Csay Renáta: ez már a 17.!

IIIIIIIIIIIIIIIII

Folytatták remek szereplésüket a magyar maratonisták a brandenburgi világbajnokságon. Újabb négy arany és három ezüstérem született a szombati versenynap során, megvédte címét Kövér Márton, Csay Renáta pedig megszerezte 17. világbajnoki címét.

Immáron tizenhétszeres világbajnoknak vallhatja magát a győri Csay Renáta, aki esélyeshez méltó módon nyerte meg a brandenburgi világbajnokságon a női egyest, méghozzá két másik magyar versenyző, Kiszli Vanda és a szerb színekben szereplő Bedőcs Krisztina előtt.

„Gyorsan, már a második körben kialakult egy négyes boly, amelyben a három magyar lány, valamint az ír Jennifer Egan lapátolt, így haladtak a harmadik futásig, ott leszakadt Egan és a lányok hármasban váltott vezetéssel haladtak az utolsó futószakaszig. Ott a mieink elléptek Bedőcs Krisztától, majd a célegyenesbe fordulva Reni megelőzte Vandát. Nem volt egyszerű helyzetben Csay Reni, mert a táv első részében a pumpája hibája miatt többször ki kellett önteni a vizet a hajójából, aztán a harmadik futószakasztól már a régi Renit láthattuk. Fontos kiemelni, hogy Kiszli Vanda a tegnapi U23-as verseny megnyerése után lett most a felnőttek között ezüstérmes, hatalmas ígérete ő is a sportágnak” – mondta Weisz Róbert, a maratoni szakág vezetője.

„Kezdődött azzal, hogy az időjárás nem volt kegyes hozzánk, ráadásul nem szeretek tavon versenyezni, nagy hullámok voltak, nagy szél volt, és én nem vagyok olyan nehéz versenyző, ilyen körülmények között elfúj a szél. Szóval nem voltam lelkes a rajt előtt, de a végére minden jó lett. Köszönet Vandának, hiszen nagy segítség volt, hogy tudtuk egymást váltani a verseny során – mondta Csay Renáta, akit meglepett, hogy fiatal vetélytársa a tegnapi U23-as győzelem után is ilyen jól bírta a versenyt.

A kenusoknál Kövér Márton megvédte világbajnoki címét, s visszavágott a spanyol Manuel Camposnak az Európa-bajnokságon elszenvedett vereségért.

„A kenusoknál ötös boly alakult ki, amelyben Marci mellett két portugál, egy spanyol és egy lengyel versenyző haladt. Először a lengyel kenus szakadt le majd szép lassan a többiek is, az utolsó forduló után már csak ketten voltak Campossal, Marci megindította a hajóját és csodás győzelmet aratott – folytatta a szakember, aki a férfi kajakosok versenyéről azt nyilatkozta: horrorisztikus volt.

„Az ötödik futószakaszig tízes boly haladt, amelynek egyébként a végül 15. helyen záró Aranyosi Gábor meghatározó tagja volt, ám az egyik futószakaszon odaverte a kormányát, így problémája akadt, kétszer is igazítania kellett és ez megpecsételte a sorsát. Boros Adrián végig ott volt az élmezőnyben, amelyben végül is a negyedik helyet szerezte meg.”

Az ifjúságiak újabb dupla-duplát értek el, vagyis fiú kajak egyesben és a lány kajak párosban is a magyaroké lett az arany- és az ezüstérem. A fiúknál a gyorsasági világbajnokságon is győztes Varga Ádám abszolút domináns volt, tökéletesen összedolgozott Erdőssy Csabával, akivel egy argentin versenyzőn kívül mindenkit leszakítottak.

„Óriási fölényben voltak a fiúk, végül az utolsó szakaszon Ádám lefiniselte Csabit” – mondta Hüttner Csaba, az utánpótlás korosztály vezetőedzője. – Lány párosaink nyomába sem ért senki. Korsós Zsófi és Nagy Viki már az első futószakasz után elment, senki sem veszélyeztette őket, ahogyan Bánki Lilla és Rekop Csenge második helye sem forgott veszélyben.”

Érdekesség, hogy ifjúsági versenyzőink eddig egyetlen kivétellel (férfi kenu) minden számot nyerték, holnap – ahogyan a felnőtteknél is – még két páros szám következik ebben a korosztályban.

Ifjúságiak

FK-1 (22.6 km): 1. Varga Ádám 1:43:15.8, 2. Erdőssy Csaba 1:43:20.6

NK-2 (19 km): 1. Korsós Zsófia, Nagy Viktória Fruzsina 1:29:59.3, 2. Bánki Lilla, Rekop Csenge Virág 1:30:34.8

Felnőttek

NK-1 (26.2 km): 1. Csay Renáta 2:06:57.0, 2. Kiszli Vanda 2:07:00.3

FC-1 (26.2 km): 1. Kövér Márton 2:12:05.8, …8. Nagy Gergely Balázs 2:17:44.0

FK-1 (29.8 km): 4. Boros Adrián 2:20:13.9, …15. Aranyosi Gábor 2:22:24.6

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók