Az Akropoliszt is megjárták

Az FTC REKONTIR fiatal kajakos reménységei közel három héttel ezelőtt kezdték meg az edzőtáborozást Dél-Görögországban, Messolonghi városában, immár harmadszorra.

Fradi-tábor
Hír

A csapat gerincét olyan nevek alkotják, mint a Petró-testvérek, mindketten korosztályos világbajnokok, Kirkov Valentin vb-ezüstérmes sprinter, illetve Gergő Bálint, Csokor Erik, és Havadi István válogatottak. De az U23-ban meghatározó sprinter, Csizmadia Kolos is ezt a helyszínt választotta a felkészüléshez. Rajtuk kívül még 20 fiatal kajakos érkezett a görög városban, hogy Szellák Dávid, és a sportág nagy „öregje” Babella László edzők irányításával megkezdjék a 2017-es vízi alapozó munkát.

A napi két evezés mellett a futásra és a télen megszerzett erő szinten tartására is hangsúlyt fektet a csapat, illetve a speciális törzs erő továbbfejlesztése szerepel még főbb célok között.  A vízen a bevezető nap után a résztávokra, és az időre menésekre koncentrál a társaság. A legnehezebb próbatételeknek a 10 kilométeres, illetve az 5×2000 méteres időre menések számítanak. És hogy mit lehet ebből leszűrni az idény korai szakaszában, arról Szellák Dávid, szakosztályvezető mondta el a véleményét.

„Tavalyhoz képest az időeredmények szinte mindenkinél javultak, de ez nem is csoda, hiszen fiatal versenyzőkről van szó. Ami szintén pozitív, hogy a fiatalok technikájában is javulást tudtunk elérni, és úgy néz ki állandósítani, magasabb sebességi szinteken is. Általánosságban elmondható, hogy a fiatalok a tábor végén is „harapós” hangulatban várták a kulcsedzéseket, és teljes erőből egymásnak feszültek. Természetesen a második hét végére már elfáradtak a srácok, és lányok, de szó nélkül dolgoznak, és csinálnak meg mindent, amit kérünk”

A tábort a helyiek is nagyon pozitívan kezelték, és örültek a kajakosok jelenlétének. Mindenben nagyon segítőkész volt a helyi klub, a polgármester, a hotel alkalmazottai, és igazából mindenki, aki kapcsolatba kerül a csoporttal. Két vacsora meghívást is kapott a csapat, ahol örömmel látták vendégül őket a helyi éttermek. A lazább programok közé tartozott a helyi több ezer éves várromokhoz való túrázás, illetve az athéni Akropolisz meglátogatása. A legnagyobb hatást Babella László mesteredzőre tették ezek a kirándulások, aki eufórikus hangulatban simogatta az ókori köveket, és szívta magába a hely spirituális energiáit. A Nagy Hideg-hegy futások ikonikus alakja természetesen a helyi sziklás csúcsokat is kocogva hódította meg.

A világbajnok Petró-testvérek, akik a 2016-os évtől az FTC REKONTIR kajak-kenu csapat tagjai, a következőképpen vélekednek a Görögországban eltöltött időről, és leevezett kilométerekről:

„Nagyon hasznosnak érzem ezt a tábort. Hála Istennek az évszaknak megfelelő célokat elértük, mint a kilométerek gyűjtése és a stabil technika megszerzése. Úgy érzem a megfelelő alapokkal térhettünk haza és folytathatjuk majd a kemény munkát.”- mondta Petró Erik.

„Nekem különösen tetszett, hogy nagy csapatban tudtunk edzeni. A vízi edzéseket futással és erősítéssel egészítettük ki és a pihenőnapon egy kis városnézés is belefért. A felmérők jól sikerültek, úgyhogy nagyon várom, hogy folytassuk a felkészülést.”- tette hozzá Petró Ádám.

„A tábor körülményei ideálisak voltak, az időjárás idén is kedvező volt számunkra. A napi 30km-es penzumot szinte minden nap tudtuk teljesíteni. A váltott vizes evezésekben és a hosszú résztávokban nagy segítséget nyújtott Molnár Gergő, aki anno Séra Miklós csoportját erősítette. Később triatlonozni kezdett, de tavaly ősz óta az FTC kajakosainak edzésmunkáját segíti. Egyre népszerűbbnek tűnik a hely, Kőbán Rita fiatal MTK-s csapata is itt kezdte meg a vízi munkát!”-összegezte a tábor tapasztalatait Szellák Dávid.

Időbüntetés és hajótörés a maratoni ob-n

Komoly izgalmak döntöttek a női párosok versenyében a szegedi maratoni kajak-kenu országos bajnokságon, amely egyben válogató a júliusi, horvátországi Európa-bajnokságra is.

Hír

A sokszoros világbajnok Csay Renáta, Bara Alexandra kettős a 26 kilométeres távon sokáig együtt haladt az élen a világbajnoki címvédő Mihalik Sára, Kiszli Vanda és a Czéllai-Vörös Zsófia, Kovács Petra párossal, ám Csayék 800 méterrel a vége előtt félperces időbüntetést kaptak, miután az itatózacskójukat a vízbe dobták, ezért pedig büntetést jár. A Mihalik, Kiszli páros így 26 másodperces előnnyel megnyerte a versenyt.

Ennek ellenére a másodikként célba ért Csay, Bara egység is indulhat az Eb-n, mivel minden versenyszámban az első kettő vehet részt a kontinenstornán. A Czéllai-Vörös, Kovács páros hajója eltört, ők lemaradtak, de a dobogóra így is sikerült felállniuk.

“Rajt után egyből Reniék vízére kerültünk – kezdte Kiszli Vanda. – A második futásnál leszakadtak Zsófiék is tőlünk, majd váltott vízen haladtunk Reniékkel. Az utolsó futásnál szóltak a versenybírók, hogy Reniék büntetést kaptak, amin én nagyon meglepődtem, és bánom is, hogy így dőlt el a verseny. Egy kemény finisre számítottam a két hajó között, de sajnos ebbe a küzdelembe beleszóltak a versenybírók.”

A férfiaknál a 30 kilométeres távot a 2015-ös világbajnok, de azóta is az összes vébén érmet szerző Boros Adrián, Solti László kettős tette meg a leggyorsabban, több mint egy perccel megelőzve a szintén Eb-induló Mészáros Márton, Aranyosi Gábor párost.

A férfi kenusoknál a világbajnoki címvédő Kövér Márton, Dóczé Ádám egység nem tudott elindulni, mivel Kövér térdsérüléssel küzd, távollétükben a Nagy Gergely, Laczó Dániel kettős nyert a Párkányi Marcell, Szatmári Solt páros előtt a 26 kilométeres versenyben.

A női kenusok maratoni ob-futamait jövő pénteken rendezik meg Győrben.

Hajszálra a négyesek a közvetlen döntőtől

Az 500-as kajaknégyesek a nőknél és a férfiaknál is hatalmas csatát vívtak az előfutamokban, de mind a négy magyar egység a középdöntőben folytathatja a szegedi Világkupán.

Hír

A szombat délutáni programban csak elő- és középfutamokat rendeztek a Maty-éren. A női kajak négyesek 500 méteres előfutamában a Lucz D., Medveczky, Takács, Vad Európa-bajnok kvartett 0,04 mp-cel maradt el a futamgyőztes portugáloktól, így a középdöntőbe jutott, akárcsak a Racskó, Katrinecz, Szabó, Gamsjager egység.

A férfiak ugyanezen számában a most először összeültetett két négyes egyaránt 0,1 másodperccel maradt el az első helytől, így az automatikus döntőtől. A Tótka, Molnár, Mozgi, Somorácz egység egyébként futamában jobb időt ment, mint a Balaska, Birkás, Dudás, Kuli hajó, de mindkét négyes ugyanúgy a középdöntőben folytathatja.

Férfi kajak egyes 500 méteren Kopasz Bálint és Noé Zsombor is bejutott egyből az előfutamból a fináléba.

Női 200 egyesben Lucz Anna és testvére, Lucz Dóra is középdöntős, akárcsak Apagyi Levente (K1 200), Csizmadia Kolos (K1 200), Hajdu Jonatán (C1 200), Korisánszky Dávid (C1 200), Nagy Bianka (C1 500), Lakatos Zsanett (C1 500), Bodonyi András (C1 500) és Kiss Balázs (C1 500).

Vasárnap 15 A döntőt rendeznek a szegedi Világkupa zárónapján.

Kilenc döntőben hat magyar érem

Hat érmet szerzett a magyar kajak-kenu válogatott a szegedi Világkupa szombati versenynapján, amelyen összesen kilenc döntőt rendeztek. A magyar csapat így nyolc éremnél, a paraérmeket is beleszámolva, már tizenegynél jár a szezon első nemzetközi versenyén.