Aranylányok – teljes szívvel…

Négy friss EYOF-győztes készülődik a hétvégi ifjúsági és U23-as országos bajnokságra. A hölgyeknél Rendessy Eszternek (K-1 200 m), Szellák Szabinának (K-1 500 m) és Molnár Csengének (C-1 500 m), a férfiaknál Keresztes Kristófnak (K-1 200 m) is szurkolhatunk majd Szegeden. Hogy milyen érzéseket adott számukra az EYOF? Erről elsőként a kajakos lányok beszélnek nekünk, akik egyébként párosban is dobogóra állhattak.

Volt egy EYOF
Hír

„Bennem az első futam után tudatosult, hogy megcsináltam, itt vagyok. Nem mondhatom, hogy a legnyugodtabban vártam a futamokat, az járt a fejemben, hogy milyen jó lenne, ha el tudnám tolni még egy kicsit az időt. De szerencsére összejöttek az álmaim, s ha ezekre az érmekre ránézek, azt érzem: a jövőben még jobb szeretnék lenni – mondta Rendessy Eszter, akit lenyűgözött a verseny hangulata, a szervezés, a nagy verseny érzése. – Fantasztikus volt a hely, a rendezés, a hangulat. Nagyon közvetlen volt velünk mindenki, s az önkéntesek minden pillanatban azt nézték, hogy miben lehetnek a segítségünkre. Nagyon köszönöm nekik. Ahogyan az edzőmnek, Beé-Samu Andreának is, hogy mellettem állt. A döntő előtt úgy engedett el a stégről, hogy ne neki akarjak megfelelni, mert folyton azzal nyaggattam, mit fog szólni, ha elrontom. Ő annyit kért: teljes szívvel jöjjek végig a pályán és akkor nem lesz baj. Amikor kiszálltam, csak annyit mondott: köszönöm.”

„Nekem hatalmas élmény volt már kijutni is, az ottani lét pedig nagyon jó érzéseket adott. Maga az olimpiai falu és a verseny hangulata is csodás volt, a közönség biztatása rengeteget jelentett az utolsó métereken, ahogyan az önkéntesek segítsége, szeretete is. És az is, hogy a szövetségi kapitány, Hüttner Csaba a jelenlétével és biztatásával segítette a sikeres szereplésünket – emlékezett vissza Szellák Szabina. – Nekem ez volt az első nemzetközi versenyem, egyáltalán nem ismertem az ellenfeleket és hogy nyerni tudtam, nagy magabiztosságot és célokat ad a jövőre nézve. Például azt, hogy jövőre én is ott legyek az Ifjúsági Olimpián, s ha messzebbre tekintek, akkor azt, hogy egyszer én is felnőtt olimpiai bajnok legyek. Az edzőm, Kőbán Rita tudja, hogy ez mit jelent. A versenyek után volt időnk átbeszélni az eseményeket, s boldog vagyok, mert ő is teljesen elégedett velem. Nagyon jó érzés az edzőmtől hallani és látni, hogy örül a teljesítményemnek. Szeretném megköszönni neki a munkáját és azt, hogy mindig mellettem van, biztat és bízik bennem.”

 

Évzárót tartott a RÖMI KKSK is

A hétvégi eseményen a klub sportolói megünnepelték a nemzetközi versenyeken szerzett érmeket és a magyar bajnoki szereplést is.

Hír

Kilenc Európa-bajnoki cím mellett tovább 14 érmet szereztek nemzeti csapatként a szegedi Eb-n a klub sárkányhajósai és az idei klubvilágbajnokságon is nyertek egy arany- és egy ezüstérmet. A RÖMI KKSK idén is simán győzött az ötfordulós magyar bajnokságon, miután rövidtávon, hosszútávon és így az összetettben is ez a klub szerepelt a legeredményesebben.

Az idei sikereket a szombati évzárón ünnepelték, ahol őzből készült pörkölt és idősebb Foltán Lászlónak köszönhetően májas lecsó volt a menü.

“Büszkék vagyunk rá, hogy 2006 óta minden olyan világversenyről, ahol rajthoz álltunk, tudtunk aranyérmet hazahozni. Töretlen akarattal készülünk a jövő évi atlantai világbajnokságra, annak ellenére, hogy ez a túra komoly anyagi kiadást jelent a sportolóinknak. Idén az utolsó akciónk a szokásos december 30-i Margitsziget-kör futás lesz, amit egy termálfürdőzéssel zárunk” – mondta Reményi “Römi” Péter, a klub névadó csapatkapitánya.

Avatás Csongrádon

Luca napján adták át a Kis-Tisza Vízi-Sport Egyesület új hajóházát a csongrádi Sporttelepen. Az egyesület régi álma vált valóra, amelyet két ütemben, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és Csongrád Városi Önkormányzat támogatásával építettek meg. Az avatáson részt vett Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, a térség országgyűlési képviselője, Farkas Sándor és Vajda Attila olimpiai bajnok kenus is.

Hír

Az egyesület 2010-ben alakult 13 taggal, önerőből szereztek be mindent. Eredetileg sárkányhajó egyesületnek indultak, később azonban kajakosok és kenusok is jelentkeztek hozzájuk. A csongrádi önkormányzattól 2013-ban kapták meg a sporttelep egyik épületének emeletét, ahol öltözőket és közösségi teret alakítottak ki, ehhez nyújtott először segítséget az egyesületnek a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. A következő évben további támogatást kaptak, ekkor készült el a mostani hajóház alapja, néhány oszloppal és tetővel, vagyis egy szín épült a hajóknak. Egy évvel később a villamos hálózatot fejlesztették, majd újabb mintegy 5 millió forintból tudták befejezni a hajóházat. Összesen mintegy 13 millió forintnyi beruházás zajlott a holtág partján – ismertette az ünnepség elején Kakuszi Gyöngyi, a Kis-Tisza Vízi-Sport Egyesület elnöke.

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke hangsúlyozta, mióta a kormány támogatja a 16 olimpiai sportágat, köztük a kajak-kenut, egymás után épülnek az ehhez hasonló hajóházak, egyre növekszik a kajak-kenus család, egyre többen választják ezt a sportágat. A gyerekek olyan közösségekben nőhetnek fel, ahol megtanulhatják, hogy a munka az egyetlen olyan dolog, ami előrébb visz. Aki keményen dolgozik a céljaiért, az eredményes lehet. A csongrádi gyerekeknek sok sikert kívánt az MKKSZ elnöke.

Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselő arról szólt, hogy olyan sportcentrum kezd kialakulni a Holt-Tisza partján, amelyet sok település megirigyelhetne, hiszen teniszpálya, műfüves focipálya, több egyesület hajóháza már megépült, de hamarosan kézilabda-csarnok épül a szomszédságban. A kajak-kenu nagyszerű sport, az egyik legeredményesebb sportág. Ezek a létesítmények arra szolgálnak, hogy a gyerekek fejlődjenek.

Bedő Tamás, Csongrád polgármestere szerint az egyesület már meghatározó Csongrád sportéletében. Merjünk nagyot álmodni – mondta a polgármester –, ha az adottságaink ilyen jók, gondolkozni kell a kajak-kenu sport csongrádi fejlesztésében. Ezért is adja az önkormányzat mindig a támogatást, önerőt a pályázatokhoz. A sportfejlesztések döntően nem a stadionépítésekről szólnak, hanem sok sportágnak a mostanihoz hasonló beruházásáról – emelte ki a polgármester.

A hajóháznak az egyesület a Szent Jupát nevet adta, az ünnepségen leplezték le a névtáblát is. Az épületet Topsi Bálint plébános szentelte fel.  Ezután Schmidt Gábor , az MKKSZ elnöke, Farkas Sándor országgyűlési képviselő, Bedő Tamás polgármester, Kakuszi Gyöngyi egyesületi elnök és Vajda Attila olimpiai bajnok kenus vágta át a nemzeti színű szalagot. Az épületben helyet kapott a hajótároló, edzőterem kondigépekkel, valamint vizesblokk is. A hajóház falán fotómontázsok mutatták be az építkezés történetét.

A Kis-Tisza Vízi-Sport Egyesület versenyzői egyre több versenyen vesznek részt, az összesített bajnoki pontversenyben mintegy 170 egyesület közül a 68. helyen áll a Kis-Tisza Vízi-Sport Egyesület, az országos középmezőnyben.   Két magyar bajnoki negyedik helyezettje is van az egyesületnek, illetve ötödik és hatodik helyezettjük is van. Vajda Attila  hírportálunknak elmondta:  elsősorban hitet kell adni az itt sportoló fiataloknak, hinni kell magunkban, hinni kell az álmainkban és dolgozni kell érte. A sportban csak úgy lehet nyerni, ha átlépjük saját határainkat. Bízni kell magunkban akkor is, ha szembe fúj a szél, ha az 1000 méter többnek tűnik, mint 1000 méter, hinni kell, hogy akkor is én lehetek az első – intette a gyerekeket az olimpiai bajnok kenus. Erőt és kitartást kívánt a csongrádi fiataloknak.