Az oroszlán barlangjába mennek

Eredményes magyar szereplésben reménykedik a maratoni kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya a hétvégén kezdődő pietermaritzburgi világbajnokságon. Weisz Róbert szerint a dél-afrikaiak számára előnyt jelenthet a hazai pálya.

Maraton
Hír

Csay Renátával, a Győr tizennyolcszoros világbajnokával szemben nem állított elvárásokat Weisz Róbert maratoni szövetségi kapitány.

“Arra számítunk, hogy az elmúlt évek eredményességéhez méltóan egyesben és Bara Alexandrával párosban is dobogós helyezést érhet el Reni. Természetesen minél fényesebb éremben reménykedünk” – fogalmazott a szövetségi kapitány.

Kövér Mártontól, a Merkapt világbajnok kenusától is érmekre számít a kapitány, s esetében egy másik érdekességre is felhívta a figyelmet.

„Párja, Dóczé Ádám ezúttal egyesben is megméretteti magát. Marci azonban a szám legnagyobb esélyese. Párosban nem tudták megnyerni az idei Eb-t, de most visszavághatnak” – mondta az InfoRádiónak.

Boros Adrián, a tolnaiak vb-győztes kajakozója több nemzetközi versenyen elindult idén, s a felkészülési időszakban több hónapot Dél-Afrikában töltött.

“Adrián szinte már hazajár oda, a folyónak azon szakaszán is versenyzett a Dusi-maratonon” – fogalmazott.

Boros Adrián és Solti László duója 2015-ben világbajnoki címet ünnepelhetett Győrben, a hazai pálya előnyét most a legnagyobb rivális, Hank McGregorék élvezhetik majd.

„Az oroszlán barlangjában kell versenyezniük. A saját hazájukban, a saját pályájukon kell őket megverni. A párostól idén is dobogós helyezésre számítok, s a verseny ezúttal sem lesz sétagalopp” – jegyezte meg.

Weisz Róbert kiemelte, hogy a B-egységként szereplő Györgyjakab Máté, Kulifai Tamás páros most először szerepel felnőtt maratoni vb-n. Kulifai a gyorsasági szakágból “nyergelt át”, a londoni olimpián a férfi négyes tagjaként volt ezüstérmes.

“Kíváncsi vagyok, milyen teljesítményre lesznek képesek ebben a mezőnyben, akár meglepetést is okozhatnak” – mondta a kapitány, aki kitért azokra a fiatalokra, akik a felnőtt korosztályban is letették már a névjegyüket. Kiszli Vandát hozta fel példaként, aki a tavalyi vb-n ezüstérmet szerzett.

A riválisok tekintetében nagy változás nem lesz, úgy néz ki a mezőny, mint a korábbi években.

“A nagy nevek itt vannak, a hazaiak természetesen a legerősebb összetételben állnak majd rajthoz” – állította a szakvezető.

A maratoni kajak-kenu világbajnokságon előbb az ifjúsági korosztály kezdi meg a szereplését csütörtökön, majd a hétvégén a felnőtteké a főszerep: szombaton egyéniben, vasárnap pedig párosban bizonyíthatnak a világ legjobbjai.

A verseny honlapja: http://wmc2017.co.za/

A magyar csapat összeállítása:

 

Maratoni Vb-csapat

A Buenos Aires-i YOG-ra Sukorón át vezet az út

Jövő hétvégén Sukorón kerül megrendezésre a Dunai István emlékverseny, amely a 2002-es 2003-as születésű versenyzők számára komoly erőpróba lesz. Ez a viadal jelenti ugyanis az első lépcsőfokot a jövő októberi Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpiára.

Ifjúsági Olimpia
Hír

Fiataljaink élesíthetik magukat, a jövő hétvégi (szeptember 30-október 1.) sukorói Dunai István emlékversenyen legjobbjaink már a jövő októberi Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpia felé tehetnek egy lépést. A kapitány meghívta a négy szakág legjobbjait, akik ezen a viadalon egy elő-kvalifikációs versenyen vesznek részt.

„Ahogyan az Ifjúsági Olimpián lenni szokott, úgynevezett nyolcas alakú pályán válogatóznak majd a versenyzők – mondta Dónusz Éva. – Erre a kvalifikációra a szakágak legjobbjait hívtuk meg, azokat a kajakosokat és kenusokat, akik az év legfontosabb versenyein kiemelkedően teljesítettek. A sukorói viadal eredményei alapján szakáganként négy embert jelölök ki, akik megkezdhetik a felkészülést az áprilisi barcelonai európai kvalifikációs versenyre.”

A barcelonai versenyen – akárcsak a YOG-on – szlalomban és az úgynevezett nyolcas pályán vetélkednek majd a versenyzők, a legügyesebbek a két szakágban szerzett összesített pontok alapján nyerhetnek kvótát a Buenos Aires-i eseményre.

„Legjobbjaink a tél folyamán a kvalifikációs verseny szlalom részére készülnek majd és természetesen a szokásos alapozó munkát is elvégzik. Tavasszal pedig a legjobb négyből kiválasztjuk azokat a versenyzőket, akiknek esélyük nyílik Barcelonában a kvótaszerzésre” – folytatta a kapitány.

Ez a válogató a 2002-es és a 2003-as korosztály legjobbjait érinti.

Idén is lehet jelentkezni a Szentkirályi tehetségprogramjára

A Szentkirályi Tehetségprogramot a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. tavaly azért indított útjára, hogy felkutassa és támogassa az ország fiatal sporttehetségeit. A Magyar Olimpiai Bizottság szakmai együttműködésével indított, négymillió forint összdíjazású programban idén a vizes sportok állnak fókuszban, így 14-18 év közötti kajak-kenusok, úszók és vitorlázók jelentkezését várják. A jelentkezési határidő 2017. október 31.

Pályázat
Hír

A támogatást elnyerő fiatal tehetségek kiválasztásában az idén Kovács Katalin kajakozó, Darnyi Tamás úszó és Majthényi Szabolcs vitorlázó segítenek majd.

A Szentkirályi, Magyarország díjnyertes ásványvize tavaly azzal a céllal indította útjára a Szentkirályi Tehetségprogramot, hogy segítse a fiatal magyar utánpótlás sportolók profi sportkarrierjének elindulását. Tavaly a kajak-kenu, a torna, a vívás és a vízilabda kapott szerepet a programban, idén pedig a kajak-kenusok mellett úszók és vitorlázók jelentkezhetnek, hogy elnyerjék a fejenként 1 millió forint értékű támogatást. A 14-18 éves fiatalok a nyereményt fejlődésükhöz szükséges, és a jobb eredmények eléréséhez nélkülözhetetlen kiadásokra fordíthatják, legyen az egy költséges sporteszköz, edzőtábor, vagy akár egy verseny nevezési díja.

A Tehetségprogramba a fiatalok 2017. augusztus 1. és október 31. között jelentkezhetnek a www.szentkiralyitehetsegek.hu weboldalon keresztül. A jelentkezők közül a három mentor – Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok kajakozónő, Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó és Majthényi Szabolcs tizenegyszeres világbajnok vitorlázó – részvételével felálló kuratórium választ ki sportáganként egy-egy győztest. A fiatal sportolók mentorálásában ősszel a nagyközönség is szerepet vállalhat: további egymillió forintot ugyanis a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. közönségszavazás alapján oszt majd szét a három fiatal tehetség között.

Forrás: MOB