“Az ellenfelek tudják, hogy honnan jöttök, hova tartoztok” – bajnoki tanácsok az EYOF-ra

Motiváció

Harmadik állomásához érkezett a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának "road showja", melynek során a győri EYOF-ra készülő tornászok és az úszók után a bajnokok a kajakosokat keresték fel - ezúttal a dunavarsányi edzőtáborban.

Az egy EYOF indulóra eső olimpiai bajnokok száma pontosan egy volt, mivel a négy ifjú kajakost, Rendessy Esztert, Szellák Szabinát, Keresztes Kristóf Domonkost és Opavszky Márkot tanácsokkal, buzdító szavakkal látta el dr. Nébald György, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke, Szabó Gabriella, Fazekas-Zur Krisztina és úgymond hivatalból  Kőbán Rita edző. Aki a saját múltjából idézett, hiszen amikor ő volt 15-16 éves csak Ifjúsági Barátság Versenyekre utaztak, persze kjutott a neki a jóból: két-két szovjet és NDK-beli ellenféllel.

Szabó Gabriella, aki 2008-ban, 2012-ben és 2016-ban is olimpiai induló volt, a falu, a közösségi tér, a nagy verseny hangulatáról beszélt a srácoknak.

“Mivel a kajak-kenu versenyek rendre a játékok végére esnek, így mi csak a legvégén jutottunkk be az olimpiai faluba. Ahol volt minden uszoda, edzőterem, gyorsétterem, játékterem, disco, minden, ami egy fiatal kikapcsolódását szolgálja. Egy ilyen nagy versenyen épp az a tudomány, hogy ne hagyjátok elkapatni magatok, ne  habzsoljátok az örömöket, mert aztán könnyen elmegy a súly, kevés lesz a pihenési idő. Nagyon észnél kell lenni, hogy ne “vesszetek “el!” – mondta a háromszoros olimpiai bajnok, aki egyéb tanáccsal is szolgált a gyereknek: – Csak akkor engedj le, amikor vége a versenynek. Ha jó dolog történik veled menet közben, viselkedj úgy mintha semmi se történt volna. Én a riói első aranyunk után tudatosan visszaszorítottam az örömöt, mert az nagyon öli az energiát. A következő számra, a négyesre úgy álltam oda, mintha csak aznap érkeztem volna az olimpiára, semmit sem foglalkoztam azzal, ami addig történt. Pedig kinn volt a családom is , de inkább nem is találkoztunk, míg a versenynek véget nem ért. De rátok annyi feladat vár Győrben, hogy nem lesz időtök merengeni.”

Bizony sok feladat vár a versenyzőkre, akik öt számot is indulnak az EYOF-on, a kétszeres olimpiai bajnok Fazekas-Zur Krisztina rá is csodálkozott, hogy lesz mix négyes, amelyben a két fiú és két lány egy hajóban rajtol.  

“Igen én fogok stroke-olni, mögöttem a két lány, majd  Kristóf, akinek kifejezetten nehezebb dolga lesz, hisz a lányok nincsenek hozzászokva a nagyobb sebességhez. Ő pedig minden erejével tolná a hajót, de mindig be kell kalkulálnia ezt a sebesség különbséget és aszerint eveznie ” – magyarázta a vegyes négyes nehézségét Opavszky Márk.

A fiatalok napi két edzésen vesznek részt, Opavszky Márk szarvasiként készülhet a jövő heti nagy megmérettetésre, Keresztes Kristóf a Fradiban kajakozik, az MTK-s Szellák Szabina és az UTE-s Rendessy Eszter már közös múlttal is rendelkezik, hiszen tavaly ültek össze először.

“Tartsatok is ki egymás mellett, mint én Kozák Danával. Áldom a sorsot, hogy 15 éves korunk óta együtt vagyunk a vízen és a parton. Hihetetlenül erős bizalom épül a két ember között, meg sem fordul a fejedben, hogy ő ne haljon meg a győzelemért, ha az kell” – mutatta meg az igazi páros értékeit Szabó Gabriella.

És hogy milyen útravalót kaptak még a fiatalok?

Fazekas-Zur Krisztina: “Minden percben egymásért is küzdötök, nem csak magatokért, ezt ne felejtsétek el.”

dr. Nébald György: “Legyen önbizalmatok, van mire, hisz, bekerültetek a magyar csapatba. Büszkék lehettek magatokra már most is.”

Szabó Gabriella: “Gondoljatok arra, hogy ti magyar kajakosok vagytok, s ebbe az egyedülálló családba, a magyar kajakosok közé tartoztok. És az ellenfelek tudják, hogy honnan jöttök, hova tartoztok. Féljenek ők!”

Szöveg: Dobor Dezső

Fotó: Róth Tamás

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók