Anyai kezekben a sportág

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség ebben az évben felállt szakmai csapatában Dónusz Éva szerepvállalása kellemes meglepetés. A kedves, halk szavú olimpiai bajnoknő, bár mindenféle szempontrendszer szerint alkalmas a feladatra, nem könyökölt, nem törtetett, kivárta a sorát. Az utánpótlásszakág szövetségi kapitányaként egyrészt az eredményességet kívánja megőrizni, másrészt megkönnyítené a fiataloknak a felnőtté válást. A szakember a Magyar Idők munkatársának nyilatkozott.

Interjú
Hír

– 1992-ben szerzett olimpiai aranyat a női négyessel, Czigány Kingával, Mészáros Erikával és Kőbán Ritával, és egészen 1999-ig versenyzett. Miért nem tett rá még egy évet a sydney-i olimpiáig?
– Az 1999-es vb-n párosban 200 méteren még harmadik lettem, talán lett volna esélyem kijutni Sydney-be, Kati néni (Fábiánné Rozsnyói Katalin – a szerk.) hívott is a csapatába. Ám annyira izgultam, idegileg megviselt a versenyzés, hogy feltettem magamnak a kérdést: harminckét évesen biztosan szükségem van erre? Inkább abbahagytam.

– Utána évekig nem hallottunk önről, mígnem bő egy évtizede a szövetségben tűnt fel. Merre kereste a helyét, amíg vissza nem tért?
– Nem volt kitérő az életemben, ahogy letettem a lapátot, lényegében egyből a szövetségben kezdtem el dolgozni, csak éppen nem a rivaldafényben, hanem szakmai titkárként, aztán a kölyök válogatottat vezettem. Csak akkor távolodtam el átmenetileg a sportágtól, amikor a lányaim születtek. Tizenkét, illetve tízévesek, még mindig sok törődést igényelnek, alaposan össze kell egyeztetnem a munkámat az anyai szereppel. Azért vágtam bele, mert úgy érzem, hogy tökéletesen hozzám illő feladatkörben dolgozhatok.

– A lányok követik az édesanyjuk példáját?
– Az édesapjukét is, ugyanis Szijjártó István korábbi világbajnoki bronzérmes kajakos a férjem. A nagyobbik lányunk már kölyökválogatott, azt gondolom, szép jövő előtt áll.

– Utánpótlás-kapitányként mit tekint a legfontosabb feladatának?
– Az elődöm, az immár felnőttkapitány Hüttner Csaba magasra tette a mércét, szeretném megőrizni az elmúlt évek eredményességét. Ám nem akarom mindenáron hajszolni az érmeket, legalább olyan fontos, hogy megkönnyítsük az átmenetet az utánpótlásból a felnőttkorba, néhány tehetséges versenyző ugyanis nem tudta beváltani a benne rejlő ígéretet.

– Vannak olyan tehetségeink, akiknek a nevét a közeljövőben ismeri meg a közvélemény, azaz akik már a tokiói csapatba is bekerülhetnek?
– Igen, de a tehetséges serdülő versenyzőink inkább csak az esetleges budapesti olimpiára érhetnek be. A juniorok közül Homonnai Lucát, Lucz Dórát, Kopasz Bálintot emelném ki, akik már bekerültek a felnőttválogatottba.

– Mekkora a veszélye annak, hogy akadnak olyanok, akik nem megengedett eszközökkel akarják lerövidíteni az említett átmenetet?
– Nem ez a jellemző, de vannak figyelmeztető jelek. Sajnos, a fiatalok nagyon befolyásolhatók, és gyakran “hülyítik” egymást. Fontos a megelőzés, a tájékoztatás, táplálkozási és doppingszakembereket kérek fel előadást tartani. Emellett szeretném minél szorosabbra fűzni a viszonyt az edzőkollégákkal.

