Anyai kezekben a sportág

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség ebben az évben felállt szakmai csapatában Dónusz Éva szerepvállalása kellemes meglepetés. A kedves, halk szavú olimpiai bajnoknő, bár mindenféle szempontrendszer szerint alkalmas a feladatra, nem könyökölt, nem törtetett, kivárta a sorát. Az utánpótlásszakág szövetségi kapitányaként egyrészt az eredményességet kívánja megőrizni, másrészt megkönnyítené a fiataloknak a felnőtté válást. A szakember a Magyar Idők munkatársának nyilatkozott.

Interjú
Hír

– 1992-ben szerzett olimpiai aranyat a női négyessel, Czigány Kingával, Mészáros Erikával és Kőbán Ritával, és egészen 1999-ig versenyzett. Miért nem tett rá még egy évet a sydney-i olimpiáig?
– Az 1999-es vb-n párosban 200 méteren még harmadik lettem, talán lett volna esélyem kijutni Sydney-be, Kati néni (Fábiánné Rozsnyói Katalin – a szerk.) hívott is a csapatába. Ám annyira izgultam, idegileg megviselt a versenyzés, hogy feltettem magamnak a kérdést: harminckét évesen biztosan szükségem van erre? Inkább abbahagytam.

– Utána évekig nem hallottunk önről, mígnem bő egy évtizede a szövetségben tűnt fel. Merre kereste a helyét, amíg vissza nem tért?
– Nem volt kitérő az életemben, ahogy letettem a lapátot, lényegében egyből a szövetségben kezdtem el dolgozni, csak éppen nem a rivaldafényben, hanem szakmai titkárként, aztán a kölyök válogatottat vezettem. Csak akkor távolodtam el átmenetileg a sportágtól, amikor a lányaim születtek. Tizenkét, illetve tízévesek, még mindig sok törődést igényelnek, alaposan össze kell egyeztetnem a munkámat az anyai szereppel. Azért vágtam bele, mert úgy érzem, hogy tökéletesen hozzám illő feladatkörben dolgozhatok.

– A lányok követik az édesanyjuk példáját?
– Az édesapjukét is, ugyanis Szijjártó István korábbi világbajnoki bronzérmes kajakos a férjem. A nagyobbik lányunk már kölyökválogatott, azt gondolom, szép jövő előtt áll.

– Utánpótlás-kapitányként mit tekint a legfontosabb feladatának?
– Az elődöm, az immár felnőttkapitány Hüttner Csaba magasra tette a mércét, szeretném megőrizni az elmúlt évek eredményességét. Ám nem akarom mindenáron hajszolni az érmeket, legalább olyan fontos, hogy megkönnyítsük az átmenetet az utánpótlásból a felnőttkorba, néhány tehetséges versenyző ugyanis nem tudta beváltani a benne rejlő ígéretet.

– Vannak olyan tehetségeink, akiknek a nevét a közeljövőben ismeri meg a közvélemény, azaz akik már a tokiói csapatba is bekerülhetnek?
– Igen, de a tehetséges serdülő versenyzőink inkább csak az esetleges budapesti olimpiára érhetnek be. A juniorok közül Homonnai Lucát, Lucz Dórát, Kopasz Bálintot emelném ki, akik már bekerültek a felnőttválogatottba.

– Mekkora a veszélye annak, hogy akadnak olyanok, akik nem megengedett eszközökkel akarják lerövidíteni az említett átmenetet?
– Nem ez a jellemző, de vannak figyelmeztető jelek. Sajnos, a fiatalok nagyon befolyásolhatók, és gyakran “hülyítik” egymást. Fontos a megelőzés, a tájékoztatás, táplálkozási és doppingszakembereket kérek fel előadást tartani. Emellett szeretném minél szorosabbra fűzni a viszonyt az edzőkollégákkal.

– Olimpiai bajnok társai közül Kőbán Rita hosszú kitérő után immár évek óta ismét a kajak-kenu sportban dolgozik. Mészáros Erikát és Czigány Kingát nem szeretné megnyerni munkatársnak?
– Ritával szinte napi kapcsolatban leszek, hiszen az MTK-ban reményteli fiatalok edzője. Kingával és Erikával is örömmel dolgoznék együtt, de erre kevés az esély. Kinga Kanadában él, két kamaszkorú fiát neveli, Erika pedig a privát szférában helyezkedett el. Tartjuk a kapcsolatot, igaz, személyesen ritkán van alkalmunk találkozni.

 
Forrás: Magyar Idők/Novák Miklós

 

Átadták a Jövő Reménységei program ösztöndíjait

A Kolonics György Alapítvány a tavalyi év lezárásaként gálavacsorát tartott, amelyen öt kiváló utánpótláskorú versenyző kapott fél éves ösztöndíjat. A kuratórium döntése értelmében a pályázat 2018-as díjazottja lett Opavszky Réka, Nagy Viktória, Kiss Ádám, Zombori Dominik és Horváth Benedek is.

Reménységek
Hír

A Kolonics György Alapítvány magánadományokból indította tavaly útjára a Jövő Reménységei programját. A fél éves ösztöndíjra összesen 34 pályázat érkezett, közülük választotta ki az alapítvány kuratóriuma az öt győztest:

  • Férfi kajak: Kiss Ádám (Váci Kajak-Kenu SE)
  • Férfi kenu: Zombori Dominik (NKM Szeged VE)
  • Női kajak: Nagy Viktória (Szekszárdi Kajak-Kenu Egyesület)
  • Női kenu: Opavszky Réka (Pacs-Pacs SE)
  • Különdíj: Horváth Benedek – kenu (Rácalmás SE)

A nyertes pályázok idén februártól kezdve fél éven keresztül havi negyvenezer forintos támogatásban részesülnek. A kuratórium a sportsikerek mellett figyelembe vette a nyertesek tanulmányi eredményeit is, és olyan versenyzőknek ítélet oda a díjakat, akiknek a sportágban a továbblépésükhöz anyagi segítségre van szükségük.

“Nagyon sokat segít a visszajelzés, az erkölcsi támogatás, vagyis jól esik, hogy engem választottak ki a legendás kenusról elnevezett alapítvány kurátorai – mondta a női kajakban győztes Nagy Viktória. – A támogatást leginkább a megfelelő táplálkozásra fogom fordítani, ami egy élsportolónál nem csekély összeg, idén a maraton mellett szeretnék jól szerepelni a gyorsasági szakágban is.”

A férfi kenusok között győztes Zombori Dominik 2017-ben ezüstérmes lett az ifi világbajnokságon és az Európa-bajnokságon is, a szeptemberi racice-i ORV-n pedig minden számban győzött, amelyikben rajthoz állt, ezzel öt aranyérmet szerezve.

“Szeretném azokat az értékeket és szellemiséget továbbvinni, ami jellemző volt Kolóra. Valószínűleg ő volt a világ egyik legcéltudatosabb sportolója, aki soha nem adta fel” – mondta a szegediek kenusa, Zombori Dominik.

Az eseményen személyesen köszönte meg a Kolonics György Alapítvány egész éves munkáját, valamint emlékezett meg a kétszeres olimpiai bajnokról többek között Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Sárfalvi Péter, az EMMI helyettes-államtitkára, Révész Máriusz kormánybiztos, Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, valamint Borbély Lénárd, Csepel polgármestere is. A kerület vezetője arról is beszélt, hogy idén nyáron a Kolonics Alapítvánnyal szoros együttműködésben szerveznek megemlékezést a kenus halálának 10. évfordulóján, miután Koló Csepelen lakott, sportolt és a városrész díszpolgára volt.

Új kezekben a kajak-kenu utánpótlása

Az egy év után saját kérésére távozó Dónusz Éva helyett a több ifjúsági világbajnokot kinevelt Makrai Csaba lesz az utánpótlás szövetségi kapitány - döntött a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége. Az olimpia bajnok nem szakad el a sportágtól, hanem továbbra is részt vesz az MKKSZ utánpótlás programjaiban.

Hír

Dónusz Éva a hétvégén arról tájékoztatta a szövetség vezetését, hogy úgy érzi nem tud maradéktalanul megfelelni a saját maga által támasztott elvárásoknak sem a munkájában, sem családanyaként, a magánéletében, ezért kérte, hogy mentsék fel, mint szövetségi kapitányt.

„Éva révén a kajak-kenu utánpótlása egy fantasztikus személyiséget kapott az elmúlt egy évben – kezdte Doma Gergő, a szövetség szakmai igazgatója. – Nagy alázattal állt a munkához, hatalmas energiabefektetéssel dolgozott. Minden gyereknek megtanulta a nevét, az eredményeit és megfelelően is képviselte őket, mindenben kiállt mellettük. Amellett, hogy sok gyereknek második anyukája volt, komoly szakmai koncepció és elképzelés is volt a fejében. Sokat veszítettünk azzal, hogy nem tudja már betölteni a posztot, de természetesen elfogadjuk a döntését.”

Schmidt Gábor elnök, egyetértésben a szakmai igazgatóval, valamint Hüttner Csaba és Weisz Róbert szövetségi kapitányokkal, azt a javaslatot terjesztette hétfőn az elnökség elé, hogy a zökkenőmentes munka érdekében a tesület ne írjon ki pályázatot, hanem már a folyó elnökségi ülésen döntsön és jelöljön ki egy új személyt a feladat ellátására.

” Azért javasoltuk az elnökség számára, hogy pályázat nélkül, viszonylag gyorsan válasszon utánpótlás kapitányt, mert közeledik a versenyszezon, melynek az első és igen fontos eseménye lesz már kora tavasszal az Ifjúsági Olimpiára szóló válogatás és áprilisban a kvótaszerzés, ezt pedig már az új kapitánynak kell koordinálnia” – tette hozzá a szakmai igazgató.

Dónusz Éva nem hagyja el teljesen a szövetséget, segíteni fogja utóda, Makrai Csaba munkáját. Az új szövetségi kapitány versenyzőként sokszoros magyar bajnok, maratoni világbajnoki ötödik és többszörös világkupagyőztes volt. A korábbi váci kajakos edzőként az Atomerőműnél, majd Gödön dolgozott, legutóbb pedig az MTK edzői csapatát erősítette, onnan érkezik a Magyar Kajak-Kenu Szövetséghez.

A Londonban olimpiai ezüstérmes Kulifai Tamás nevelőedzője több ifjúsági világ- és Európa-bajnokot is kinevelt, például Sólyom Dórát, Hagymási Anitát, Boros Gergelyt vagy Gecse Mártont.

„Nagyon váratlanul ért a megkeresés, de nem sokat gondolkoztam rajta, hogy elvállalom-e a posztot, hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy a szövetség elnöksége egyhangúlag szavazott meg engem szövetségi kapitánynak – kezdte Makrai Csaba, akinek február 1-től szeptember 30-ig szól a megbízatása. – Van egy nagyon jó utánpótlásnevelő bázisunk, az eredmények bizonyítják, hogy jól dolgoznak az edzők, ezt meg kell tartani. Nyilván vannak hiányosságok, a kenus szakág megerősítése kiemelt feladat lesz, akár minél több edző és versenyző bevonásával. Emellett az ifiből kikerült, U23-as korú versenyzők felnőtt mezőnybe való minél hatékonyabban beépítése is a céljaim között szerepel.”

A szövetség képviseletében Doma Gergő is azt várja el az új utánpótlás szövetségi kapitánytól, hogy segítse a fiatalok integrálását a felnőtt korosztályba. „Megoldást kell találnunk közösen a serdülőkori elvándorlásra és az ifjúsági kor utáni létszámcsökkenésre is. Ezt úgy lehetne kezelni, hogy a kapitány egy korosztályokra bontott tehetségmenedzselési rendszert épít ki, amelyben hangsúlyos szerepet kap az újonnan felállt sportdiagnosztikai csapat. Makrai Csaba személyében egy olyan szakemberrel erősödtünk, aki ezen a területen is felkészültnek számít.”