Az év csapata lett a világbajnok női ifinégyes

"Díjeső"

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) sportért felelős államtitkárságának az Uránia filmszínházban rendezett ünnepségén a 2018-as év korosztályos és felnőtt kontinens- és világbajnokságain, illetve a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián legeredményesebben szerepelt utánpótláskorú versenyzőket és edzőiket jutalmazták. A gálán 11 sportág 54 sportolója és 25 edzője részesült elismerésben. A díjakat csütörtök délután adták át a hagyományos Héraklész Gálán. Az egyéni versenyben a hölgyeknél az ifjúsági ollimpia- és világbajnok Rendessy Eszter és az ifi vébén egyesben két aranyérmet szerző Kós Benedek egyaránt harmadik lett. Edzőként elismerésben részesült Gintl Andrea, Beé-Samu Andrea, Nyerges Attila és Hüvös Viktor is.

“A sport folyamatosan változik, de vannak állandó elemek:

a tehetség és a szorgalom utat tör magának”

– mondta köszöntőjében Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. – “A sport az a terület, ahol még a szerencse is azok pártjára áll, akik a legtöbbet tették a sikerért. Nagy öröm számomra, hogy a magyar utánpótlássport felívelő pályára állt, ezért köszönet illeti az edzőket és a szülőket is” – tette hozzá, majd úgy fogalmazott: azzal, hogy a magyar kormány a sportot kiemelt stratégiai ágazattá nyilvánította, a fiatalok sportjára is több pénz jut, s a létesítményhelyzet és az edzéslehetőségek is napról napra javulnak.

“Ti már sok versenyen bizonyítottatok, tudjátok, hogy megtiszteltetés és felelősség a magyar sport elitjéhez tartozni” – zárta beszédét Szabó Tünde.

Az egyéni sportágak csapat kategóriájában a férfiaknál a Nagy Dávid, Koch Máté, Andrásfi Tibor és Debnár Gergely alkotta junior világ- és Európa-bajnok párbajtőrcsapat, a nőknél az ifjúsági világbajnokságon 500 méteren (olimpiai versenyszámban) első, Szellák Szabina, Biben Karina, Gazsó Dorka, Kőhalmi Emese összeállítású kajaknégyes bizonyult a legjobbnak.

A klasszikus csapatsport kategória győztese a junior világbajnok női kézilabda-válogatott lett. A díjakat Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Sárfalvi Péter nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Vékássy Bálint, a MOB főtitkára, valamint Fazekas Attila Erik sportigazgatásért és sportágfejlesztésért felelős helyettes államtitkár adta át. Az ünnepségen a Nemzet Sportolói közül megjelent Magyar Zoltán és Varga János.

Az egyéni versenyben férfiaknál az úszó Milák Kristóf lett az első, aki győzelmét azzal érdemelte ki, hogy az ifjúsági olimpián három arany- és egy ezüstérmet nyert, továbbá a felnőtt Európa-bajnokságon 200 méter pillangón győzött, emellett a junior Eb-n négy aranyat szerzett. A hölgyeknél is egy úszó, Késely Ajna lett a legjobb, aki ugyancsak három számot nyert meg az ifjúsági olimpián, emellett a felnőtt Eb-n két ezüstöt és egy bronzot, a junior Eb-n pedig öt aranyat gyűjtött.

A Gálán díjazták a K-2 200 méteren 2017-ben és 2018-ban is világbajnoki címet szerző Birkás Balázs, Balaska Márk duót is, akik utánpótláskorú, U23-as versenyzőként nyerték aranyérmeiket a felnőttek között.

A Héraklész Bajnokprogram 2001-ben indult útjára az új utánpótlás-nevelési stratégia első részeként, akkor még 13, mára viszont már 22 sportágat menedzsel, és közel 1500 sportoló vesz részt benne. A londoni olimpián indult magyar sportolók 64, míg a Rióban résztvettek 74 százaléka volt részese korábban a programnak.

fotók: Koszticsák Szilárd, Szalmás Péter

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók