Mégse

Az ICF szerint minden számban számolni kell a magyarokkal

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) beharangozó cikkében egyértelműen magyar háziversenyt vár a női kajakosoknál a maraton világbajnokságon, de a többi számban is komolyan számol a magyar versenyzőkkel.

Hír

Több mint 20 óra utazást követően kedden két csoportban megérkezett a magyar kajak-kenu válogatott a kínai Shaoixingba, ahol még aznap átvették a versenyzők a hajókat, és többen edzettek is a helyszínen. Szerdán a megnyitóra került sor, csütörtökön pedig már kezdődik is a világbajnokság érdemi része.

Az előző hetekben sokat foglalkoztunk a magyarokkal, most nézzük, a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) beharangozó cikkében mit vár a világbajnokság felnőtt versenyszámaiban!

A férfiak kajak egyesében nagy küzdelem várható. A dél-afrikai Hank McGregor zsinórban ötször nyerte meg a világbajnokságot, majd tavaly, nagy meglepetésre nem indult el egyesben, távollétében pedig honfitársa, Andy Birkett győzött. Az idén McGregor szeretné visszahódítani a világbajnoki címet, és erre minden esélye meg is van. Ehhez várhatóan Birkettet kell legyőznie, akivel tavaly párosban világbajnok lett, és az idei vébén is ők ennek a számnak a legnagyobb esélyesei. Egyesben McGregor már hétszeres világbajnoknak mondhatja magát, párosban négyszer állhatott fel a vb-dobogó tetejére.

Az ICF cikkében a szerző így fogalmaz: „Birkett azok után, hogy tavaly legyőzte Boros Adriánt, most örömmel vette a kihívást, hogy McGregort is megverje. Borosnak számos világbajnoki érme van, a tavalyi ezüst mellett 2015-ben is második lett, akkor McGregor mögött, 2107-ben pedig a két fél-afrikai klasszis mellé felállhatott a dobogó alsó fokára.

Biztos, hogy ismét éremért fog küzdeni Kínában.”

Dobogóra esélyesnek tartják még a portugál Jose Ramalhót, a dán Mads Pedersent, a cseh Jakub Adamot és a francia Cyrille Carre-t is.

Ami a nőket illeti, az ICF beharangozó cikke egyértelműen a magyarokat tartja a legnagyobb esélyesnek. Idézzük a szerzőt:
„Kiszli Vanda tovább folytatta tavaly a magyarok komoly sorozatát, amikor megnyerte az aranyérmet, és

Kínában is ő számít a legnagyobb favoritnak.

A legnagyobb kihívója Czéllai-Vörös Zsófia lehet, aki tavaly U23-as világbajnok lett.”

Esélyesnek tartják a dobogóra a 2015-ös világbajnok cseh Anna Koziskovát, a tavalyi bronzérmes spanyol Eva Barriost, valamint az ír Jenny Egant, a szerb Kristina Bedecet, a brit Lizzie Broughtont, valamint a két dél-afrikai versenyzőt, Jenna Wardot és Bridgitte Hartley-t.

A férfi kenusoknál is arra számít az ICF szakírója, hogy a magyarok beleszólhatnak a végső győzelembe, bár a papírforma szerint spanyol házidöntő lehet egyesben a tavalyi világbajnok Manuel Campos és az ezüstérmes Manuel Garrido között. Itt említik meg a vb-bronzérmes Dóczé Ádám, valamint Horváth Ádám nevét, megjegyezve, hogy Campos vb-címe előtt Kövér Márton zsinórban háromszor lett a szám világbajnoka.

A női kenusoknál is számolnak a magyarokkal. Idézzük a cikket: „Az ukrán Liudmyla Babak három éve veretlen a maraton vébéken. A legkomolyabb kihívás a magyarok oldaláról, pontosabban Kisbán Zsófia részéről érkezhet, de a francia Marina Sansinena és a portugál Adrianna Antos is beleszólhat az érmekért folyó harcba.”

Párosban a férfi kajakosoknál a McGregor, Birkett győzelmét, a női kajakosoknál pedig a Csay Renáta, Czéllai-Vörös Zsófia, valamint a Kiszli Vanda, Pupp Noémi páros házicsatáját várják. A kenus férfiaknál a Dóczé Ádám, Simon Sebestyén kettős végső sikerét jósolja az ICF szakírója.

A csütörtökön kezdődő ifjúsági, U23-as és felnőtt maraton kajak-kenu világbajnokság hivatalos, helyi idő szerinti programja ide kattintva megtekinthető. A kínai Shaoxingban hat órával előrébb járnak.

Természetesen minden eredményről beszámolunk honlapunkon és Facebook-oldalunkon is a vasárnapig tartó világbajnokságról.

Sevillában keressük a leendő kvótaszerző párost

A Párizs-keret, kiegészülve néhány felnőtt versenyzővel, Sevillában edzőtáborozik, hogy megtalálják azt a férfi kajak párost, amely 1000 méteren jövőre olimpiai kvótát tud szerezni.

Hír

November 2-től 15-ig Nyerges Attila és Matyus Zsolt irányítása alatt készül Noé Zsombor, Bogár Gábor, Noé Bálint, Dombvári Bence, Németh Viktor Máté, Koleszár Mátyás, Béke Kornél, Gál Péter, Redl András, Varga Ádám, Kós Benedek és Erdőssy Csaba, valamint néhány napra csatlakozott hozzájuk Kammerer Zoltán is.

Jelenleg Hüttner Csaba szövetségi kapitány is Sevillában tartózkodik, de egy hetet Makrai Csaba utánpótlás kapitány is a kajakosokkal töltött, őt kértük meg, hogy számoljon be a kint folyó munkáról.

„Délelőtt egy egyes edzés szerepel a programban, délután pedig a páros edzések következnek, minden nap különböző összeállításban ülnek össze a fiúk. Minden páros edzés ugyanolyan program szerint zajlik: iramgyakorlás, iramfokozás, technikai elemek gyakorlása, a végén pedig három perc verseny következik, a hat páros itt egymással harcol közel 1000 méteren. Próbálunk olyan körülményeket szimulálni, hogy

kijöjjenek azok a technikai problémák, amelyek egyébként csak versenyen jönnek ki”

– mondta Makrai Csaba, aki szerint azért is hasznos ez a kéthetes sevillai edzőtábor, mert ideális körülmények között, 20-22 fokos melegben el tudják nyújtani a vízimunkát.

„Ha vége az edzőtábornak, akkor kiértékeljük a látottakat, és igyekszünk olyan ütőképes párost vagy párosokat találni, amelyek sikeresek lehetnek a kvótaszerzésben. Egyelőre korai bármit mondani, de azt már lehet látni, hogy van két olyan egység, amely rendkívül biztatóan mozgott együtt Sevillában” – nyilatkozta Makrai Csaba.

A vízimunka mellett természetesen az ilyenkor szokásos kiegészítő edzéseket (futás, kondi) is elvégzik a versenyzők Spanyolországban.

Elrajtolt a felkészülés Tokióra

Elindult a felkészülés a jövő évi tokiói olimpiára és paralimpiára, ebből az alkalomból tartott sajtóreggelit csütörtökön a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ). Schmidt Gábor elnök az eseményen azt mondta: öt éremmel, közte legalább két arannyal elégedett lenne a japán fővárosban. A szakvezetés abban bízik, hogy a parásoknak is összejön legalább egy érem, és két pontszerző helyezés a paralimpián.

start!
Hír

A csütörtöki sajtóeseményen az MKKSZ vezetője azzal kezdte, hogy felidézte az augusztusi, szegedi, kvalifikációs világbajnokságot, amelyen rendezőként szerinte az volt a legnagyobb siker, hogy meg tudták tölteni a lelátókat. A viadalon a magyar válogatott a megszerezhető 18-ból 13 kvótát begyűjtött, így, ahogy az elnök fogalmazott, nyugodtan fordulhatnak rá a 2020-as, olimpiai évre, és szeretnék ezúttal is sikerrel venni az akadályokat.

“Már megvannak a felkészülési tervek, a szokásosnál kicsit korábban, ezért köszönet Boros Gergely szakmai igazgatónak és a két szövetségi kapitánynak, s a terveket az elnökség egyhangúlag elfogadta – mondta az elnök. – Nagy menetelés áll előttünk, de

úgy érzem, felkészültünk.”

Schmidt Gábor beszélt arról is, hogy Szeged jövőre valószínűleg ismét gyorsasági világbajnokság házigazdája lesz a nem olimpiai számokban – még várnak a kormánygaranciára -, s a magyar szövetség egy balatoni helyszínnel pályázik a 2021-es SUP-vb rendezési jogára is. Ez utóbbi, dinamikusan fejlődő szakágban az előző hétvégén 1 arany-, 1 ezüst-, és 1 bronzérmet szereztek a magyar csapat tagjai az ICF első ilyen világbajnokságán. A Maty-ér mellett Budapest is világverseny házigazdája lesz 2020-ban, miután – ugyancsak júliusban – Csepelen rendezik majd a maratoni Európa-bajnokságot.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány azt mondta, a tavaszi pótkvalifikációs versenyeken szeretnék megszerezni a még hiányzó tokiói kvótákat, erre férfi K-1 200, K-2 1000, C-1 1000 és C-2 1000, valamint női C-1 200 méteren lesz lehetőség. Az európaiak két helyszínen, a racicei kontinentális kvalifikációs regattán (május 6-7.), majd a duisburgi világkupán (május 21-24.), a végső világkvalifikációs viadalon gyűjthetnek még indulási jogokat. A magyarok női kajakban már megszerezték a maximális hat kvótát, férfi kajakban és női kenuban még egy-egy, férfi kenuban pedig három indulási jogot szerezhetnek. A pótkvalifikációs versenyeken csak olyanok gyűjthetnek kvótát, akik eddig még nem szereztek.

A kapitány elárulta, hogy egy héttel a racicei viadal előtt válogatót rendeznek majd, ott dől el, kik szállhatnak harcba Csehországban, majd esetleg Németországban.

A versenyszezon így korán, már áprilisban elkezdődik, a május a pótkvalifikációról szól majd, júniusban pedig következik a romániai Eb, amely jó esélyt kínál a nemzetközi mezőny, a riválisok feltérképezésére.

“Speciális év lesz, várhatóan

a kontinensviadal után kialakul az ötkarikás csapat,

persze elképzelhető, hogy még ezt követően is szükség lesz változtatásokra – mondta Hüttner Csaba. – Ami a kajaknégyeseket illeti, a férfiaknál Racice előtt tartunk egy válogatót K-1 200 és 400 méteren, valamint K-2 500-on, s a legjobban teljesítő nyolc versenyzőből próbáljuk meg kialakítani a legjobb egységet. A női kvartett összeállítása az egyes teljesítmények és a csapathajós alkalmasság alapján fog kialakulni.”

Az MTI kérdésére válaszolva a szakvezető elmondta: adott esetben engedélyezett a duplázás, vagy akár a triplázás is az olimpián – 2016-ban, Rio de Janeiróban Kozák Danuta három számban versenyzett, s mindháromban aranyérmet szerzett -, de feltétel, hogy ez ne menjen az eredményesség rovására. Tokióban újdonság lesz, hogy az egyes és páros számokban akár két egység is képviselhet egy nemzetet, Hüttner Csaba ezzel kapcsolatban is azt mondta, hogy B egységet csak abban az esetben indítanak, ha az nem veszélyezteti az eredményességet, és a lehetőség kihasználása függ majd a kvótaszámtól is.

Weisz Róbert, a paraválogatott kapitánya emlékeztetett, hogy eddig három kvótájuk van a tokiói paralimpiára, ehhez a pótkvalifikációs versenynek számító jövő évi, duisburgi világbajnokságon még szeretnének hozzátenni 1-2 indulási jogot. Szerinte a hazai válogatókon komoly küzdelem várható, főleg a férfi KL-1-es kategóriában, Tokióban pedig az a cél, hogy minden versenyzőjük jusson be a döntőbe, s ott lehetőleg pontszerző helyen végezzen. A paraválogatottal kapcsolatban egy dobogós és további két pontszerző helyben reménykedik a szakvezetés.

Boros Gergely szakmai igazgató kiemelte, hogy idei, helyszíni élményeik alapján jó körülmények várják majd a csapatot a japán fővárosban, bár a magas hőmérséklet és páratartalom valószínűleg mindenkit kihívás elé állít.

“A küldöttségünk hagyományosan nem az olimpiai faluban, hanem egy pályához közeli szállodában lakik majd a verseny ideje alatt, már szervezzük az utazást és a hajók kiszállítását. A csapat első turnusa július 27-én, a második 29-én utazik ki Japánba, az olimpiai versenyek augusztus 3-án kezdődnek” – sorolta a szakember.

Elhangzott még, hogy az MKKSZ továbbra is elkötelezett a doppingellenes harcban, jövőre is elkülönít egy összeget erre a célra, s az olimpiai csapattagoknak – a Magyar Olimpiai Bizottság iránymutatása alapján – legalább négy ellenőrzésen át kell esniük a játékok előtt.