Balla Virág: „Idő kellett, hogy beérjek”

Nem sokat aludt a montemori Világkupa nagy sikerére Balla Virág. A négy aranyérmet szerző győri kenus hajnali négyre érkezett haza Portugáliából, ahol a nemzetközi mezőny legeredményesebbje lett.

– Ilyen nagy menetelés után könnyen elalszik az ember?

– Nem volt gondom az alvással, mert hajnali négyre érkeztünk haza, de már így is túlvagyok egy családi élménybeszámolón – nevetett Balla Virág.

– A szegedi rangsoroló eredményei után számított rá, hogy négy arannyal tér haza Montemorból?

– Nem gondoltam bele, igazából edzésjelleggel, tapasztalatszerzés céljából mentünk Portugáliába, ahol olyan körülmények voltak, amelyek az én technikámnak kedveztek. Csak az volt a célom, hogy fejlesszem a rajtomat, és hogy jó legyen a párosunk Kincsővel.

– Ez olyannyira sikerült is, hogy ötszáz méteren minden idők legjobb idejét (1:59.599) lapátolták.

– És úgy érezzük, tudunk ennél jobbat is. Alig várom már a szegedi Világkupát, hogy összecsapjunk a fehérorosz, orosz és kanadai kenusokkal, és hogy tovább faragjunk ebből az időből.

– Biztos sokszor megkapta már a kérdést, de miért pont kenu?

– Én is kajakkal kezdtem, Fazekas Tibor toborzott le a győri telepre. Aztán megtetszett a kenuzás, több lehetőséget láttam benne, az öcsém is kenuzott, így gondoltam, a családnak is könnyebb lesz összeszervezni az életünket. Ezért váltottam.

– Nem zavarta, hogy sokáig úgymond Lakatos Zsanett és Takács Kincső árnyékában időzött?

– Nem, nekem több idő kellett ahhoz, hogy megtanuljam a technikát, a kormányzást, a rajtolást, a pályatartást és a mentális felkészülés sem volt olyan egyszerű. Tudtam, láttam, hogy Kincső és Zsani miként készül, mennyit tesz hozzá, nekem idő kellett, hogy beérjek.

– Párjával, Devecseriné Takács Kincsővel milyen a kapcsolata?

– Nagyon jó, baráti. Dónusz Éva utánpótlás szövetségi kapitány meg is jegyezte most Portugáliában, hogy milyen helyesek, jó fejek vagyunk együtt. Kincsővel mindent meg tudunk beszélni, számíthatunk egymásra és tudjuk, hogy mit kell megtennünk a siker érdekében.

– A cél nyilván Tokió, hiszen a női kenu is felkerült az ötkarikás programra. Az olimpiai felkészülés szempontjából pedig gondolom, nagyon ösztönző, hogy ilyen erős a magyar mezőny.

– Így van. És nem csak mi hárman vagyunk erősek, hanem jönnek a fiatalok is, Tokióra szépen megerősödik ez a szakág. Kincsővel jó kezekben vagyunk az edzőnknél, Szabados Krisztiánnál, aki remek szakember, mindig tudja, hogyan motiváljon bennünket. Bízom benne, hogy a mi párosunk jut majd ki Tokióba, és eredményesek is leszünk.

– Montemorban láttunk egy kedves, mosolygós, eredményes Balla Virágot a vízen. Mit kell tudnunk még róla?

– Hogy a kenuzás a mindenem, de mellette tanulok a Széchenyi István Egyetem Rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakán. Már van egy gyógymasszőri diplomám is, de hogy „mi leszek, ha nagy leszek”, azt még nem tudom. Egyet remélek: olimpikon.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók