Mégse

Boros Adrián: újabb dobogó Dél-Afrikában!

Bronzérmes lett Boros Adrián a két napos dél-afrikai Fish River maratonin. Barina József tanítványa Murray Starral állt rajthoz a versenyen, amelyen nyüzsögtek a maratoni szakág sztárjai, példának okáért a dél-afrikaiak siker triója, Andy Birkett, Hank McGregor és Jasper Mocke.

Hír

Boros Adrián nem pihen. A pietermaritzburgi sikeres világbajnoki szereplés után ismét Dél-Afrika felé vette az irányt, ahol egy rangos maratoni versenyen állt rajthoz és lett bronzérmes – Carl Folscher helyett ezúttal Murray Starral. Adrián világutazása nem ér véget, hamarosan Sanghajban és Hongkongban rajtol, és ha minden jól megy, Ausztrália felé veszi az irányt. Olvassátok újabb beszámolóját.

„Szóval Fish River Canoe marathon! A világbajnokság után úgy döntöttünk az edzőmmel, Barina Józseffel, hogy mindenképpen el fogok indulni ezen a versenyen. Idén páros számot rendeznek, s úgy terveztem, hogy ezen a viadalon is Carl Folscherrel szerepelek, de ő sajnos nem tudott eljönni. Viszont ajánlott egy tapasztalt srácot, Murray Starrt, aki nem a leggyorsabb kajakos, ellenben az egyik legjobb kormányos a mezőnyben. Ismertem őt már előtte is, a Dusi maratonin többször is versenyeztünk együtt. Elég jó kormányosnak tartom magam, de ez a srác mégis felülmúl sok mindenkit a folyón, a két nap alatt, ami összesen 83 kilométer volt, egyszer sem hibázott! Az első napunk jól indult, elég nehéz zúgók vártak ránk, de simám lehoztuk mindegyiket. Mivel nem tudtunk előtte itt gyakorolni, úgy mentünk le egy-két helyen, hogy még nekem is elkerekedett a szemem, de stabilan ültünk a hajóban. Az első három helyen haladtunk mi is az Andy Birkett, Greg Louw, valamint a Stuart McLaren, Cirill Carré párossal. 38 km keresztül együtt mentünk, ami egy ilyen keskeny folyón nagyon nehéz, majd az egyik futószakasz után változott a tempó, és mi sajnos nem voltunk elég gyorsak, hogy ott maradjunk velük. A végére másfél perces hátránnyal, a harmadik helyen zártuk az első napot. A második nap elég magányosan telt, úgy nyomtuk, ahogy csak tudtuk, de nem sikerült előrébb lépni, de hátrább se. Túléltük az utolsó és egyik legkegyetlenebb zúgót (cradock wier), ami elég sok mindenkit felborít, s amitől nagyon féltem. Óriási közönség fogadott minket, akik hihetetlenül szurkoltak, s mi minden különösebb gond nélkül lejöttünk rajta. Onnan már csak négy kilométer volt hátra, és biztos voltam benne, hogy megcsináljuk. Óriási élmény ilyen helyen evezni és versenyezni, több mint ezer induló közül elsőre a harmadik helyen zárni. Nagyon boldog vagyok és annak is örülök, hogy egyre jobban mennek az itteni versenyek. Most már kezdek hozzászokni, hogy sok helyen dobogóra tudok állni, legyen az egyes vagy páros verseny. Gyönyörű évet zártam, mindenhol dobogóztam, stabil a formám, amit az edzőmnek köszönhetek, mert nagyon sokat segít. Remélem, ő is meg van elégedve a mi kis párosunkkal. A szezonnak még nincs vége, sőt, mondhatni, hogy új idényt nyitottam ezzel a versennyel. Két hét múlva Sanghajba utazok maratoni Világkupára, majd november közepén Hongkongban a szörfkajak világbajnokságon állok rajthoz. Utána, ha belefér az időmbe, Ausztráliában rajtolok. De egy biztos, a Dusit már most nagyon várom. Örülök neki, hogy nincs idő pihenni, menni kell és versenyezni tovább.”

A kajak párosok harcát hozta a válogató

Véget ért a tolnai kétnapos maraton válogató verseny, amely a világbajnoki indulásról hivatott dönteni.

Hír

A második nap, kedden is nagyon változatos futamok voltak, főleg a felnőtteknél a női és a férfi kajak párosok versenye alakult rendkívül izgalmasan. A nőknél a Csay Renáta, Czéllai-Vörös Zsófia és a Mihalik Sára, Kiszli Vanda kettős végig együtt haladt, Csay Renátáék az utolsó futó szakasz után tudtak ellépni, de így is csak három másodperccel nyertek Mihalikék előtt.

A férfiaknál Mészáros Márton és Aranyosi Gábor már 25 másodperc előnnyel is vezetett, végül azonban a Boros Adrián, Solti László duó győzött, és védett párosként szinte biztos a világbajnoki indulása. A férfi kenu ketteseknél Dóczé Ádám és Laczó Dániel esélyeshez méltó módon nyert.

Az utánpótlás keddi eredményei:
Ifi férfi kajak páros: 1. Vékássy Bendegúz, Rédl András, 2. Fejér Ádám, Petró Vince
Ifi női kajak egyes: 1. Csikós Zsóka, 2. Fekete Dorina
Ifi férfi kenu páros: 1. Zupkó Balázs, Fajta Jordán, 2. Hodován Dávid, Kollár Kristóf

Csütörtökön sportbizottsági ülésen a felnőtt vezetőedző Weisz Róbert és az utánpótlás kapitány Makrai Csaba javaslatot tesz a vb-keretre. Vannak többen, akik U23-as korúként eldönthetik, hogy a felnőttek között vagy a saját korosztályukban indulnak, ezért még akadnak kérdőjelek a csapatban. A javaslatot az elnökségnek is el kell fogadnia, ezután válik véglegessé a portugáliai világbajnokságra utazó keret.

A két nap eredményeit ide kattintva böngészheti.

Az első nap után elégedett a mezőny

A német csapat egyik legjobb kajakosa, Felix Frank elégedett a szervezéssel. Ő három számban, K-1 500, valamint K-4 500 és 1000 méteren is rajthoz áll a hétvége során. A brit kenus, Jonathan Jones szerint Szolnok szép város és őt nagyon emlékezteti Szegedhez, a japán női négyes versenyzője, Mihana Shishido pedig azt mondta, hogy jobban szeret kajakozni, mint tanulni. A szolnoki verseny első napja minden általunk megkérdezett versenyző számára kiválóan telt.

Egyetemi VB
Hír

Pénteken rendezték az 1000- és az 500 méteres elő és középfutamokat a Szolnokon zajló Egyetemi és Főiskolai Kajak-Kenu Világbajnokságon. A erősebb csapatok versenyzői az előfutamokból egyből a szombati és a vasárnapi döntőkbe kerültek, de azok a sportolók is jókedvűen nyilatkoztak, akik csak a középfutamból, vagy onnan sem jutottak be a legjobbak közé.

“Csak vasárnap fogunk versenyezni, de a társaimmal már kipróbáltuk a pályát, jót eveztünk és kényelmesnek találjuk az itteni körülményeket” – mondta a japán női kajaknégyes tagja, Shishido Mihana, aki az 500 négyes mellett K-2 200 méteren is rajthoz áll majd. A 22 éves versenyző elárulta, hogy bár egyetemista, de a matematika-tanulásnál sokkal jobban szeret kajakozni.

Három számban is rajthoz áll a német egyetemi válogatott egyik legjobbja, a kajakos Felix Frank. A versenyző tagja az 1000 méteren és a 500-on rajtoló négyeshajónak, valamint indul K-1 500 méteren is. Ma mindhárom versenyszám selejtezőjéből futamgyőztesként jutott a döntőbe.

“Egész évben a felnőtt válogatottal készültem, hetente 20 edzésem van.

Elégedett vagyok a szervezéssel és tetszik a város is, tegnap ettem egy finom gulyáslevest az egyik szolnoki étteremben” – mondta Felix Frank, aki létesítmény-üzemeltetési mérnöknek tanul.

A brittek kenusa, Jonathan Jones is jól szerepelt ma, C-1 500 és 1000 méteren egyből döntőbe jutott.

“Szerintem ennek a reggatának jobb a hangulata, mint egy  felnőtt világversenynek, mert

az itt vízre szálló sportolókban több a közös, hiszen mindannyian hallgatók is vagyunk.

A városban sok szép régi épületet láttam, szerintem hasonlít Szegedre” – jelentette ki a gépészmérnöknek tanuló kenus.

Az világbajnokságon szombaton délelőtt rendezik az 1000 méteres döntőket, délután pedig a 200 méteres előfutamokat.