Anyai kezekben a sportág

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség ebben az évben felállt szakmai csapatában Dónusz Éva szerepvállalása kellemes meglepetés. A kedves, halk szavú olimpiai bajnoknő, bár mindenféle szempontrendszer szerint alkalmas a feladatra, nem könyökölt, nem törtetett, kivárta a sorát. Az utánpótlásszakág szövetségi kapitányaként egyrészt az eredményességet kívánja megőrizni, másrészt megkönnyítené a fiataloknak a felnőtté válást. A szakember a Magyar Idők munkatársának nyilatkozott.

Interjú
Hír

– 1992-ben szerzett olimpiai aranyat a női négyessel, Czigány Kingával, Mészáros Erikával és Kőbán Ritával, és egészen 1999-ig versenyzett. Miért nem tett rá még egy évet a sydney-i olimpiáig?
– Az 1999-es vb-n párosban 200 méteren még harmadik lettem, talán lett volna esélyem kijutni Sydney-be, Kati néni (Fábiánné Rozsnyói Katalin – a szerk.) hívott is a csapatába. Ám annyira izgultam, idegileg megviselt a versenyzés, hogy feltettem magamnak a kérdést: harminckét évesen biztosan szükségem van erre? Inkább abbahagytam.

– Utána évekig nem hallottunk önről, mígnem bő egy évtizede a szövetségben tűnt fel. Merre kereste a helyét, amíg vissza nem tért?
– Nem volt kitérő az életemben, ahogy letettem a lapátot, lényegében egyből a szövetségben kezdtem el dolgozni, csak éppen nem a rivaldafényben, hanem szakmai titkárként, aztán a kölyök válogatottat vezettem. Csak akkor távolodtam el átmenetileg a sportágtól, amikor a lányaim születtek. Tizenkét, illetve tízévesek, még mindig sok törődést igényelnek, alaposan össze kell egyeztetnem a munkámat az anyai szereppel. Azért vágtam bele, mert úgy érzem, hogy tökéletesen hozzám illő feladatkörben dolgozhatok.

– A lányok követik az édesanyjuk példáját?
– Az édesapjukét is, ugyanis Szijjártó István korábbi világbajnoki bronzérmes kajakos a férjem. A nagyobbik lányunk már kölyökválogatott, azt gondolom, szép jövő előtt áll.

– Utánpótlás-kapitányként mit tekint a legfontosabb feladatának?
– Az elődöm, az immár felnőttkapitány Hüttner Csaba magasra tette a mércét, szeretném megőrizni az elmúlt évek eredményességét. Ám nem akarom mindenáron hajszolni az érmeket, legalább olyan fontos, hogy megkönnyítsük az átmenetet az utánpótlásból a felnőttkorba, néhány tehetséges versenyző ugyanis nem tudta beváltani a benne rejlő ígéretet.

– Vannak olyan tehetségeink, akiknek a nevét a közeljövőben ismeri meg a közvélemény, azaz akik már a tokiói csapatba is bekerülhetnek?
– Igen, de a tehetséges serdülő versenyzőink inkább csak az esetleges budapesti olimpiára érhetnek be. A juniorok közül Homonnai Lucát, Lucz Dórát, Kopasz Bálintot emelném ki, akik már bekerültek a felnőttválogatottba.

– Mekkora a veszélye annak, hogy akadnak olyanok, akik nem megengedett eszközökkel akarják lerövidíteni az említett átmenetet?
– Nem ez a jellemző, de vannak figyelmeztető jelek. Sajnos, a fiatalok nagyon befolyásolhatók, és gyakran “hülyítik” egymást. Fontos a megelőzés, a tájékoztatás, táplálkozási és doppingszakembereket kérek fel előadást tartani. Emellett szeretném minél szorosabbra fűzni a viszonyt az edzőkollégákkal.

– Olimpiai bajnok társai közül Kőbán Rita hosszú kitérő után immár évek óta ismét a kajak-kenu sportban dolgozik. Mészáros Erikát és Czigány Kingát nem szeretné megnyerni munkatársnak?
– Ritával szinte napi kapcsolatban leszek, hiszen az MTK-ban reményteli fiatalok edzője. Kingával és Erikával is örömmel dolgoznék együtt, de erre kevés az esély. Kinga Kanadában él, két kamaszkorú fiát neveli, Erika pedig a privát szférában helyezkedett el. Tartjuk a kapcsolatot, igaz, személyesen ritkán van alkalmunk találkozni.

 
Forrás: Magyar Idők/Novák Miklós

 

Mindent vitt a Römi

Lezárult a sárkányhajó bajnokság Sukorón, és mindent vitt a Römi KKSK. A csepeliek 200 és 2000 méteren, valamint összetettben is megnyerték a bajnoki aranyérmet.

Sárkány
Hír

A sárkányhajó magyar bajnokság ötödik, egyben záró fordulóját rendezték meg vasárnap. A program a 200 méterekkel indult, amelyben a Römi KKSK szerezte meg a győzelmet az ESMTK és a Szegedi Sárkányhajó SE előtt. Reményi Péter csapata 2000 méteren sem talált legyőzőre, az egység a Dunai Sárkányok Vác csapatát, valamint Szegedi Sárkányhajó SE-t utasította maga mögé. Ezzel 200 és 2000 méteren, valamint az összetett versenyben is a legjobb lett a Römi, amely az esztendő során 320 pontot gyűjtött, a szegediek a második, a Dunai Sárkányok Vác csapata a harmadik helyet szerezte meg.

