Boros Adrián: „Dél-Afrika tanít engem!”

Dusi 2017

Januárban még Argentínában, a Rio Negro hullámait uralta maratoni világbajnok kajakosunk, Boros Adrián, aki három hete már Dél-Afrikában készül a csütörtökön rajtoló Dusi maratonra. Az embert próbáló három napos versenyről izgalmas nagyjátékfilm is készült, mi pedig bízunk benne, hogy az idei verseny a tolnai kajakos főszereplésével zajlik majd.

Három hete már Dél-Afrikában edz Boros Adrián, aki Solti Lászlóval párosban szenzációs győzelmet artatott a 2015-ös győri világbajnokságon. A tolnaiak 26 esztendős versenyzője az elmúlt időszakban egyrészt feltérképezte az idei maratoni világbajnokság helyszínét, Pietermaritzburgot, másrészt pedig a januári Rio Negrón megrendezett nemzetközi verseny után újabb nagy kihívás elé állítja magát: 2015 után ismét egyéniben áll rajthoz a világhírű Dusi maratonon.

„Az elmúlt hetekben sok mindenen mentem keresztül, rengeteg tapasztalatot szereztem itt Dél-Afrikában – mesélte Boros Adrián. – Egyelőre nagyon kevés a víz a folyóban, így lefelé csak két alkalommal tudtam gyakorolni, ami két kisebb kvalifikációs verseny volt a Dusihoz. Ugyanakkor rengeteg futáson vagyok túl – hajóval és hajó nélkül is -, mert a vízhiány miatt az idei Dusin nagy szükség lesz a futásra. Ez azonban sajnos nem nekem kedvez. Az biztató, hogy itt, Pietermaritzburgban két napja esik az eső, de azt hiszem, a verseny rajtjára még mindig nem lesz elegendő víz a mederben.”

Boros Adrián két esztendővel ezelőtt a 31. helyen zárt, az idén azonban már a TOP20-ban szeretne végezni, és ha sikerül két jobb napot teljesítenie, akkor az sem kizárt, hogy a legjobbak között zár.

„Majdnem minden helyre, minden zúgóra emlékszem, a fejemben van, hogy merre kell menni, de azért még mindig tud meglepetéseket okozni ez a verseny. A második nap utolsó tizenöt-húsz kilométere egy nagy víztározó, na ott jövök én, az az én szakaszom, hiszen az elmúlt három évben rengeteget léptem előre ezen a részen és most is hasonló kiugrásra számítok” – folytatta a versenyző, aki három riválist emelt ki: Andy Birkett, aki hatszoros Dusi bajnok, a nyolcszoros maratoni világbajnok Hank McGregort, valamint Sobenelo Eric Khwelát, aki a mezőny legjobb futója.

„Az ellenfelek és a helyszín miatt is azt tudom mondani, hogy Dél-Afrika tanít engem. Huszonhat éves vagyok rengeteg tapasztalattal és versennyel a hátam mögött, a világ legnehezebb viadalait teljesítettem már, de a Dusi még mindig tud újat mutatni nekem. Minden év más és más, hol mentális, hol taktikai dolgokat tudok ellesni, hogy majd egyszer én lehessek a legjobb” – mondta Boros Adrián.

A verseny honlapja: http://dusi.co.za/

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók