Csak a jó meleg Afrika

Hazatért Roodeplaat Damból, a magyar csapat edzőtáborából Hüttner Csaba szövetségi kapitány. A szakember szerint tökéletes, hosszú távra szóló bázist tudtak kialakítani Dél-Afrikában.

Edzőtábor
Hír

Meleg, ideális körülmények és összetartó csapat. Ezt emelte ki Hüttner Csaba szövetségi kapitány, aki pénteken hazatért Roodeplaat Damból, a magyar kajak-kenu válogatott melegvízi edzőtáborából, amely az elkövetkező években egyik állandó bázisa lesz csapatunknak.

„Az első napok a berendezkedéssel teltek. Megérkezett a konténer, negyvenöt hajót és két motorost helyeztünk el a táborban. A konténer be lett állványozva, vagyis aki idejön edzőtáborozni, tudja használni a hajókat” – mondta Hüttner Csaba, aki hozzátette: ideális a helyszín a felkészülésre.

„Az elmúlt hetekben egyetlen nap kivételével tökéletes volt az időjárás. Huszonnyolc-harminc fokban, tükörvízen tudtak kajakozni és kenuzni versenyzőink, akik gyakorlatilag úgy szálltak vízre, mint otthon a nyári időszakban. A tavon tökéletesen megfér az ötven versenyző és az edzők is jól osztották be a motorosokat – folytatta a kapitány, aki a csapat elhelyezéséről is mesélt.

„Két helyszínen vannak elszállásolva a versenyzők, az egyik csapat, vagyis felnőtt versenyzőink és az U23-as világversenyeken érmet szerző sportolók egy magasabb kategóriájú szálláson lettek elhelyezve, ahol ötven méteres úszómedence és egy kétszintes konditerem áll a rendelkezésükre. A másik része pedig a vízitelepen lévő házakban, amelyhez szintén tartozik konditerem” – tette hozzá Hüttner Csaba, aki hangsúlyozta: a versenyzőknek óriási motivációt ad, hogy ilyen különleges helyszínen, jó körülmények között tudnak edzeni.

„Jó volt látni, ahogy kialakul a csapatszellem. A versenyzők összejárnak, beszélgetnek, társasoznak, kártyáznak, közös programokat szerveznek a szabadidejükben, délelőtt és délután pedig élvezik az edzéseket” – mondta a szakember, aki március 22-én Montebelóba, egy héttel később pedig Sevillába utazik, ahol a többi csoport edzéseit tekinti meg.

Zombori Dominik: öt arany és új motiváció

Nagy sikert ért el a hétvégi racicei Olimpiai Reménységek Versenyén a szegediek fiatal kenusa, Zombori Dominik, aki öt aranyéremmel zárta az eseményt. Öt arannyal volt csúcstartó a kajakos Piller Szabina, aki 2014-ben Pöstyénben ért el ehhez hasonló sikert, valamint a Slihoczki Ádám, Szőke Attila kenupáros, ők tavaly Szegeden állhattak ötször a dobogó legfelső fokára.

ORV
Hír

Öt arannyal zárta a hétvégi racicei Olimpiai Reménységek Versenyét Zombori Dominik. A szegediek kenusa C-1 500, C-4 500, C-2 1000, C-4 200 és C-2 200 méteren állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A racicei napok a sikerek mellett új motivációt is adtak a fiatal versenyzőnek, aki jövőre olimpiai számban szeretne rajthoz állni és érmet szerezni a korosztályos világbajnokságon.

„Az idén a fő cél az volt, hogy kijussak az Európa- és a világbajnokságra, ami sikerült is, sőt négyesben mindkét versenyen ezüstérmes lettem. Az Olimpiai Reménységek Versenye afféle ráadása volt ennek a szezonnak, és azért is örülök különösen ezeknek az aranyérmeknek, mert betegség után, nem a legjobb állapotban utaztam a versenyre” – mesélte Vécsi Viktor és Boldizsár Gáspár tanítványa, akinek ez volt az utolsó ORV-je, jövőre már csak az ifjúsági korosztályban szerepel.

Hogy melyik távra fókuszál leginkább?

„Bár az idén az ötszáz méter ment a legjobban, természetesen az a célunk az edzőimmel, hogy olimpiai távon, olimpiai számban indulhassak majd a jövő évi világversenyeken – folytatta a versenyző, akinek édesapja is kenuzott, így szülői vonalon ismerkedett meg a sportággal.

„A kenuzás előtt úsztam és dzsúdóztam, de egyik sem fogott úgy meg, mint ez a sportág. Az úszás laboratóriumi körülményei, a faltól-falig élet után nagyon jó volt megélni a természet közelségét, s jó társaságba is kerültem – magyarázta Zombori Dominik, aki a szegedi kenu sikerére is kitért. – Szegeden nagy hagyományai vannak a kenuzásnak, Kacsa bácsi, Vécsi Viktor, Boldizsár Gáspár tudása, tapasztalata nagyon sokat jelent nekünk, és persze az is fontos a sikereinkben, hogy itt van nekünk a Tisza és a Maty-ér is. A Tisza ősszel és tavasszal tökéletes az alapozáshoz, a Maty-ér pedig a legjobbat hozza ki belőlünk a versenyszezonban.”

A Buenos Aires-i YOG-ra Sukorón át vezet az út

Jövő hétvégén Sukorón kerül megrendezésre a Dunai István emlékverseny, amely a 2002-es 2003-as születésű versenyzők számára komoly erőpróba lesz. Ez a viadal jelenti ugyanis az első lépcsőfokot a jövő októberi Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpiára.

Ifjúsági Olimpia
Hír

Fiataljaink élesíthetik magukat, a jövő hétvégi (szeptember 30-október 1.) sukorói Dunai István emlékversenyen legjobbjaink már a jövő októberi Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpia felé tehetnek egy lépést. A kapitány meghívta a négy szakág legjobbjait, akik ezen a viadalon egy elő-kvalifikációs versenyen vesznek részt.

„Ahogyan az Ifjúsági Olimpián lenni szokott, úgynevezett nyolcas alakú pályán válogatóznak majd a versenyzők – mondta Dónusz Éva. – Erre a kvalifikációra a szakágak legjobbjait hívtuk meg, azokat a kajakosokat és kenusokat, akik az év legfontosabb versenyein kiemelkedően teljesítettek. A sukorói viadal eredményei alapján szakáganként négy embert jelölök ki, akik megkezdhetik a felkészülést az áprilisi barcelonai európai kvalifikációs versenyre.”

A barcelonai versenyen – akárcsak a YOG-on – szlalomban és az úgynevezett nyolcas pályán vetélkednek majd a versenyzők, a legügyesebbek a két szakágban szerzett összesített pontok alapján nyerhetnek kvótát a Buenos Aires-i eseményre.

„Legjobbjaink a tél folyamán a kvalifikációs verseny szlalom részére készülnek majd és természetesen a szokásos alapozó munkát is elvégzik. Tavasszal pedig a legjobb négyből kiválasztjuk azokat a versenyzőket, akiknek esélyük nyílik Barcelonában a kvótaszerzésre” – folytatta a kapitány.

Ez a válogató a 2002-es és a 2003-as korosztály legjobbjait érinti.