„A bajnoki sorozat utolsó állomását rendeztük meg Sukorón, szerencsére az időjárás is a kegyeibe fogadta a versenyt, mert bár borús idő volt, nem esett az eső. A viadal előtt a szegedieknek még matematikai esélyük volt arra, hogy az összetett versenyben legyőzzék a Römi csapatát, de a 200 méteres verseny megnyerésével eldőlt minden, s később 2000 méteren is a legjobbnak bizonyultak Reményi Péterék” – mondta Patyi Melinda, a sárkányhajó szakág vezetője, aki kiemelte az önkéntesek hétvégi munkáját, és köszönetet mondott Ladányi Szabolcsnak a szakágban végzett egész éves munkájáért.

Magyar bajnokság, 5. forduló, Sukoró

200 m: 1. Römi KKSK 49,82, 2. ESMTK 50,84, 3. Szegedi Sárkányhajó 50,96. 2000 m: 1. Römi KKSK 9:23,20, 2. Dunai Sárkányok Vác 9:38,08, 3. Szegedi Sárkányhajó Klub 9:43,70. Az összetett verseny végeredménye: 1. Römi KKSK 320 pont, 2. Szegedi Sárkányhajó SE 277, 3. Dunai Sárkányok Vác 260

Nagydíj. Nők. Senior 10-es 200 m: 1. Óbudai Sárkányok 1:03,68, 2. Körös Dragon SE 1:04,36, 3. ESMTK 1:04,48. Masters 10-es 200 m: 1. Dunai Sárkányok Vác 1:04,62, 2. Óbudai Sárkányok 1: 05,06, 3. A-HIDragon 1:05,30. Férfiak. Senior 10-es 200m: 1. Lapátolók 57,14, 2. Vadkörte 57,76, 3. Körös Dragon 58,36. Masters férfi 10-es 200 m: 1. Dunai Sárkányok Vác 54,68, 2. Körös Dragon SE 57,38, 3. Vadkörte 57,44

Bajnoki Tabella 5 Forduló Után 2017

Zombori Dominik: öt arany és új motiváció

Nagy sikert ért el a hétvégi racicei Olimpiai Reménységek Versenyén a szegediek fiatal kenusa, Zombori Dominik, aki öt aranyéremmel zárta az eseményt. Öt arannyal volt csúcstartó a kajakos Piller Szabina, aki 2014-ben Pöstyénben ért el ehhez hasonló sikert, valamint a Slihoczki Ádám, Szőke Attila kenupáros, ők tavaly Szegeden állhattak ötször a dobogó legfelső fokára.

ORV
Hír

Öt arannyal zárta a hétvégi racicei Olimpiai Reménységek Versenyét Zombori Dominik. A szegediek kenusa C-1 500, C-4 500, C-2 1000, C-4 200 és C-2 200 méteren állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A racicei napok a sikerek mellett új motivációt is adtak a fiatal versenyzőnek, aki jövőre olimpiai számban szeretne rajthoz állni és érmet szerezni a korosztályos világbajnokságon.

„Az idén a fő cél az volt, hogy kijussak az Európa- és a világbajnokságra, ami sikerült is, sőt négyesben mindkét versenyen ezüstérmes lettem. Az Olimpiai Reménységek Versenye afféle ráadása volt ennek a szezonnak, és azért is örülök különösen ezeknek az aranyérmeknek, mert betegség után, nem a legjobb állapotban utaztam a versenyre” – mesélte Vécsi Viktor és Boldizsár Gáspár tanítványa, akinek ez volt az utolsó ORV-je, jövőre már csak az ifjúsági korosztályban szerepel.

Hogy melyik távra fókuszál leginkább?

„Bár az idén az ötszáz méter ment a legjobban, természetesen az a célunk az edzőimmel, hogy olimpiai távon, olimpiai számban indulhassak majd a jövő évi világversenyeken – folytatta a versenyző, akinek édesapja is kenuzott, így szülői vonalon ismerkedett meg a sportággal.

„A kenuzás előtt úsztam és dzsúdóztam, de egyik sem fogott úgy meg, mint ez a sportág. Az úszás laboratóriumi körülményei, a faltól-falig élet után nagyon jó volt megélni a természet közelségét, s jó társaságba is kerültem – magyarázta Zombori Dominik, aki a szegedi kenu sikerére is kitért. – Szegeden nagy hagyományai vannak a kenuzásnak, Kacsa bácsi, Vécsi Viktor, Boldizsár Gáspár tudása, tapasztalata nagyon sokat jelent nekünk, és persze az is fontos a sikereinkben, hogy itt van nekünk a Tisza és a Maty-ér is. A Tisza ősszel és tavasszal tökéletes az alapozáshoz, a Maty-ér pedig a legjobbat hozza ki belőlünk a versenyszezonban.”