Egy hét múlva rajt a szegedi sárkányhajó Európa-bajnokságon

Július második hétvégéjén ismét megtelik a Maty-ér. Egy hét múlva megkezdődik a ECA Nemzetközi és Klub Sárkányhajó Európa-bajnokság Szegeden, amelyen magyar érmekért szoríthatunk. Az eseményről Patyi Melindát, a szövetség sárkányhajós szakágvezetőjét kérdeztük.

Egy hét van már csak hátra a sárkányhajó Európa-bajnokság rajtjáig. A magyar egységek gőzerővel edzenek, a felkészülés finisébe fordulva mi foglalkoztatja őket a leginkább?

Érzékelhető, hogy egyre izgatottabbak a versenyzők, sokan már az ellenfelekről kérdezősködnek, milyen egységek, kik várhatóak Szegedre, és persze, mennyire lesznek felkészültek.

A nagy riválisok közül kik érkeznek?

Az elmúlt évek alapján az ukrán, orosz és német csapatok lesznek erősek, két évvel ezelőtt a svédek okoztak meglepetést. Akikről kevesebbet tudunk, azok a franciák, hiszen velük az elmúlt években nem találkoztunk, így nagyon örülök neki, hogy ők is neveztek és kíváncsian várom, hogy milyen csapattal állnak ki. Összességében tíz nemzet versenyzői indulnak Szegeden és körülbelül negyven csapat nevezett a klubversenyekre.

Már az indulói szám alapján nagy nyüzsgés várható a Maty-éren, a nézők mennyire érdeklődnek az esemény iránt?

A versenyzői létszám 1100 fő, ha mindenki csak egy embert hoz magával, akkor az már zsúfolt partot, nagy nézői számot jelent. De szerintem a kajak-kenu szurkolók ismerik és szeretik annyira ezt a szakágat, hogy kilátogatnak a Maty-érre.

A gyorsasági kajak-kenu Világkupával ellentétben itt mind a négy nap során rendeznek döntőket. Melyik lesz a legizgalmasabb nap?

Szerintem mindegyik nap hoz izgalmat, lesz kiért szurkolni, de talán a leglátványosabb a péntek és a vasárnap lehet, hiszen ezeken a napokon rendezzük meg a kétezer métereket, amelyek során a fordulók látványos ütközeteket hozhatnak. Úgy gondolom, jól felkészült erős csapatokkal állunk ki, sok maratonista a hétvégi portugáliai Európa-bajnokság után szinte egyenesen szegedre utazik, hogy beülhessen a sárkányhajóba. De nem csak ezért vagyok biztos benne, hogy sok érem marad „itthon”.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók