Az Akropoliszt is megjárták

Az FTC REKONTIR fiatal kajakos reménységei közel három héttel ezelőtt kezdték meg az edzőtáborozást Dél-Görögországban, Messolonghi városában, immár harmadszorra.

Fradi-tábor
Hír

A csapat gerincét olyan nevek alkotják, mint a Petró-testvérek, mindketten korosztályos világbajnokok, Kirkov Valentin vb-ezüstérmes sprinter, illetve Gergő Bálint, Csokor Erik, és Havadi István válogatottak. De az U23-ban meghatározó sprinter, Csizmadia Kolos is ezt a helyszínt választotta a felkészüléshez. Rajtuk kívül még 20 fiatal kajakos érkezett a görög városban, hogy Szellák Dávid, és a sportág nagy „öregje” Babella László edzők irányításával megkezdjék a 2017-es vízi alapozó munkát.

A napi két evezés mellett a futásra és a télen megszerzett erő szinten tartására is hangsúlyt fektet a csapat, illetve a speciális törzs erő továbbfejlesztése szerepel még főbb célok között.  A vízen a bevezető nap után a résztávokra, és az időre menésekre koncentrál a társaság. A legnehezebb próbatételeknek a 10 kilométeres, illetve az 5×2000 méteres időre menések számítanak. És hogy mit lehet ebből leszűrni az idény korai szakaszában, arról Szellák Dávid, szakosztályvezető mondta el a véleményét.

„Tavalyhoz képest az időeredmények szinte mindenkinél javultak, de ez nem is csoda, hiszen fiatal versenyzőkről van szó. Ami szintén pozitív, hogy a fiatalok technikájában is javulást tudtunk elérni, és úgy néz ki állandósítani, magasabb sebességi szinteken is. Általánosságban elmondható, hogy a fiatalok a tábor végén is „harapós” hangulatban várták a kulcsedzéseket, és teljes erőből egymásnak feszültek. Természetesen a második hét végére már elfáradtak a srácok, és lányok, de szó nélkül dolgoznak, és csinálnak meg mindent, amit kérünk”

A tábort a helyiek is nagyon pozitívan kezelték, és örültek a kajakosok jelenlétének. Mindenben nagyon segítőkész volt a helyi klub, a polgármester, a hotel alkalmazottai, és igazából mindenki, aki kapcsolatba kerül a csoporttal. Két vacsora meghívást is kapott a csapat, ahol örömmel látták vendégül őket a helyi éttermek. A lazább programok közé tartozott a helyi több ezer éves várromokhoz való túrázás, illetve az athéni Akropolisz meglátogatása. A legnagyobb hatást Babella László mesteredzőre tették ezek a kirándulások, aki eufórikus hangulatban simogatta az ókori köveket, és szívta magába a hely spirituális energiáit. A Nagy Hideg-hegy futások ikonikus alakja természetesen a helyi sziklás csúcsokat is kocogva hódította meg.

A világbajnok Petró-testvérek, akik a 2016-os évtől az FTC REKONTIR kajak-kenu csapat tagjai, a következőképpen vélekednek a Görögországban eltöltött időről, és leevezett kilométerekről:

„Nagyon hasznosnak érzem ezt a tábort. Hála Istennek az évszaknak megfelelő célokat elértük, mint a kilométerek gyűjtése és a stabil technika megszerzése. Úgy érzem a megfelelő alapokkal térhettünk haza és folytathatjuk majd a kemény munkát.”- mondta Petró Erik.

„Nekem különösen tetszett, hogy nagy csapatban tudtunk edzeni. A vízi edzéseket futással és erősítéssel egészítettük ki és a pihenőnapon egy kis városnézés is belefért. A felmérők jól sikerültek, úgyhogy nagyon várom, hogy folytassuk a felkészülést.”- tette hozzá Petró Ádám.

„A tábor körülményei ideálisak voltak, az időjárás idén is kedvező volt számunkra. A napi 30km-es penzumot szinte minden nap tudtuk teljesíteni. A váltott vizes evezésekben és a hosszú résztávokban nagy segítséget nyújtott Molnár Gergő, aki anno Séra Miklós csoportját erősítette. Később triatlonozni kezdett, de tavaly ősz óta az FTC kajakosainak edzésmunkáját segíti. Egyre népszerűbbnek tűnik a hely, Kőbán Rita fiatal MTK-s csapata is itt kezdte meg a vízi munkát!”-összegezte a tábor tapasztalatait Szellák Dávid.

Vasbányai Henrik: új edző, új klub, új kihívás

Vasbányai Henrik döntött, edzőt és klubot is váltott az idény végén. Világbajnok kenusunk a Merkapt Mekler SE-ben, korábbi párjával, Németh Szabolcs irányításával fogott neki az őszi munkának.

Hír

Az elmúlt időszakban az egyik legtehetségesebb magyar kenusnak lett kikiáltva Vasbányai Henrik, aki 2013-ban világbajnok lett Mike Róberttel C-2 1000 méteren, majd a moszkvai és milánói vb-ezüstérem után Rióban, az olimpián nem sikerült dobogóra állnia. A két versenyző útja szétvált, Vasbányai Henrik a 2017-es idényben egyesben szerepelt – nem sok sikerrel. A szezon végén ezért is határozott úgy, hogy edzőt vált, s korábbi párjával, a négy éve edzőként dolgozó Németh Szabolccsal kezdi meg a felkészülést.

„Megújulásra, változásra volt szükségem, s ehhez olyan embert kerestem, akiben szintén ott van a változás lehetősége, az újító szándék – mondja Vasbányai Henrik. – Szabolccsal korábban együtt versenyeztünk, barátok vagyunk, ennek ellenére bízom benne, hogy jól tudunk együtt dolgozni. Hogy mit vár el tőlem? Kemény munkát és olyan hozzáállást, amire lehet építeni.”

„Henrik edzésmunkájával eddig sem volt gond szerintem. Ellenben sokkal precízebben, profibb módon kell az edzésen kívüli életét élnie, mert valójában az is a felkészülése része. Sokkal nagyobb figyelmet kell fordítania a pihenésre és arra, hogyan készül rá a munkára, az adott versenyre, az egész évre. Ezzel kapcsolatban is elvárásaim vannak vele szemben – mondta a tréner, aki nem fél attól, hogy nem lesz hatással versenyzőjére. – Négy éve kezdtem az edzői pályám, fiatal vagyok, és talán sokan ebben látják a veszélyt, de pontosan ebben rejlik a pozitívuma is a mi munkakapcsolatunknak. Frissességet, új módszereket viszek Henrik felkészülésébe, az elmúlt években rengeteg szakmai képzésen, előadáson vettem részt, s mellettem szól az is, hogy aktív sportolóként olyan sikeres edzők irányításával dolgoztam, mint Bánszki Imre, Ludasi Róbert vagy Szabó Attila.”

Németh Szabolcs új kenus csapatot hoz létre a Merkaptnál, ide tart két fiatal tehetség, Moldován Milán és Koleszár Zoltán, itt edz Simon Sebestyén és itt nevelkedik az idén ifjúsági maratoni világbajnoki címet szerző Fejes Dániel is.

„Ebben a csoportban Henrik lesz a rangidős, ami újdonság számára, mert a KSI-ben ő volt a legfiatalabb. Itt most példát kell mutatnia, ami szintén felelősséget jelent számára – folytatta az edző, aki konkrét tervekről is beszélt. – Henrik az egyesre készül, de nem zárkózunk el semmitől. Azzal az emberrel fog párost is menni, aki a legjobb számára. Ha Mike Robival megy jól, és mindkét fél ezt akarja, akkor természetesen ismét lesz Vasbányai, Mike páros.”

És hogy miként búcsúzott el egymástól Vasbányai Henrik és két edzője, Oláh Tamás, valamint Varga Zsolt?

„Megértették a döntésemet, korrektül, szépen elköszöntünk egymástól – mondta a versenyző. – Az átigazolásom még nem zárult le, de hamarosan pont kerül ennek a végére is. Másfél hete vagyok a Merkaptnál, ahol már most minden a megújulásról szól. S nagyon bízom benne, hogy 2020-ra magabiztos, kiegyensúlyozott ember leszek ebben a sportágban.”

Sikeres összefogás a magyar vízi turizmusért

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség és a Révész Máriusz vezette aktív turizmusért felelős kormánybiztosi iroda Országos Vízi Turisztikai Konferenciát szervezett pénteken az Aquaworldben, ahol több aspektusból is bemutatták az európai uniós forrásból megvalósuló magyarországi vízitúra hálózatot.

Hír

Több mint egy éve zajlik az aktív turizmusért felelős kormánybiztosság és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség között az az együttműködés, amelynek célja a vízi turizmus fejlesztése Magyarországon. Európai Uniós forrásokból közel 200 vízitúra megállóhely újul meg vagy létesül az országban, átfogó hálózat jön létre, amelynek köszönhetően a fellendülőben lévő gyalogos és kerékpáros turizmus mellé a vízi turizmus is felzárkózhat hazánkban. A szervezők a pénteki Országos Vízi Turisztikai Konferencián bemutatták, hol tart jelenleg az együttműködés, milyen célokat sikerült eddig megvalósítani, melyek a további feladatok és milyen együttműködés szükséges a különböző szereplők és területek között, hogy a rendszer igazán hatékonyan működhessen.

„Fontos feladat, hogy a gyerekek, idősek, családok számára az aktív turizmus, az aktív kikapcsolódás lehetőségeit fejlesszük, és ebben rendkívül szorosan és jól együtt tudtunk és tudunk működni a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel – nyilatkozta az eseményen Révész Máriusz kormánybiztos. – Különböző uniós pályázatok forrásaiból közel 200 vízi megállóhely jön létre az országban, amellyel új lendületet adhatunk a vízi turizmusnak, ami az aktív kikapcsolódás egyik legszebb formája.”

A nap során számos érdekes előadást hallgathattak meg a jelenlévők. Dr. Stocker Miklós, az EMMI főosztályvezetője arról beszélt, miként építhető be a napi testnevelésbe a vízi turizmus. Szoboszlai Sándor az európai uniós források felhasználásának lehetőségeiről tartott előadást. Dr. Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese megosztotta meglátásait a magyarországi turisztikai márkák kialakításáról és az aktív turisztika helyéről a magyar turizmus rendszerén belül. Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke az idén átadásra kerülő felső-tiszai hálózatról, valamint a teljes rendszerről és annak szolgáltatási elemeiről beszélt. A Testnevelési Egyetem képviseletében dr. Irmai István és dr. Lacza Gyöngyvér a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és a TE által közösen létrehozott képzési rendszert mutatta be. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak köszönhetően szó esett még a hajózási szabályokról is, Veress Balázs, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatója a vízi turisztika és a Nemzeti Parkok összekapcsolódásáról tartott előadást. A konferencián két régió sajátosságai és lehetőségei is terítékre kerültek, Aros János, Sárospatak polgármestere a Bodrog és vidékéről, a környék vízitúrázási tradícióiról és az egyéb helyi idegenforgalmi értékekről beszélt, Kadler Zsuzsa a TOP-os forrásoknak köszönhetően a Szigetközben megvalósuló fejlesztéseket mutatta be. A konferencia végén az elmúlt években felhalmozott gyakorlati tapasztalatokról beszéltek vízitúráztatók és vízitúrázók, vagyis ifjabb Foltán László, az MKKSZ Vízivándor Programvezetője, Böősi Gábor vízitúra-vezető, és a Zenit vízi-bázis képviselője, Dr. Tarnai Gábor.

„Jól sikerült konferencia van mögöttünk, külön öröm, hogy össze tudtuk hozni azokat a szereplőket, akik a vízitúra-hálózat fejlesztésének előkészítési fázisában nagyon komoly munkát végeztek. Most, hogy a megvalósítási szakaszba léptünk, olyan mérföldkőhöz érkezett ez a projekt, ahol fontosnak tartottuk, hogy a szereplők találkozzanak, megosszák egymással, hol tartanak a területeiken, s kijelöljük azokat irányokat, amelyek a termékfejlesztés során minden egyes helyen fontosak lehetnek. Örülök neki, hogy százötven ember elfogadta a meghívásunkat a konferenciára, amelyen olyan előadások hangzottak el, mint Révész Máriusz kormánybiztosé, aki az egész vízi turisztikát az összes aktív turisztikai fejlesztésben helyezte el, és ezek összefüggéseiről is beszélt. Jó jel, hogy a meghívásunkat nagyon sok önkormányzat vezetője elfogadta, hiszen számunkra ők a legfontosabb partnerek. És külön pozitívuma volt ennek a konferenciának, hogy a polgármesterek, önkormányzati összefogások projektjei is meg tudtak jelenni, és olyan jó gyakorlatokat is be tudtunk mutatni, ami másoknak is ötleteket adhat, viszonyítási pontot jelenthet egy-egy fejlesztés során. Ez egy igazi összefogás, amelynek már most pozitív jelei tapasztalhatók, hiszen már ebben az évben nőtt a vízi turisták száma az országban, amelyre büszkék lehetünk” – mondta Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke.