Dupla UTE-diadal a nyitónapon

Kozák Danutát és Tótka Sándort ezúttal sem lehetett megállítani az idei I. világbajnoki válogató nyitónapján. A nőknél K-1 500 méteren Csipes Tamara és Medveczky Erika állhatott fel még a dobogóra, férfi K-1 400 méteren pedig Nádas Bence és Birkás Balázs végzett a második és a harmadik helyen.

Csütörtökön mindössze két döntőt rendeztek meg az NKM szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságra és az Európa Játékokra válogató versenyen, a szolnoki Holt-Tiszán. Talán a legfontosabb női számban győzött az olimpiai-, és világbajnoki címvédő Kozák Danuta, akit 2015 óta senki sem tudott itthon megverni.

Az UTE ötszörös olimpiai bajnoka ezúttal már a rajt után vezetett fél hajóval, és tulajdonképpen a célig növelve előnyét másfél másodperccel nyert Csipes Tamara és a mögötte néhány ezreddel befutó Medveczky Erika előtt. Érdekesség, hogy a negyedikként befutó Bodonyi Dóra is csak centiméterekkel maradt le a dobogóról.

A férfi kajak egyesek 400 méteres száma még ennél is izgalmasabban alakult. A versenyt ma a szintén UTÉ-s Tótka Sándor nyerte meg 28 ezredmásodperccel Nádas Bence és 67 ezreddel Birkás Balázs előtt. A negyedik helyen is egy Hüvös Viktor-tanítvány, Kuli István futott be. Tótka és általában a “Hüvös-team” szereplése nem meglepetés azok után, hogy két hete a rangsorolón is kiválóan teljesített ez a társaság.

“Nem tudom, hogy mit jelent a négyes összeállítása szempontjából, hogy a csapatunk ilyen jól szerepel, ezt majd a szövetségi kapitány eldönti. Persze nagyon örülnék, ha ez a négy ember most összeülne, nemcsak azért, mert egy edző tanítványai vagyunk, hanem azért is, mert a csapattársaimban bízom a legjobban, azt pedig tudom már, hogy nemcsak a jó egyes teljesítmény számít a csapathajóban, hanem az egymásban vetett hit is. Holnap 200 egyes lesz, aztán jön az 500 páros, szóval van még meló” – mondta Tótka Sándor, aki elárulta, hogy ebben az összetételben próbáltak már négyest menni edzésen, és szerinte ez az egység akár ütőképes is lehet.

A válogatóverseny holnap a női és a férfi 200, valamint az 1000 méteres döntőkkel folytatódik, és egészen vasárnap estig tart.

 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók