Berlin paddling – városnézés a vízről a német fővárosban

Berlin ma Európa egyik kulturális fővárosa - pezsgő művészvilága, színvonalas rendezvényei, izgalmas építészeti értékei és világhírű fesztiváljai messze földről vonzzák az igényes turistákat.De a megszokott vároképi elemeket új, izgalmas szemszögből is meglátogathatjuk - nem sétálva, hanem vízitúrázva is fel lehet fedezni a német fővárost!

Berlin folyója a Spree, de ezen a vízfolyáson kívül is számtalan csatorna szeli keresztül a várost. Az egyes negyedek építésekor olyan nagy mennyiségű alapanyagot, fát, követ, sziklát kellett megmozgatniuk az egykori várostervezőknek, hogy nem csak úton hanem vízi úton is meg kellett oldani ezek szállítását. Az így kialakult csatornarendszer most egy új perspektívát kínál Berlin legzöldebb arcának megismeréséhez. Szinte hihetetlen, milyen vízben gazdag és természetközeli állapotban megmaradt sarkokat találunk a nyüzsgő metropolisz közvetlen közelében.

A városban alternatív túraszervezők sokasága kínál ilyen jellegű kalandokat – többen a város egykori megosztottságát a híres Fal két oldalán található két külön világ bemutatását tűzi ki célul – ezen a túrán, kerékpározással összekötve a retró-hangulat átélése is cél a fizikai aktivitás mellett. A szocialista időkből származó relikviák, díszesen rendbe hozott Trabantok és kipingált Wartburgok mellett erős kontraszt a jelenlegi városközpont futurisztikus üvegpalotái, illetve a folyóba épült kortárs szobrok között lapátolás.

A város legzöldebb, délkeleti régióit is megismerhetjük a “vízen-járó” túrákon, a kisvárosi hangulatú, a csatornák partjára épült, mesebeli kis házakkal szegélyezett csatornákon evezve nagyon klassz élményeket gyűjthetünk, például megfürödhetünk a Spree-ben úszó Schiffbad folyami medencéjében. A császári időkben kiépült Köpenick városrész palotái egyedülálló látványt nyújtanak a vízben tükröződve. A különleges, a történelmi városmagot a vízről bemutató túrát egy baráti hangulatú sütögetéssel, tábortűzzel, sörözéssel egybekötött piknikkel zárjuk a folyó egyik zöldellő szigetén.

Ha egy hosszú hétvégére tervezünk elmerülni Berlin sodró lendületében akkor mindenképp iktassunk be egy fél napos vizes kalandot – minden bizonnyal emlékezetes és különleges élményekben lesz részünk.

A képek forrása:www.canoeing-berlin.com

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók