Avatás Csongrádon

Luca napján adták át a Kis-Tisza Vízi-Sport Egyesület új hajóházát a csongrádi Sporttelepen. Az egyesület régi álma vált valóra, amelyet két ütemben, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és Csongrád Városi Önkormányzat támogatásával építettek meg. Az avatáson részt vett Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, a térség országgyűlési képviselője, Farkas Sándor és Vajda Attila olimpiai bajnok kenus is.

Az egyesület 2010-ben alakult 13 taggal, önerőből szereztek be mindent. Eredetileg sárkányhajó egyesületnek indultak, később azonban kajakosok és kenusok is jelentkeztek hozzájuk. A csongrádi önkormányzattól 2013-ban kapták meg a sporttelep egyik épületének emeletét, ahol öltözőket és közösségi teret alakítottak ki, ehhez nyújtott először segítséget az egyesületnek a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. A következő évben további támogatást kaptak, ekkor készült el a mostani hajóház alapja, néhány oszloppal és tetővel, vagyis egy szín épült a hajóknak. Egy évvel később a villamos hálózatot fejlesztették, majd újabb mintegy 5 millió forintból tudták befejezni a hajóházat. Összesen mintegy 13 millió forintnyi beruházás zajlott a holtág partján – ismertette az ünnepség elején Kakuszi Gyöngyi, a Kis-Tisza Vízi-Sport Egyesület elnöke.

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke hangsúlyozta, mióta a kormány támogatja a 16 olimpiai sportágat, köztük a kajak-kenut, egymás után épülnek az ehhez hasonló hajóházak, egyre növekszik a kajak-kenus család, egyre többen választják ezt a sportágat. A gyerekek olyan közösségekben nőhetnek fel, ahol megtanulhatják, hogy a munka az egyetlen olyan dolog, ami előrébb visz. Aki keményen dolgozik a céljaiért, az eredményes lehet. A csongrádi gyerekeknek sok sikert kívánt az MKKSZ elnöke.

Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselő arról szólt, hogy olyan sportcentrum kezd kialakulni a Holt-Tisza partján, amelyet sok település megirigyelhetne, hiszen teniszpálya, műfüves focipálya, több egyesület hajóháza már megépült, de hamarosan kézilabda-csarnok épül a szomszédságban. A kajak-kenu nagyszerű sport, az egyik legeredményesebb sportág. Ezek a létesítmények arra szolgálnak, hogy a gyerekek fejlődjenek.

Bedő Tamás, Csongrád polgármestere szerint az egyesület már meghatározó Csongrád sportéletében. Merjünk nagyot álmodni – mondta a polgármester –, ha az adottságaink ilyen jók, gondolkozni kell a kajak-kenu sport csongrádi fejlesztésében. Ezért is adja az önkormányzat mindig a támogatást, önerőt a pályázatokhoz. A sportfejlesztések döntően nem a stadionépítésekről szólnak, hanem sok sportágnak a mostanihoz hasonló beruházásáról – emelte ki a polgármester.

A hajóháznak az egyesület a Szent Jupát nevet adta, az ünnepségen leplezték le a névtáblát is. Az épületet Topsi Bálint plébános szentelte fel.  Ezután Schmidt Gábor , az MKKSZ elnöke, Farkas Sándor országgyűlési képviselő, Bedő Tamás polgármester, Kakuszi Gyöngyi egyesületi elnök és Vajda Attila olimpiai bajnok kenus vágta át a nemzeti színű szalagot. Az épületben helyet kapott a hajótároló, edzőterem kondigépekkel, valamint vizesblokk is. A hajóház falán fotómontázsok mutatták be az építkezés történetét.

A Kis-Tisza Vízi-Sport Egyesület versenyzői egyre több versenyen vesznek részt, az összesített bajnoki pontversenyben mintegy 170 egyesület közül a 68. helyen áll a Kis-Tisza Vízi-Sport Egyesület, az országos középmezőnyben.   Két magyar bajnoki negyedik helyezettje is van az egyesületnek, illetve ötödik és hatodik helyezettjük is van. Vajda Attila  hírportálunknak elmondta:  elsősorban hitet kell adni az itt sportoló fiataloknak, hinni kell magunkban, hinni kell az álmainkban és dolgozni kell érte. A sportban csak úgy lehet nyerni, ha átlépjük saját határainkat. Bízni kell magunkban akkor is, ha szembe fúj a szél, ha az 1000 méter többnek tűnik, mint 1000 méter, hinni kell, hogy akkor is én lehetek az első – intette a gyerekeket az olimpiai bajnok kenus. Erőt és kitartást kívánt a csongrádi fiataloknak.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók