Anyai kezekben a sportág

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség ebben az évben felállt szakmai csapatában Dónusz Éva szerepvállalása kellemes meglepetés. A kedves, halk szavú olimpiai bajnoknő, bár mindenféle szempontrendszer szerint alkalmas a feladatra, nem könyökölt, nem törtetett, kivárta a sorát. Az utánpótlásszakág szövetségi kapitányaként egyrészt az eredményességet kívánja megőrizni, másrészt megkönnyítené a fiataloknak a felnőtté válást. A szakember a Magyar Idők munkatársának nyilatkozott.

Interjú
Hír

– 1992-ben szerzett olimpiai aranyat a női négyessel, Czigány Kingával, Mészáros Erikával és Kőbán Ritával, és egészen 1999-ig versenyzett. Miért nem tett rá még egy évet a sydney-i olimpiáig?
– Az 1999-es vb-n párosban 200 méteren még harmadik lettem, talán lett volna esélyem kijutni Sydney-be, Kati néni (Fábiánné Rozsnyói Katalin – a szerk.) hívott is a csapatába. Ám annyira izgultam, idegileg megviselt a versenyzés, hogy feltettem magamnak a kérdést: harminckét évesen biztosan szükségem van erre? Inkább abbahagytam.

– Utána évekig nem hallottunk önről, mígnem bő egy évtizede a szövetségben tűnt fel. Merre kereste a helyét, amíg vissza nem tért?
– Nem volt kitérő az életemben, ahogy letettem a lapátot, lényegében egyből a szövetségben kezdtem el dolgozni, csak éppen nem a rivaldafényben, hanem szakmai titkárként, aztán a kölyök válogatottat vezettem. Csak akkor távolodtam el átmenetileg a sportágtól, amikor a lányaim születtek. Tizenkét, illetve tízévesek, még mindig sok törődést igényelnek, alaposan össze kell egyeztetnem a munkámat az anyai szereppel. Azért vágtam bele, mert úgy érzem, hogy tökéletesen hozzám illő feladatkörben dolgozhatok.

– A lányok követik az édesanyjuk példáját?
– Az édesapjukét is, ugyanis Szijjártó István korábbi világbajnoki bronzérmes kajakos a férjem. A nagyobbik lányunk már kölyökválogatott, azt gondolom, szép jövő előtt áll.

– Utánpótlás-kapitányként mit tekint a legfontosabb feladatának?
– Az elődöm, az immár felnőttkapitány Hüttner Csaba magasra tette a mércét, szeretném megőrizni az elmúlt évek eredményességét. Ám nem akarom mindenáron hajszolni az érmeket, legalább olyan fontos, hogy megkönnyítsük az átmenetet az utánpótlásból a felnőttkorba, néhány tehetséges versenyző ugyanis nem tudta beváltani a benne rejlő ígéretet.

– Vannak olyan tehetségeink, akiknek a nevét a közeljövőben ismeri meg a közvélemény, azaz akik már a tokiói csapatba is bekerülhetnek?
– Igen, de a tehetséges serdülő versenyzőink inkább csak az esetleges budapesti olimpiára érhetnek be. A juniorok közül Homonnai Lucát, Lucz Dórát, Kopasz Bálintot emelném ki, akik már bekerültek a felnőttválogatottba.

– Mekkora a veszélye annak, hogy akadnak olyanok, akik nem megengedett eszközökkel akarják lerövidíteni az említett átmenetet?
– Nem ez a jellemző, de vannak figyelmeztető jelek. Sajnos, a fiatalok nagyon befolyásolhatók, és gyakran “hülyítik” egymást. Fontos a megelőzés, a tájékoztatás, táplálkozási és doppingszakembereket kérek fel előadást tartani. Emellett szeretném minél szorosabbra fűzni a viszonyt az edzőkollégákkal.

– Olimpiai bajnok társai közül Kőbán Rita hosszú kitérő után immár évek óta ismét a kajak-kenu sportban dolgozik. Mészáros Erikát és Czigány Kingát nem szeretné megnyerni munkatársnak?
– Ritával szinte napi kapcsolatban leszek, hiszen az MTK-ban reményteli fiatalok edzője. Kingával és Erikával is örömmel dolgoznék együtt, de erre kevés az esély. Kinga Kanadában él, két kamaszkorú fiát neveli, Erika pedig a privát szférában helyezkedett el. Tartjuk a kapcsolatot, igaz, személyesen ritkán van alkalmunk találkozni.

