Aranyérmeseink a hétvégi világbajnokságon is rajthoz állnak

Egyetemi VB

Duplázni tudott a nyolc nappal ezelőtt lezárult U23-as világbajnokságon Malcsiner Eszter és Katrinecz Rita. Az UTE kiváló kajakosai nyerni tudtak K-2 500 méteren és a női négyessel is aranyérmet szereztek. Ezzel azonban még nem zárult le számukra a szezon, a hétvégén esélyesként állnak rajthoz a szolnoki Egyetemi és Főiskolai Világbajnokságon is.

Egy valódi Tisza-parti sportvárosban, Szolnokon rendezi meg ezen a hétvégén az Egyetemi és Főiskolai Kajak-Kenu Világbajnokságot a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ). A versenyen 21 ország több mint 300 sportolója áll rajthoz, szimbolikus, hogy Szolnokra öt kontinensről érkeznek kajak-kenusok.

Az MKKSZ elnöke szerint ez a világbajnokság nemcsak magának a magyar kajak-kenu sportágnak, hanem a felnőtt világ- és Európa-bajnokságról éppen csak lemaradó versenyzőinek is kiváló lehetőség.

„Mindig nagy megtiszteltetés, ha megkapjuk egy világverseny rendezési jogát, nagyon örülök, hogy házigazdái lehetünk ennek az eseménynek is, ami tekinthető a jövő évi hazai rendezésű felnőtt gyorsasági világbajnokság főpróbájának is. Ráadásul számunkra is fontos törekvés, hogy sportolóink ne csak a pályán teljesítsenek jól, hanem az iskolapadban is. Örömteli, hogy egyre több válogatott versenyzőnk tanul tovább és szerez diplomát. Ez az esemény kiváló lehetőség fiatal sportolóinknak, hogy egy világbajnokság légkörét megtapasztalják.

Biztos vagyok benne, hogy a magyar szurkolók érmeknek is örülhetnek majd a hétvégén”

– mondta Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke.

Korábban a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökségi tagjai volt a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke, Szolnok polgármestere, Szalay Ferenc. A városvezető szerint itthon a szolnoki Holt-Tisza a gyorsasági kajak-kenu egyik legfontosabb bázisa.

„Szolnok a magyar kajak-kenu sport egyik fellegvára

, olimpiai-, világ- és Európa-bajnokok kedvenc pályája. Pontosan ezért büszkeséggel és örömmel tölt el bennünket, hogy városunk és az évről-évre fejlődő sporttelepünk ad otthont az Egyetemi és Főiskolai Kajak-Kenu Világbajnokságnak. A Holt-Tisza varázslatos környezete, városunk érdeklődő, sportszerető közönsége szeretettel várja a hazánkban nagy népszerűségnek örvendő sportág kiválóságait” – nyilatkozta Szalay Ferenc.

A július utolsó hétvégéjén megrendezett ifjúsági és U23-as világbajnokságon taroltak a magyar női kajakosok, tíz versenyszámban kilenc arany- és egy ezüstérmet szereztek. Az U23-as csapat legjobbjai, a K-1 200 méteren győztes Lucz Anna, és a négyesben, valamint ötszáz párosban világbajnoki címet szerző Katrinecz Rita és Malcsiner Eszter is rajthoz áll egyetemi hallgatóként a hétvégi szolnoki versenyen.

„A plovdivi U23-as világbajnokság után csak pár napig pihentünk, az elmúlt hétvégén a szolnoki országos bajnokságon szerepeltünk, mától pedig az egyetemi vb-re készülünk. Ez a verseny zárja számunkra az idei szezont és nem titkoljuk Ritával, hogy

nyerni szeretnénk párosban 200 méteren és 500-on is”

– mondta a Budapesti Gazdasági Egyetemen turizmust és vendéglátást hallgató Malcsiner Eszter.

A magyar csapat 39 versenyzővel vesz részt a szolnoki világbajnokságon. Makrai Csaba utánpótlás kapitány válogatottjában több olyan sportoló is szerepel, akik a válogatókon megszorongatták a felnőtt vb-re készülő keret legjobbjait.

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség égisze alatt megrendezett világbajnokság csütörtökön a hivatalos megnyitóünnepséggel kezdődik, melyen beszédet mond Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere, Adam Roczek a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség Felügyelőbizottságának elnöke, dr. prof. Kiss Ádám a Magyar Egyetemi Sportszövetség elnöke, valamint Schmidt Gábor a Magyar Kajak Kenu Szövetség elnöke is.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók