Aranylányok – teljes szívvel…

Négy friss EYOF-győztes készülődik a hétvégi ifjúsági és U23-as országos bajnokságra. A hölgyeknél Rendessy Eszternek (K-1 200 m), Szellák Szabinának (K-1 500 m) és Molnár Csengének (C-1 500 m), a férfiaknál Keresztes Kristófnak (K-1 200 m) is szurkolhatunk majd Szegeden. Hogy milyen érzéseket adott számukra az EYOF? Erről elsőként a kajakos lányok beszélnek nekünk, akik egyébként párosban is dobogóra állhattak.

Volt egy EYOF
Hír

„Bennem az első futam után tudatosult, hogy megcsináltam, itt vagyok. Nem mondhatom, hogy a legnyugodtabban vártam a futamokat, az járt a fejemben, hogy milyen jó lenne, ha el tudnám tolni még egy kicsit az időt. De szerencsére összejöttek az álmaim, s ha ezekre az érmekre ránézek, azt érzem: a jövőben még jobb szeretnék lenni – mondta Rendessy Eszter, akit lenyűgözött a verseny hangulata, a szervezés, a nagy verseny érzése. – Fantasztikus volt a hely, a rendezés, a hangulat. Nagyon közvetlen volt velünk mindenki, s az önkéntesek minden pillanatban azt nézték, hogy miben lehetnek a segítségünkre. Nagyon köszönöm nekik. Ahogyan az edzőmnek, Beé-Samu Andreának is, hogy mellettem állt. A döntő előtt úgy engedett el a stégről, hogy ne neki akarjak megfelelni, mert folyton azzal nyaggattam, mit fog szólni, ha elrontom. Ő annyit kért: teljes szívvel jöjjek végig a pályán és akkor nem lesz baj. Amikor kiszálltam, csak annyit mondott: köszönöm.”

„Nekem hatalmas élmény volt már kijutni is, az ottani lét pedig nagyon jó érzéseket adott. Maga az olimpiai falu és a verseny hangulata is csodás volt, a közönség biztatása rengeteget jelentett az utolsó métereken, ahogyan az önkéntesek segítsége, szeretete is. És az is, hogy a szövetségi kapitány, Hüttner Csaba a jelenlétével és biztatásával segítette a sikeres szereplésünket – emlékezett vissza Szellák Szabina. – Nekem ez volt az első nemzetközi versenyem, egyáltalán nem ismertem az ellenfeleket és hogy nyerni tudtam, nagy magabiztosságot és célokat ad a jövőre nézve. Például azt, hogy jövőre én is ott legyek az Ifjúsági Olimpián, s ha messzebbre tekintek, akkor azt, hogy egyszer én is felnőtt olimpiai bajnok legyek. Az edzőm, Kőbán Rita tudja, hogy ez mit jelent. A versenyek után volt időnk átbeszélni az eseményeket, s boldog vagyok, mert ő is teljesen elégedett velem. Nagyon jó érzés az edzőmtől hallani és látni, hogy örül a teljesítményemnek. Szeretném megköszönni neki a munkáját és azt, hogy mindig mellettem van, biztat és bízik bennem.”

 

Alaposan összezúzták a sziklák Boros Adriánt és társát

Nem akárhogyan értek véget Boros Adrián dél-afrikai kalandjai. A magyar maratoni kajakos az Umkomaas Marathonon a helyiek versenyzőjével, Carl Foscherrel felborult egy zúgóban, ezután hosszú ideig csapta a víz őket a szikláknak, mire ki tudtak vergődni a partra.

Hír

Több hónapot volt kint Boros Adrián Dél-Afrikában, ahol számos versenyen elindult párjával, Carl Foscherrel. Például másodikak lettek a világ egyik legveszélyesebb kajakviadalán, a Dusi Marathonon, majd az embert próbáló non-stop Dusin is ezüstérmet nyertek, ezután kiszakadt üléssel győztek a Hella Hella to Josephines versenyen, idei utolsó dél-afrikai megmérettetésükön, az Umkomaas Marathonon pedig a negyedik helyen végeztek.

A kétnapos versenyen az első nap 38, míg a másodikon 36 kilométert kellett megtennie a mezőnynek. A rajt nagyon jól sikerült Boroséknak, annak ellenére is, hogy rögtön az elején meglazult egy csavar a kormányuknál, elcsúszott a bovden, így a bal kanyarokat nehezen tudták venni.

Itt még egyben volt a hajó és a Boros, Foscher páros is:

„Valahogy azért megoldottuk a napot – kezdte Boros Adrián. – Próbáltunk nagy iramot diktálni és irányítani, ami sikerült is, egy egység kivételével le tudtunk rázni mindenkit, az első-második helyen voltunk, majd a második nap elején is vezettünk. A kormányt tökéletesen megcsináltuk, jól éreztük a hajót, de az egyik nagy szikla a víz alatt felborított bennünket, az nagyon rossz élmény volt. Ez egy 500 méteren keresztül tartó zúgó, a legnagyobb baj az volt, hogy a közepén borultunk,

a sok szikla pedig nemcsak a hajót és a lapátokat zúzta szét, hanem bennünket is.

Engem vagy három sziklának ütött neki a víz, a kezem nagyon fájt, de társamnak, Carlnak nagyobb baja lett. Ahogy kivergődtünk a partra, ő nem tudott lábra állni, először azt hittük, eltört a lába, öt percig feküdt a fűben. Itt útközben nincs segítség, vagy lemész a folyón, vagy ott maradsz, senki nem fog érted menni. Reméltem, hogy a hajó nem tört össze nagyon, mert akkor le kell volna sétálni a célba, ami egy nagyon hosszú és kellemetlen séta kígyók és bokrok között. Szóval visszatettem valahogy Carlt a darabokban lévő hajóba, és mivel nem a lábfeje sérült, így tudott kormányozni.”

Néhány képkocka az idei versenyről:

A magyar, dél-afrikai páros ilyen körülmények között ment le a folyón, és zárta a negyedik helyen a versenyt. „Mindent összevetve nem rossz ez az eredmény, de meg lehetett volna nyerni a versenyt. Szomorú vagyok kicsit, viszont annak örülök, hogy legalább egyben vagyunk” – mondta a magyar kajakos.

Boros Adrián mostantól itthon, Tolnán készül a következő versenyére, az április 21-én rendezendő Amsterdam Waterland Marathonra.

Medveczky Erika: Dél-Afrika helyett Dunavarsány és a család

Az itthon készülő Medveczky Erika szeretné megismételni a tavalyi szezonját, de nem lesz egyszerű, hiszen pályafutása egyik legjobb évében két világbajnoki címet és egy Eb-aranyat nyert.

Hír

Medveczky Erika azon kevesek közé tartozik, akik nem utaztak el melegvízi edzőtáborba, és itthon készülnek a szezonra, míg a versenyzők nagy része Dél-Afrikában és Portugáliában edz.

„Ősszel átbeszéltük a csapattal, sorakoztattunk érveket és ellenérveket mindkét oldalon – kezdte a 29 éves, négyszeres világbajnok kajakos, aki Dunavarsányban készül. – Fontos szempont volt, hogy visszatér szülésből Csipes Tamara, alkalmazkodtunk hozzá, hiszen mégiscsak ő a csapat olimpiai bajnoka. De nekem Dél-Afrikával egyébként is van egy kis gondom, hiszen hiába jó az idő és tökéletesek a körülmények, az én szervezetem nehezen tudja tolerálni azt, hogy a 32 fokból hazajövök a 2 fokba, ilyenkor ez rettenetesen megvisel. Portugáliával szemben pedig nem állunk rosszul, ha az időjárást vesszük, hiszen ott is folyamatosan esik az eső és nincs is meleg, így viszont hétvégén hazamehetek a családomhoz, és az mindennél többet ér.”

Alapvetően hétfőről szombatig napi három edzés (két evezés és egy kiegészítő edzés, például futás, kondi vagy úszás szerepel a programban), ezen a héten azonban kivételesen már korábban hazamehetett Medveczky Erika a hazánkba érkező hidegfront miatt.

💪🚣 #newboat #newseason #thankyou @plastex_boats #veryhappy #blackboat #plastexboats #teamhun #kajakkenusport #strongaa #bestrongaa

Medveczky Erika (@medveczky_e_) által megosztott bejegyzés,

Az idén Szegedről a Honvédba igazolt kajakos szerint a mindennapjai nem sokat változtak a klubváltással, hiszen eddig is a honvédosokkal készült. „Nehéz döntés volt, és nagyon hálás vagyok a szegedieknek, de ez volt a logikus döntés, hogy mégiscsak egy csapatban, egy edzővel készüljek.”

Tavaly két világbajnoki és egy Európa-bajnoki aranyat nyert Medveczky Erika, de azt mondja, a visszatérőkkel jelentősen megerősödő mezőnyben is szeretné megismételni a 2017-es szezont. „Még maradt is bennem tavaly, ha az 500 egyest nézzük. Ráadásul talán egy kicsit jobb formában vagyok most, mint tavaly ilyenkor, bár soha nem tartoztam a tavaszi menők közé, 15 fok alatt valahogy mindig nehézkes a mozgásom. Mindenesetre az idén is az egyesre koncentrálok, időközben majd kialakul, hogy inkább csapathajó vagy egyes lesz a fő irányvonal.”

Medvezky Erika egész áprilisban Dunavarsányban készül, majd onnan Szolnokra megy edzőtáborba.