Aranyos szombat a maraton vb-n

A felnőttek két arany- és egy bronzérmet, míg az ifik egy első, egy második, valamint két harmadik helyet szereztek a Tynben zajló maraton világbajnokság első napján. Itthon nagy érdeklődés mellett megrendezték a Duna Maratont.

A csehországi maraton világbajnokság első napján az egyesben indulóké volt a főszerep, vasárnap a párosok következnek.
A napot az ifjúságiak kezdték, először a fiú kajakosok vágtak neki a 21, 5 kilométeres távnak. Hamar Péter a harmadik, Noé Milán a negyedik pozícióban zárt. A lányoknál kettős magyar siker született, Groholy Orsolya Havas Eszter előtt nyert. A kenusoknál Takács Timót bronzérmet vehetett át, Lantos Ádám a negyedik helyen végzett.
Nem sokkal dél előtt rajtoltak el a felnőtt hölgyek, akiknek – a kenusokhoz hasonlóan- 26 kilométert kellett megtenniük. A huszonhét hajó közül Folláth Viviené tette meg leggyorsabban a távot, Kollár Judit pedig ötödik lett.

Várakozáson felül szerepeltünk az első napon, hiszen két számban is miénk lett az arany. Folláth Vivienben benne volt a győzelem, de egy viadalon bármi megtörténhetett volna. Okosan versenyezve, tiszta győzelmet aratott. Kollár Judit is végig partiban volt a dobogóért, annak ellenére, hogy a verseny előtt arcüreggyulladás nehezítette a felkészülését- értékelt Borsodi Géza, a maraton szakág vezetője.

A kenusoknál az ötödik egyéni világbajnoki címére hajtó Csabai Edvin ezúttal sem talált legyőzőre, így egy esetleges vasárnapi diadallal tizenötre növelheti vb-címei számát. A másik magyar induló, Gilányi Zsolt bravúros teljesítménnyel a dobogó harmadik fokára állhatott.

Csabai Edvin leszakított mindenkit, és megalkuvás nélkül szerezte meg ötödik egyéni vb-elsőségét. Gilányi Zsolt bronzát igazi bravúrnak tartom– mondta Borsodi.

A legnépesebb mezőnyben, a 46 kajakost felvonultató férfiaknál, sajnos nem szólították a magyarokat eredményhirdetéshez, de Salga István negyedik és Jámbor Attila hatodik helyezése igazán megsüvegelendő.

Salga az élbolyból, egy futás után borult, így egy hatos üldözőbolyba keveredett, amit végül megnyert. Jámbor a végéről küzdötte fel magát, és érte el a rendkívül értékes hatodik poziciót – zárta az értékelést a vezetőedző.

A csehországi viadallal egy időben az UTE vízitelepéről rajtoltak el a Duna Maraton résztvevői. A legkisebbektől egészen a mastersekig több mint 400 sportoló ült hajóba a Margitsziget mellett. A felnőttek értékes ajándékokért küzdöttek: a hölgyek leggyorsabbika Kajner, míg a kenusok leggyorsabbja Szeghalmi lapáttal gazdagodott. A férfi kajakosoknál a győztes jutalma a Séra Miklós-kupa és magas pénzdíj volt.
A kajak-kenu futamok mellett sárkányhajóban is összecsaptak az ellenfelek. A reggeltől délutánig tartó regatta nagy sikerrel zárult, ugyanis a versenyek és a bográcsban rotyogó finomságok a partra is számos érdeklődőt vonzottak.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók