Az Akropoliszt is megjárták

Az FTC REKONTIR fiatal kajakos reménységei közel három héttel ezelőtt kezdték meg az edzőtáborozást Dél-Görögországban, Messolonghi városában, immár harmadszorra.

Fradi-tábor
Hír

A csapat gerincét olyan nevek alkotják, mint a Petró-testvérek, mindketten korosztályos világbajnokok, Kirkov Valentin vb-ezüstérmes sprinter, illetve Gergő Bálint, Csokor Erik, és Havadi István válogatottak. De az U23-ban meghatározó sprinter, Csizmadia Kolos is ezt a helyszínt választotta a felkészüléshez. Rajtuk kívül még 20 fiatal kajakos érkezett a görög városban, hogy Szellák Dávid, és a sportág nagy „öregje” Babella László edzők irányításával megkezdjék a 2017-es vízi alapozó munkát.

A napi két evezés mellett a futásra és a télen megszerzett erő szinten tartására is hangsúlyt fektet a csapat, illetve a speciális törzs erő továbbfejlesztése szerepel még főbb célok között.  A vízen a bevezető nap után a résztávokra, és az időre menésekre koncentrál a társaság. A legnehezebb próbatételeknek a 10 kilométeres, illetve az 5×2000 méteres időre menések számítanak. És hogy mit lehet ebből leszűrni az idény korai szakaszában, arról Szellák Dávid, szakosztályvezető mondta el a véleményét.

„Tavalyhoz képest az időeredmények szinte mindenkinél javultak, de ez nem is csoda, hiszen fiatal versenyzőkről van szó. Ami szintén pozitív, hogy a fiatalok technikájában is javulást tudtunk elérni, és úgy néz ki állandósítani, magasabb sebességi szinteken is. Általánosságban elmondható, hogy a fiatalok a tábor végén is „harapós” hangulatban várták a kulcsedzéseket, és teljes erőből egymásnak feszültek. Természetesen a második hét végére már elfáradtak a srácok, és lányok, de szó nélkül dolgoznak, és csinálnak meg mindent, amit kérünk”

A tábort a helyiek is nagyon pozitívan kezelték, és örültek a kajakosok jelenlétének. Mindenben nagyon segítőkész volt a helyi klub, a polgármester, a hotel alkalmazottai, és igazából mindenki, aki kapcsolatba kerül a csoporttal. Két vacsora meghívást is kapott a csapat, ahol örömmel látták vendégül őket a helyi éttermek. A lazább programok közé tartozott a helyi több ezer éves várromokhoz való túrázás, illetve az athéni Akropolisz meglátogatása. A legnagyobb hatást Babella László mesteredzőre tették ezek a kirándulások, aki eufórikus hangulatban simogatta az ókori köveket, és szívta magába a hely spirituális energiáit. A Nagy Hideg-hegy futások ikonikus alakja természetesen a helyi sziklás csúcsokat is kocogva hódította meg.

A világbajnok Petró-testvérek, akik a 2016-os évtől az FTC REKONTIR kajak-kenu csapat tagjai, a következőképpen vélekednek a Görögországban eltöltött időről, és leevezett kilométerekről:

„Nagyon hasznosnak érzem ezt a tábort. Hála Istennek az évszaknak megfelelő célokat elértük, mint a kilométerek gyűjtése és a stabil technika megszerzése. Úgy érzem a megfelelő alapokkal térhettünk haza és folytathatjuk majd a kemény munkát.”- mondta Petró Erik.

„Nekem különösen tetszett, hogy nagy csapatban tudtunk edzeni. A vízi edzéseket futással és erősítéssel egészítettük ki és a pihenőnapon egy kis városnézés is belefért. A felmérők jól sikerültek, úgyhogy nagyon várom, hogy folytassuk a felkészülést.”- tette hozzá Petró Ádám.

„A tábor körülményei ideálisak voltak, az időjárás idén is kedvező volt számunkra. A napi 30km-es penzumot szinte minden nap tudtuk teljesíteni. A váltott vizes evezésekben és a hosszú résztávokban nagy segítséget nyújtott Molnár Gergő, aki anno Séra Miklós csoportját erősítette. Később triatlonozni kezdett, de tavaly ősz óta az FTC kajakosainak edzésmunkáját segíti. Egyre népszerűbbnek tűnik a hely, Kőbán Rita fiatal MTK-s csapata is itt kezdte meg a vízi munkát!”-összegezte a tábor tapasztalatait Szellák Dávid.

Évzárót tartott a RÖMI KKSK is

A hétvégi eseményen a klub sportolói megünnepelték a nemzetközi versenyeken szerzett érmeket és a magyar bajnoki szereplést is.

Hír

Kilenc Európa-bajnoki cím mellett tovább 14 érmet szereztek nemzeti csapatként a szegedi Eb-n a klub sárkányhajósai és az idei klubvilágbajnokságon is nyertek egy arany- és egy ezüstérmet. A RÖMI KKSK idén is simán győzött az ötfordulós magyar bajnokságon, miután rövidtávon, hosszútávon és így az összetettben is ez a klub szerepelt a legeredményesebben.

Az idei sikereket a szombati évzárón ünnepelték, ahol őzből készült pörkölt és idősebb Foltán Lászlónak köszönhetően májas lecsó volt a menü.

“Büszkék vagyunk rá, hogy 2006 óta minden olyan világversenyről, ahol rajthoz álltunk, tudtunk aranyérmet hazahozni. Töretlen akarattal készülünk a jövő évi atlantai világbajnokságra, annak ellenére, hogy ez a túra komoly anyagi kiadást jelent a sportolóinknak. Idén az utolsó akciónk a szokásos december 30-i Margitsziget-kör futás lesz, amit egy termálfürdőzéssel zárunk” – mondta Reményi “Römi” Péter, a klub névadó csapatkapitánya.

Újra beleszeretett a kenuzásba

Kevesen gondolták volna néhány évvel ezelőtt, hogy az immár Merkapt-Mekler SE néven futó dunavarsányi kajak-kenu egyesület négy év alatt olyan fejlődésen megy keresztül, hogy napjaink legjobb kenusa, Vasbányai Henrik is ott készül majd. A klub 2014-ben indult hat fővel, az egykori világbajnoki bronzérmes kenus, Németh Szabolcs vezetésével. Mostanra pedig már 93 lelkes, sportolni vágyó fiatal jár le a Kis-Duna mentén fekvő városba evezni.

Hír

Köztük Fejes Dániel, aki már a kezdetektől Szabolccsal készült, idén szeptemberben Dél-Afrikában pedig maratoni világbajnok lett Simon Sebestyénnel az oldalán. A gyors fejlődésnek hamar híre ment és szeptember végén több neves versenyző is úgy döntött, hogy az egyesületben szeretné folytatni pályafutását. Az elmúlt évek legsikeresebb kenusa, Vasbányai Henrik, valamint az utánpótlás reménységei: Moldován Milán, Koleszár Zoltán és Simon Sebestyén is csatlakozott Németh Szabolcs csapatához.

De vajon mi lehet a gyors fejlődés titka?

Szabolcs már aktív sportolói korában beleszeretett a dunavarsányi Kis-Duna szakasz szépségébe és némi tervezgetés után úgy döntött, hogy egyesületet hoz létre a jövő bajnokai számára. A Mekler László Ifjúsági és Turisztika Sportegyesület meglévő magjának és sporteszközeinek köszönhetően el is indult a munka. Az ebben rejlő lehetőséget a Magyar Kajak-Kenu Szövetség hamar felismerte és teljes mellszélességgel támogatta az új klubot. Az eredményeket és a koncepciót látva később egy tőkeerős támogató csatlakozott az egyesülethez a Merkapt személyében.

Mindezek mellett Mekler László lánya, Andrea, aki egyben az egyesület elnöke és a helyi általános iskola igazgatóhelyettese, egy egészen újfajta megközelítéssel népszerűsítette a sportágat.

„A Dunavarsányi Árpád Fejedelem Általános Iskolában úgynevezett „kajak-kenus osztályokat” hoztunk létre. Minden évfolyamban három osztály van. Ezeket a testnevelés órákon összevontuk és az év elején választhattak a gyerekek, hogy milyen sportágra szeretnének szakosodni. Így alakult ki a „kajak-kenus osztály”, amely az általános testnevelés órákon kívül heti egyszer, szervezett körülmények között a Kis-Dunán evez, illetve a téli alapozó időszakban ergométeres gépeken készülnek. A program nagyon sikeres, magam sem gondoltam volna, hogy ennyi gyerek szeretne megismerkedni a sportággal” – mondta Mekler Andrea.

Nagyon sok gyermek szerette meg az evezést, a vízi életformát és a tanórákon kívül az edzéseket is lelkesen látogatták. Így került Fejes Dániel is a vízpart közelébe, aki a jövő évben a gyorsasági szakágban is jó eredményeket szeretne elérni.

A vezetőedző mellett két fiatal tréner, a világbajnok kajakos Folláth Vivien és az Európa-bajnoki bronzérmes kenus, Androkity Marcell is segíti az edzésmunkát, a kezdő kajakosok edzője pedig Trencsánszkiné Varjú Violetta. Rajtuk kívül Szabolcs nevelőedzője, Bánszky Imre is jelen van, aki a tökéletes kenus technika átadása véget heti háromszor Dunavarsányba látogat. Látva az iskola, a szülők és a gyermekek lelkesedését kijelenthető, hogy az egyesület utánpótlása biztosítva van.

De mi lehet az a motivációs erő, ami miatt napjaink egyik legtehetségesebb felnőtt kenus, Vasbányai Henrik a dunavarsányi nevelőegyesületet választotta?

„Az elmúlt években nem úgy jöttek az eredmények, ahogy szerettem volna és úgy éreztem változtatnom kell. Beszűkültem, befásultam, új impulzusokra volt szükségem. Ebben a csapatban én vagyok a rangidős. Nekem kell példát mutatnom mind az edzésmunkában, mind a hozzáállásban. Ez nagy felelősség. Éppen ezért nekem is újra bele kellett szeretnem a kenuzásba, amire itt lehetőségem volt. Szabival régen is jó párost alkottunk. Új módszereket visz a felkészülésbe és az edzésmunkán kívül, az életben is mindent megbeszélhetek vele. Úgy érzem, hogy most ebben a közegben tudok igazán kiteljesedni” – jegyezte meg Vasbányai Henrik.

Moldován Milán szintén szeptemberben váltott klubbot és úgy érzi, hogy motiváltabb, mint valaha.

„Jókor jött ez a változás.  Nekem sokat segített, hogy megbeszéljük, az edzések után min kellene változtatni, illetve újfajta edzésmunkát végzünk. A technikában már most is sokat fejlődtem. Jövőre pedig mindenféleképpen szeretném megszorongatni a felnőtt mezőnyt.”

Németh Szabolcs szerint az elmúlt időszakban olyan sportfejlesztések valósultak meg, amelyekből a kajak-kenu sportág is részesült. Ennek megfelelően jövőre a Dunavarsányi Edzőtábor területén egy olyan önálló csónakház épül, amelyben az egyesület végre méltó otthont kap.

„Nem a lassú fejlődés híve vagyok, egy ilyen egyesületnél „nagyot kell tudni álmodni”. Számomra mindig a nagy eredmények elérése volt a cél. Igen, fejlődtünk, de még annál is többet, mint ahogy azt mi magunk gondoltuk. Nagy hangsúlyt fektetünk a versenyzők és az edzői stáb közötti kommunikáció fejlesztésére, megbeszéljük a napi folyamatokat, kielemezzük az elvégzett munkát és értékeljük a jobbító szándékú észrevételeket. Ez lehet a kulcsa a további töretlen fejlődésnek!”