Az Akropoliszt is megjárták

Az FTC REKONTIR fiatal kajakos reménységei közel három héttel ezelőtt kezdték meg az edzőtáborozást Dél-Görögországban, Messolonghi városában, immár harmadszorra.

Fradi-tábor
Hír

A csapat gerincét olyan nevek alkotják, mint a Petró-testvérek, mindketten korosztályos világbajnokok, Kirkov Valentin vb-ezüstérmes sprinter, illetve Gergő Bálint, Csokor Erik, és Havadi István válogatottak. De az U23-ban meghatározó sprinter, Csizmadia Kolos is ezt a helyszínt választotta a felkészüléshez. Rajtuk kívül még 20 fiatal kajakos érkezett a görög városban, hogy Szellák Dávid, és a sportág nagy „öregje” Babella László edzők irányításával megkezdjék a 2017-es vízi alapozó munkát.

A napi két evezés mellett a futásra és a télen megszerzett erő szinten tartására is hangsúlyt fektet a csapat, illetve a speciális törzs erő továbbfejlesztése szerepel még főbb célok között.  A vízen a bevezető nap után a résztávokra, és az időre menésekre koncentrál a társaság. A legnehezebb próbatételeknek a 10 kilométeres, illetve az 5×2000 méteres időre menések számítanak. És hogy mit lehet ebből leszűrni az idény korai szakaszában, arról Szellák Dávid, szakosztályvezető mondta el a véleményét.

„Tavalyhoz képest az időeredmények szinte mindenkinél javultak, de ez nem is csoda, hiszen fiatal versenyzőkről van szó. Ami szintén pozitív, hogy a fiatalok technikájában is javulást tudtunk elérni, és úgy néz ki állandósítani, magasabb sebességi szinteken is. Általánosságban elmondható, hogy a fiatalok a tábor végén is „harapós” hangulatban várták a kulcsedzéseket, és teljes erőből egymásnak feszültek. Természetesen a második hét végére már elfáradtak a srácok, és lányok, de szó nélkül dolgoznak, és csinálnak meg mindent, amit kérünk”

A tábort a helyiek is nagyon pozitívan kezelték, és örültek a kajakosok jelenlétének. Mindenben nagyon segítőkész volt a helyi klub, a polgármester, a hotel alkalmazottai, és igazából mindenki, aki kapcsolatba kerül a csoporttal. Két vacsora meghívást is kapott a csapat, ahol örömmel látták vendégül őket a helyi éttermek. A lazább programok közé tartozott a helyi több ezer éves várromokhoz való túrázás, illetve az athéni Akropolisz meglátogatása. A legnagyobb hatást Babella László mesteredzőre tették ezek a kirándulások, aki eufórikus hangulatban simogatta az ókori köveket, és szívta magába a hely spirituális energiáit. A Nagy Hideg-hegy futások ikonikus alakja természetesen a helyi sziklás csúcsokat is kocogva hódította meg.

A világbajnok Petró-testvérek, akik a 2016-os évtől az FTC REKONTIR kajak-kenu csapat tagjai, a következőképpen vélekednek a Görögországban eltöltött időről, és leevezett kilométerekről:

„Nagyon hasznosnak érzem ezt a tábort. Hála Istennek az évszaknak megfelelő célokat elértük, mint a kilométerek gyűjtése és a stabil technika megszerzése. Úgy érzem a megfelelő alapokkal térhettünk haza és folytathatjuk majd a kemény munkát.”- mondta Petró Erik.

„Nekem különösen tetszett, hogy nagy csapatban tudtunk edzeni. A vízi edzéseket futással és erősítéssel egészítettük ki és a pihenőnapon egy kis városnézés is belefért. A felmérők jól sikerültek, úgyhogy nagyon várom, hogy folytassuk a felkészülést.”- tette hozzá Petró Ádám.

„A tábor körülményei ideálisak voltak, az időjárás idén is kedvező volt számunkra. A napi 30km-es penzumot szinte minden nap tudtuk teljesíteni. A váltott vizes evezésekben és a hosszú résztávokban nagy segítséget nyújtott Molnár Gergő, aki anno Séra Miklós csoportját erősítette. Később triatlonozni kezdett, de tavaly ősz óta az FTC kajakosainak edzésmunkáját segíti. Egyre népszerűbbnek tűnik a hely, Kőbán Rita fiatal MTK-s csapata is itt kezdte meg a vízi munkát!”-összegezte a tábor tapasztalatait Szellák Dávid.

Alaposan összezúzták a sziklák Boros Adriánt és társát

Nem akárhogyan értek véget Boros Adrián dél-afrikai kalandjai. A magyar maratoni kajakos az Umkomaas Marathonon a helyiek versenyzőjével, Carl Foscherrel felborult egy zúgóban, ezután hosszú ideig csapta a víz őket a szikláknak, mire ki tudtak vergődni a partra.

Hír

Több hónapot volt kint Boros Adrián Dél-Afrikában, ahol számos versenyen elindult párjával, Carl Foscherrel. Például másodikak lettek a világ egyik legveszélyesebb kajakviadalán, a Dusi Marathonon, majd az embert próbáló non-stop Dusin is ezüstérmet nyertek, ezután kiszakadt üléssel győztek a Hella Hella to Josephines versenyen, idei utolsó dél-afrikai megmérettetésükön, az Umkomaas Marathonon pedig a negyedik helyen végeztek.

A kétnapos versenyen az első nap 38, míg a másodikon 36 kilométert kellett megtennie a mezőnynek. A rajt nagyon jól sikerült Boroséknak, annak ellenére is, hogy rögtön az elején meglazult egy csavar a kormányuknál, elcsúszott a bovden, így a bal kanyarokat nehezen tudták venni.

Itt még egyben volt a hajó és a Boros, Foscher páros is:

„Valahogy azért megoldottuk a napot – kezdte Boros Adrián. – Próbáltunk nagy iramot diktálni és irányítani, ami sikerült is, egy egység kivételével le tudtunk rázni mindenkit, az első-második helyen voltunk, majd a második nap elején is vezettünk. A kormányt tökéletesen megcsináltuk, jól éreztük a hajót, de az egyik nagy szikla a víz alatt felborított bennünket, az nagyon rossz élmény volt. Ez egy 500 méteren keresztül tartó zúgó, a legnagyobb baj az volt, hogy a közepén borultunk,

a sok szikla pedig nemcsak a hajót és a lapátokat zúzta szét, hanem bennünket is.

Engem vagy három sziklának ütött neki a víz, a kezem nagyon fájt, de társamnak, Carlnak nagyobb baja lett. Ahogy kivergődtünk a partra, ő nem tudott lábra állni, először azt hittük, eltört a lába, öt percig feküdt a fűben. Itt útközben nincs segítség, vagy lemész a folyón, vagy ott maradsz, senki nem fog érted menni. Reméltem, hogy a hajó nem tört össze nagyon, mert akkor le kell volna sétálni a célba, ami egy nagyon hosszú és kellemetlen séta kígyók és bokrok között. Szóval visszatettem valahogy Carlt a darabokban lévő hajóba, és mivel nem a lábfeje sérült, így tudott kormányozni.”

Néhány képkocka az idei versenyről:

A magyar, dél-afrikai páros ilyen körülmények között ment le a folyón, és zárta a negyedik helyen a versenyt. „Mindent összevetve nem rossz ez az eredmény, de meg lehetett volna nyerni a versenyt. Szomorú vagyok kicsit, viszont annak örülök, hogy legalább egyben vagyunk” – mondta a magyar kajakos.

Boros Adrián mostantól itthon, Tolnán készül a következő versenyére, az április 21-én rendezendő Amsterdam Waterland Marathonra.

Az edzők álma Kárász Anna és Vad Ninetta

Simon Miklós irányításával Dél-Afrikában készül Kárász Anna és Vad Ninetta is a következő szezonra. Az Angliából hazatért szakember mesélt a távoli edzőtáborról és a két világbajnok kajakos formájáról.

Hír

Stábunknak a dél-afrikai edzőtáborban Simon Miklós elmondta, hogy a klasszikus vízi alapozás zajlik ezekben a hetekben, hónapokban.

„Nagyon kemény alapozó munkát végzünk, a kilométergyűjtés mellett fokozatosan emeljük az intenzitást. A lányok még egy kicsit előrébb is tartanak, mint ahogy vártam tőlük. Néha engem is meglepnek, annyira jól és gyorsan reagálnak az edzéseken” – nyilatkozta Simon Miklós.

☀️ 😎 💦 • #southafrica #rodeplaatdam #training #water #flatwater #canoesport #canoesprint #workhard #trainhard #so #good #feeling #balance #move #morning #session #thuesday #sunnyday #nelo #kayaks #braca #paddle #nike #forever #iloveit #justdoit

Anna Karasz (@anna__karasz) által megosztott bejegyzés,


A Roodeplaat Dam-i edzőtábor helyszínéről, amelyről Hüttner Csaba szövetségi kapitány hosszabban is beszámolt, Simon elmondta, hogy jobbat nem is találhattak volna.

„Európában most meglehetősen hideg van, de az elmúlt évek tapasztalatai is azt mutatják, hogy március környékén azért még nincs ott jó idő. Itt viszont a versenyzők a technikára tudnak összpontosítani, mivel komfortosan érzik magukat a hajóban azzal, hogy nem kell a hideggel foglalkozniuk. Hogy milyen Ninettával és Annával dolgozni? Nagyon élvezem, mindkét lány rendkívül elszánt és profi, az edzők álma.”

Simon Miklós videónyilatkozata Dél-Afrikából: