Az ellentétek vonzzák egymást

Mit csinál az ember, ha hat héttel az év legfontosabb versenye, a világbajnokság előtt eltöri a lábát? A többség talán kétségbeesik, vagy lemondóan legyint az előtte álló feladatra. Kiváló kenusunk, Dóczé Ádám egészen másként cselekedett, kifogások helyett megoldásokat keresett, s nem is maradt el a jutalma: Kövér Mártonnal ismét aranyérmes lett a világbajnokságon.

MARATON
Hír

– Árulja el, mit csinál az ember, amikor hat héttel az év fő versenye előtt eltöri a lábát? Nyilván először cifrát káromkodik, s aztán?

– Először is bemegy a baleseti ügyeletre, ahol közlik vele a rossz hírt és azt, hogy négy hét a gyógyulási időszak, ami így első hallásra nem is tűnt elkeserítőnek. Aztán a szövetség orvosai, Toman doktor és Dobos doktor kivizsgálása után abból a négy hétből hat-nyolc hét lett, úgyhogy gyorsan elanyátlanodtam. Amíg a fekvőgipszes egy hetemet töltöttem, elkezdtem megoldásokat keresni a problémára és ebben segítségemre voltak az orvosok. És az egy nap alatt eltört tesztgipsz után sikerült olyan megoldást találnunk, amelyben el tudtam kezdeni én is a vizes munkát – mondja Ludasi Róbert tanítványa, Dóczé Ádám.

– Nehéz volt betérdelni a kenuba?

Lassan rázódtam bele. Először outriggerben eveztem, csak a harmadik hét után kezdtem el kenuban lapátolni. Az első másfél hét borzasztó volt, és nem csak a fájdalom, hanem amiatt, mert nem haladt a hajó úgy, ahogyan szerettem volna. Sokan segítettek, a barátnőm is tartotta bennem a lelket, s a győri edzőtáborra már a helyére került minden. Váltott vízen tudtunk menni Marcival, igaz, száznyolcvanas pulzussal, de végigcsináltam az edzéseket.

– A párja, Kövér Márton hogyan állt hozzá ehhez a helyzethez?

– Kitartott mellettem. Az edzője, Martinkó Gábor is erősítette bennünket: nem szabad elengedni a közös párost, hinnünk kell egymásban. Még akkor is, ha esetleg a győri győzelmünket ezúttal nem tudjuk megismételni. Tudtuk, hogy a versenyen a futás lesz a kulcsa az egésznek, ráadásul tényleg az utolsó pillanatban került le a lábamról a gipsz. Csütörtökön utaztunk, kedden vették le az orvosok, és csak szombaton, a verseny előtt egy nappal tudtam kocogni egy kicsit. A versenyen az első futószakasznál még nagyon rossz érzés volt lábra állni, aztán egyszerűen nem figyeltem rá, sokkal inkább arra koncentráltam, hogy a rossz rajtunk után felkapaszkodjunk az élbolyhoz. Az első két kör elég idegesen telt el, ám amikor csatlakozni tudtunk, képesek voltunk egy kicsit megnyugodni.

– Brandenburgban harmadik világbajnoki címét nyerte meg Kövér Mártonnal? Tud különbséget tenni közöttük?

– Nem, mert mindegyiket másért szeretem. Az oklahomait azért, mert az első volt, a győrit azért, mert ott nőttem fel és felejthetetlen élményeket adott hazai közönség előtt szerepelni, a mostanit pedig a lábtörés miatt, mert az elutazás előtt egyáltalán nem hittünk abban, hogy meg tudjuk védeni a címünket.

– Mitől tud ez a páros ennyire jó lenni?

– Erős a bizalom egymás iránt, pedig meglehetősen más stílusú emberek vagyunk. Sokaknak nem fekszik Marci felfogása, ő az első húzástól az utolsóig mindent beletesz az edzésen, nála nincs lazsálás. És persze mindent felír, jegyzetel, dokumentál. Ebből a szempontból ég és föld vagyunk, néha fel is idegesítem őt, de ahogy a mondás is tartja: az ellentétek vonzzák egymást.

Remek magyar kezdés a YOG-kvalifikáción

Fantasztikusan kezdték a magyar lány kajakosok a Barcelonában zajló ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyt, miután az első és a harmadik helyet szerezték meg a nyitónapon.

Hír

A síkvízi selejtezőből Rendessy Eszter a legjobb, Újfalvi Laura pedig a harmadik idővel került a negyeddöntőbe, ahonnan egyenes kiesés szakaszban folytatták a küzdelmeket. Az elődöntőig mindketten eljutottak, ott azonban összekerültek, így nem tudott az első két helyen magyar végezni. Végül Rendessy Eszter jutott a döntőbe, amelyet meg is nyert, a bronzfutamon pedig a mezőny nagy részétől egy évvel fiatalabb Újfalvi Laura győzött, így az első és a harmadik hely is a miénk lett.

„A lányok döntős és kisdöntős győzelmének értékét növeli, hogy az egyértelműen rosszabb pályán aratták, ugyanis egész nap nagyon nagy szél volt, a lelátó felőli pályát pedig szélvédett környezetben kezdhette, aki odakerült, a végén pedig, az egyenesben hátszele volt” – értékelt Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány, aki nagyon elégedett volt a magyarok teljesítményével.

A megnyitón a magyar csapat

A fiú kenusoknál Pálla Balázs a 10., Kuska Bence pedig a 17. időt érte el a selejtezőben, így ők nem jutottak tovább a nyolc közé, de ezzel még nem veszett el a kvóta, hiszen Európából az első hat nemzet versenyzője kvalifikálja magát az októberi, Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára, Pálla pedig ebben az összevetésben a harmadik helyen áll.

A lány kajakosok és a férfi kenusok szombaton ugyanilyen rendszerben versenyeznek majd szlalomban, és a síkvízi eredménnyel összesítve alakul ki a végső sorrend. A szabályok értelmében egy országból csak egy versenyző juthat ki a YOG-ra, így nagy harc várható a két magyar kajakos lány között a kvótáért.

Pénteken fiú kajakban Kiss Ádám és Majoros Mátyás, női kenuban pedig Gönczöl Laura és Opavszky Réka kezdi meg szereplését Barcelonában a síkvízi versennyel.

Erősebb lehet a sportolói képviselet

Sportolói Bizottság alakulhat a Magyar Kajak-Kenu Szövetségen (MKKSZ) belül. Az új bizottság tagjai kizárólag a különböző szakágak olyan aktív felnőtt versenyzői lehetnek, akik benne vannak valamelyik válogatott keretben. A létrejövő testület elnöke pedig az MKKSZ elnökségének teljes jogú tagja lesz.

Hír

A hónap végi rendes közgyűlés előkészítéseként az MKKSZ Elnöksége alapszabály-módosítást kezdeményez. A sportág küldöttei szavazhatnak majd arról, hogy a sportolóknak legyen-e erősebb képviselete a szövetség elnökségén belül.

„Az elnökség által javasolt alapszabály-módosítás szerint létrejönne a mi sportágunkban is egy ahhoz hasonló Sportolói Bizottság, ami egyébként a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban és a Magyar Olimpiai Bizottságban már működik.

Az alakuló bizottságba egy felnőtt válogatott kerettag férfi-, és női versenyzőt delegálna a gyorsasági szakág, ugyanígy két versenyzőt delegálna a szlalom-szakág, a para-szakág és a nem olimpiai szakágak is. A nyolctagú bizottság tagjai pedig maguk szavaznánk meg, hogy ki legyen a testületük elnöke, azzal a kikötéssel, hogy elnök csak a két gyorsasági sportoló egyike lehetne

– mondta Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke.

Amennyiben a sportág közgyűlése elfogadja a tervet, akkor májusban a sportolók már megválaszthatják a bizottság első tagjait. Azok a versenyzők, akik tisztséget vállalnának az új testületben, magukat tudják jelöltetni. A tervek szerint a felnőtt válogatottak tagjai majd a májusi rangsorolón szavazhatnak a gyorsasági- és a paraszakág jelöltjeire. A Sportolói Bizottság elnöke pedig addig lesz majd tagja az MKKSZ Elnökségének, ameddig a jelenlegi Elnökség mandátuma tart.