– Olimpiai bajnok társai közül Kőbán Rita hosszú kitérő után immár évek óta ismét a kajak-kenu sportban dolgozik. Mészáros Erikát és Czigány Kingát nem szeretné megnyerni munkatársnak?
– Ritával szinte napi kapcsolatban leszek, hiszen az MTK-ban reményteli fiatalok edzője. Kingával és Erikával is örömmel dolgoznék együtt, de erre kevés az esély. Kinga Kanadában él, két kamaszkorú fiát neveli, Erika pedig a privát szférában helyezkedett el. Tartjuk a kapcsolatot, igaz, személyesen ritkán van alkalmunk találkozni.

 
Forrás: Magyar Idők/Novák Miklós

 

Felmérni saját magunkat és az ellenfelet

Nem a minél több érem megszerzése a legfőbb cél a magyar kajak-kenu válogatott számára a csütörtöktől vasárnapig tartó szegedi Világkupán, amely több szempontból is a 2019-es világbajnokság főpróbája lesz.

Hír

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a Világkupát megnyitó sajtótájékoztatón elmondta, hogy szervezői oldalról a jövő évi, szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokság főpróbájának tartják az eseményt.

„Új technikai lehetőségeket próbálunk ki, ezeknek köszönhetően még élvezetesebbek lehetnek a televíziós közvetítések is. A pályán pedig ezúttal nem a minél több érem megszerzése a cél, hanem keressük azokat az egységeket, amelyek képesek lesznek jövőre olimpiai kvótát szerezni a szegedi vébén” – mondta Schmidt Gábor.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány megerősítette, hogy a Világkupán a legfőbb cél, hogy felmérjék a versenyzők saját magukat és a nemzetközi élmezőnyt is. „Választ kapunk, hogy melyek azok a számok, amelyekben erősítenünk kell és melyek azok, amelyekben jól állunk.

Most a négyesek a legfontosabbak, mert ott lehet a legtöbb kvótát szerezni,

ezért is fontos, hogy a legjobb összeállítású férfi négyesünket megtaláljuk a szegedi és a duisburgi Világkupán. Reményeim szerint minden számban valahol ott leszünk az elején” – mondta Hüttner Csaba, aki 15 éremmel már elégedett lenne a 62 fős magyar válogatottól.

A múlt heti rangsorolón betegség miatt nem indult Lucz Dóra most 200 egyesben és 500 négyesben is rajthoz áll. „Néhány napot ki kellett hagynom, de már jól vagyok. A 200 egyes mindig lutri, de izgalmas lesz, hogy testvérem, Anna lesz a másik egység ebben a számban. Ami a négyest illeti, ma fogunk először összeülni, de szerintem nem lesz vele probléma.”

A tavalyi sérülése után visszatérő Kárász Anna kipróbálja magát egy számára viszonylag új számban.

„Utoljára ifiben mentem 1000 egyest, de jól illeszkedik a felkészülésembe.

Tavasszal nehezen szokott menni nekem a versenyzés, és bár még nem vagyok topformában, már közelítek a régi önmagam felé.”

Weisz Róbert kiemelte, hogy az elmúlt években jól szerepeltek versenyzők mellett néhány feltörekvő fiatal is helyet kapott a keretben. A paraválogatott szövetségi kapitánya egy-két éremmel már boldog lenne.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERET A VILÁGKUPÁN:

FÉRFI KAJAK:
K-1 200 m: Csizmadia Kolos, Apagyi Levente
K-1 500 m: Kopasz Bálint, Noé Zsombor
K-1 1000 m: Kopasz Bálint, Ceiner Benjámin
K-1 5000 m: Boros Adrián, Noé Bálint

K-2 200 m: Csizmadia Kolos-Varga Márk, Apagyi Levente-Hérics Dávid
K-2 500 m: Koleszár Mátyás-Németh Viktor, Nádas Bence-Erdőssy Csaba
K-2 1000 m: Hufnágel Tibor-Ilyés Róbert, Gacsal Ákos-Kugler Attila

K-4 500 m: Tótka Sándor-Molnár Péter-Mozgi Milán-Somorácz Tamás, Balaska Márk-Birkás Balázs-Dudás Miklós-Kuli István

NŐI KAJAK:
K-1 200 m: Lucz Dóra, Lucz Anna
K-1 500 m: Medveczky Erika, Bodonyi Dóra
K-1 1000 m: Takács Tamara, Kárász Anna
K-1 5000 m: Csay Renáta, Kiszli Vanda

K-2 200 m: Hagymási Réka-Szabó Ágnes, Kiss Blanka-Lucz Anna
K-2 500 m: Takács Tamara-Vad Ninetta, Racskó Fruzsina-Szabó Ágnes

K-4 500 m: Lucz Dóra-Medveczky Erika-Takács Tamara-Vad Ninetta, Racskó Fruzsina-Katrinecz Rita-Szabó Ágnes-Gamsjager Lisa-Maria

FÉRFI KENU:
C-1 200 m: Hajdu Jonatán, Korisánszky Dávid
C-1 500 m: Kiss Tamás, Bodonyi András
C-1 1000 m: Kiss Tamás, Bodonyi András
C-1 5000 m: Dóczé Ádám, Dóri Bence

C-2 200 m: Hajdu Jonatán-Fekete Ádám, Lelovics Dávid-Némedi Konrád
C-2 500 m: Hajdu Jonatán-Fekete Ádám, Slihoczki Ádám-Szőke Attila
C-2 1000 m: Korisánszky Dávid-Mike Róbert, Lelovics Dávid-Némedi Konrád

NŐI KENU:
C-1 200 m: Balla Virág, Takács Kincső
C-1 500 m: Lakatos Zsanett, Nagy Bianka
C-1 5000 m: Lakatos Zsanett, Bragato Giada

C-2 200 m: Balla Virág-Takács Kincső, Nagy Bianka-Molnár Csenge
C-2 500 m: Balla Virág-Takács Kincső, Kisbán Zsófia-Bragato Giada

A futamok pontos időrendjéről és az eredményekről a leggyorsabban ide kattintva tájékozódhat, de Facebook-oldalunkon és Instagramunkon is nyomon követheti az eseményeket.

Hajszálra a négyesek a közvetlen döntőtől

Az 500-as kajaknégyesek a nőknél és a férfiaknál is hatalmas csatát vívtak az előfutamokban, de mind a négy magyar egység a középdöntőben folytathatja a szegedi Világkupán.

Hír

A szombat délutáni programban csak elő- és középfutamokat rendeztek a Maty-éren. A női kajak négyesek 500 méteres előfutamában a Lucz D., Medveczky, Takács, Vad Európa-bajnok kvartett 0,04 mp-cel maradt el a futamgyőztes portugáloktól, így a középdöntőbe jutott, akárcsak a Racskó, Katrinecz, Szabó, Gamsjager egység.

A férfiak ugyanezen számában a most először összeültetett két négyes egyaránt 0,1 másodperccel maradt el az első helytől, így az automatikus döntőtől. A Tótka, Molnár, Mozgi, Somorácz egység egyébként futamában jobb időt ment, mint a Balaska, Birkás, Dudás, Kuli hajó, de mindkét négyes ugyanúgy a középdöntőben folytathatja.

Férfi kajak egyes 500 méteren Kopasz Bálint és Noé Zsombor is bejutott egyből az előfutamból a fináléba.

Női 200 egyesben Lucz Anna és testvére, Lucz Dóra is középdöntős, akárcsak Apagyi Levente (K1 200), Csizmadia Kolos (K1 200), Hajdu Jonatán (C1 200), Korisánszky Dávid (C1 200), Nagy Bianka (C1 500), Lakatos Zsanett (C1 500), Bodonyi András (C1 500) és Kiss Balázs (C1 500).

Vasárnap 15 A döntőt rendeznek a szegedi Világkupa zárónapján.

Kilenc döntőben hat magyar érem

Hat érmet szerzett a magyar kajak-kenu válogatott a szegedi Világkupa szombati versenynapján, amelyen összesen kilenc döntőt rendeztek. A magyar csapat így nyolc éremnél, a paraérmeket is beleszámolva, már tizenegynél jár a szezon első nemzetközi versenyén.