyel és a szerb páros előtt, utóbbiban ott ült Benedek Dalma is.

„Mi még nem gyorsítottunk, nem akartunk már május legelején csúcsformában lenni – mondta Medveczky Erika. – Minden évben ez van, a riválisok általában a tavaszi világversenyeken gyorsabbak a magyaroknál, viszont mire jön a világbajnokság, addigra lelassulnak hozzánk képest. Éppen Benedek Dalma mondta, hogy Szerbiában 2 héttel ezelőtt válogató volt, ez nálunk április közepén elképzelhetetlen, mi máshoz vagyunk szokva.”

Ötödik helyet szerzett 1000 méteren a Viola Viktor, Szabó Kristóf, Korisánszky Dávid, Bodonyi András összetételű kenunégyes, nyolcadik lett K-1 1000 méteren Farkasdi Ramóna és a K-4 500 méteren szereplő női négyes is. Szintén olimpiai számban, C-2 1000 méteren lett hetedik Forgó Christopher és Sarudi Pál. Utóbbi egység teljesítményének értékét növeli, hogy mindössze 1 hét telt el az első összetérdelésük óta.

„Tetszett, amit a kenupárosoktól láttam. Lakatos Zsanettéknek ugyan nem jött össze a címvédés, de nem szabad elfelejteni, hogy a tavaly nyári Európa-bajnoksághoz képest ez számunkra csak egy felkészülési verseny – mondta Storcz Botond, felnőtt vezetőedző. – Mi eltérő módon készülünk a többi nemzethez képest, hosszabban alapozunk és később kezdjük meg a vízi munkát, viszont a május eleji formánkhoz képest mindig jelentőset lépünk előre a nyár végére. Ez azoknak ritkán sikerül, akik már a szezon elején gyorsan eveznek.”

A délutáni 200 méteres elő- és középfutamokból a holnapi A-döntőbe került Balaska Márk és Birkás Balázs férfi kajak párosban, a B-döntőbe jutott kajak egyesben Lutz Dóra és Hérics Dávid, valamint a kenus Fekete Ádám is. Női kenuban az A-döntő résztvevője lesz C-1 200 méteren Lakatos Zsanett. Az Európa-bajnokság holnap reggel az 500 méteres döntőkkel folytatódik, a magyarok ezen a távon négy számban lesznek érdekeltek, a futamokat a Duna Televízió és az Eurosport is közvetíteni fogja.

Teljes galéria megtekintése

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók