Csipes Tamara: „Sportolni csakis érzelmi alapon tudok”

Március eleje óta Sevillában edzőtáborozik olimpiai bajnok kajakosunk, Csipes Tamara. A Budapesti Honvéd versenyzője tavaly kiemelkedő formában nyitotta a szezont, az áprilisi tájékoztató versenyen legyőzte Kozák Danutát K-1 500 méteren, és végig kiemelkedően szerepelt. Hogy idén mit várhatunk tőle?

Sevilla
Hír

„Igazából egyszerűbb lenne, ha ez az interjú májusban készülne, mert akkor többet tudok mondani arról hogyan is megy a kajakozás – viccelődött Csipes Tamara. – Egyelőre gyűjtjük a kilométereket, természetesen az evezés most a hangsúlyos edzés, amit nagyon élvezek. Az idén később lesznek a versenyek, mint 2016-ban, és ez megnyugtató, ugyanakkor ilyenkor mindig olyan távolinak tűnik, hogy egyszer majd gyorsan kajakozik az ember. Nekem pontosan ez a legnehezebb tavasszal: ne pánikoljak azon, hogy nem lesz jó a formám. Ez minden évben előjön, ezért sem szeretek ilyenkor még arról beszélni, hogy is állok a kajakozással.”

Csipes Tamara a riói olimpiát megelőző felkészülési időszakban nagy levegőt vett, teljes szemléletváltáson ment keresztül, ami látványos előrelépést hozott. Az olimpiát követő időszakban sokan visszavesznek a tempóból, afféle pihenőévként fogják fel a folytatást, de mint mondja, az ő életében ez a szemléletváltás nem időszakos dolog.

„A szemléletváltást nem át kell menteni egyik évről a másikra, hanem egyszer, s mindenkorra meg kell változtatni az életed, és ez úgy érzem, nekem sikerült is – folytatta a versenyző. – A legnagyobb feladatot az jelenti számomra, hogy ne fáradjak el fejben és ne adjam fel, ha úgy érzem, hogy nehéz vagy esetleg nincs kedvem valamihez. Hiszen most már tudom, hogy én is tudok jó lenni. A lényeg, hogy akarjam, és soha ne elégedjek meg azzal, ami éppen van. Lehet, hogy egy kicsit sokat jár az agyam, néha el is fáradok benne, de rájöttem, hogy sportolni csakis érzelmi alapon tudok.”

A felkészüléshez tavaly ősszel egy jó csapat kovácsolódott az olimpiai bajnok köré. A Csipes csoportban edz a tavaly három ifjúsági világbajnoki címet szerző Homonnai Luca, a K-1 1000 méteren világbajnok Medveczky Erika és az ifjúsági olimpiai bajnok Farkasdi Ramóna is.

„Jó a csapat egység, és úgy érzem, ebből mindenki csak profitálni fog – magyarázta Csipes Tamara. –  Szerintem az a jó csoport, ahol senki sem szenved hátrányt a másik miatt. Nekem ez nagyon fontos, mert korábban én sokszor éreztem, hogy kilométerekkel vagyok lemaradva a többiektől, még akkor is, ha ténylegesen nem voltam. Szeretném, ha körülöttem ezt nem éreznék az emberek az edzésen, mert csak akkor lehet száz százalékot nyújtani, ha minden jó.”

Az edzők álma Kárász Anna és Vad Ninetta

Simon Miklós irányításával Dél-Afrikában készül Kárász Anna és Vad Ninetta is a következő szezonra. Az Angliából hazatért szakember mesélt a távoli edzőtáborról és a két világbajnok kajakos formájáról.

Hír

Stábunknak a dél-afrikai edzőtáborban Simon Miklós elmondta, hogy a klasszikus vízi alapozás zajlik ezekben a hetekben, hónapokban.

„Nagyon kemény alapozó munkát végzünk, a kilométergyűjtés mellett fokozatosan emeljük az intenzitást. A lányok még egy kicsit előrébb is tartanak, mint ahogy vártam tőlük. Néha engem is meglepnek, annyira jól és gyorsan reagálnak az edzéseken” – nyilatkozta Simon Miklós.

☀️ 😎 💦 • #southafrica #rodeplaatdam #training #water #flatwater #canoesport #canoesprint #workhard #trainhard #so #good #feeling #balance #move #morning #session #thuesday #sunnyday #nelo #kayaks #braca #paddle #nike #forever #iloveit #justdoit

Anna Karasz (@anna__karasz) által megosztott bejegyzés,


A Roodeplaat Dam-i edzőtábor helyszínéről, amelyről Hüttner Csaba szövetségi kapitány hosszabban is beszámolt, Simon elmondta, hogy jobbat nem is találhattak volna.

„Európában most meglehetősen hideg van, de az elmúlt évek tapasztalatai is azt mutatják, hogy március környékén azért még nincs ott jó idő. Itt viszont a versenyzők a technikára tudnak összpontosítani, mivel komfortosan érzik magukat a hajóban azzal, hogy nem kell a hideggel foglalkozniuk. Hogy milyen Ninettával és Annával dolgozni? Nagyon élvezem, mindkét lány rendkívül elszánt és profi, az edzők álma.”

Simon Miklós videónyilatkozata Dél-Afrikából:

Sabaudia után irány Barcelona Buenos Airesért

Lezajlott a YOG-válogató az olaszországi Sabaudiában, így kiderült, hogy kik jutnak tovább a barcelonai kvalifikációs versenyre a négy szakágakban. Stresszkezelési technikát is kell tanulniuk a fiataloknak.

Hír

A többszörös válogató végén férfi kajakban Kiss Ádám és Majoros Mátyás végzett az első két helyen, és szerzett indulási jogot az áprilisi, barcelonai versenyre, amely az ifjúsági olimpiára kvalifikál majd. Szintén megküzdhet majd a katalán városban a YOG-indulásért férfi kenuban Pálla Balázs és Kuska Bence, női kajakban Rendessy Eszter és Újfalvi Laura, női kenuban pedig Gönczöl Laura és Opavszky Réka.

„Az összesített eredmények alapján azt kell, hogy mondjam, hogy az erősorrend nem változott az elmúlt két hét alatt, azok végeztek elöl, akiket erre a legesélyesebbnek gondoltam. A szakágak első két helyezettjei pedig készülnek tovább a barcelonai folytatásra” – kezdte értékelést Makrai Csaba.

Az utánpótlás szövetségi kapitány szerint a fiatal versenyzők az elmúlt két hétben hűvös, esős időben edzettek, de ez nem zavarta meg a felkészülést.

„Ugyanolyan lelkesedéssel gyakorolták az eszkimó fordulókat, mint otthon a medencében.

Nehezítő körülmény volt, hogy itt, Sabauidában nyílt vízen zajlottak az edzések és a válogató verseny is, de legalább a végére megjött a jó idő, ez egy kicsit a hangulatot is feldobta, bár a víz így is hideg volt.”

Makrai Csaba megjegyezte, hogy mindenki maximálisan profi munkát végzett az edzőtáborban, nem csak a gyerekek, hanem azok az edzők is, akik kimentek velük. „Jó volt látni, hogy ugyanolyan törődéssel foglalkoztak a más egyesületből érkező gyerekekkel, mint a saját versenyzőikkel. Ezúton is köszönöm a munkát Samu Andreának, Németh Gergőnek, László Csabának, Bauer Gyulának, Gönczöl Jánosnak és Agócs Mihálynak. Most hazamegyünk, és otthon folytatjuk a készülést a legjobbakkal mind fizikálisan, mind mentálisan. Konzultáltam a szövetség sportpszichológusával, aki különböző stresszkezelési technikákat és néhány hasznos gyakorlatot fog tanítani ezeknek a gyerekeknek, akiknek még új lesz egy ilyen világverseny hangulata és az ezzel járó nyomás.”

A barcelonai kvalifikációs versenyt április 12. és 15. között rendezik meg, a YOG-ot pedig október 12. és 14. között Buenos Airesben.

A SABAUDIAI VÁLOGATÓ EREDMÉNYE:
FÉRFI KAJAK:

1. Kiss Ádám (Vác)
2. Majoros Mátyás (Lágymányos)
3. Kurdi Csongor (Graboplast-Győr)

FÉRFI KENU:
1. Pálla Balázs (Graboplast-Győr)
2. Kuska Bence (Pacs-Pacs)
3. Pálos Huba (KSI)

NŐI KAJAK:
1. Rendessy Eszter (UTE)
2. Újfalvi Laura (UTE)
3. Kőhalmi Emese (KSI) és Rugási Csilla (KSI)

NŐI KENU:
1. Gönczöl Laura (Pacs-Pacs)
2. Opavszky Réka (Pacs-Pacs)
3. Horányi Dóra (Vác)