Boldog születésnapot, Kohán!

Születésnap

A nyári lak még nem készült el a barátokkal töltendő közös születésnapi ünnepséghez, a ma 85 esztendős Kovács László, Kohán betonoz, ácsol, épít, hogy minél hamarabb koccinthasson csapatával e szép évforduló kapcsán. Az 1954-es maconi világbajnokság egyik hőse, optimista, jó kedélyű ember, aki nem titkolja: ha újra kellene kezdenie, ugyanígy élné le az életét.

– A sportág berkein belül mindenki tudja önről, hogy szívvel-lélekkel kajakos. A régi idők nagy csapatának egyik mozgatórúgója, szervezőembere…

– Á, dehogy! Csak voltam. Ma már nem mozgolódom annyira, mint régen. Mondhatom azt is, hogy az én időm már lejárt – kezdte szerénykedve Kovács László, a maconi világbajnokságon K-4 1000 méteren aranyat szerző, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes kajakos.

– A régi csapattársak, a barátok mást mondanak.

– A csapat még megvan. Ötven-hatvan éves barátságaim vannak, amelyekre nagyon büszke vagyok. Olyan emberekkel járunk össze, akikkel annak idején ifjúsági bajnokságot nyertünk együtt. Most is várom majd őket a születésnapi összejövetelre, amit két-három héttel el kell halasztanom az idén. Nem az egészségi állapotom miatt, mert azzal nincsen semmi gond, hanem azért, mert építkezem, betonozok, ácsolok két nyugdíjas barátommal, és a nyári lak, ahová a bulit szervezném, még nem készült el.

– Nyolcvanöt esztendősen még betonozik?!

– Mondtam, hogy nincs okom a panaszra. A sportos múlt jó alapokat adott, remekül érzem magam a bőrömben, s élem a nyugdíjasok nyugodt, vidám életét.

– Ha visszagondol a pályafutására, a világversenyeken elért sikereire, mire a legbüszkébb?

– Arra, hogy mindig is lelkes versenyző voltam. Amikor az időm engedte, már mentem a vízitelepre, ahol sötétedésig ott voltunk a csapattal, a barátaimmal. Persze a sport mellett dolgoztunk is, én például három műszakban, és ilyen háttérrel tudtam bekerülni a válogatottba. Talán csak egy szívfájdalmam van, hogy nem utazhattam el a római olimpiára, mert bevonták az útlevelemet. Az olimpia előtt egy Opel kadettet hoztunk be társammal, Nagy Lacival, s ezért megfosztottak minket a római indulás lehetőségétől. Helyettem a saját tanítványom, Kemecsei Imre versenyzett, de hát ezt is meg kellett élni. Ha azt kérdezi, elégedett ember vagyok-e? Azt mondom: abszolút. A háborús évek kivételével minden tökéletes volt, szépnek tartottam és ma is szépnek találom az életemet. Sikeres voltam a sportolóként, szakosztályvezetőként, és mindig sikeres voltam a munkahelyemen is. Ha újrakezdhetném, mindent ugyanígy csinálnék.

 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók