Elhozzuk a tengerparti fílinget

Nem kell hozzá előképzettség, és bárki biztonságosan kipróbálhatja a SUP-ot és a surfkajakot, amelyet a Magyar Kajak-Kenu Szövetség igyekszik minél több szabadidős rendezvényébe bevonni. Mindkét sportág egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és az idén már több, kiváló hangulatú eseményen, festői helyszíneken űzhetjük őket. Foltán László szabadidő-szakágvezetővel beszélgettünk a SUP és a surfkajak magyarországi térhódításáról.

Mi volt a fő szempont, amikor kialakította a szövetség az idei szabadidős naptárt?

Érzékeltük, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a szabadidő aktív eltöltésére, és egyre többen fedezik fel Magyarország gyönyörű vízpartjait. Nekik szeretnénk kínálni a világon már nagyon népszerű új vízisportokat.

Ha körbenézünk a strandokon, ma már szinte több SUP-ot látni, mint vízibiciklit. Minek köszönhető a SUP és a surfkajak egyre növekvő népszerűsége?

Nem kell hozzá szinte semmilyen előképzettség, az átlagemberek is tudják űzni mindkét sportágat, hiszen a deszka és a surfkajak is megfelelő stabilitású, nem borulnak be vele a kezdők sem, és nem kell hozzá csoportokba tömörülni, egyedül is lehet mindkettőt űzni. A kezdeti lépéseket tehát bárki megteheti, de természetesen, ha komolyabban szeretne vele foglalkozni, akkor megfelelő szakmai segítség szükséges. A kezdő, felfújható deszkákat már a nagyobb hipermarketekben vagy a népszerű sportáruházláncokban is meg lehet vásárolni. Ez egy 100 ezer forintos, egyszeri beruházás, de egy bizonyos szinten egy ilyen deszka 5-10 évig is kiszolgálhatja a tulajdonosát. Csak bedobjuk a hátizsákba, a vízparton felfújjuk, és már használhatjuk is.

ifj. Foltán László, szabadidő-szakágvezető

Milyen rendezvényeket érdemes az idén meglátogatni?

Két fő eseményünk van az idén: a Harbour Summit és a Demizson Race. A Harbour Summit június 29-én, szombaton a balatonlellei homokos strandon lesz. Itt több távon is próbára tehetik képességeiket az indulók, lesz hosszú- (3 kilométer) és sprintfutam (600 méter) is, de váltóversenyt is rendezünk. A rajt és a cél is a parton lesz, tehát a homokos partról kell befutni a vízbe, ezzel egyfajta tengeri hangulatot próbálunk varázsolni a Balaton-partra. Mint minden más szabadidős eseménynél, itt sem kell rendelkezni sportorvosi igazolással. Sőt, eszközöket is tudunk biztosítani, egy jelképes összegért kajakot és SUP-ot is lehet bérelni. Lesz még egy hasonló esemény a nyáron, augusztus 31-én a Demizson Race, amely egyfajta duatlon, hiszen SUP-on és futva kell teljesíteni a távot a festői szépségű Tokajban. Itt három kilométert kell SUP-ozni, valamint két és fél kilométert futni. Továbbá szervezünk majd SUP-os leevezést is a Dunán. Mindegyik alkalom tökéletes arra, hogy a kisebb egyesületek, a versenyzők, az amatőrök és akár az eszközkölcsönzők is találkozhassanak és ismerkedhessenek egymással egy remek hangulatú eseményen.

A Harbour Summit Facebook eseményéhez itt csatlakozhatsz, az online nevezés a versenyre pedig ide kattintva lehetséges.

Kiknek érdemes meglátogatni ezeket a rendezvényeket?

Nemcsak a profiknak, hanem a kezdőknek is. Ugyan versenynek van hirdetve mindkét esemény, mert van időmérés és vannak helyezettek, de ezek abszolút szabadidős rendezvények. A nagyobb futóversenyekhez tudnám hasonlítani, ahol szintén vannak győztesek, de mégis az a cél, hogy minél többen teljesítsék a távot, és jól érezzék magukat együtt az emberek, hogy egy közösségi élményt éljenek meg. A kezdőket is várjuk tehát, hiszen tökéletes alkalom ez arra, hogy megismerkedhessenek ezekkel a sportokkal anélkül, hogy máris beruháznának egy SUP-ba vagy egy surfkajakba.

Az idén már hivatalos SUP magyar bajnokságot is rendeznek. Milyen célokat fogalmazott meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség ezen a területen?

Ezek a sportok a tengerpartról valók, és azzal, hogy a szabadidősportok keretein belül nyitunk a sportágak felé, mi is ki tudunk lépni a megszokott környezetükből, a kajak-kenu versenypályákról. Együtt mozoghatunk akár a Balatonon vagy mondjuk a Lupa-tavon, ahol június 20. és 23. között rendezik a Lupa Beach Fesztivált (részletek itt http://kajakkenusport.hu/hir/a-kajak-kenu-is-ott-lesz-a-lupa-beach-en/). Nem titkolt célunk, hogy idővel a versenysportot is erősítsük itthon SUP-ban és surfkajakban is, hiszen komoly esély van arra, hogy mindkét sportág fent legyen a 2028-as olimpia programján. Szeretnénk, hogy legyenek majd nemzetközileg is jegyzett versenyzőink. Apró pici lépésekkel, de el kell indulnunk ezen az úton.

 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók