Mégse

Az ICF szerint minden számban számolni kell a magyarokkal

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) beharangozó cikkében egyértelműen magyar háziversenyt vár a női kajakosoknál a maraton világbajnokságon, de a többi számban is komolyan számol a magyar versenyzőkkel.

Hír

Több mint 20 óra utazást követően kedden két csoportban megérkezett a magyar kajak-kenu válogatott a kínai Shaoixingba, ahol még aznap átvették a versenyzők a hajókat, és többen edzettek is a helyszínen. Szerdán a megnyitóra került sor, csütörtökön pedig már kezdődik is a világbajnokság érdemi része.

Az előző hetekben sokat foglalkoztunk a magyarokkal, most nézzük, a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) beharangozó cikkében mit vár a világbajnokság felnőtt versenyszámaiban!

A férfiak kajak egyesében nagy küzdelem várható. A dél-afrikai Hank McGregor zsinórban ötször nyerte meg a világbajnokságot, majd tavaly, nagy meglepetésre nem indult el egyesben, távollétében pedig honfitársa, Andy Birkett győzött. Az idén McGregor szeretné visszahódítani a világbajnoki címet, és erre minden esélye meg is van. Ehhez várhatóan Birkettet kell legyőznie, akivel tavaly párosban világbajnok lett, és az idei vébén is ők ennek a számnak a legnagyobb esélyesei. Egyesben McGregor már hétszeres világbajnoknak mondhatja magát, párosban négyszer állhatott fel a vb-dobogó tetejére.

Az ICF cikkében a szerző így fogalmaz: „Birkett azok után, hogy tavaly legyőzte Boros Adriánt, most örömmel vette a kihívást, hogy McGregort is megverje. Borosnak számos világbajnoki érme van, a tavalyi ezüst mellett 2015-ben is második lett, akkor McGregor mögött, 2107-ben pedig a két fél-afrikai klasszis mellé felállhatott a dobogó alsó fokára.

Biztos, hogy ismét éremért fog küzdeni Kínában.”

Dobogóra esélyesnek tartják még a portugál Jose Ramalhót, a dán Mads Pedersent, a cseh Jakub Adamot és a francia Cyrille Carre-t is.

Ami a nőket illeti, az ICF beharangozó cikke egyértelműen a magyarokat tartja a legnagyobb esélyesnek. Idézzük a szerzőt:
„Kiszli Vanda tovább folytatta tavaly a magyarok komoly sorozatát, amikor megnyerte az aranyérmet, és

Kínában is ő számít a legnagyobb favoritnak.

A legnagyobb kihívója Czéllai-Vörös Zsófia lehet, aki tavaly U23-as világbajnok lett.”

Esélyesnek tartják a dobogóra a 2015-ös világbajnok cseh Anna Koziskovát, a tavalyi bronzérmes spanyol Eva Barriost, valamint az ír Jenny Egant, a szerb Kristina Bedecet, a brit Lizzie Broughtont, valamint a két dél-afrikai versenyzőt, Jenna Wardot és Bridgitte Hartley-t.

A férfi kenusoknál is arra számít az ICF szakírója, hogy a magyarok beleszólhatnak a végső győzelembe, bár a papírforma szerint spanyol házidöntő lehet egyesben a tavalyi világbajnok Manuel Campos és az ezüstérmes Manuel Garrido között. Itt említik meg a vb-bronzérmes Dóczé Ádám, valamint Horváth Ádám nevét, megjegyezve, hogy Campos vb-címe előtt Kövér Márton zsinórban háromszor lett a szám világbajnoka.

A női kenusoknál is számolnak a magyarokkal. Idézzük a cikket: „Az ukrán Liudmyla Babak három éve veretlen a maraton vébéken. A legkomolyabb kihívás a magyarok oldaláról, pontosabban Kisbán Zsófia részéről érkezhet, de a francia Marina Sansinena és a portugál Adrianna Antos is beleszólhat az érmekért folyó harcba.”

Párosban a férfi kajakosoknál a McGregor, Birkett győzelmét, a női kajakosoknál pedig a Csay Renáta, Czéllai-Vörös Zsófia, valamint a Kiszli Vanda, Pupp Noémi páros házicsatáját várják. A kenus férfiaknál a Dóczé Ádám, Simon Sebestyén kettős végső sikerét jósolja az ICF szakírója.

A csütörtökön kezdődő ifjúsági, U23-as és felnőtt maraton kajak-kenu világbajnokság hivatalos, helyi idő szerinti programja ide kattintva megtekinthető. A kínai Shaoxingban hat órával előrébb járnak.

Természetesen minden eredményről beszámolunk honlapunkon és Facebook-oldalunkon is a vasárnapig tartó világbajnokságról.

Más színezete kezd lenni a Párizs-keretnek

Újabb összetartáson vett részt a Párizs-keret, 13 férfi kajakos hétfőtől szombatig Tatán edzőtáborozott. Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány szerint szépen kinőtte magát a fakó csapat.

Hír

Akárcsak legutóbb a sevillai melegvízi edzőtáborban, ismét Nyerges Attila és Matyus Zsolt irányítása alatt készült, csak ezúttal Tatán Noé Zsombor, Bogár Gábor, Noé Bálint, Dombvári Bence, Németh Viktor Máté, Koleszár Mátyás, Béke Kornél, Gál Péter, Redl András, Varga Ádám, Kós Benedek, Erdőssy Csaba és Kammerer Zoltán is.

Komoly alapozó munkát végeztek a héten: három futó-, három úszó- és négy konditermi edzés szerepelt a programban, amelyet szombaton délelőtt a Tatai-tó körüli két körrel, azaz 14 kilométer futással zárnak.

„Kinőtte magát ez a fakó csapat – kezdte Makrai Csaba, aki szinte minden nap ott volt Tatán a kajakosokkal, és akinek felügyelete alá tartozik a Párizs-keret. – Ezeknek a srácoknak a nagy része gyakorlatilag a második vonalnak felelt meg, amikor létrehoztuk a keretet, azóta azonban rengeteget fejlődtek, a szegedi világbajnokságon például az 500 és 1000 párosban, valamint az 1000 négyesben már nyolcan ültek ebből a keretből. A héten itt volt, és személyesen megnézte őket Tatán Schmidt Gábor elnök úr és Hüttner Csaba szövetségi kapitány is, ez is jelzi, hogy komoly figyelmet kapnak ezek a srácok. Egészen más színezete kezd lenni ennek a keretnek,

már messze nem az a fakó csapat,

hanem egy olyan társaság, amelytől a szakmai vezetés is azt várja, hogy igenis legyen esélye a kvótaszerzésre 1000 párosban a pótkvalifikációs versenyen.”

Makrai Csaba kiemelte, hogy ebben nagy szerepe van a két idősebb, rutinosabb versenyzőnek, Kammerer Zoltánnak és Dombvári Bencének. „Kammerer a mentora volt ennek a Párizs-keretnek, ő maga kérte, hogy a fiatalokkal készülhessen, de nem csak példaképként funkcionál, attól sokkal több, kőkeményen edz, és

úgy készül, hogy szeretne ott lenni az olimpián.

Ugyanez igaz Dombvárira is, aki ugyancsak maximálisan odateszi magát, érzik mindketten, hogy az utolsó lehetőségük, hogy még egy olimpián ott lehessenek, és ennek érzik is a súlyát.”

A Párizs-keretből Kammerer Zoltán, Dombvári Bence, Varga Ádám, Noé Zsombor, Gál Péter, Béke Kornél és Redl András februárban három hétre Dél-Afrikába vonul edzőtáborba a válogatottal, március elsején jönnek haza, majd nyolcadikán újabb három hétre már a teljes Párizs-keret Sevillába repül. A szakmai stáb célja, hogy ez utóbbi edzőtáborban már megtalálja azt a párost, amely sikerrel veheti fel a versenyt az olimpiai kvótáért.

A vízivándor-program is fejlődik 2020-ban

Új útvonalakkal és új vándortáborral bővül idén a Vándortábor program, 24 útvonal várja azt a mintegy 13 ezer felső tagozatos és középiskolás gyereket, akik idén nyáron gyalog, kerékpárral vagy vízen fedezik fel Magyarország tájait, kulturális örökségét - jelentette be Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Hír

A kormánybiztos elmondta: az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda idén már negyedszer szervez vándortáborokat, partnerségben az Országos Erdészeti Egyesülettel (OEE), a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel, a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel, valamint idén a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciájának Irodájával. Az egyhetes nyári táborokra január 27-től lehetm jelentkezni – mondta.

Révész Máriusz hozzátette: a táborok

28 ezer forintos részvételi díja minden költséget tartalmaz,

a szállás, az étkezés mellett belépőket, a bringások esetében a kerékpárokat, sisakokat, a láthatósági mellényt, a vízi vándoroknak pedig a hajót és a mentőmellényt.

Tavaly 421 turnusban több mint 11 ezer diák és pedagógus táborozhatott egy hétig az ország 19 erdei, kerékpáros és vízi útvonalának bejárásával. Ebben az évben több mint 13 ezer résztvevőre számítanak még.

Zámbó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára elmondta: a programban 9 állami erdőgazdaság vesz részt, 9 útvonalon ismerhetik meg a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek, a Pilis, a Vasi-hegyhát, a Zemplén, és idén először a Zselic és a Vértes természeti értékeit. Kiemelte: az erdei vándortáborok célja, hogy megszerettessék a természetjárást a gyerekekkel, és kiemelten kezelik a környezettudatos szemléletformálást is. A táborok ökológiai lábnyoma minimális, a szervezők újrahasznosítható és tartós csomagolóanyagok használatára törekednek, és felhívják a figyelmet a tudatos energia- és vízhasználatra.

Storcz Botond, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakágvezetője arról tájékoztatott, hogy a vízitáborokban idén is 7 útvonalon lehet evezni, a Szigetköz népszerűsége miatt megduplázták az ottani táborokat, általánosságban 90-120 kilométeres túrák várják a gyerekeket a Dunakanyarban, az Alsó-Dunán, Tokaj környékén, a Felső-Tiszán, a Tisza-tavon, és a Körösök vidékén. Tavaly 226 táborban mintegy ötezer tanár és diák vett részt.

“Az útvonalak évről-évre folyamatosan fejlődnek,

változnak a befejezett turisztikai beruházásoknak köszönhetően – mondta el az eseményen a háromszoros olimpiai bajnok kajakos. – Általánosságban elmondtható, hogy a túrázók egyre komolyabb infrastruktúrát vehetnek igénybe, többféle szolgáltatás közül választhatnak, illetve új megállóhelyeket építünk be a programba, így idén már a tokaji központú túra Sátoraljaújhelyre is Felsőbereckire is elviszi majd a vándortáborozókat.”

Kiss István Didák, a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciájának Irodája vezetője elmondta, hogy idén először indul Zarándok tábor az iroda közreműködésével. A gyerekek Tihanytól Pannonhalmáig mintegy 100 kilométeres túra során tapasztalhatják meg a zarándoklás élményét.