Csipes Tamara: „Sportolni csakis érzelmi alapon tudok”

Március eleje óta Sevillában edzőtáborozik olimpiai bajnok kajakosunk, Csipes Tamara. A Budapesti Honvéd versenyzője tavaly kiemelkedő formában nyitotta a szezont, az áprilisi tájékoztató versenyen legyőzte Kozák Danutát K-1 500 méteren, és végig kiemelkedően szerepelt. Hogy idén mit várhatunk tőle?

Sevilla
Hír

„Igazából egyszerűbb lenne, ha ez az interjú májusban készülne, mert akkor többet tudok mondani arról hogyan is megy a kajakozás – viccelődött Csipes Tamara. – Egyelőre gyűjtjük a kilométereket, természetesen az evezés most a hangsúlyos edzés, amit nagyon élvezek. Az idén később lesznek a versenyek, mint 2016-ban, és ez megnyugtató, ugyanakkor ilyenkor mindig olyan távolinak tűnik, hogy egyszer majd gyorsan kajakozik az ember. Nekem pontosan ez a legnehezebb tavasszal: ne pánikoljak azon, hogy nem lesz jó a formám. Ez minden évben előjön, ezért sem szeretek ilyenkor még arról beszélni, hogy is állok a kajakozással.”

Csipes Tamara a riói olimpiát megelőző felkészülési időszakban nagy levegőt vett, teljes szemléletváltáson ment keresztül, ami látványos előrelépést hozott. Az olimpiát követő időszakban sokan visszavesznek a tempóból, afféle pihenőévként fogják fel a folytatást, de mint mondja, az ő életében ez a szemléletváltás nem időszakos dolog.

„A szemléletváltást nem át kell menteni egyik évről a másikra, hanem egyszer, s mindenkorra meg kell változtatni az életed, és ez úgy érzem, nekem sikerült is – folytatta a versenyző. – A legnagyobb feladatot az jelenti számomra, hogy ne fáradjak el fejben és ne adjam fel, ha úgy érzem, hogy nehéz vagy esetleg nincs kedvem valamihez. Hiszen most már tudom, hogy én is tudok jó lenni. A lényeg, hogy akarjam, és soha ne elégedjek meg azzal, ami éppen van. Lehet, hogy egy kicsit sokat jár az agyam, néha el is fáradok benne, de rájöttem, hogy sportolni csakis érzelmi alapon tudok.”

A felkészüléshez tavaly ősszel egy jó csapat kovácsolódott az olimpiai bajnok köré. A Csipes csoportban edz a tavaly három ifjúsági világbajnoki címet szerző Homonnai Luca, a K-1 1000 méteren világbajnok Medveczky Erika és az ifjúsági olimpiai bajnok Farkasdi Ramóna is.

„Jó a csapat egység, és úgy érzem, ebből mindenki csak profitálni fog – magyarázta Csipes Tamara. –  Szerintem az a jó csoport, ahol senki sem szenved hátrányt a másik miatt. Nekem ez nagyon fontos, mert korábban én sokszor éreztem, hogy kilométerekkel vagyok lemaradva a többiektől, még akkor is, ha ténylegesen nem voltam. Szeretném, ha körülöttem ezt nem éreznék az emberek az edzésen, mert csak akkor lehet száz százalékot nyújtani, ha minden jó.”

Kipróbálná magát a gyorsasági szakágban

Sikeres évet zárt Kiszli Vanda 2017-ben, ősszel mégis váltott, Budapestre költözött és új csapattal állt neki a felkészülésnek. A paksiak kiválósága a jövőben a maratoni táv mellett a gyorsasági szakágban is szeretné megmérettetni magát, többek közt rajthoz állna 2018-ban az itthoni rendezésű Egyetemi Világbajnokságon is.

Hír

A Dél-Afrikában K-2-ben felnőtt világbajnoki címet szerző Kiszli Vanda, Mihalik Sára páros kapta meg az Év maratoni női kajakosának járó díjat a kajak-kenu sportág év végi gálavacsoráján. Kiszli Vanda az idei világbajnokságon egyesben is jól szerepelt, ezüstérmes lett. Jövőre már K-1-ben is egyértelműen a vb-arany a célja.

“Örültem a második helynek is, de nem elégedhetek meg ezzel, az első hely megszerzésére törekszem. Persze mindenki nyerni akar, ahogy én is, az motivál, hogy egyesben és párosban is aranyérmes lehessek” – mondta Kiszli Vanda.

Egyesben itthon továbbra Csay Renáta lehet a legnagyobb ellenfele. Vanda nagyon jó kapcsolatban van a szakág tizennyolcszoros világbajnokával,  azt viszont, nem tartja elképzelhetőnek, hogy párosban együtt versenyezzenek.

“A versenyeken ellenfelek vagyunk, ott mindenki magáért küzd, egyébként pedig barátok. Nem szeretnék párt váltani, hiszen sok idő, amíg megszokja az ember a másikat. Úgy érzem, hogy Sára személyében megtaláltam azt, akivel elérhetjük a célunkat, úgy, ahogy az szeptemberben is sikerült.”

A világbajnokságot követően volt egy kis pihenője, de ősszel már elkezdte a felkészülést a következő szezonra. Budapestre költözött, így Mihalik Sárával minden nap együtt tudnak edzeni.

“Folytatjuk a munkát és készülünk a következő évre. Jelenleg benti edzéseink vannak, de úgy néz ki, hogy februárban el tudunk menni melegvízi edzőtáborba. Szeretném magam kipróbálni a gyorsasági szakágban is, jövőre itthon lesz az Egyetemi Világbajnokság, jó lenne, ha ezer párosban mi állhatnánk ott rajthoz Sárával.”

Avatás Csongrádon

Luca napján adták át a Kis-Tisza Vízi-Sport Egyesület új hajóházát a csongrádi Sporttelepen. Az egyesület régi álma vált valóra, amelyet két ütemben, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és Csongrád Városi Önkormányzat támogatásával építettek meg. Az avatáson részt vett Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, a térség országgyűlési képviselője, Farkas Sándor és Vajda Attila olimpiai bajnok kenus is.

Hír

Az egyesület 2010-ben alakult 13 taggal, önerőből szereztek be mindent. Eredetileg sárkányhajó egyesületnek indultak, később azonban kajakosok és kenusok is jelentkeztek hozzájuk. A csongrádi önkormányzattól 2013-ban kapták meg a sporttelep egyik épületének emeletét, ahol öltözőket és közösségi teret alakítottak ki, ehhez nyújtott először segítséget az egyesületnek a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. A következő évben további támogatást kaptak, ekkor készült el a mostani hajóház alapja, néhány oszloppal és tetővel, vagyis egy szín épült a hajóknak. Egy évvel később a villamos hálózatot fejlesztették, majd újabb mintegy 5 millió forintból tudták befejezni a hajóházat. Összesen mintegy 13 millió forintnyi beruházás zajlott a holtág partján – ismertette az ünnepség elején Kakuszi Gyöngyi, a Kis-Tisza Vízi-Sport Egyesület elnöke.

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke hangsúlyozta, mióta a kormány támogatja a 16 olimpiai sportágat, köztük a kajak-kenut, egymás után épülnek az ehhez hasonló hajóházak, egyre növekszik a kajak-kenus család, egyre többen választják ezt a sportágat. A gyerekek olyan közösségekben nőhetnek fel, ahol megtanulhatják, hogy a munka az egyetlen olyan dolog, ami előrébb visz. Aki keményen dolgozik a céljaiért, az eredményes lehet. A csongrádi gyerekeknek sok sikert kívánt az MKKSZ elnöke.

Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselő arról szólt, hogy olyan sportcentrum kezd kialakulni a Holt-Tisza partján, amelyet sok település megirigyelhetne, hiszen teniszpálya, műfüves focipálya, több egyesület hajóháza már megépült, de hamarosan kézilabda-csarnok épül a szomszédságban. A kajak-kenu nagyszerű sport, az egyik legeredményesebb sportág. Ezek a létesítmények arra szolgálnak, hogy a gyerekek fejlődjenek.

Bedő Tamás, Csongrád polgármestere szerint az egyesület már meghatározó Csongrád sportéletében. Merjünk nagyot álmodni – mondta a polgármester –, ha az adottságaink ilyen jók, gondolkozni kell a kajak-kenu sport csongrádi fejlesztésében. Ezért is adja az önkormányzat mindig a támogatást, önerőt a pályázatokhoz. A sportfejlesztések döntően nem a stadionépítésekről szólnak, hanem sok sportágnak a mostanihoz hasonló beruházásáról – emelte ki a polgármester.

A hajóháznak az egyesület a Szent Jupát nevet adta, az ünnepségen leplezték le a névtáblát is. Az épületet Topsi Bálint plébános szentelte fel.  Ezután Schmidt Gábor , az MKKSZ elnöke, Farkas Sándor országgyűlési képviselő, Bedő Tamás polgármester, Kakuszi Gyöngyi egyesületi elnök és Vajda Attila olimpiai bajnok kenus vágta át a nemzeti színű szalagot. Az épületben helyet kapott a hajótároló, edzőterem kondigépekkel, valamint vizesblokk is. A hajóház falán fotómontázsok mutatták be az építkezés történetét.

A Kis-Tisza Vízi-Sport Egyesület versenyzői egyre több versenyen vesznek részt, az összesített bajnoki pontversenyben mintegy 170 egyesület közül a 68. helyen áll a Kis-Tisza Vízi-Sport Egyesület, az országos középmezőnyben.   Két magyar bajnoki negyedik helyezettje is van az egyesületnek, illetve ötödik és hatodik helyezettjük is van. Vajda Attila  hírportálunknak elmondta:  elsősorban hitet kell adni az itt sportoló fiataloknak, hinni kell magunkban, hinni kell az álmainkban és dolgozni kell érte. A sportban csak úgy lehet nyerni, ha átlépjük saját határainkat. Bízni kell magunkban akkor is, ha szembe fúj a szél, ha az 1000 méter többnek tűnik, mint 1000 méter, hinni kell, hogy akkor is én lehetek az első – intette a gyerekeket az olimpiai bajnok kenus. Erőt és kitartást kívánt a csongrádi fiataloknak.