Mégse

Boros Adrián bronzérmes lett Amszterdamban

Harmadik helyen zárt a hétvégi Amsterdam waterland maratonin Boros Adrián. A tolnaiak világbajnoka második alkalommal állt rajthoz a 24 kilométeres versenyen.

Waterland
Hír

Újabb megmérettetésen van túl Boros Adrián, aki a hétvégén az Amsterdam waterland maratonin rajtolt. A várost átszelő csatornákban zajló viadal igazi kuriózum, éppen ezért rendkívül népszerű a versenyzők körében.

„Jó sokan neveztek az idei versenyre is, ami érthető, hiszen élvezetes a küzdelem, gyönyörű helyen zajlik, az amszterdami szűk csatornákban, ahol nem tudnak nagy csoportok kialakulni” – mesélte Boros Adrián, akinek már a verseny elején sikerült jó pozíciót kiharcolni, a portugál José Ramalhóval és a dél-afrikai Shean Rice-szal közösen haladt az élen.

„A srácok elég nagy tempót diktáltak, amiből nekem is ki kellett vennem a részem. Huszonkét kilométeren keresztül kerestük egymás gyengeségeit, mindenki került szorult helyzetbe, de nem tudtuk egymást leszakítani” – magyarázta a versenyző, akinek az utolsó két kilométer extra nehézségeket adott.

„A végén átfordult a szél, és elég durván felerősödött, teljesen elment az erőm, egy kilométerrel a vége előtt már alig tudtam evezni és a portugál srác se nagyon bírta a dél-afrikai tempóját, aki egyébként az óceánon edződött, így az összes hullámos, szeles részen nagyon jól mozgott a hajóban, így a végén meg is tudta nyerni a versenyt. Ráadásul pályacsúccsal, amit idáig a tízszeres világbajnok Manuel Busto tartott” – mondta Boros Adrián, aki közel kilenc percet javított a tavalyi idején.

„Nagyon jó mérce volt ez a verseny így az év elején. Most már tudom, hogy mire kell jobban figyelnem az edzéseken, mit kell gyakorolnom. Két hét múlva újabb verseny vár rám Bécsben, és az Európa-bajnoki válogató is közeledik, úgy hogy nem ülhetek tétlenül. Egy napot sem hagyok ki, ráadásul igen jó kis csapatban tudok készülni, Szilárdi Katalin tanítványaival, Mészáros Mártonnal és Gere Bálinttal edzek együtt. Könnyebb úgy felkészülni, ha nap, mint nap van kivel versenyezni” – tette hozzá Boros Adrián.

„Hazánk bevon bennünket saját bűvkörébe”

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a múlt heti megnyitóünnepségen úgy fogalmazott, hogy a Tokaji Vízitúra Központ és egyben a felső-tiszai vízitúra útvonal átadása valójában a hazaszeretetről szól…

vízitúra Központ - átadóünnepség
Hír

„Olyan programnak az első fázisát zárjuk le és nyitunk kaput a program következő részei irányába, amelyek természetes módon teszik megélhetővé, elérhetővé a hazaszeretetet és azokat az embereket is behozzák a nemzeti közösségbe, akik sosem gondoltak arra, hogy ők egy nemzeti közösséghez tartoznak. És ez nagy dolog. Ezt hívjuk mindennapi hazaszeretetnek és szerintem az, ami történik velünk, az az, hogy hazánk bevon most bennünket a saját bűvkörébe.”

Kozák Danuta és Balla Virág az Eb kiránynői

Kozák Danuta és Balla Virág lett a magyar kajak-kenu válogatott legeredményesebb versenyzője a belgrádi Európa-bajnokságon, mindketten három érmet, abból kettő-kettő aranyat nyertek. A magyar csapat 15 éremmel zárta az Eb-t, és természetesen ezzel az éremtábla élén végzett.

Hír

A legrövidebb távon, 200 méteren is minden éremből jutott a magyaroknak vasárnap. Kozák Danuta az 500 egyesben és négyesben nyert aranyérme után 200 egyesben nagyon fáradtan állt oda a rajthoz, de ez nem igazán látszott a teljesítményén, hiszen a lengyelek klasszisa, Marta Walczykiewicz mögött másodikként ért célba.

„A rajt nem sikerült jól, de nagyon boldog vagyok, hosszú hétvége hosszú másfél hét volt ez. Nem tudom, mi lesz a jövőben, a következő válogatón 200-on is elindulok, nem csak 500-on. Egy nagyon kicsi pihenés fér csak bele, utána máris folytatni kell a kemény munkát” – mondta Kozák Danuta, aki ezzel a teljesítménnyel a magyar csapat legeredményesebb versenyzője lett.

Hozzá hasonlóan két aranyat nyert, és mellé még egy bronzot is Balla Virág, aki vébén és Eb-n még soha nem ment 200 egyest, de most elindult ezen a távon is, és harmadikként ért célba, majd nem sokkal később párosban Takács Kincsővel nyerni tudott 500 után 200 párosban is.

„Megcsináltuk a rajtot, szerintem a többiek meglepődtek, hogy ennyire el tudtunk jönni. 100 méter után már azt éreztem, hogy nagyon simám megvan. Ez már nem az én erőm volt, hanem Kincsőé” – mondta Balla Virág, aki arra a párhuzamra, hogy Kozák Danutához hasonlóan három éremmel, ebből kettő arannyal zárta az Eb-t, így felelt: „Hihetetlen, hogy Kozák Danutához hasonlítanak, hatalmas példaképem. Amikor ma reggel gratulált, annyira meg voltam szeppenve, hogy alig mertem vissza gratulálni neki.”

Birkás Balázs egyesben csupán a kilencedik helyen zárt, majd párosban javított Balaska Márkkal, a világbajnoki címvédő magyar egység bronzérmet nyert.

„Az 500 négyes próbálgatások miatt nekünk ez nem volt egy jó pálya. Mint világbajnokokra, utaztak ránk a többiek,

de most elmegyünk, ráfekszünk a 200 párosra és a vébére jók leszünk”

– mondta Balaska Márk.

Az ugyancsak vb-címvédő Hagymási Réka, Szabó Ágnes kajak páros a jó rajt után visszaesett, és végül a negyedik helyen ért célba, egy tizedmásodperccel lecsúszva a dobogóról. Hajdu Jonatán és Fekete Ádám ötödik lett a kenu párosok között.

Az 5000 méteres döntőkben is jutott még érem a magyaroknak, az 1000 egyesben szerzett ezüstje után Takács Tamara megnyerte a hosszabb távot a női kajakosoknál, míg a női kenusoknál Lakatos Zsanett ezüstérmes lett.

„Végig éreztem, hogy erősebb vagyok a többieknél, nem is értettem. Nem kellett nagy iramot menni, amikor váltottam, akkor pedig lepotyogott mindenki rólam. Az utolsó három kör nem esett jól, hogy egyedül kellett eveznem. Kicsit bosszantó volt, hogy 1000 méteren csak egy kicsivel kaptam ki, de összességében elégedett vagyok a két éremmel” – mondta Takács Tamara.

Varga Ádám a férfi kajakosok között a 11., Kiss Tamás pedig a kenusoknál a 13. helyen végzett.

A magyar válogatott 6 arany-, 5 ezüst- és 4 bronzéremmel az éremtábla élén zárta az Európa-bajnokságot, amely kvalifikált a minszki Európa Játékokra is, onnan szintén ki lehet majd jutni az olimpiára. A férfi kenu egyes 200 méteren kívül minden számban szereztek kvótát a magyarok az Európa Játékokra.