Csütörtöktől a legkisebbeken a reflektorfény Sukorón

Csütörtöktől vasárnapig a minszki ifjúsági és U23-as világbajnokság mellett Sukoróra összpontosít a sportág, itt rendezik meg ugyanis a Kolonics György nevével fémjelzett gyermek, kölyök és serdülő magyar bajnokságot.

Hír

Izgalmas hétvége elé néznek a sportág legkisebb képviselői, csütörtöktől Sukoró ad otthont a gyermek, kölyök és serdülő magyar bajnokságnak, amelyre 75 egyesületből 4263 nevezés érkezett. A szövetség természetesen a legkisebbek számára is magas színvonalú szervezést biztosít, olimpiai bajnokok egész sora teszi majd tiszteletét a hétvégi eseményen.

„A korábban három napba sűrített esemény az idén először négy napos lesz, hiszen hatalmas mezőny jött össze – mondta a verseny egyik főszervezője, az olimpiai bajnok Dónusz Éva. – Az 500 és 1000 méteres serdülő és kölyök versenyszámokat a sportág eddigi 22 olimpiai aranyérméről neveztünk el, valamint az Urányi János-Fábián László kettős 1956-os 10 000 m-en elért győzelméről a K-2 serdülő fiú 4000 m-es számot. Az olimpiákról elnevezett futamok dobogósai az érem mellé ajándékot is kapnak majd, nem is akárkiktől, hiszen az éremátadók között ott lesznek olimpiai bajnokaink, Kőbán Rita, Hesz Mihály, Foltán László, Storcz Botond, Kammerer Zoltán, Vajda Attila és jómagam is.”

Ahogy a felnőtt válogatón, a magyar bajnokságon és a mastersek versenyén is már láthatták a részvevők, a céltoronynál kivetítő lesz elhelyezve. Ezen a versenyszámok előtt a sportág olimpiai győzelmei, képek és hanganyagok kerülnek levetítésre, sőt, az országos bajnokság ideje alatt a gyerekek, edzők, szülők, szurkolók a Minszkben zajló ifjúsági és U23-as világbajnokság eseményeit is figyelemmel kísérhetik.

„A céltorony közelében felállítottunk egy rendezvénysátrat is, amelyben az Allee bevásárlóközpontban megrendezett sportágtörténeti kiállítás ereklyéi is megtekinthetők lesznek, és itt kap helyet a verseny névadójának, Kolonics Györgynek az emlékét őrző kiállítás is. A 2008-ban elhunyt kétszeres olimpiai bajnok Kolonics György mind sporteredményeivel, mind sportolói magatartásával kimagaslót alkotott pályafutása során, ezért is döntött úgy a Magyar Posta, hogy  a Kolonics Alapítvány kezdeményezésére emlékívet ad ki, amellyel a sportlegenda pályafutása előtt tiszteleg. Ennek bemutatására a pénteki versenyszámok szünetében, 13 órakor kerül sor a szövetség rendezvénysátránál” – folytatta Dónusz Éva.

A szombati U15-ös serdülő lány futam győztese átveheti a Csernák Orsi vándorserleget, amelyet a 2013-ban tragikus balesetben elhunyt egykori válogatott versenyzőnk tiszteletére alapítottak a szülők.

„Az országos bajnokság azon túl, hogy a gyerek, kölyök és serdülő korúak legnagyobb versenye, egyben válogató is a 2017-es kölyök és serdülő kerettagságra, sőt a serdülőknél válogat a szeptember végén Szegeden megrendezendő Olimpiai Reménységek Versenyére is, amely a korosztály legrangosabb nemzetközi eseménye, s amelyre közel 30 ország jelezte részvételét” – tette hozzá az olimpiai bajnok.

Duisburgban folytatódik a négyesek versengése

Kiemelkedő eredményt ért el vasárnap a férfi kajak négyesek olimpiai távján a magyar válogatott. A mieink tavaly K-4 500 méteren nem jutottak be a világbajnoki döntőbe, azonban Szegeden mindkét egységünk a dobogóra állhatott a világkupán. A két kiváló magyar négyesben „sorcsere” történt, a hétvégén a két hajó új összeállításban mérheti össze tudását többek között a világbajnok német hajóval.

2. VK - Duisburg
Hír

Egy miniatűr csapattal, összesen 13 versenyzővel és három edzővel érkezett meg ma délelőtt a második idei világkupa helyszínére, Duisburgba Hüttner Csaba felnőtt kapitány. A válogatott tagjai Dortmundban szálltak le és a földet érés után érte őket az első meglepetés.

„70 kilométer van a dortmundi repülőtér és Duisburg között, ez a német szervezőknek akkora táv, amire már eszükbe sem jut transzfert biztosítani, úgyhogy autókat kellett bérelnünk. Később kiderült, hogy ez a szerencsénk, mert normális versenyzői buszjárat nem közlekedik a szállásunk és a pálya között. Ennek ellenére rendben megérkeztünk, a hotel jó, az ellátás rendben van és a hajók is megjöttek, délután már tudtunk evezni” – mondta a felnőtt kapitány a kiutazásról.

A második világkupa – magyar szempontból – legfontosabb kérdése, hogy a két férfi négyes hogyan szerepel majd a megváltoztatott összeállításban. A szegedi világkupán ezüstérmes hajóból kiszállt Dudás Miklós és Kuli István, ők ezen a hétvégén Tótka Sándor és Molnár Péter mögött eveznek majd, míg a másik négyesben Balaska Márk és Birkás Balázs mögött Mogzi Milán és Somorácz Tamás fog kajakozni.

„A Balaska Márk sztrókolta négyes állítólag az edzéseken nagyon hamar össze tudott szokni, hiszen két páros ül a hajóban, de biztos vagyok benne, hogy a másik egységünk is jól szerepel majd,

mert abban meg nagyon gyors versenyzők ültek össze, ebben a hajóban ezúttal Tótka Sándor lesz a vezérevezős. A múlt heti világkupa legjobb egységei közül a bombaerős spanyolok hiányoznak majd, helyettük meccselhetünk a világbajnok németekkel és az összes többi Szegeden döntőbe jutott hajóval. Jó teszt lesz ez a verseny is a mieinknek, kíváncsi vagyok az eredményekre” – tette hozzá Hüttner Csaba, aki a két világkupán látottak alapján állítja majd össze az Európa-bajnokságra készülő legjobb magyar négyest.

A két magyar kajaknégyesben ülő nyolc versenyzőn túl még két ifjúsági korú női kenus, Nagy Bianka (C-1 200, C-1 5000m, C-2 500m) és Molnár Csenge (C-1 500, C-2 500m, C-1 5000m) száll majd vízre, valamint a rövidebb férfi kajakos távokon Pál Zoltán három tanítványa, Apagyi Levente (K-1 500m, K-2 200m), Csizmadia Kolos (K-1 200m, K-2 200m) és Varga Márk (K-1 200m, K-1 500m) versenyezhet a hétvégén Duisburgban.

Bravúros döntőbe jutás ifi kenusainktól Duisburgban

Remek versenyzéssel bejutott a döntőbe a Nagy Bianka, Molnár Csenge kettős a női kenu párosok mezőnyében a Duisburgban zajló Világkupán.

Hír

Az ifjúsági korú magyar páros középdöntőjében harmadik lett 500 méteren, így a fináléba került az új olimpiai számban. A mezőny rendkívül erős, az oroszokat leszámítva ott vannak a kínaiak, a kanadaiak és a németek is a világ élvonalából.

Pénteken még két magyar ült hajóba, kajak egyesben a főleg 200-on versenyző Apagyi Levente 500-on középdöntőbe jutott a selejtezős harmadik helyével, míg Varga Márk ugyanitt nyolcadik lett futamában, így kiesett.

A főleg fiatalokkal érkezett magyar csapat fő célja Duisburgban, hogy a szegedi és a németországi Világkupa után megtalálja a megfelelő összeállítású férfi kajak négyest – ez a szám szombaton rajtol az előfutamokkal.

Duisburgban folytatódik a négyesek versengése

Kiemelkedő eredményt ért el vasárnap a férfi kajak négyesek olimpiai távján a magyar válogatott. A mieink tavaly K-4 500 méteren nem jutottak be a világbajnoki döntőbe, azonban Szegeden mindkét egységünk a dobogóra állhatott a világkupán. A két kiváló magyar négyesben „sorcsere” történt, a hétvégén a két hajó új összeállításban mérheti össze tudását többek között a világbajnok német hajóval.