dr. Baráth Etele 75 esztendős!

Születésnap

Ma ünnepli 75. születésnapját dr. Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség közgyűlésének elnöke, aki több mint két évtizeden át irányította elnökként a sportágat. Vezetése alatt hat olimpiáról 17 aranyérmet hoztak haza kajakosaink és kenusaink.

Kortalan ember.

Hogy miben rejlik a titka? Honnan fakad az energiája, a lendülete, a derűje, a fiatalsága?

A válasz talán egyszerűnek hat: a céljaiból. Azokból a lépésekből, amelyeket megtett, s a továbbiakban is – egy kicsit más szerepben – megtesz majd a kajak-kenu sport érdekében.

Ismeri és szereti ezt a közeget. A saját bőrén tapasztalta meg, mit jelent hóban-fagyban, tavaszi záporban vagy nyári forróságban a kajakozásnak szentelni az életet, hiszen Blahó Kálmán kezei között az akkor már sikeres Hatlaczky Ferenc nyomdokait követve tanulta a sportágat.

Igazi sikerember azonban nem sportolóként, hanem sportvezetőként vált belőle. Őszinte tenni akarással, fáradhatatlanul kezdett építkezésbe, amely azt eredményezte, hogy a kajak-kenu az utóbbi két évtizedben Magyarország legeredményesebb olimpiai sportága lett.

De nem csak ettől vallhatja magát sikeres elnöknek.

Van határozott véleménye, de nem fél eszmét cserélni, meghallgatni, érvelni a jobbítás, az előrelépés érdekében. Van tekintélye, de beleáll egy jó poénba, viccbe, ha a parti diskurzus úgy hozza, s ugyanolyan érdeklődéssel fordul a gyerekversenyeken a jövő bajnokaihoz, mint egy olimpiai aranyérmeshez. Nála a szakmaiság, az eredmény centrikusság és a profizmus nem járhat csak úgy magában. Vallja, az élsportoló is ember, akinek szüksége van empátiára, bátorításra – olykor nem csak a legszűkebb körből, de a sportág első emberétől is. Aki ott és akkor, abban a szerepkörben is hiteles ember.

Baráth Etele hiteles szereplője volt és lesz is ennek a sportágnak.

Hogy mi a titka?
A céljai mellett az az öröm, amit ez a sportág ad. Sok-sok évtizeden át, s 75. születésnapján is.

„Igazi örömöt az életemben a családon kívül a kajak-kenu hozott. Ez volt az, aminek önfeledten tudtam örülni, amiért tudtam haragudni is, de a kajak-kenu mindig mindenen átsegített. Tökéletesen feloldotta bennem mindazt, ami az élet nehézségeivel lerakódott” – fogalmazta meg néhány évvel ezelőtt gondolatait.

Isten éltesse hát ebben az örömben, s jó egészségben Elnök úr!

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók