Csay Renáta megint duplázott

csayos hétvége

Ezen a hétvégén is verhetetlen volt minden idők legeredményesebb maratoni kajak-kenu versenyzője, Csay Renáta. A rutinos győri klasszis tegnap heroikus csatában lett ismét Európa-bajnok egyesben, vasárnap pedig Bara Alexandrával párosban aratott szinte rajt-cél győzelmet a másik magyar egység előtt. Európa-bajnoki címet szerzett férfi kajakban a Boros Adrián, Solti László duó is, ők pályafutásuk során először ülhettek fel a kontinens trónjára.

A női kajakpárosok versenyében tulajdonképpen csak a rajt után voltak komolyabb izgalmak. Aztán a hét körös verseny második körében kialakult a vezető boly, amiben a Csay, Bara pároson kívül ott volt a Katona Lili, Váczai Enikő egység, valamint a spanyol Barrios, Figueras duó és az egyik brit egység is. Az angolok fáradtak el először, aztán a magyarok leszakították a spanyolokat, majd a negyedik körben Csayék a fiatalabb magyar párost is, így az utolsó három körben egyedül haladva az élen, simán nyertek Európa-bajnoki címet.

Kövér Márton és Dóczé Ádám is végig az élen maradt, sokszor váltott vízen a Campos, Sanchez párossal a felnőtt férfi kenusok versenyében. A táv vége felé csak a futásoknál tudtak pár méter előnyt szerezni a spanyolok, de a vízen a mieink mindig gyorsan utolérték őket. A verseny az utolsó forduló után dőlt el, a finist Camposék kezdték kicsi előnyből és a magyarok hiába robbantottak kétszer, ezúttal nem bírtak a bombaerős spanyolokkal és ezüstérmet szereztek. Érdekesség, hogy Kövér Márton tegnap egy hasonlóan nagy finis után verte meg Campost egyesben és szerzett Európa-bajnoki címet.

Solti László és Boros Adrián viszont szintén egy óriási hajrával szerezte meg első Európa-bajnoki címét a férfi kajakpárosok mezőnyében. A 2015-ben világbajnoki címet szerző magyar egység végig az első bolyban haladva uralta a versenyt, a másik magyar duó, Mészáros Márton és Gere Bálint pedig hol leszakadt, hol felment az élen kajakozó négyesre, amelyben Borosékon kívül a két spanyol egység és az írek eveztek sokáig. Aztán letisztult a kép, az írek is lemaradtak, így a hajrát a két spanyol vízén ülve indította meg az erősebb magyar páros, amellyel szemben az ellenfelek tehetetlenek voltak, így a végére tisztán nyert Európa-bajnoki aranyérmet Boros Adrián és Solti László.

A magyar csapat végül 13 arany-, 12 ezüst, és 2 bronzérmet szerzett, ha a nem hivatalosan megrendezett csütörtöki rövid körös versenyt is figyelembe vesszük és ezzel természetesen simán nyert az éremtáblázaton.

“Az Európai Kajak-Kenu Szövetség képviselői már azzal viccelődtek, olyan szabályokat kellene hozni, hogy még a magyarok se nyerhessenek többet öt aranyéremnél egy Európa-bajnokságon. Egyértelmű a fölényünk, kimagaslunk az európai mezőnyből, ha csak a hivatalos versenyszámokat nézem, akkor is 11 aranyérmet szereztünk, az éremtáblázaton utánunk következő nemzet pedig összesen egyet. Örülök, hogy mind a négy szakág hozott érmet, hiszen az ifi női kenusok között Miskolczy Fruzsinának is összejött dobogó, a másik három szakágban pedig többek között felnőtt aranyérmeket nyertünk. Kicsi hiányérzet csak a férfi kenupáros ezüstje miatt van benne, tőlük már megszoktuk, hogy a finisben mindenkinél jobbak, ma ez nem így volt, de Kövér Márton szerint ezúttal nem volt bennük több. Nagyon tetszett, hogy egyetlen versenyzőnk sem adta fel, ha nagy hátrányba került, akkor is küzdött tovább mindenki,  az pedig külön öröm, hogy Boros Adrián és Solti László ismét bizonyította, hogy a legnépesebb, legnehezebb mezőnyben, férfi kajakban is tartósan ott vagyunk már a világelitben. Összességében jó előjelekkel várhatjuk a szeptemberi dél-afrikai világbajnokságot” – mondta az Európa-bajnokság zárásaként Weisz Róbert, szövetségi kapitány.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók