Amikor “együtt sírunk, együtt nevetünk”

Sárkányhajó Eb

Csütörtökön délelőtt a klubversenyekkel megkezdődött a szegedi Maty-éren az ECA nemzetközi és klub Európa-bajnokság. A magyar klubcsapatok 10 üléses egységei sikeresen vették az akadályt 200 méteren, amelyen senior korosztályban a Szegedi Sárkányhajó Klub két aranyérmet is szerzett.

Napfény, víz, jó zene és kihívás. Aki csak egy percre is megvetette a lábát a kajak-kenu sportágban, azon belül is a sárkányhajósok között, s megérezte ennek a „kombónak” a hívószavát, biztos, hogy egy életre elkötelezte magát. Hogy miért? A sárkányhajó őszinte, kortalan sportág, ami kívülről, a partról nézve fergeteges buli, a vízen azonban valódi teljesítményre készteti az embert. Mert ahogyan a profiknál a gyorsasági szakágban, itt is számít a bombaforma, a jó rajt, fontos az összhang és a sebesség, és ezekért bizony rendesen dolgozni kell a vízen.

A senior korcsoportban a Szegedi Sárkányhajó Egyesület tagjai rendesen megdolgoztak a sikerekért, hiszen a mix versenyben és a nők mezőnyében is aranyérmesek lettek (utóbbiban a Hidragén Szeged lett a harmadik), a férfiaknál pedig harmadik helyen zártak – itt a Dragonmaster csapata győzött, míg a Lapátolók SE lett az ezüstérmes. Hogy mi a titka a szegedi sárkányhajósoknak?

„Nagyon szeretjük ezt a sportágat, a csapat régóta együtt van, a lányok nyolc éve, a fiúk még régebb óta dolgoznak együtt. A fiúk többségében régi kenusok, a lányoknál nekem van egyedül kajakos múltam, de az évek múlásával igazán profi szemléletű társaság alakult ki. A szegedi sárkányhajó világbajnokságon kétezer méteren harmadikak lettünk, két éve az auronzói Európa-bajnokságról elhoztunk tíz érmet, és most is hasonlóan jó eredményt szeretnénk elérni” – mondta a női és a mix csapatban is szereplő Ispánki Nikoletta.

A masterseknél az 50 pluszos korcsoportban a férfiaknál a Dragon Aqua SE a második lett, a 40 pluszosok között azonban több magyar érem is született. A mix csapatoknál az ESMTK második, a Fény Dragon a harmadik helyet szerezte meg, míg a nőknél az olimpiai bajnok Vaskuti István kormányozta Óbudai Sárkányok B csapata nyert, az Old Lake Dragon Tata pedig bronzérmet vehetett át.

Az Óbudai Sárkányoknál nem csak Vaskuti István rendelkezik olimpiai múlttal, Szöul ezüstérmese, Moszkva bronzérmese, Rakusz Éva is ott lapátolt az egységben.

„Bevallom őszintén könnyű volt ez a győzelem. István az elején szólt, hogy nagyon figyeljünk oda a rajtra, mert gyors lesz, de szerencsére sikerült jól elkapni és ennek is köszönhettük az aranyérmet. Ez a siker feldobott bennünket, bízom benne, hogy a nemzetközi kategóriában is jól tudunk majd teljesíteni” – mondta Rakusz Éva.

És hogy mit ad egy ilyen győzelem Vaskuti Istvánnak, Moszkva olimpiai bajnokának?

„Nagy élmény, hogy részese lehetek. Engem nem az érem motivál, hanem az, hogy ilyenkor együtt sírunk, nevetünk – magyarázta Vaskuti István, aki már hat éve foglalkozik az óbudai Sárkányanyákkal. – Az első évem ráment arra, hogy megtanuljam velük a kommunikációt, hiszen mégsem szólhat oda úgy az ember, mint a férfi versenyzőknek. Hogy mitől sikeres a csapatunk? Fontos az összhang, hogy jól kijönnek egymással a lányok, és bizony nagyon tudnak dolgozni. Sokszor nekem kell szólni, hogy vegyünk vissza, mert ez már megárthat az egészségüknek. Büszke vagyok rájuk és arra is, hogy az elmúlt hat év során technikailag olyan szintre fejlődtek, mint a férfi csapatok többsége.”

A délutáni program a nemzeti csapatok 10 üléses 200 méteres versenyeivel folytatódik.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók