Befejezte pályafutását Kovács Katalin

Búcsú

Pénteken bejelentette visszavonulását sportágunk legeredményesebb versenyzője, a háromszoros olimpiai bajnok, 31-szeres világbajnok kajakos, Kovács Katalin. A kajak-kenu sportikonja megható beszéddel köszönt el pályájától, versenyző társaitól, a sportági vezetőktől, a szponzoroktól és a szurkolóktól.

Bátran nézett szembe a kamerákkal, mégis gyorsan a könnyeivel kezdett el küszködni Kovács Katalin. Háromszoros olimpiai bajnokunk készült erre a napra, készült a zárszóra, de számára is gyorsan kiderült: több mint két évtizedes pályafutásnak nem olyan egyszerű meghatottság és érzelmek nélkül búcsút inteni. A hangja elcsuklott, olykor el-elakadt mondandójában, és a mellette ülő felnőtt vezetőedzőn, Storcz Botondon is jól látszott: korábbi versenyzőtársa szavai őt sem hagyták érzelmek nélkül.

„Két éve, kislányom, Luca születése után feltöltődve, rengeteg energiával vágtam neki a felkészülésnek, hogy ott lehessek a következő olimpiámon. Sajnos nem sikerült kijutnom Rióba, és az utóbbi időben az esti mesék alkalmával már egyre többször megfogalmaztam kislányomnak azt a mondatot, amit most mindnyájatok előtt ki kell, hogy mondjak. A sportolói pályafutásomnak itt a vége, fuss el véle! Az én szívemben már nem a kajakozás az első, hanem a családom. Velük szeretnék sok-sok időt eltölteni és az álmainkat megvalósítani” – mondta Kovács Katalin, aki természetesen köszönetet mondott páratlanul sikeres pályafutásáért edzőinek, sportolótársainak, az egyesületeknek, a szövetségnek, az orvosoknak, a családjának, Vaszary Zoltánnak, aki végig egyengette a pályafutását, a szponzorainak, a sajtó képviselőinek és a szurkolóknak is azért, mert követték, segítették és támogatták abban, hogy erre a szintre juthasson.

„Én is várom már nagyon, hogy kezdődjön az olimpia, sok sikert kívánok a magyar csapatnak, nagyon drukkolok nekik majd itthonról!” – tette még hozzá Kovács Katalin, aki már tervezi a jövőjét, amelynek egyik pillére egy gyermekeknek szóló sporttábor megvalósítása lesz.

A szövetség részéről Storcz Botond, a felnőtt válogatott vezetőedzője mondott köszönetet a kiváló sportolónak. A két versenyző pályája szinte együtt indult, 1993-ban együtt vettek részt a racicei ifjúsági világbajnokságon, s míg Storcz utolsó olimpiája a 2004-es athéni lett, addig Kati még sok-sok éven keresztül szállította a sportágnak a sikereket.
„Katalin sokaknak megköszönte a támogatást, de valójában mi tartozunk köszönettel neki, a sok szép eredményért. Ahhoz, hogy egy sportoló ilyen magasságokba eljusson, nem elég a sok edzés, emberi tartás, alázat is kell. Mi, akik közelről kísértük a karrieredet, láttuk, hogy nemcsak az eredményeiddel tűntél ki, hanem a hozzáállásoddal is. Még idén, a sevillai edzőtáborozás során is te voltál az első a vízen és Te voltál az utolsó, aki befejezte az edzést. Pályafutásod utolsó évében is úgy készültél, mintha még nem nyertél volna semmit, azt hiszem, ez mindent elmond” – fogalmazott Storcz Botond.

„Én nem úgy fogom fel ezt a pillanatot, hogy Kati elbúcsúzott a sportágtól. Amit az elmúlt két évtizedben és idén is produkált, az a kemény, tudatos, önuralommal és odaadással teli felkészülés azt mutatta meg nekünk, hogy ő nem csak a győzelmekért szereti ezt a sportot, hanem az élete része a kajakozás és bízunk benne, hogy bár a lapátot most leteszi, ennek a családnak a tagja is marad. Ha valakit példaként kell megmutatni a gyerekeinknek, akkor az ő pályája. Sokat köszönhetünk neki, és nehéz meghatottság nélkül beszélni erről a pillanatról. De azt hiszem, ezt most itt mindenki érzi” – mondta Baráth Etele, a szövetség elnöke, aki Schmidt Gábor főtitkár társaságában egy virágcsokrot nyújtott át a háromszoros olimpiai bajnoknak. A szövetség vezetői mellett virágcsokorral köszöntötte a kajakost a főtámogató MOL képviselője, valamint Molnár Imre, a Budapesti Honvéd elnöke is.

 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók