Csak a jó meleg Afrika

Hazatért Roodeplaat Damból, a magyar csapat edzőtáborából Hüttner Csaba szövetségi kapitány. A szakember szerint tökéletes, hosszú távra szóló bázist tudtak kialakítani Dél-Afrikában.

Edzőtábor
Hír

Meleg, ideális körülmények és összetartó csapat. Ezt emelte ki Hüttner Csaba szövetségi kapitány, aki pénteken hazatért Roodeplaat Damból, a magyar kajak-kenu válogatott melegvízi edzőtáborából, amely az elkövetkező években egyik állandó bázisa lesz csapatunknak.

„Az első napok a berendezkedéssel teltek. Megérkezett a konténer, negyvenöt hajót és két motorost helyeztünk el a táborban. A konténer be lett állványozva, vagyis aki idejön edzőtáborozni, tudja használni a hajókat” – mondta Hüttner Csaba, aki hozzátette: ideális a helyszín a felkészülésre.

„Az elmúlt hetekben egyetlen nap kivételével tökéletes volt az időjárás. Huszonnyolc-harminc fokban, tükörvízen tudtak kajakozni és kenuzni versenyzőink, akik gyakorlatilag úgy szálltak vízre, mint otthon a nyári időszakban. A tavon tökéletesen megfér az ötven versenyző és az edzők is jól osztották be a motorosokat – folytatta a kapitány, aki a csapat elhelyezéséről is mesélt.

„Két helyszínen vannak elszállásolva a versenyzők, az egyik csapat, vagyis felnőtt versenyzőink és az U23-as világversenyeken érmet szerző sportolók egy magasabb kategóriájú szálláson lettek elhelyezve, ahol ötven méteres úszómedence és egy kétszintes konditerem áll a rendelkezésükre. A másik része pedig a vízitelepen lévő házakban, amelyhez szintén tartozik konditerem” – tette hozzá Hüttner Csaba, aki hangsúlyozta: a versenyzőknek óriási motivációt ad, hogy ilyen különleges helyszínen, jó körülmények között tudnak edzeni.

„Jó volt látni, ahogy kialakul a csapatszellem. A versenyzők összejárnak, beszélgetnek, társasoznak, kártyáznak, közös programokat szerveznek a szabadidejükben, délelőtt és délután pedig élvezik az edzéseket” – mondta a szakember, aki március 22-én Montebelóba, egy héttel később pedig Sevillába utazik, ahol a többi csoport edzéseit tekinti meg.

Remek magyar kezdés a YOG-kvalifikáción

Fantasztikusan kezdték a magyar lány kajakosok a Barcelonában zajló ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyt, miután az első és a harmadik helyet szerezték meg a nyitónapon.

Hír

A síkvízi selejtezőből Rendessy Eszter a legjobb, Újfalvi Laura pedig a harmadik idővel került a negyeddöntőbe, ahonnan egyenes kiesés szakaszban folytatták a küzdelmeket. Az elődöntőig mindketten eljutottak, ott azonban összekerültek, így nem tudott az első két helyen magyar végezni. Végül Rendessy Eszter jutott a döntőbe, amelyet meg is nyert, a bronzfutamon pedig a mezőny nagy részétől egy évvel fiatalabb Újfalvi Laura győzött, így az első és a harmadik hely is a miénk lett.

„A lányok döntős és kisdöntős győzelmének értékét növeli, hogy az egyértelműen rosszabb pályán aratták, ugyanis egész nap nagyon nagy szél volt, a lelátó felőli pályát pedig szélvédett környezetben kezdhette, aki odakerült, a végén pedig, az egyenesben hátszele volt” – értékelt Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány, aki nagyon elégedett volt a magyarok teljesítményével.

A megnyitón a magyar csapat

A fiú kenusoknál Pálla Balázs a 10., Kuska Bence pedig a 17. időt érte el a selejtezőben, így ők nem jutottak tovább a nyolc közé, de ezzel még nem veszett el a kvóta, hiszen Európából az első hat nemzet versenyzője kvalifikálja magát az októberi, Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára, Pálla pedig ebben az összevetésben a harmadik helyen áll.

A lány kajakosok és a férfi kenusok szombaton ugyanilyen rendszerben versenyeznek majd szlalomban, és a síkvízi eredménnyel összesítve alakul ki a végső sorrend. A szabályok értelmében egy országból csak egy versenyző juthat ki a YOG-ra, így nagy harc várható a két magyar kajakos lány között a kvótáért.

Pénteken fiú kajakban Kiss Ádám és Majoros Mátyás, női kenuban pedig Gönczöl Laura és Opavszky Réka kezdi meg szereplését Barcelonában a síkvízi versennyel.

Taroltak a magyarok a barcelonai YOG-kvalifikáción

A négy szakágból háromban magyar versenyző végzett az élen a Barcelonában rendezett ifjúsági olimpiai válogatón, így bezsebeltük a maximálisan megszerezhető négy kvótát.

Hír

A szombati nap még csak félhivatalos eredmények jöttek, de vasárnap hivatalos lett, hogy a síkvízi és a szlalom összetett versenyét a lány kajakosoknál Rendessy Eszter nyerte meg, Újfalvi Laura pedig ötödik lett. Európából az első hat helyezett kvalifikálta magát az októberi, Buenos Aires-i játékokra, de miután a szabályok szerint egy nemzetből csak egy versenyző juthat ki a YOG-ra, így Rendessy Eszter képviseli majd hazánkat Argentínában.

A fiú kenusoknál a szombati szlalom után kiderült, hogy Pálla Balázs összesítésben a negyedik helyen zárt, ám a legjobb európai lett, így ugyancsak ott lehet az ifjúsági olimpián.

A vasárnapi eredmények még nem hivatalosak, de a magyar küldöttség számításai szerint a lány kenusoknál fantasztikus, kettős magyar siker született, a síkvízi és a szlalom eredmények összesített rangsorában Gönczöl Laura és Opavszky Réka végzett az élen holtversenyben. Kettőjük között az döntött, hogy Gönczöl Laura előrébb zárt síkvízen, ahol második lett, ezzel ő kvalifikálta magát a YOG-ra.

A fiú kajakosoknál Kiss Ádám ugyancsak megnyerte az összetett versenyt, ezzel ő is utazhat majd októberben Buenos Airesbe.

„Ez így egyszerűnek hangzik, hogy a négyből három szakág versenyét megnyertük, de nagyon nem volt ilyen egyszerű – kezdte Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány az értékelést. – Nagyon magas színvonalú versenyt láthattak Barcelonában, csapatunk erejét pedig az adta, hogy a remek síkvízi eredmények után szlalomban is a középmezőnyben tudott végezni, holott voltak olyan síkvízi versenyzők, akik nem is tudták teljesíteni a szlalompályát. Köszönöm az edzők munkáját is, azt gondolom, hogy méltóképpen képviseltük Magyarországot. Rendkívül hosszú volt ez a verseny, feszített volt a tempó, ránk fér most a pihenés, kaptunk is egy kis kimenőt” – mondta Makrai Csaba, aki vasárnap este elvitte egy rövid barcelonai városnézésre a fiatalokat.

Az augusztusi bajnokságig most minden versenyző a síkvizes szezonra koncentrál, majd augusztus közepétől együtt készülnek az októberi YOG-ra, szeptemberben pedig egy közös edzőtábort is tervez az utánpótlás szövetségi kapitány.