Az Akropoliszt is megjárták

Az FTC REKONTIR fiatal kajakos reménységei közel három héttel ezelőtt kezdték meg az edzőtáborozást Dél-Görögországban, Messolonghi városában, immár harmadszorra.

Fradi-tábor
Hír

A csapat gerincét olyan nevek alkotják, mint a Petró-testvérek, mindketten korosztályos világbajnokok, Kirkov Valentin vb-ezüstérmes sprinter, illetve Gergő Bálint, Csokor Erik, és Havadi István válogatottak. De az U23-ban meghatározó sprinter, Csizmadia Kolos is ezt a helyszínt választotta a felkészüléshez. Rajtuk kívül még 20 fiatal kajakos érkezett a görög városban, hogy Szellák Dávid, és a sportág nagy „öregje” Babella László edzők irányításával megkezdjék a 2017-es vízi alapozó munkát.

A napi két evezés mellett a futásra és a télen megszerzett erő szinten tartására is hangsúlyt fektet a csapat, illetve a speciális törzs erő továbbfejlesztése szerepel még főbb célok között.  A vízen a bevezető nap után a résztávokra, és az időre menésekre koncentrál a társaság. A legnehezebb próbatételeknek a 10 kilométeres, illetve az 5×2000 méteres időre menések számítanak. És hogy mit lehet ebből leszűrni az idény korai szakaszában, arról Szellák Dávid, szakosztályvezető mondta el a véleményét.

„Tavalyhoz képest az időeredmények szinte mindenkinél javultak, de ez nem is csoda, hiszen fiatal versenyzőkről van szó. Ami szintén pozitív, hogy a fiatalok technikájában is javulást tudtunk elérni, és úgy néz ki állandósítani, magasabb sebességi szinteken is. Általánosságban elmondható, hogy a fiatalok a tábor végén is „harapós” hangulatban várták a kulcsedzéseket, és teljes erőből egymásnak feszültek. Természetesen a második hét végére már elfáradtak a srácok, és lányok, de szó nélkül dolgoznak, és csinálnak meg mindent, amit kérünk”

A tábort a helyiek is nagyon pozitívan kezelték, és örültek a kajakosok jelenlétének. Mindenben nagyon segítőkész volt a helyi klub, a polgármester, a hotel alkalmazottai, és igazából mindenki, aki kapcsolatba kerül a csoporttal. Két vacsora meghívást is kapott a csapat, ahol örömmel látták vendégül őket a helyi éttermek. A lazább programok közé tartozott a helyi több ezer éves várromokhoz való túrázás, illetve az athéni Akropolisz meglátogatása. A legnagyobb hatást Babella László mesteredzőre tették ezek a kirándulások, aki eufórikus hangulatban simogatta az ókori köveket, és szívta magába a hely spirituális energiáit. A Nagy Hideg-hegy futások ikonikus alakja természetesen a helyi sziklás csúcsokat is kocogva hódította meg.

A világbajnok Petró-testvérek, akik a 2016-os évtől az FTC REKONTIR kajak-kenu csapat tagjai, a következőképpen vélekednek a Görögországban eltöltött időről, és leevezett kilométerekről:

„Nagyon hasznosnak érzem ezt a tábort. Hála Istennek az évszaknak megfelelő célokat elértük, mint a kilométerek gyűjtése és a stabil technika megszerzése. Úgy érzem a megfelelő alapokkal térhettünk haza és folytathatjuk majd a kemény munkát.”- mondta Petró Erik.

„Nekem különösen tetszett, hogy nagy csapatban tudtunk edzeni. A vízi edzéseket futással és erősítéssel egészítettük ki és a pihenőnapon egy kis városnézés is belefért. A felmérők jól sikerültek, úgyhogy nagyon várom, hogy folytassuk a felkészülést.”- tette hozzá Petró Ádám.

„A tábor körülményei ideálisak voltak, az időjárás idén is kedvező volt számunkra. A napi 30km-es penzumot szinte minden nap tudtuk teljesíteni. A váltott vizes evezésekben és a hosszú résztávokban nagy segítséget nyújtott Molnár Gergő, aki anno Séra Miklós csoportját erősítette. Később triatlonozni kezdett, de tavaly ősz óta az FTC kajakosainak edzésmunkáját segíti. Egyre népszerűbbnek tűnik a hely, Kőbán Rita fiatal MTK-s csapata is itt kezdte meg a vízi munkát!”-összegezte a tábor tapasztalatait Szellák Dávid.