Csepelen is elindult a szezon

A hagyományoknak megfelelően május első hétvégéjén az egykori csepeli kenusra, edzőre, vízitelepi gondnokra, a magyar kajak-kenu válogatott törzsszurkolójára, Vass Istvánra emlékeztek egykori barátai, kollégái és tisztelői. A masters pároskenu-verseny mellett ezúttal a kajakos öregfiúk is vízre tették a hajójukat, valamint az év első sulisárkány programjával és hosszú távú versenyével kezdetét vette az idei sárkányhajós szezon is.

Minden évben, május elején legendás versenyzők szállnak vízre Csepelen. Nem volt ez másként idén sem, a hétvégén olimpiai bajnokok, Pulai Imre és Foltán László is rajthoz állt a legendás csepeli pályán, ahol ezúttal is 500 méter volt a táv a kenu párosok számára. Érdekesség, hogy mindként olimpiai bajnok harmadik helyezést ért el saját futamában. Foltán László Scheiter László párjaként szerzett bronzérmet az 50-59 éves korosztályban, ahol a versenyt a Kovács György, Benyó Pál duó nyerte meg, Pulai Imre pedig Farkas Árpád partnereként lett harmadik. A 40-49 éves korosztályban a kiváló masters maratoni kenus, Szemán Róbert nyert Jakus Zoltánnal az oldalán.

Idén először nemcsak a kenusok emlékeztek versenyzéssel Vass Istvánra, hanem a masters kajakosok is a vízre szálltak. Férfi K-1 500 méteren Viktor Endre győzött Weimper József és Waltner István előtt.

A masters viadal mellett a Sulisárkány szezon is elindult. Az 5-6. osztályos, valamint a 7-8. osztályos tanulók versenyét is a Jedlik Ányos Általános iskola tanuló nyerték meg. A győztes egységek, amelyeknek az érmeket a tizenegyszeres maraton világbajnok Györe Attila adta át, ezzel kvalifikálták magukat a szeptemberi sukorói országos döntőbe, ami idén szeptember 17-én lesz.

A helyi iskolák mellett a sárkányhajós elit mezőny is rajthoz állt vasárnap. A premier kategória csapatai a szezon első vízi megmérettetésén, a tavaszi felkészüléshez igazodva ezúttal hosszú távon, 4000 méteren versenyeztek. A két előfutamból összesen hat csapat került a döntőbe, amelyben nagyon izgalmas verseny zajlott. Az első 1000 méter alatt nem szakadt szét a mezőny, így a hat egység egyszerre ért a fordulóhoz, szinte össze is értek a hajók, csattogtak a lapátok. A Szegedi Sárkányhajó Egyesület nagyon trükkösen kanyarodott, a bója előtt lassítottak és kis íven fordulva az élre törtek. A Römi KKSK sárga csapata hasonlóan fordult a következő bójánál, így felverekedte magát a második helyre és üldözőbe vette a szegedieket, majd a második kör végére meg is előzte őket és nyert az idénynyitón. A harmadik helyért is nagyot csatázott a végül bronzérmet szerző Römi KKSK piros csapata és a Tatay Hódy.

„Szeretem ezt a rendezvényt, hiszen versenyezni jövünk ide, de május elején kicsit mindenki kikapcsolódni is jön. Szerencsére jó időnk volt, így minden adott volt a majális hangulathoz. Jó volt újra együtt lenni a nagy sárkányhajós családdal” – mondta a rendezvény után Patyi Melinda, aktív sárkányhajó versenyző, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai koordinátora.

Jegyzőkönyv:

jegyzőkönyv_évadnyitó_sárkányhajó_kupa_2016

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók