Mégse

Az oroszlán barlangjába mennek

Eredményes magyar szereplésben reménykedik a maratoni kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya a hétvégén kezdődő pietermaritzburgi világbajnokságon. Weisz Róbert szerint a dél-afrikaiak számára előnyt jelenthet a hazai pálya.

Maraton
Hír

Csay Renátával, a Győr tizennyolcszoros világbajnokával szemben nem állított elvárásokat Weisz Róbert maratoni szövetségi kapitány.

“Arra számítunk, hogy az elmúlt évek eredményességéhez méltóan egyesben és Bara Alexandrával párosban is dobogós helyezést érhet el Reni. Természetesen minél fényesebb éremben reménykedünk” – fogalmazott a szövetségi kapitány.

Kövér Mártontól, a Merkapt világbajnok kenusától is érmekre számít a kapitány, s esetében egy másik érdekességre is felhívta a figyelmet.

„Párja, Dóczé Ádám ezúttal egyesben is megméretteti magát. Marci azonban a szám legnagyobb esélyese. Párosban nem tudták megnyerni az idei Eb-t, de most visszavághatnak” – mondta az InfoRádiónak.

Boros Adrián, a tolnaiak vb-győztes kajakozója több nemzetközi versenyen elindult idén, s a felkészülési időszakban több hónapot Dél-Afrikában töltött.

“Adrián szinte már hazajár oda, a folyónak azon szakaszán is versenyzett a Dusi-maratonon” – fogalmazott.

Boros Adrián és Solti László duója 2015-ben világbajnoki címet ünnepelhetett Győrben, a hazai pálya előnyét most a legnagyobb rivális, Hank McGregorék élvezhetik majd.

„Az oroszlán barlangjában kell versenyezniük. A saját hazájukban, a saját pályájukon kell őket megverni. A párostól idén is dobogós helyezésre számítok, s a verseny ezúttal sem lesz sétagalopp” – jegyezte meg.

Weisz Róbert kiemelte, hogy a B-egységként szereplő Györgyjakab Máté, Kulifai Tamás páros most először szerepel felnőtt maratoni vb-n. Kulifai a gyorsasági szakágból “nyergelt át”, a londoni olimpián a férfi négyes tagjaként volt ezüstérmes.

“Kíváncsi vagyok, milyen teljesítményre lesznek képesek ebben a mezőnyben, akár meglepetést is okozhatnak” – mondta a kapitány, aki kitért azokra a fiatalokra, akik a felnőtt korosztályban is letették már a névjegyüket. Kiszli Vandát hozta fel példaként, aki a tavalyi vb-n ezüstérmet szerzett.

A riválisok tekintetében nagy változás nem lesz, úgy néz ki a mezőny, mint a korábbi években.

“A nagy nevek itt vannak, a hazaiak természetesen a legerősebb összetételben állnak majd rajthoz” – állította a szakvezető.

A maratoni kajak-kenu világbajnokságon előbb az ifjúsági korosztály kezdi meg a szereplését csütörtökön, majd a hétvégén a felnőtteké a főszerep: szombaton egyéniben, vasárnap pedig párosban bizonyíthatnak a világ legjobbjai.

A verseny honlapja: http://wmc2017.co.za/

A magyar csapat összeállítása:

 

Maratoni Vb-csapat

Egyeduralkodó, és biztos vb-induló Kozák és Balla

Az Európa-bajnokságon egyaránt fantasztikusan szereplő Kozák Danuta és Balla Virág nagyon magabiztosan nyerte meg a második világbajnoki válogatót is Szolnokon. Komoly csatát hozott viszont a férfi kajak párosok 1000 méteres versenye.

Hír

A “királynői” számban, 500 egyesben a szülés után remek formában visszatért Kozák Danuta már az első válogatón is nagyon simán nyert, és ezt Szolnokon is megismételte. Több mint egy hajóval előzte meg hétvégi párostársát, Kárász Annát és a harmadik helyen végző Bodonyi Dórát, ezzel eldőlt, hogy ő indulhat az augusztusi, portugáliai világbajnokságon ebben a számban.

„A múltkori válogató könnyebb volt – kezdte Kozák. – Közepes volt a rajtom, de utána eljöttem a mezőnytől. Az Eb után keményen dolgoztam, az elmúlt két hetem érdekes volt, mert előbb a lányom megbetegedett, majd elkapta tőle a nagymama, de szerencsére én egészségesen tudtam ide jönni.”

Női kenu egyes 500 méteren Balla Virág – akárcsak az első válogatón – ezúttal is nagyon magabiztos győzelmet aratott, így ő rajtolhat a világbajnokságon ezen a távon. Az 500 kenu egyes azonban nem olimpiai szám, szóval elképzelhető, hogy Balla Virág átadja másnak a vb-indulási jogot.

„A rajtom nem sikerült jól, mivel erősen fúj a szél, így nehezen tudtunk beállni a gépbe, de a futam többi része jó volt, szóval elégedett vagyok. Még hosszú a hétvége, meglátjuk, miben tudom kvalifikálni magam, és hogyan dönt a szövetségi kapitány, hogy mely számokban indulok” – mondta Balla Virág, aki kisebb hátsérüléssel küzdött az Eb után.

Férfi kenu párosban 1000 méteren is ugyanaz a hajó nyerte a második válogatót, mint az elsőt, Mike Róbert és Korisánszky Dávid senkitől sem zavartatva harcolta ki Szolnokon a vb-indulást.

A férfi kajak párosok 1000 méteres versenyében viszont nagyobb harc alakult ki. Itt az első válogatót az Ilyés Róbert, Hufnágel Tibor kettős nyerte, utóbbi versenyző most Dombvári Bencével állt rajthoz, de nem jutott tovább a selejtezőből, így biztosan lesz itt szétlövés. A kérdés már csak az, hogy mely párosok csapnak össze a vb-indulásért. A szolnoki döntő rendkívül szoros csatát hozott, amelyet végül a Somorácz Tamás, Mozgi Milán egység nyert meg az Ilyés Róbert, Noé Bálint és a Tóth Dávid, Kulifai Tamás hajó előtt, komoly fejtörést okozva ezzel Hüttner Csaba szövetségi kapitánynak, aki később határozza meg, hogy hogyan döntenek majd ebben a számban a vb-indulók kilétéről.

„Próbáltunk egy hatalmas iramot menni, általában a végén tudunk még rátenni, ez most is sikerült” – nyilatkozta Mozgi Milán. „Az utóbbi öt hétben rengeteget tettünk ebbe az 1000 méteres pályába, és ez meghozta a gyümölcsét. Meg szeretnénk nyerni az 500 és az 1000 párost is” – mondta Somorácz Tamás.

Szombaton kilenc döntőt rendeznek Szolnokon.