Egymást segíthetik olimpiai kvótákhoz férfi kenusaink

Vécsi Viktor és Hüttner Csaba szerint is nagyon jó úton halad a magyar férfi kenu, amely az utóbbi években kisebb kátyúba került. A novemberben elindított, rendszeres, többhetes összetartásoknak köszönhetően a legjobb kenusok megkaphatják azt a motivációt, amely az olimpiai kvóták kiharcolásához szükséges.

November elején, Tatán kezdte el a közös munkát a magyar férfi kenuválogatott, majd újabb kétszer három hetet töltöttek a versenyzők ugyanitt, egyszer pedig Mátraházára vonultak edzőtáborba néhány napra. A héten a negyedik háromhetes közös munkának álltak neki, továbbra is Tatán és továbbra is Vécsi Viktor irányítása alatt.

Az első edzőtáborban Kiss Tamás, Kiss Balázs, Mike Róbert, Korisánszky Dávid, Bodonyi András, Viola Viktor, Hajdu Jonatán, Fekete Ádám és Dóri Bence vett részt, ez a kilencfős társaság azóta nyolcfősre csökkent.

„Viola Viktor került ki, aki úgy döntött, hogy inkább a klubjában készül, nem szeretett volna ennyit távol lenni. Nincs ezzel probléma, nyolcan folytatjuk a munkát” – kezdte Vécsi Viktor, aki a többiekkel viszont szinte maradéktalanul elégedett.

„A harmadik hónap végén bátran állíthatom, hogy kiváló a srácok hozzáállása, nagyon szorgalmasak, elvégeztük azt a munkát, amit terveztem. A neheze azonban majd csak ezután jön, márciusban, amikor vízre szállunk” – utalt a szakember arra, hogy öt hétre Dél-Afrikába utazik a kenusokkal melegvízi edzőtáborba.

„A vízi munka sokkal több feszültséget hordoz magában.

Amikor télen egy konditeremben vagyunk, ott nem marad le az ember az edzőtársaitól, legfeljebb kevesebb sorozatot csinál, vagy kisebb súllyal dolgozik, de az nem olyan látványos, mint amikor a vízen megelőzik. A dél-afrikai edzőtábort követően tisztább képet fogok kapni mindenkiről” – mondta Vécsi Viktor, aki egyedül nem fogja bírni a dél-afrikai munkát, ezért Varga Zsolt, a KSI edzője is a csapattal tart majd.

„Fizikailag is kevés leszek arra, hogy nyolc ember mozgását szépen beállítsam, ezért kértem a Magyar Kajak-Kenu Szövetségtől, hogy legyen ott velem valaki, legalább az első három hétben. Varga Zsolt tökéletes választás. Mi személy szerint 20 éve nagyon jó viszonyt ápolunk egymással, de ami ennél is fontosabb, hogy komoly rutinja van ebben a szakmában.”

Vécsi Viktor korábban elmondta, hogy számít a többi klubedző segítségére is, és bármikor áll a rendelkezésére bárkinek, aki kíváncsi versenyzője állapotára, vagy aki meg szeretné látogatni őket valamelyik összetartáson. „Nagy igény nem jelentkezett erre, de ez lehet, hogy azért van, mert van egy zárt Facebook-csoportunk, ahova feltöltöm a kollégáknak részletesen az edzéseinket és a méréseimet. Továbbra is nagyon fontos a véleményük, a vízreszállásnál pedig pláne szükségem lesz majd a segítségükre” – mondta a szakember.

Vécsi Viktor komoly feladatot kapott

Hüttner Csaba mindegyik tatai összetartáson többször is meglátogatta a kenusokat, szerinte a párosok összeállításánál, a versenyzők technikájának beállításánál az eddigieknél több szerepet kapnak majd a klubedzők. A szövetségi kapitány összességében úgy véli, hogy eddig nagyon jól sült el ez az újítás, hogy a legjobb férfi kenusok együtt edzenek.

„Azt látom, hogy jó hatással van a versenyzőkre, hogy együtt készülnek. Fontos most is leszögeznem, hogy nem azért történt ez a változtatás, mert nem bíznánk meg a klubedzőkben, ugyanis mindenhol nagyon jó helyük van a versenyzőknek. Viszont annyira beszűkült a kenus mezőny, hogy a klubok egy-egy kiemelkedő kenusa egyszerűen beleszürkült a csoport munkájába. Ha nincs ellenfeled az edzéseken nap mint nap, akkor

önkénytelenül is belekényelmesedsz a munkába.

Így azonban minden pillanatban egymásra koncentrálnak, egymásért és egymással is küzdenek a kvalifikációért. A korábbi évek kenus sikerei is akkor születtek, amikor a meghatározó versenyzők együtt készültek.”

Hüttner Csaba szerint mindegyikük bizonyította a különböző korosztályos versenyeken, hogy rendkívül tehetséges kenus, szerint már csak annyi dolguk van, hogy maguk is elhiggyék, hogy el tudják érni az olimpiai kvalifikációs helyeket. Még akkor is, ha ez nem lesz könnyű, hiszen csupán két szám (egy egyes és egy páros) van, amiben kvalifikálhatják magukat a tokiói játékokra.

A világ- és Európa-bajnok Hüttner Csaba tudja, mi kell a sikerhez, ha kenuról van szó

„Viszont ehhez most minden körülmény adott: elzártan készülhetnek, be van osztva nekik, hogy mikor és mit esznek, dietetikus és gyógytornász jár hozzájuk, rendszeresség van az életükben, csak az edzéssel kell foglalkozniuk. Csupán egy dolgot kell hozzátenniük a munka mellet: a motivációt, amelyet remélhetőleg azzal meg is kapnak, hogy a legjobb versenyzőkkel együtt készülhetnek.”

Vécsi Viktor és Hüttner Csaba célja, hogy a vízreszállást követően több versenyképes párost is össze tudjanak rakni. „Persze rajzolódik valami a fejemben, de butaság lenne a szárazföldi edzések alapján dönteni – mondta Vécsi. – El kell kezdenünk gyűjteni a kilométereket, és azután összerakni legalább két olyan párost, amely nemzetközi versenyeken is össze tudná mérni az erejét, és akiket a szegedi világbajnokságon való indulásért meg tudnánk versenyeztetni. Mellettük pedig a két-három egyesmenő küzdhetne meg egymással a vébéért.”

A férfi kenusok a következő olimpián már nem versenyezhetnek 200 méteren, mostantól csak a két 1000 méteres számot, az egyest és a párost rendezik meg nekik a játékokon, ahova főleg az idei, szegedi világbajnokságon lehet kvótát szerezni.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók