Az önjáró csapatember

Az újpesti kenus edzőnek, Martinkó Gábornak négy versenyzője is rajthoz áll a jövő héten kezdődő győri maraton világbajnokságon. Kövér Márton, Nagy Gergely Balázs, Schmidt Richárd és Dóri Bence Balázs a csepeli Dóczé Ádámmal kiegészülve együtt készült fel a nagy eseményre.

A siker kulcsa a jó csapat. Ez hatványozottan igaz a maratonistákra, akiknél a hosszú-hosszú kilométereken jól jön egy erős társ, egy jó páros és persze egy jó edző is, aki irányt mutat. Az újpesti Martinkó Gábor pontosan ilyen, bár mint mondja: legjobb tanítványának, a Merkapt színeiben szereplő Kövér Mártonnak inkább csak koordinációra van szüksége.

„Marci rendkívül érett egyéniség, aki úgymond önjáró a vízen, az edzéseken. Pontosan tudja, hogy a sikernek melyek az összetevői, mennyi munkát kell elvégeznie. És azt kell, hogy mondjam, neki köszönhetően a csoport is önállóbbá vált. Szárnyai alá vette a srácokat, akik rengeteget tudtak tanulni az ő profizmusából” – mondta Martinkó Gábor, aki több mint egy esztendeje dolgozik együtt a tavalyi oklahomai világbajnokságon Dóczé Ádámmal párosban aranyérmet szerző kenussal.

„Persze Marci nálam is sokat fejlődött, és ez a fejlődés annak köszönhető, hogy megadtam neki a szabadságot. A korábbiaktól eltérően sokkal inkább azt csinálhatja, amit szeretne, megvalósíthatja az elképzeléseit és ez a nyitottság valóban szárnyakat adott számára. Természetesen mindig elemezzük az edzésmunkáját, az eredményeit, amelyek napról napra javulnak. És amit nagyon jónak tartok, hogy robbanékonyabb lett, vagyis szerintem most már a végjátékban is eredményes tud majd lenni – folytatta az edző, aki szerint egyéniben és Dóczé Ádámmal párosban is esélye van a győzelemre. Hogy mitől is olyan jó a Kövér, Dóczé páros?

„Összeszokott egység lett az övék, nagyon jól kiegészítik egymást a hajóban. Fontosnak tartom kiemelni, hogy Marci a világ legjobb kormányosától, Györe Attilától tanulta a szakmát, így a kormányzásban is segítségére tud lenni Ádámnak. Aki egyébként győri, így biztos, hogy nagy segítséget jelent számukra a hazai közeg, a hazai pálya.”

És hogy mit kell tudni a fiatalokról?

„Nagy Gergely Balázs az idei bohinji Európa-bajnokságon ezüstérmes lett, ezzel az éremszerzéssel szerintem átszakított egy lelki gátat, ami nagyon jó hatással van rá. Ha jól veszi a rajtot, ha meg tud kapaszkodni az élbolyban, akár szép eredményt is elérhet. Schmidt Richárd és Dóri Bence is ifjúsági világbajnok, a felnőtt Európa-bajnokságon már negyedik helyen tudtak zárni és véleményem szerint Győrben is képesek lesznek a legjobb öt egység közé beférkőzni.”

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók