Célkeresztben a szegedi sárkány Eb Szolnokon

Fontos verseny következik a sárkányhajósok számára, szombaton az Európa-bajnoki válogatót, vasárnap az első magyar bajnoki futamot rendezi meg a szövetség Szolnokon.

Sárkányok
Hír

Nagy lesz a nyüzsgés hétvégén a szolnoki kajak-kenu pályán, szombaton a júliusi szegedi Európa-bajnokság indulási jogáért, vasárnap pedig már a magyar bajnoki pontokért szállnak vízre a csapatok.

„A szombati válogatón két távon, 200 és 500 méteren mérkőznek meg az egységek, az Eb-indulás az összesített eredmény alapján dől el. A válogatót megnyerő csapat két számot vállalhat a kontinensbajnokság nemzetközi versenyében, míg a második helyen záró hajók megkapják azt a távot, amelyet az elsők kihagynak” – mondta Patyi Melinda, szakmai koordinátor, aki szerint érezhető, hogy a kontinensviadal felpezsdítette a csapatokat. A Römisek példának okáért két egységet is csatasorba állítanak egy-egy távon, s maratoni világbajnokok sora került be a hajókba, többek között lapátot ragad Csay Renáta, Györe Attila és Nagy Péter is.

A vasárnapi magyar bajnokság programja rendkívül sűrű lesz, reggel kilenctől este hétig tartanak majd a futamok. A nagy érdeklődés köszönhető a klub Európa-bajnokságnak is, amelyre gőzerővel készülnek a csapatok.

Nádas és Balaska is küzd a négyesbe kerülésért

A tavaly 500-on párosban és négyesben is Európa-bajnok Nádas Bence, valamint a párosban 200-on vb-címet nyert Balaska Márk is szeretne bekerülni az 500 négyesbe – ezért dolgoznak most Dél-Afrikában.

Hír

Az idén az olimpiai számnak számító 500 férfi kajaknégyesre rendhagyó, K1 400 méteres tájékoztatót írt ki Hüttner Csaba szövetségi kapitány, hiszen időben körülbelül ez a versenytáv egyezik meg az 500 négyessel.

A Dél-Afrikában edzőtáborozó Nádas Bence és Birkás Balázs is el fog indulni a K1-es válogatón, előbbi K2 500 méteren is rajthoz állna. „Nagyon sokan állunk rajthoz 400-on, nem tudom, hogy ki lesz a favorit, hiszen egy új távról van szó. Ráadásul minden évben jönnek új nevek, az idén is lehetnek meglepetések. Párosban ismét Tótka Sándorral pórbálunk majd menni, a többi még a jövő zenéje, de szeretnék az idén még 1000 méteren is versenyezni.”

A Balaska Márkkal tavaly a világbajnokságon 200 párosban aranyérmet nyert Birkás Balázs az idén 200 egyesben is szeretne bizonyítani az 500 méter mellett.

Hogy mennyire elégedettek a körülményekkel Nádas Bencéék, a helyszínen készített videointerjúnkból ezt is megtudhatják:

Drámai hajrá a Dusin

Továbbra is remekül szerepelnek a magyarok a világ egyik legveszélyesebb kajakversenyén, a Dél-Afrikában zajló Dusi Marathonon.

Hír

A nyitónap után a második napon 43 kilométer várt a mezőnyre. A péntek pedig így indult Dél-Afrikában:

A férfi párosoknál Boros Adrián a dél-afrikai Carl Foscherrel egy hajóban három másik kettőssel szinte együtt ért a célba. Hivatalosan Borosék másodikként végeztek a világ legjobbjainak tartott Hank McGregor, Andy Birkett egység mögött.

A női párosok versenyében a csütörtökihez hasonlóan a harmadikként zárta a napot Kiszli Vanda a dél-afrikai Jenna Warddal a Jordan Peek, Cana Peek és a Bridgitte Hartley, Christie Mackenzie kettős mögött.

A vegyes párosoknál a második helyről várta a napot Czéllai Zsófia és Brandon van der Walt, a magyar, dél-afrikai kettősnek sikerült ledolgoznia valamennyit hátrányából, és továbbra is a második helyen áll.

Rövidesen jelentkezünk a helyszínről is tudósítással.

Boros Adrián még az első nap után nyilatkozott stábunknak:

A szombati zárónapon 36 kilométer vár a mezőnyre.