Azért a víz azúr…

azúr

Új szerepkörben mutatkoztak be a sportág nagy bajnokainak lapátjai. A Hungarikon gyűjtemény - amelynek eddig is része volt Kovács Katalin és Wichmann Tamás lapátja – új tagja lett Storcz Botond eszköze, amelyet Vári Zsófia, a Milánói Művészeti Akadémián végzett festőművész gondolt újra: Azért a víz azúr… címmel

Ünnepélyes keretek között a Hilton Budapestben került bemutatásra Kárpáti Tamás Hungarikon gyűjteményének új tagja, Storcz Botond olimpiai bajnok kajakos lapátjából készített Vári Zsófia festőművész új műalkotást. Az eseményen Feledy Balázs művészeti író beszélt a gyűjtemény lényegéről, vagyis hogy hírességek relikviáit újragondolva kortárs művészek készítenek műalkotásokat. A Hungarikon gyűjteményben több sportági eszköz is új életre kelt már, fürdőköpeny, úszósapka, kard, tőr, bokszkesztyű, teniszütő, sőt Overdose patkója is műremekké avanzsált. A kajak-kenu sportágból korábban a háromszoros olimpiai bajnok Kovács Katalin és a kilencszeres világbajnok kenus, Wichmann Tamás lapátja adott ihletett művészeknek, előbbit Galambos Tamás szürrealista festőművész használta vászonként „Együtt” címmel készített festményt a lapátra, míg Wichmann Tamás három olimpiát is megjárt kenulapátjából Kalmár János szobrász készítette el Életvitorlás című munkáját.

Ezúttal Storcz Botond lapátja lett a gyűjtemény része, s ismét megmutatkozott, hogy milyen szoros kapcsolat tud kialakulni a sport és a kortárs művészetek között.

„Nagy büszkeség számunkra, hogy a kajak-kenu sport ilyen szintre tud emelkedni, hogy a kortárs művészet részévé válik” – mondta Baráth Etele, aki az eseményen átnyújtotta a gyűjtő Kárpáti Tamásnak, az ötszörös olimpiai bajnok, a magyar olimpiai mozgalom 500. érmét, egyben 175. aranyát szerző Kozák Danuta lábtámaszát. A Hungarikon gyűjtemény körülbelül 130 darabos, ezek közül mintegy 30 kötődik a sport területéhez.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók