Csütörtöktől a legkisebbeken a reflektorfény Sukorón

Csütörtöktől vasárnapig a minszki ifjúsági és U23-as világbajnokság mellett Sukoróra összpontosít a sportág, itt rendezik meg ugyanis a Kolonics György nevével fémjelzett gyermek, kölyök és serdülő magyar bajnokságot.

Hír

Izgalmas hétvége elé néznek a sportág legkisebb képviselői, csütörtöktől Sukoró ad otthont a gyermek, kölyök és serdülő magyar bajnokságnak, amelyre 75 egyesületből 4263 nevezés érkezett. A szövetség természetesen a legkisebbek számára is magas színvonalú szervezést biztosít, olimpiai bajnokok egész sora teszi majd tiszteletét a hétvégi eseményen.

„A korábban három napba sűrített esemény az idén először négy napos lesz, hiszen hatalmas mezőny jött össze – mondta a verseny egyik főszervezője, az olimpiai bajnok Dónusz Éva. – Az 500 és 1000 méteres serdülő és kölyök versenyszámokat a sportág eddigi 22 olimpiai aranyérméről neveztünk el, valamint az Urányi János-Fábián László kettős 1956-os 10 000 m-en elért győzelméről a K-2 serdülő fiú 4000 m-es számot. Az olimpiákról elnevezett futamok dobogósai az érem mellé ajándékot is kapnak majd, nem is akárkiktől, hiszen az éremátadók között ott lesznek olimpiai bajnokaink, Kőbán Rita, Hesz Mihály, Foltán László, Storcz Botond, Kammerer Zoltán, Vajda Attila és jómagam is.”

Ahogy a felnőtt válogatón, a magyar bajnokságon és a mastersek versenyén is már láthatták a részvevők, a céltoronynál kivetítő lesz elhelyezve. Ezen a versenyszámok előtt a sportág olimpiai győzelmei, képek és hanganyagok kerülnek levetítésre, sőt, az országos bajnokság ideje alatt a gyerekek, edzők, szülők, szurkolók a Minszkben zajló ifjúsági és U23-as világbajnokság eseményeit is figyelemmel kísérhetik.

„A céltorony közelében felállítottunk egy rendezvénysátrat is, amelyben az Allee bevásárlóközpontban megrendezett sportágtörténeti kiállítás ereklyéi is megtekinthetők lesznek, és itt kap helyet a verseny névadójának, Kolonics Györgynek az emlékét őrző kiállítás is. A 2008-ban elhunyt kétszeres olimpiai bajnok Kolonics György mind sporteredményeivel, mind sportolói magatartásával kimagaslót alkotott pályafutása során, ezért is döntött úgy a Magyar Posta, hogy  a Kolonics Alapítvány kezdeményezésére emlékívet ad ki, amellyel a sportlegenda pályafutása előtt tiszteleg. Ennek bemutatására a pénteki versenyszámok szünetében, 13 órakor kerül sor a szövetség rendezvénysátránál” – folytatta Dónusz Éva.

A szombati U15-ös serdülő lány futam győztese átveheti a Csernák Orsi vándorserleget, amelyet a 2013-ban tragikus balesetben elhunyt egykori válogatott versenyzőnk tiszteletére alapítottak a szülők.

„Az országos bajnokság azon túl, hogy a gyerek, kölyök és serdülő korúak legnagyobb versenye, egyben válogató is a 2017-es kölyök és serdülő kerettagságra, sőt a serdülőknél válogat a szeptember végén Szegeden megrendezendő Olimpiai Reménységek Versenyére is, amely a korosztály legrangosabb nemzetközi eseménye, s amelyre közel 30 ország jelezte részvételét” – tette hozzá az olimpiai bajnok.

Ismét jön a sárkányhajó Nagydíj Sukorón

Szombaton és vasárnap Sukorón rendezik meg a hagyományos sárkányhajó Magyar Nagydíjat, amely a bajnokság ötödik, egyben utolsó fordulója. A kétnapos programban megtalálható a Sulisárkány-sorozat döntője is, amelyen 31 iskolai csapat vesz részt.

Sárkány
Hír

Sűrű program és remélhetőleg nem annyira rossz idő vár majd a hétvégén a sárkányhajó Magyar Nagydíj részvevőire. Az eseményen felvonul a hazai sárkányhajózás színe-java, szombaton a Sulisárkány versenyeket, a Roadshow döntőit, valamint Nagydíj számokat rendezik meg, vasárnap pedig a bajnokság ötödik, vagyis utolsó fordulójára kerül sor, amelyen eldől a bajnoki címek sorsa.

„Szombaton már nagyüzem lesz Sukorón, hiszen harmincegy Sulisárkány csapat száll vízre, a Roadshown pedig tizenegy csapat rajtol – mondta Patyi Melinda, a sárkányhajó szakág vezetője. – A Sulisárkány sorozatban tizennégy elődöntőből jutottak ide a csapatok, s a tavalyi kiírástól eltérően most a középiskolások számára is volt megmérettetési lehetőség. Ezen a napon a Roadshow mellett rendezzük meg a Nagydíj számokat, a váltót és a 4000 métert. A vasárnap már a bajnokságban szereplő csapatoké, most avatunk összetett bajnokot. A szegedieknek még matematikai esélyük van arra, hogy befogják a Römi egységet, míg a harmadik hely sorsa a Lapátolók és a Dunai Sárkányok között dőlhet el.”

Patyi Melinda kitért arra is, hogy a júliusi szegedi Európa-bajnokság milyen hatással volt a szakágra.

„Az Európa-bajnokság lehetősége sokakat megmozgatott, a tavalyihoz képest kétszázzal több versenyengedélyt adtunk ki, a meglévő csapataink mellé öt új egység jelentkezett a versenysorozatba. Az Európa-bajnokságon csak a klubfutamokban hatszáz magyar induló volt, a hazai rendezésű nemzetközi esemény újabb lendületet adott ennek a szakágnak. Jövőre újításokkal várjuk majd a mezőnyt, a bajnoki futamok is kapnak frissítést vagy a távok vagy a hajóegységek terén, erről a közeljövőben döntünk majd.”

A Buenos Aires-i YOG-ra Sukorón át vezet az út

Jövő hétvégén Sukorón kerül megrendezésre a Dunai István emlékverseny, amely a 2002-es 2003-as születésű versenyzők számára komoly erőpróba lesz. Ez a viadal jelenti ugyanis az első lépcsőfokot a jövő októberi Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpiára.

Ifjúsági Olimpia
Hír

Fiataljaink élesíthetik magukat, a jövő hétvégi (szeptember 30-október 1.) sukorói Dunai István emlékversenyen legjobbjaink már a jövő októberi Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpia felé tehetnek egy lépést. A kapitány meghívta a négy szakág legjobbjait, akik ezen a viadalon egy elő-kvalifikációs versenyen vesznek részt.

„Ahogyan az Ifjúsági Olimpián lenni szokott, úgynevezett nyolcas alakú pályán válogatóznak majd a versenyzők – mondta Dónusz Éva. – Erre a kvalifikációra a szakágak legjobbjait hívtuk meg, azokat a kajakosokat és kenusokat, akik az év legfontosabb versenyein kiemelkedően teljesítettek. A sukorói viadal eredményei alapján szakáganként négy embert jelölök ki, akik megkezdhetik a felkészülést az áprilisi barcelonai európai kvalifikációs versenyre.”

A barcelonai versenyen – akárcsak a YOG-on – szlalomban és az úgynevezett nyolcas pályán vetélkednek majd a versenyzők, a legügyesebbek a két szakágban szerzett összesített pontok alapján nyerhetnek kvótát a Buenos Aires-i eseményre.

„Legjobbjaink a tél folyamán a kvalifikációs verseny szlalom részére készülnek majd és természetesen a szokásos alapozó munkát is elvégzik. Tavasszal pedig a legjobb négyből kiválasztjuk azokat a versenyzőket, akiknek esélyük nyílik Barcelonában a kvótaszerzésre” – folytatta a kapitány.

Ez a válogató a 2002-es és a 2003-as korosztály legjobbjait érinti.