 
Forrás: Magyar Idők/Novák Miklós

 

Tokióban elindították az olimpiai visszaszámláló-órát

Leleplezték azt a három méter magas órát Tokióban, amely a 2020-as nyári olimpiáig hátralévő időt mutatja.

Hír

Az ünnepélyes ceremóniára a japán főváros Ginza nevű bevásárló negyedében került sor 981 nappal a játékok megnyitója előtt.

Az 1,2 tonnás óra a japán zászlóra emlékeztet: az ezüstlábakon álló szerkezet kör alakú és piros csakúgy, mint a nemzeti lobogóban található felkelő nap motívum.

Forrás: MOB

Pulai Imre: „Olyan nincs, hogy nincs kenu”

Ötven esztendős lett olimpiai bajnok kenusunk, Pulai Imre. Sportágunk "Sumákjának" az Ahogy tőlünk telt című sportágtörténeti könyvbe készült beszélgetéssel kívánunk boldog születésnapot. Azóta párja, Novák Ferenc hazatért már külföldi "kiküldetéséből", míg Sumák az észt csapat felkészülését irányítja.

Születésnap
Hír

Mi van, Sumák, csak nem megnőttél? – szólt a „frocli” a jó két méter magas óriásnak, olimpiai bajnok kenusunknak, Pulai Imrének egy nyár esti, üde honvédos összejövetelen. Egy estén, amikor tért nyernek az emlékek, amikor egy habos sör felett jó elmerengeni a múlton, és úgy igazán jó érzés örülni az összetartozásnak. Még akkor is, ha az ember párja, az érme „másik oldala”, Novák Ferenc több ezer kilométerre van tőle.

Megtalálta az igazit?

Ó hogyne! – nevet Pulai Imre. – Egyértelműen Feri volt az. Még úgy is, hogy elsőre nem állt össze a mozgásunk. Ettől függetlenül az első közös edzésünkön jó időt mentünk, és tudtam, hogy ha sikerül megtalálnunk a ritmust, ebből valami nagyon jó is kisülhet.

Kisült, hiszen Sydneyben lett egy olimpiai bajnok párosunk, és ha úgy vesszük: összeállt, az egyik legmókásabb formáció, amelyet a magyar kajak-kenu sport magáénak tudhat.

Az kétségtelen, hogy jól elszórakoztattuk egymást Ferivel. Poénokért sosem kellett a szomszédba mennünk. Legalábbis nekem nem, mert Feri – remélem, olvassa ezt a könyvet – folyton csak másolt engem. Mindig mondtam neki, hogy ne legyen már annyira esetlen, találjon ki valami újat, valami egyedit.

Mondana néhány példát, hogy a kevésbé unalmas perceiket mivel ütötték el?

Van egy-két jó történetünk. Például Feri futócipőit télen rendszeresen feltöltöttem vízzel, ami természetesen jégtömbként fagyott bele. Aztán megesett, hogy a tavaszi, nyári edzéseken a vízre szállást követően Feri cipőit gyorsan leszögeztem a stégre, Dunavarsányban pedig rendszeresen leragasztottam az ágya elé a papucsát. Remek pillanatokat szereztem ezzel magamnak. És remélem, neki is, így lesz mit mesélnie az unokáinak. Amúgy a viccet félre téve: tényleg jó kettős volt a miénk. Ha megnézi a magyar sportot vagy szűkebben a kajak-kenut: hány olyan páros van, amelynek tagjai vérig tudják sérteni egymást, nagy összeveszéseket élnek meg. Mi találtunk egy sajátos kommunikációt, poénokkal közvetítettük egymásnak az érzéseinket, az örömünket vagy éppen a kritikáinkat a másikkal kapcsolatban. Szerintem így jobban be is tudja fogadni, jobban meg is tudja élni az ember.

Ha a vízparti pletykáknak hinni lehet, gyerekként sem tartozott a mimózák közé.

Hát nem. Már az első versenyemet meg akartam óvni. Úgy tizenkét-tizenhárom évesek lehettünk, kétezer méteren indultunk, ráadásul úgy, hogy a hét elején mentünk le először a vízitelepre, akkor kezdtünk el ismerkedni a sportággal. Annyira újoncok voltunk a srácokkal, hogy még fordulni sem tudtunk. Természetesen tök utolsók lettünk a versenyben, sőt, mire célba értünk, a versenybíróság már össze is pakolt és hazament. Na, ezen én vérig sértődtem, mondtam is a többieknek, hogy óvjuk meg a futamot. Így kezdődött minden, a BSE-ben. Emlékszik még arra a vízitelepre?  Arra a nagy sóderdombra? Nem? Pedig arra vittük fel a négyest, és a tetejéről úgy csúsztunk le a vízbe, mintha szánkóztunk volna. Volt nagy öröm, amikor az edzőink meglátták, hogy tönkrevágtuk a hajó alját. Igen, valóban elég nehezen kezelhető kölyök voltam, de éppen ezért nekem találták ki ezt a sportágat. Imádtam a vízitelepet, a jó kis társaságot, és a srácokkal alig vártuk a pénteki edzések végét, hogy másnap indulhassunk Szentendrére sátrazni. Nagyon szép időszaka volt az életemnek. De valójában minden korszaknak megvolt a maga szépsége és a maga nehézsége is.

Melyik volt a legjobb?

Ha a kenuzás élményét és az eredményességet nézem, az atlantai olimpia előtti két évem. Hihetetlen volt megélni, hogy akármennyit edzhettem, egyszerűen képtelen voltam elfáradni. Ha tíz résztávunk volt, akkor is úgy éreztem, hogy még képes lennék kettőre-háromra. Nagyon jó érzés ennyire tudatában lenni annak, hogy kirobbansz az erőtől és bármit véghez tudsz vinni.

Például egyéni aranyat tud nyerni C–1 1000 méteren?

Na, az a duisburgi világbajnokság volt életem egyik csúcspontja. Az a győzelem ugyanannyit adott érzésekben, mint a sydneyi olimpia aranya. Ráadásul annak idején jóval erősebb és nagyobb volt a hazai mezőny, sokkal nehezebb volt egy-egy világversenyre kikerülni, mint mondjuk most, amikor szinte már csak egy döntőnyi versenyzőt lehet összekaparni. Hálás vagyok a sorsnak, hogy egy időben versenyezhettem Kolonics Gyuriékkal, sőt korábban Vaskuti és Sarusi Kis ellen is. És hálás vagyok azért is, hogy ilyen sokáig a pályán tudtam maradni.

Az újabb sportága, a szánkózás vagy most éppen a bob afféle pótlék? Egy versenyző mindig versenyző marad, és egész életen át nem tud kibújni a bőréből?

Nem, ez egyáltalán nem pótlék. Már korábban is sokat néztem ezeket a sportágakat a televízióban, és mindig bennem volt, hogy egyszer szeretném kipróbálni. A száguldás élménye és az, hogy minden évben előrébb lépjek, igazi kihívást jelent. Itt is meg tudom élni a magam sikereit. Például amikor egy edzésen meg tudtam verni a németek legjobbját, Felix Lochot, az fantasztikus érzéseket adott.

Össze lehet hasonlítani a téli sportokban és a kenuzásban szerzett élményeket?

Felesleges mérlegre tenni őket, mert mást és mást jelentenek az életemben. Harmincöt évig kenuztam, az egyes olimpiai győzelem kivételével mindent megkaptam ettől a sportágtól, amelyben a mai napig úgy mozgok, mint a saját otthonomban. Még most, jóval negyvenen túl is lemegyek edzeni a hajómmal, és rendszeresen indulok a mastersbajnokságokon, mert kitörölhetetlen ez az egész életemből. Olyan nincs, hogy nincs kenu. A szánkó és a bob más világ, profibb közeg, profi versenyrendszerrel, amelyhez jó tartozni, aminek szintén jó részesévé válni.