Búcsúzunk, Risa….

Minden találkozásban ott van az ígéret, a lehetőség, az újdonság varázsa, és rejtve, mélyen megbújva a búcsú pillanata is. Amely - ha akarjuk, ha nem - elérkezik egyszer.

Hír

Az első találkozásunkban, Risa, mi az ígéretet láttuk.

Álltál széles mosollyal az arcodon, hallottuk a jóízű nevetésed, amely védjegyedé vált, s talán kívülről úgy tűnt, s te is azt hitted: csupán csak egy srác vagy a vízitelepről…

Több voltál.

Nem csak a testvéreidnek, a szüleidnek, a rokonaidnak, de nekünk is. Mindnyájunknak, akik a kajak-kenus családot alkotjuk, azt a közösséget, amelyben te is otthonra leltél.

Több voltál, hisz kamaszos álmaid, a játékosságod mellett a tekintetedben megláttuk az erőt és az akaratot. Láttuk az utat, amelyet kitűztél magadnak, amit nap, mint nap építettél az edződdel, a csapatoddal, a társaddal lent a MULTI vízitelepén. A szemedben láttuk a jövőd, amikor 2013-ban Wellandban az ifjúsági világbajnokságon felálltál a dobogó tetejére, s büszkén, de még félszegen adtad első interjúidat. Tapogatóztál egy olyan világban, amelynek részese akartál lenni, ami – remélted – rád is vár.

A munkától sose féltél. S tudatosságodnak, makacsságodnak köszönhetően a terveidtől sosem lehetett eltéríteni. Mert egyéniség voltál, s mégis közösségi ember, aki napokon át képes volt fabrikálni a hajóját, hogy a hétvégi leányfalui hosszú, monoton evezésen már az egész csapatnak szólhasson a zene. Türelemmel, elmélyülten szereltél motort, autót, bármit, s ha elkészültél, gyermeki büszkeség jelent meg az arcodon, mert tudtad: ez bizony nem magától javult meg!

Most elromlott valami, Risa!

Nagyon.

Nincs erő, nincs akarat, nincs semmi, ami megjavíthatná…

De hidd el, mi most is látjuk.

A gyermeki büszkeséget az arcodon, a szemedben lévő ígéretet, a mosolyod, és örökké halljuk a jóízű nevetésedet.

A Buenos Aires-i YOG-ra Sukorón át vezet az út

Jövő hétvégén Sukorón kerül megrendezésre a Dunai István emlékverseny, amely a 2002-es 2003-as születésű versenyzők számára komoly erőpróba lesz. Ez a viadal jelenti ugyanis az első lépcsőfokot a jövő októberi Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpiára.

Ifjúsági Olimpia
Hír

Fiataljaink élesíthetik magukat, a jövő hétvégi (szeptember 30-október 1.) sukorói Dunai István emlékversenyen legjobbjaink már a jövő októberi Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpia felé tehetnek egy lépést. A kapitány meghívta a négy szakág legjobbjait, akik ezen a viadalon egy elő-kvalifikációs versenyen vesznek részt.

„Ahogyan az Ifjúsági Olimpián lenni szokott, úgynevezett nyolcas alakú pályán válogatóznak majd a versenyzők – mondta Dónusz Éva. – Erre a kvalifikációra a szakágak legjobbjait hívtuk meg, azokat a kajakosokat és kenusokat, akik az év legfontosabb versenyein kiemelkedően teljesítettek. A sukorói viadal eredményei alapján szakáganként négy embert jelölök ki, akik megkezdhetik a felkészülést az áprilisi barcelonai európai kvalifikációs versenyre.”

A barcelonai versenyen – akárcsak a YOG-on – szlalomban és az úgynevezett nyolcas pályán vetélkednek majd a versenyzők, a legügyesebbek a két szakágban szerzett összesített pontok alapján nyerhetnek kvótát a Buenos Aires-i eseményre.

„Legjobbjaink a tél folyamán a kvalifikációs verseny szlalom részére készülnek majd és természetesen a szokásos alapozó munkát is elvégzik. Tavasszal pedig a legjobb négyből kiválasztjuk azokat a versenyzőket, akiknek esélyük nyílik Barcelonában a kvótaszerzésre” – folytatta a kapitány.

Ez a válogató a 2002-es és a 2003-as korosztály legjobbjait érinti.

Ismét jön a sárkányhajó Nagydíj Sukorón

Szombaton és vasárnap Sukorón rendezik meg a hagyományos sárkányhajó Magyar Nagydíjat, amely a bajnokság ötödik, egyben utolsó fordulója. A kétnapos programban megtalálható a Sulisárkány-sorozat döntője is, amelyen 31 iskolai csapat vesz részt.

Sárkány
Hír

Sűrű program és remélhetőleg nem annyira rossz idő vár majd a hétvégén a sárkányhajó Magyar Nagydíj részvevőire. Az eseményen felvonul a hazai sárkányhajózás színe-java, szombaton a Sulisárkány versenyeket, a Roadshow döntőit, valamint Nagydíj számokat rendezik meg, vasárnap pedig a bajnokság ötödik, vagyis utolsó fordulójára kerül sor, amelyen eldől a bajnoki címek sorsa.

„Szombaton már nagyüzem lesz Sukorón, hiszen harmincegy Sulisárkány csapat száll vízre, a Roadshown pedig tizenegy csapat rajtol – mondta Patyi Melinda, a sárkányhajó szakág vezetője. – A Sulisárkány sorozatban tizennégy elődöntőből jutottak ide a csapatok, s a tavalyi kiírástól eltérően most a középiskolások számára is volt megmérettetési lehetőség. Ezen a napon a Roadshow mellett rendezzük meg a Nagydíj számokat, a váltót és a 4000 métert. A vasárnap már a bajnokságban szereplő csapatoké, most avatunk összetett bajnokot. A szegedieknek még matematikai esélyük van arra, hogy befogják a Römi egységet, míg a harmadik hely sorsa a Lapátolók és a Dunai Sárkányok között dőlhet el.”

Patyi Melinda kitért arra is, hogy a júliusi szegedi Európa-bajnokság milyen hatással volt a szakágra.

„Az Európa-bajnokság lehetősége sokakat megmozgatott, a tavalyihoz képest kétszázzal több versenyengedélyt adtunk ki, a meglévő csapataink mellé öt új egység jelentkezett a versenysorozatba. Az Európa-bajnokságon csak a klubfutamokban hatszáz magyar induló volt, a hazai rendezésű nemzetközi esemény újabb lendületet adott ennek a szakágnak. Jövőre újításokkal várjuk majd a mezőnyt, a bajnoki futamok is kapnak frissítést vagy a távok vagy a hajóegységek terén, erről a közeljövőben döntünk majd.”