Mégse

Egy új generáció éledezik

Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány szerint a magyar kajak-kenu válogatott túlszárnyalta a várakozásokat a plovdivi ifjúsági és U23-as világbajnokságon.

Hír

A mieink tíz aranyérmet szereztek (nagy részét olimpiai számban), továbbá négy ezüstöt és két bronzot is begyűjtöttek Bulgáriában, ezzel magasan a legeredményesebb nemzet lett a magyar.

„Túlszárnyaltuk a várakozásokat, de az edzőké és a versenyzőké az érdem – kezdte Makrai Csaba. – A legfontosabb, hogy mindenki szívből és tiszta erőből küzdött, és minden olyan szituációból, amikor versenyben voltunk, mi jöttünk ki győztesen.”

A női kajakosok egyesben, párosban és négyesben is szereztek világbajnoki címeket. „Mindegyik magabiztos és szép győzelem volt. Rendessy Eszti itt debütált a nemzetközi mezőnyben, és olimpia távon, serdülőként az ifi mezőnyben elképesztően nagy fölénnyel nyert, ez egy kicsit meglepő volt, bár tudtam, hogy jól fog szerepelni. Gazsó Dorka az idén már az ötödik aranyérmét szerezte, ez is kiemelkedő eredmény, a párosaink magabiztos teljesítményét a külföldi kollégák is megsüvegelték, de Lucz Anna és a négyesek szereplése is fantasztikus volt.”

Takács Tamarától 1000 méteren többet várt a kapitány, de utána 500 méteren, tehát olimpiai számban nagyon szép teljesítménnyel győzni tudott. „Megmutatta, hogy kell rá számítani, egy nagyon tehetséges versenyző, aki előtt nagyon nagy jövő állhat. Helye kell, hogy legyen az olimpiai csapatban.”

A férfi kajakosokat tekintve Makrai Csabának voltak félelmei a vébé előtt, de utólag ennek nem volt alapja. „Remélhetőleg nem kiabálom el, de Kós Benedek személyében egy új klasszist köszönthetünk, mert amit produkált 500 és 1000 egyesben, az fergeteges volt.

Jobb időt ment, mint az U23-asok, döbbenetes volt.

Az 500 négyesünk egy nagyon férfias csatában maradt csak le a dobogóról.”

A kenusok is hozták magukat, és több érmet is szereztek. „Egy új generáció éledezik, és azt érzékelem, hogy meg akarnak felelni a követelményeknek. Tehetséges gyerekek, csak el kell hinniük, hogy meg tudják csinálni azt, amit a kajakosok.”

Szekszárd szintet lépne

Éppen tíz éve, hogy a maratoni világ-, és Európa-bajnok Jámbor Attila feleségével, a szintén korábbi kajakos Inger Nikolettával létrehozta a Szekszárdi Kajak-Kenu Sportegyesületet. A klub azóta szép sikereket ért el, számos korosztályos maratoni világversenyen szereztek dobogós helyezést, a céljuk most az, hogy a következő években a gyorsasági szakágban, olimpiai számokban is előrébb lépjenek.

Hír

“Most fut ki az első csoportunk, akikkel tíz éve elkezdtünk a munkát – mondja a sportegyesület elnöke, Jámbor Attila. – Büszkén mondhatom, hogy közülük hárman-négyen jelenleg is komolyan kajakoznak az U23-as korosztályban, a legsikeresebb Nagy Viki, aki ifiben nyert maraton Eb-t, és világbajnoki aranyat is, tavaly pedig U23-as női K-1-ben negyedik lett a vb-n. Az első csapat után egyébként volt néhány év hézagunk, nem tudtunk akkor a legkisebbekre koncentrálni, hiszen új volt az egyesület is, így nálunk most az ifik kicsit hiányoznak a rendszerből, de nagyon erős kölyök és serdülő korosztályunk van.”

A tolnai megyeszékhelyen komoly hagyománya elsősorban a labdajátékoknak van, Szekszárdról korábban Tolnára kellett átjárnia azoknak, akik kajakozni akartak. Tíz év alatt azonban rengeteg elismerést zsebelt be a kis családi egyesület, amelyet már számon tartanak a városban.

“Idén biztos kiváltunk legalább 70 versenyengedélyt, a szabadidősökkel, és a legkisebbekkel együtt körülbelül 100 fős a létszám. Hogy itt tarthassunk, ahhoz kellett ez a tíz év, most már a kiemelt sportok közé tartozunk Szekszárdon. Akkor léphetünk szintet, ha megépül az új csónakházunk a Sión, a mostani telepünktől párszáz méterre. A pénz megvan hozzá, jelenleg a tervezés zajlik. Ha elkészül, akkor már nemcsak nyáron fogunk tudni a csónakháznál edzeni, így nem kell majd a városi termeket használni a téli alapozás alatt. Ráadásul az új központból vízitúrákat is szervezhetünk, ami plusz bevételi forrás lesz az egyesület számára. Arról nem beszélve, hogy a szabadidősport az eddiginél is több fiatal kedvét hozhatja meg a kajakozáshoz, kenuzáshoz, tehát számíthatunk létszámemelkedésre” – tette hozzá Jámbor Attila.

Az egykori világbajnok kajakos nemcsak a klub elnöke, hanem a vezetőedzője is. Tanítványai eddig inkább a maratoni számokban szerepeltek jól, de Jámbor Attila trénerként a gyorsasági szakágban is szeretne befutni.

“Egyértelműen cél, hogy a gyorsasági szakágban, olimpiai számokban is előrébb lépjünk. Van egy olyan mondás, hogy a kajakosoknál a legjobb továbbképzés a parton van, igyekszem is jó viszonyt ápolni nálam rutinosabb edzőkkel. Ők mindig bíztatnak, hogy nem csináljuk rosszul, jól állunk, a klubunk rendben van, és hogy legyek türelmes, jön majd a jó eredmény az olimpiai számokban is. Saját edzői gárdával, saját versenyzőket akarunk nevelni, és olyan hátteret biztosítani, hogy a legjobbakat is meg lehessen tartani itt Szekszárdon.”

Kész tervek Tokióig

Az Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnökségének felkérésére Hüttner Csaba, és Weisz Róbert szövetségi kapitányok már júniusra beterjesztik a tokiói olimpiáig, illetve paralimpiáig tartó felkészülési programokat és válogatási elveket. A szervezet mai online ülésén elfogadta a tavalyi évre vonatkozó szakmai és pénzügyi beszámolókat, az MKKSZ mérlegét, közhasznú jelentését, és a 2020-ra vonatkozó pénzügyi terveket is.

Hír

“Az ülés elején tájékoztattam az Elnökséget arról, hogy az elmúlt héten több mint 100 egyesülettel folytattunk online egyeztetést – mondta Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke. – A megbeszélések alapján megállapítható, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések feloldása után a sportág újraindult. A tagszervezetek arról számoltak be, hogy a vízitelepekre 100 százalékban visszatértek a gyerekek, ráadásul megnőtt az érdeklődés a kajak-kenu iránt, mert

a sportágat járványügyi szempontból a szülők biztonságosnak látják.” 

Schmidt Gábor hozzátette: az Elnökség örömmel látta azt is, hogy a sportág ebben a rendkívül nehéz helyzetben is bizonyította rátermettségét és együttműködő képességét.

“Az élversenyzők, a klubvezetők, a szülők, a támogatók, szóval a teljes közösség együttműködött abban, hogy ezt az időszakot vesztségek nélkül vészelhessük át.”

Az Elnökség arról is döntést hozott, hogy 2020 júniusában, miután a nemzetközi szövetségek véglegesítik az idei versenynaptárakat, tárgyalja majd Hüttner Csaba felnőtt gyorsasági-, és Weisz Róbert para szövetségi kapitányok felkészülési programjait és válogatási elveit. Így már több mint egy évvel az olimpia előtt egyértelmű menetrend szerint készülhetnek a versenyzők és edzők Tokióra. 

Júliusban pedig a következő közgyűlés időpontját fogja kitűzi az Elnökség. A szervezet megerősítette korábbi döntését, hogy az MKKSZ őszi közgyűlésén, amelynek várható időpontja szeptember első hétvégéje, megtartja a négy évente esedékes tisztújítását is.