Erős magyar csapat utazhat Ponte de Limába

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége jóváhagyta a június 30. és július 2. között Ponte de Limában megrendezendő maratoni Európa-bajnokságra utazó magyar csapatot. Eszerint 40 kajakos és kenus száll majd vízre a portugál városban.

Maraton
Hír

Tavaly 10 aranyérmet nyert a magyar csapat a pontevedrai Európa-bajnokságon, a június 30-án kezdődő Ponte de Lima-i kontinensviadalon öt számban is a címvédő magyar egységek szállnak vízre. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége jóváhagyta a maratoni Európa-bajnokságra utazó magyar csapatot, amelyben többek között olyan világklasszis versenyzők jutnak majd szerephez, mint a tizennyolcszoros világbajnok kajakos Csay Renáta, a hétszeres világbajnok Kövér Márton, vagy éppen a tolnaiak legjobbja Boros Adrián és vasasos párja, Solti László.

„Felnőttben abszolút a legjobb versenyzőink állnak rajthoz, mind az A és B egységek tekintetében, hiszen két kivétellel azok a kajakosok és kenusok indulnak, akik a hazai válogatón az első-második helyen zártak. Az egyik kivételünk a kenus Nagy Gergely, aki Dóczé Ádám helyett lesz a B egységünk. Utóbbi az új típusú, bemutató jelleggel megrendezésre kerülő rövidkörös versenyen, valamint Kövér Mártonnal párosban rajtol. A nőknél pedig Mihalik Sára nem vállalta a szereplést, mivel kijutott a belgrádi U23-as Európa-bajnokságra. Az utánpótlás korosztályokban annyiban vegyes a kép, hogy több válogatót nyert egységünk visszamondta az indulás lehetőségét, egyrészt a belgrádi utánpótlás Európa-bajnokság miatt, másrészt a sikeres ifjúsági és U23-as vb-kvalifikáció érdekében. Ugyanakkor így is erős csapattal utazunk Ponte de Limába, mert már többször bebizonyosodott, hogy a B, sőt, akár C egységeink is a nemzetközi mezőny elejéhez tartoznak” – mondta Weisz Róbert, a maratoni szakág vezetője.

A maratoni Európa-bajnokságon induló magyar csapat:

 

Maratoni Eb Csapat

Az edzők álma Kárász Anna és Vad Ninetta

Simon Miklós irányításával Dél-Afrikában készül Kárász Anna és Vad Ninetta is a következő szezonra. Az Angliából hazatért szakember mesélt a távoli edzőtáborról és a két világbajnok kajakos formájáról.

Hír

Stábunknak a dél-afrikai edzőtáborban Simon Miklós elmondta, hogy a klasszikus vízi alapozás zajlik ezekben a hetekben, hónapokban.

„Nagyon kemény alapozó munkát végzünk, a kilométergyűjtés mellett fokozatosan emeljük az intenzitást. A lányok még egy kicsit előrébb is tartanak, mint ahogy vártam tőlük. Néha engem is meglepnek, annyira jól és gyorsan reagálnak az edzéseken” – nyilatkozta Simon Miklós.

☀️ 😎 💦 • #southafrica #rodeplaatdam #training #water #flatwater #canoesport #canoesprint #workhard #trainhard #so #good #feeling #balance #move #morning #session #thuesday #sunnyday #nelo #kayaks #braca #paddle #nike #forever #iloveit #justdoit

Anna Karasz (@anna__karasz) által megosztott bejegyzés,


A Roodeplaat Dam-i edzőtábor helyszínéről, amelyről Hüttner Csaba szövetségi kapitány hosszabban is beszámolt, Simon elmondta, hogy jobbat nem is találhattak volna.

„Európában most meglehetősen hideg van, de az elmúlt évek tapasztalatai is azt mutatják, hogy március környékén azért még nincs ott jó idő. Itt viszont a versenyzők a technikára tudnak összpontosítani, mivel komfortosan érzik magukat a hajóban azzal, hogy nem kell a hideggel foglalkozniuk. Hogy milyen Ninettával és Annával dolgozni? Nagyon élvezem, mindkét lány rendkívül elszánt és profi, az edzők álma.”

Simon Miklós videónyilatkozata Dél-Afrikából:

Fontos a sportkapcsolatok erősítése

Kedden meglátogatta a helyi edzőtáborban készülő magyar kajak-kenu válogatott tagjait Király András László, Magyarország Dél-afrikai nagykövete. A diplomata elmondta, hogy régi kapcsolat fűzi a sportághoz és munkája fontos részének tekinti, hogy erősítse a két ország sportkapcsolatait.

Hír

„Csodálatos élmény volt személyesen találkozni az olimpiai-, világ és Európa-bajnok magyar sportolókkal, ráadásul nekem a kajak valamint a kenu régi kedvenc sportom, hosszú évekkel ezelőtt mindkettőt próbáltam, örülök, hogy tudtam találkozni a mieinkkel – kezdte mondandóját a nagykövet, aki szívesen beszélgetett és szerepelt közös fotókon csapatunk tagjaival, sőt még a motorcsónakba is beült, hogy testközelből kövesse sportolóink edzését.

„Közel 3 éve dolgozom diplomataként ebben az országban, kollégáimmal a tevékenységünk egyik fontos sarokpontja, hogy próbáljuk előre mozdítani a magyar és a dél-afrikai sportkapcsolatokat. Ennek az országnak olyan kivételes földrajzi és éghajlati adottságai vannak, hogy itt a magyar sportolók kiváló körülmények között készülhetnek a téli hónapokban és ezzel talán versenyelőnybe is kerülhetnek. Az a feladatunk, hogy a magyar kajak-kenu sportág képviselőit összekapcsoljuk a helyi vállalkozókkal és sportszerető emberekkel és ezzel megteremtsük egy hosszú távú együttműködés alapjait.”

A diplomata hozzátette, a helyiek különösen kedvelik a kajak-kenu sportágat, ugyanis az afrikai kontinensen nagyra értékelik a fizikai erőt és az egyéni teljesítményt. Király András László szerint azért, mert ezek a tulajdonságok voltak a kulcsai annak, hogy fel lehetett építeni egy modern társadalmat Afrika déli részén.

„A magyar sportolókat pedig különösen szeretik a dél-afrikaiak, mert kivételesen kedves emberek – zárta mondandóját Magyarország pretoriai nagykövete.