Elindult a visszaszámlálás Győrben

Kereken száz nappal a rajt előtt Győr belvárosában leleplezték azt az órát, amely percre pontosan mutatja a szeptember 11-én kezdődő maratoni kajak-kenu világbajnokságig hátralévő időt.

Az idei év egyik legjelentősebb hazai rendezésű sporteseményére több mint negyven ország versenyzőit várják.

Fekete Dávid, Győr alpolgármestere az óra leleplezése után tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a város rengeteg érdekes, közönségcsalogató programmal várja nyáron a győrieket, illetve a látogatókat és kínálatba – a többi sportesemény mellett – tökéletesen illeszkedik, sőt, annak megkoronázása lesz a maratoni világbajnokság.

Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke beszédében hangsúlyozta, az infrastrukturális adottságok, a város kivételes sportszeretete, az önkormányzat segítőkészsége és együttműködése miatt Győr csodálatos helyszínt biztosít a vb-nek. Ahogy fogalmazott, a maratoni szakág a sportág csúcsa, mert a szellemi és fizikai próbatétel mellett kitartást és taktikai érzéket is igényel.

“A maratoni kajak-kenut izgalmassá kívánjuk tenni a helyszínre kilátogató szurkolók és a tévénézők számára is. Erre lehetőséget biztosít nekünk az a nemzetközi szövetséggel elfogadtatott pályarajz, ami már élesben is vizsgázott 10 napja a Győrben megrendezett maratoni országos bajnokságon. A versenyzőket szinte végig látni lehetett a 30 kilométeres táv során, ami testközelbe hozta a versenyt a nézők számára is” – mondta a sportág első embere.

A szervezőbizottság elnöke, Kadler Gusztáv elmondta, hogy az ob-ra összesen 1900 nevezés érkezett, így kiváló főpróbája volt az új pályának. “A pályarajz jól sikerült, már az MTVA stábja is bejárta és elégedettek a beláthatóságával. Eddig 25 ország több mint 400 versenyzőjének nevezése érkezett a versenyre, de messze még az augusztusi határidő. A szálláshelyek készülnek, hogy bírják a szeptemberi nagy rohamot a vb idejére” – számolt be az előkészületekről.

Weisz Róbert, a maratoni válogatott szövetségi vezetőedzője elmondta, bíztatónak értékeli, hogy azok a versenyzők, akik egyesben nyerni tudtak, párosban is kimagasló teljesítményt nyújtottak az ob-n. Csay Renáta tavalyi világbajnoki címeinek köszönhetően egyesben, valamint Bara Alexandrával párosban is védettséget élvezett, ezért elég volt egyesben és párosban is egy-egy válogatót nyernie és mindkét versenyszámban rajthoz állhat az Európa-bajnokságon, valamint a szeptemberi, győri vb-n.

„Félig kijutott már a világbajnokságra a kenus Kövér Márton is, akinek egyesben és párosban is jó esélyei vannak a kvalifikációra, ehhez “csak” a dobogón kell végeznie a szlovéniai Eb-n” – mondta Weisz Róbert, aki hozzátette, hogy elégedett a férfi kajakosok teljesítményével is. Ebben a szakágban a fiatal Solti László első válogatón nyújtott teljesítményét emelte ki.

“Örülök neki, hogy már az első válogatón sikerült bebiztosítanom a helyem a csapatban, így most nyugodtan készülhetek egyesben- és Alexandrával együtt párosban is a vb-re – mondta Csay Renáta, 15-szörös világbajnok kajakos, Győr díszpolgára. – Természetesen idén a fő cél a győri vb, de az ötezer méterről sem mondok le, bár a hétvégi első gyorsasági válogatón nem állok rajthoz, mert már a bakui Európa Játékokra készülök.”

Győr 1999 és 2007 után harmadszor rendez maratoni kajak-kenu vb-t. A rajtig hátralévő időt mutató órát a belvárosban, a Városházával szemben, a Szent István út és a Baross Gábor út kereszteződésében állították fel.

fotó: Oláh Jakócs Péter

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók