Mégse

Az ellentétek vonzzák egymást

Mit csinál az ember, ha hat héttel az év legfontosabb versenye, a világbajnokság előtt eltöri a lábát? A többség talán kétségbeesik, vagy lemondóan legyint az előtte álló feladatra. Kiváló kenusunk, Dóczé Ádám egészen másként cselekedett, kifogások helyett megoldásokat keresett, s nem is maradt el a jutalma: Kövér Mártonnal ismét aranyérmes lett a világbajnokságon.

MARATON
Hír

– Árulja el, mit csinál az ember, amikor hat héttel az év fő versenye előtt eltöri a lábát? Nyilván először cifrát káromkodik, s aztán?

– Először is bemegy a baleseti ügyeletre, ahol közlik vele a rossz hírt és azt, hogy négy hét a gyógyulási időszak, ami így első hallásra nem is tűnt elkeserítőnek. Aztán a szövetség orvosai, Toman doktor és Dobos doktor kivizsgálása után abból a négy hétből hat-nyolc hét lett, úgyhogy gyorsan elanyátlanodtam. Amíg a fekvőgipszes egy hetemet töltöttem, elkezdtem megoldásokat keresni a problémára és ebben segítségemre voltak az orvosok. És az egy nap alatt eltört tesztgipsz után sikerült olyan megoldást találnunk, amelyben el tudtam kezdeni én is a vizes munkát – mondja Ludasi Róbert tanítványa, Dóczé Ádám.

– Nehéz volt betérdelni a kenuba?

Lassan rázódtam bele. Először outriggerben eveztem, csak a harmadik hét után kezdtem el kenuban lapátolni. Az első másfél hét borzasztó volt, és nem csak a fájdalom, hanem amiatt, mert nem haladt a hajó úgy, ahogyan szerettem volna. Sokan segítettek, a barátnőm is tartotta bennem a lelket, s a győri edzőtáborra már a helyére került minden. Váltott vízen tudtunk menni Marcival, igaz, száznyolcvanas pulzussal, de végigcsináltam az edzéseket.

– A párja, Kövér Márton hogyan állt hozzá ehhez a helyzethez?

– Kitartott mellettem. Az edzője, Martinkó Gábor is erősítette bennünket: nem szabad elengedni a közös párost, hinnünk kell egymásban. Még akkor is, ha esetleg a győri győzelmünket ezúttal nem tudjuk megismételni. Tudtuk, hogy a versenyen a futás lesz a kulcsa az egésznek, ráadásul tényleg az utolsó pillanatban került le a lábamról a gipsz. Csütörtökön utaztunk, kedden vették le az orvosok, és csak szombaton, a verseny előtt egy nappal tudtam kocogni egy kicsit. A versenyen az első futószakasznál még nagyon rossz érzés volt lábra állni, aztán egyszerűen nem figyeltem rá, sokkal inkább arra koncentráltam, hogy a rossz rajtunk után felkapaszkodjunk az élbolyhoz. Az első két kör elég idegesen telt el, ám amikor csatlakozni tudtunk, képesek voltunk egy kicsit megnyugodni.

– Brandenburgban harmadik világbajnoki címét nyerte meg Kövér Mártonnal? Tud különbséget tenni közöttük?

– Nem, mert mindegyiket másért szeretem. Az oklahomait azért, mert az első volt, a győrit azért, mert ott nőttem fel és felejthetetlen élményeket adott hazai közönség előtt szerepelni, a mostanit pedig a lábtörés miatt, mert az elutazás előtt egyáltalán nem hittünk abban, hogy meg tudjuk védeni a címünket.

– Mitől tud ez a páros ennyire jó lenni?

– Erős a bizalom egymás iránt, pedig meglehetősen más stílusú emberek vagyunk. Sokaknak nem fekszik Marci felfogása, ő az első húzástól az utolsóig mindent beletesz az edzésen, nála nincs lazsálás. És persze mindent felír, jegyzetel, dokumentál. Ebből a szempontból ég és föld vagyunk, néha fel is idegesítem őt, de ahogy a mondás is tartja: az ellentétek vonzzák egymást.

Kezdésként négy magyar érem az Eb-n

Egy arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel kezdte az éremtermelést a magyar kajak-kenu válogatott az Európa-bajnokságon. Női kajak négyesünk olimpiai távon, 500 méteren győzött, Kopasz Bálint pedig szintén olimpiai számban lett második Belgrádban.

Hír

Ahogy az várható volt, a Kárász Anna, Kozák Danuta, Medveczky Erika, Bodonyi Dóra női kajak négyes az olimpiai számban, 500 méteren aranyérmet nyert, és erre annak ellenére is számítani lehetett, hogy a héten ültek össze először ebben az összeállításban. A rajtot nem kapta el jól a magyar hajó, sőt, még féltávnál sem vezetett, a hajrában azonban ritmust váltott, állva hagyta a mezőnyt, és több mint egy másodperccel, nagy fölénnyel győzött. Kozák Danuta szülésből, Kárász Anna pedig egy sérülésből visszatérve tudott nagy világversenyen aranyérmet nyerni.

Medveczky Erika: „Nagyon örülök, az idő kisimult, mi is összeálltunk azután, hogy ma reggel még kimentünk egy kicsit összeszokni. Bizakodóak voltunk a döntő előtt, de nekem meglepetés, hogy ilyen simán nyertünk. Jó élmény volt, nagyon összeszedettek és nyugodtak voltunk.”

Kárász Anna: „Kicsit izgultam a verseny előtt, és akkor is, amikor a fehéroroszok előbb indították el a hajrát, mint mi, de bíztam nagyon a csajokban, és sikerült nekünk is jól megindulnunk. Együtt voltunk, jól mozogtunk, boldog vagyok.”

Kozák Danuta: „Ezt nem lehet megszokni. Az előfutam nem tetszett annyira, a reggeli evezés kellett, hogy jobban összeszokjunk. A rajton még lehetne javítani, de így is elégedett vagyok.”

Bodonyi Dóra:

„Felavatódtam, olimpiai számban ugyanis most először nyertem érmet világversenyen.

Nyilván van még mit csiszolni a négyesen, de ez egy nagyon jó előjel, hogy ennyivel nyerni tudtunk.”

Kopasz Bálint 1000 kajak egyesben a legjobb idővel került a döntőbe, mellette a portugálok klasszisa, Fernando Pimenta rajtolt, és szokásához hűen elhúzott a mezőnytől. Kopasz 500 méternél kezdett el nagyobb tempót diktálni, méterről méterre, majd centiről centire jött fel Pimentára, kettőjük csatáját hozta a finálé, és ha még van pár méter, akkor a fiatal algyői versenyző talán be is fogta volna a portugált, de így végül másodikként zárt, és megszerezte a magyar csapat első érmét az Eb-n.

„Gyenge hátszél, gyors pálya volt, irgalmatlanul elfáradtam. Jó formában jöttem ide, elégedett vagyok, nem sokkal maradtam le Pimentától, aminek örülök, mert ez a cél, hogy egyre közelebb legyek hozzá” – nyilatkozta Kopasz.

A nők ugyanezen száma hasonló versenyt hozott, a táv második felében már csak Takács Tamara és a német Krankemann harcolt, az utolsó 250 méteren felváltva vezetett a két kajakos, a célbaérés azonban a németnek sikerült jobban, és 0,1 másodperccel (!) megelőzte az ezüstérmes Takács Tamarát.

„A lábam nagyon bekötött, alig bírtam kiszállni a hajóból, ilyet még nem éreztem. Örülök, hogy ilyen kemény pályát tudtam jönni, mindent kiadtam magamból. Ez a német lány kiemelkedett a mezőnyből, a többiekből nem érzékeltem semmit. A berúgás neki jött ki jobban, de elégedett vagyok” – mondta Takács, akinek a remek 1000-es eredmény ellenére egyelőre az 500 méter marad a fő száma.

A Pupp Noémi, Csipes Tamara 1000-es kajak páros az utolsó 250 méteren robbantva a harmadik helyen zárt, megszerezve első bronzérmünket. „Látszik a gyakorlás hiánya, de Noncsi 19 éves, élete első felnőtt világversenye ez. Tudom, hogy milyen stresszes helyzet ez, mert nekem is 19 évesen volt az első világversenyen Szabó Gabival szintén 1000 párosban. Lesz ez még jobb is” – nyilatkozta Csipes Tamara.

„Egyik szemem sír, a másik nevet, éreztem, hogy ez nem volt a mi pályánk, ennek ellenére bejöttünk a harmadik helyre, ennek örülök” – reagált Pupp Noémi.

A Kammerer, Varga, Erdőssy, Ceiner férfi kajak négyes 1000 méteren ötödikként zárt.

A kenusok nem tudtak érmet nyerni szombaton, Kiss Tamás 1000 méteren egy jó második 500-at produkálva nagy csatában volt a dobogóért, de végül lecsúszott róla, és negyedikként zárt. Az élen a két kiemelkedő klasszis, Fuksa és Brendel küzdött egymással, végül centikkel, de a cseh kenus nyert.

„A célban láttam, hogy közel volt a harmadik helyezett, egy pillanatra elszomorodtam, de ez gyorsan elmúlt. Bele kellett rázódnom ebbe a mezőnybe, de sikerült, és ennek nagyon örülök. Éreztem magamban az erőt, a harciasságot, hogy van itt keresnivalóm, elégedett vagyok a negyedik hellyel. Ha ezen az úton megyek tovább, akkor a vébén még jobb lehetek” – mondta Kiss Tamás.

A többi kenus számban Lakatos Zsanett 500 egyesben szintén a negyedik, a Korisánszky, Mike férfi páros 1000 méteren a hatodik, a Viola, Kiss, Bodonyi, Némedi férfi négyesünk pedig 500 méteren a hetedik helyen végzett.

Szombaton délután elő- és középfutamok lesznek a belgrádi Eb-n, amely kvalifikál a minszki Európa Játékokra is.

Emberfeletti magyar teljesítmény az Eb-n

Akárcsak tavaly, az idén is 15 érmet szerzett a magyar kajak-kenu válogatott az Európa-bajnokságon, és bár az aranyérmek számában nem léptünk előre, de Hüttner Csaba szerint ez sokkal erősebb Eb volt, mint a tavalyi, mivel ez a verseny kvalifikált az Európa Játékokra.

Hír

„Abszolút elégedett vagyok a teljesítménnyel. A célunk az, hogy a világbajnokságra megtartsuk ezt a jó formát – kezdte az értékelést a szövetségi kapitány, aki a szakágakon is végigment, kezdve a férfi kenuval. – Kiss Tamás negyedik helye egy előre mutató teljesítmény, benne lett volna egy érem is. A dobogóra nehéz felállni a vb-n, de egy stabil pontszerző hely meg lehet neki is.

A párosokat pedig tovább kell erősíteni, és konkurenciát kell teremteni nekik.”

Az 500 férfi kajak négyes a bravúrosnak mondható harmadik helyen végzett, Hüttner Csaba szerint reálisan a harmadik legjobb négyes most a miénk a spanyolok és a németek mögött. „Nagyon boldog lennék, ha a vb-n is a dobogóra tudnának állni a srácok, akiknek most azért kell dolgozniuk, hogy csökkentsék a hátrányukat a spanyolok és a németek mögött a vb-ig, majd pedig az olimpiáig.”

A férfi kajak négyes remekül ment, de tovább kell fejlődni, hogy utolérjük a két legjobb egységet

A szövetségi kapitány kiemelte, hogy a férfi kajakosoknál az 1000 méter párosban állunk a legtávolabb az olimpiai kvótaszerzéstől. Nagyon bízik ugyanakkor az 500-on most Európa-bajnoki címet nyert Mozgi Milán, Somorácz Tamás kettősben, de fel kell építeni melléjük további párosokat.

A férfi egyes kajakosoknál Hüttner Csaba szerint két versenyző emelkedik ki, a portugál Fernando Pimenta és Kopasz Bálint. „Azt azért látni kell, hogy a hazai versenyeken Bálint nincs olyan erőkifejtésre kényszerítve, mint itt a világversenyeken, és az 500 méterre elkészült az erejével fejben és fizikálisan, innentől kezdve csak az 1000 egyesre fog koncentrálni, ami szerintem jó döntés.”

Kopasz Bálintnak sok volt az 500 és az 1000 egyes, mostantól csak a hosszabb távra koncentrál

A szülés után két Eb-arannyal és egy Eb-ezüsttel visszatért Kozák Danutáról a szövetségi kapitány elmondta, hogy számított erre a remek teljesítményre, és örül, hogy az ötszörös olimpiai bajnok bebizonyította, hogy továbbra is Magyarország egyik legjobb sportolója, és mindig lehet rá számítani.

A kenus Balla Virág ugyancsak három érmet, két aranyat és egy bronzot nyert.

„Ezen a versenyen emberfelettit alkotott,

ez a teljesítmény egy nagy lökést adhat neki a világbajnokságra, de nem szabad ezzel megelégedni, hiszen a vb-n kanadai és kínai versenyzők is lesznek, ezért tovább kell dolgozni és fejlődni.”

Kozák Danuta mellett Balla Virág volt a magyar válogatott másik sztárja

A világbajnokságot augusztus 22. és 26. között Portugáliában rendezik, előtte, július 13. és 15. között vár még egy válogató a versenyzőkre Szolnokon.