Mégse

Amikor az egykori kajakos szíve is nagyot dobban

A hazai szurkolótábort jó néhány olyan család erősíti, ahol valamelyik szülő szintén versenyzői múlttal büszkélkedhet. Ilyen az elmúlt szezonban felnőtt világbajnoki címet szerző Hagymási Réka famíliája is, melynek tagjai ezáltal némiképp speciális szemüvegen keresztül figyelik az eseményeket. A verseny hangulata már önmagában is felidézi bennük a személyes emlékeket és érzelmeket…

Hír

Ahogy az anya, Messina Györgyi látja:
– Egy felnőtt versenyző is kaphat még anyai útravalót?
– Részemről már nincs más ilyenkor, csak a szeretetet és biztatást küldök. Rékának az alkata miatt – amit sajnos tőlem örökölt – kétszer annyit kellett bizonyítania, mint másnak; de ő a példa, hogy a kitartás meg a szorgalom némi tehetséggel párosulva el tud vezetni a sikerhez. Adott esetben még akkor is, ha a hosszabb karú és lábú lányok közt dupla annyi edzésre és elszántságra van szükség.

– Kitől örökölte Réka ezt az elszántságot?
– Inkább az apukától. Ha valamit nagyon szeret csinálni és még ért is hozzá, akkor azt maximális intenzitással csinálja.

Ahogy az apa, Hagymási Róbert látja:
– Remélem, hogy ez részben fedi a valóságot, de szerintem Rékában még nagyobb a tűz, a lelkesedés meg az elszántság, mint bennem volt annak idején. Ehhez biztosan hozzájárult, hogy tényleg eleve hátrányból indult és nagyon sok problémával kellett szembenéznie. Például a négyesből is próbálták mindig kihagyni, mert a mérete miatt nem bíztak benne. Ezért egy örökös bizonyítási vágy motiválta, hogy csak azért is képes a világ legerősebb kajakos nemzetében évről évre odakerülni a válogatottba, és ez eddig így is történt. Serdülő kora óta folyamatosan indult az adott év nemzetközi versenyén és reméljük, hogy ez a tendencia folytatódik is.

– A tavalyi év mindenképp mérföldkő.
– Bevallom őszintén, arra, hogy világbajnokként fogja zárni az idényt, senki sem számított. A dobogós helyezésre még talán, de a vb-győzelemre már aligha. Óriási élmény volt mindannyiunk számára.

– Szülőként vagy egykori versenyzőként nézi inkább a versenyeket?
– Elsősorban édesapaként. Persze azért szakmailag is próbálom figyelni a dolgokat. Már a vízre szállás pillanata sokat elárul:

amikor elindul a stégtől, már tudom, milyen mentális és fizikai állapotban van.

Meg aztán a verseny előtti napokban is sokat kommunikálunk és már abból is nagyon sok mindent ki tudok szűrni. Szakmai dolgokba viszont már nem szólok bele, mert arról az élet már bebizonyította, hogy nem igazán szerencsés, hiába áll mögöttem sok éves versenyzői múlt.

– Eszébe jutnak ilyenkor az egykori saját versenyélmények?
– Természetesen. Állandóan feldereng a múlt. Kavarognak bennem az érzések. Együtt dobog az ember szíve a versenyzőkével, amikor elindulnak.

– Mikor volt az utolsó versenye?
– Ha jól emlékszem, 1986-ban. Hát az már eléggé rég volt.

….és ahogy Réka látja:

– Manapság is van még akkora jelentősége a szülők jelenlétének, mint annak idején, mondjuk egy serdülő bajnokságon?
– Nekem ez ma is teljes mértékben biztonságot jelent és nagyon örülök, hogy szinte minden versenyen magam mögött tudhatom őket, szinte mindig itt vannak. Bármire van szükségem, akár lelki támogatásra, akár egyébre, számíthatok rájuk.

– Speciális helyzet, ha valakinek az édesapja is kajakos versenyző volt…
– Igen, bár szakmailag annyira mélyen nem megyünk bele, inkább csak motiválni szokott. De a véleményét persze elmondja és arra én is kíváncsi vagyok. Meg tud erősíteni.

– A tavalyi siker után milyen elképzelésekkel vágott neki az idei szezonnak?
– Mindenképp szeretném folytatni az elmúlt év sikerességét és előrelépni, akár olimpiai, akár egyéb számban, vagy legalábbis hasonló eredményeket elérni. Kemény lesz, mert ismét erősödött a mezőny, de remélem, hogy velük együtt én is.

– Hogyan érzi magát itt, ezen a pályán?
– Nagyon jól. Alapból nagyon szeretek Szegeden versenyezni és mindenképp sokat jelent a hazai közönség jelenléte.

– A döntős esélyek?
– Nem erre a versenyre hegyeztük ki a formánkat, de ettől függetlenül szeretnénk dobogóra állni.

Gazsó visszavágott, Kállai révbe ért

Gazsó Dorka visszavágott Rendessy Eszternek a szombati vereségért a Szolnokon rendezett ifjúsági válogató zárónapján, vasárnap.

Hír

A kajak egyesek 500 méteres számát kisebb meglepetésre Rendessy nyerte a világbajnok Gazsó előtt, aki azonban 200 méteren vasárnap 0,2 másodperccel megelőzte nagy riválisát. A harmadik itt Bíben Karina lett, aki aztán 500 párosban világbajnoki címvédőhöz méltó teljesítménnyel győzni tudott Bakó Olgával.

A fiú kajakosok 500 egyesében meggyőző versenyzéssel diadalmaskodott Kós Benedek a már szintén vb-résztvevő Pálfi Máté és Opavszky Márk előtt. A kenus fiúknál az ifi válogatón több számban is ezüstérmes Kállai Róbert Gida 200 méteren végre nyerni tudott Horváth Benedek előtt, így oszlopos tagja lett a vb-csapatnak.

Lány kenusoknál 200 egyesben Nagy Bianka nagy fölénnyel győzött, és párosban Molnár Csengével is elsőként ért célba.

„Nagyon szép versenyeket láttunk, és több számban is remek időeredmények születtek, ez pedig biztató a világversenyek előtt” – mondta Makrai Csaba szövetségi kapitány, aki hétfőn, kora délután hirdeti ki a vb-re és az Eb-re utazó keretet.

Öt magyar Eb-érem 500-on

Három aranyérmet is szereztek a magyarok az 500 méteres távon a belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokságon, Kozák Danuta kajak egyesben, a címvédő Balla, Takács kettős pedig kenu párosban nyert – mindkettő olimpiai szám, míg a harmadik magyar 500-as arany a Mozgi, Somorácz kajak páros nevéhez fűződik.

Hír

A szülés után visszatért Kozák Danuta formájáról már az sokat elmondott, hogy a világbajnokok sorát felvonultató magyar mezőnyben a válogatón hatalmas fölénnyel nyert 500 egyesben, és ugyanezt a teljesítményt lemásolta most Belgrádban is. A fehéroroszok világbajnoka, Khudzenka próbálta vele tartani a tempót, de ötszörös olimpiai bajnokunk végig fél hajóval vezetve, magabiztosan nyerte meg az aranyérmet.

„Nehéz pálya volt nagyon, egyrészt lötyögött a víz, másrészt hosszú volt a múlt hét és ez a hétvége is sok már, fáradt vagyok.

Nem számítottam rá, hogy két arannyal tudok visszatérni az Eb-n,

és ha ilyen fáradtan dobogón tudok végezni 200-on is, az már bravúr lenne” – mondta a négyesben is aranyérmes Kozák.

Balla Virág és Takács Kincső is végig vezetve győzött vasárnap, és szerezte meg a magyar csapat harmadik aranyát. Kenu kettősünk is olimpiai számban, 500 párosban nyert, és védte meg Eb-címét.

„A rajtunk nem volt a legjobb, de a közepét jobban megcsináltuk, a végén próbáltunk még húzni, én azt hittem, hogy kiesik a lapát a kezemből. Most meglehetősen elfáradtam, de van két és fél órám a 200 egyesig, és utána jön még egy páros, igaz, ott majd Kincső segít” – mondta Balla Virág.

A férfi kajak párosoknál Mozgi Milán és Somorácz Tamás – nem olimpiai számban ugyan, de nagyon erős mezőnyben – fantasztikus hajrát produkálva szintén az első helyen ért célba.

„Nem ez volt életünk pályája. Nem jól jöttünk ki a rajtból, aztán a németek elmentek, én elkezdtem kapkodni, a végén kockára is kötöttem, de mégis sikerült nyernünk. A következő válogatón 500 és 1000 párost is megyünk” – mondta Somorácz Tamás.

A Medveczky Erika, Csipes Tamara kajak páros csak nemrég ült össze, de máris fantasztikusan teljesített az Európa-bajnokságon, miután az olimpiai számban, 500 párosban ezüstérmet nyert, csupán egy hajszállal lemaradva a francia hajótól.

„Nem láttuk a franciákat, ilyenkor nem tudunk kinézni, még egyesben is necces, párosban viszont teljesen szétesne a mozgásunk. Mentálisan nagyon megterhelő volt az elmúlt néhány nap, annyit kellett állítgatni a hajót és a lapátot. Maximális pálya volt ez most, és ez erre volt elég. Jó párost alkotunk, szerintem lesz folytatása ennek a hajónak” – nyilatkozta a szülés után visszatért Csipes Tamara.

A férfi kajak négyeseknél, ahogy azt várni lehetett, a régóta együtt evező spanyol és német hajó kiemelkedett a mezőnyből. A harmadik helyért azonban hatalmas harc ment, és a nemrég összeült Tótka Sándor, Molnár Péter, Dudás Miklós, Kuli István egység meg is szerezte azt.

Tótka Sándor: „Kemény pályát tudtunk menni. Tavaly két aranyérem után megtanultam, hogy az Eb nem fontos verseny, a világbajnokságra készülünk. Jó alapunk van, tudunk még hova fejlődni. Nagyon boldog vagyok persze a bronzzal, szerencsére egy csapatban tudunk edzeni, így a határ a csillagos ég. A vébén még jobbak leszünk.”

Dudás Miklós: „Elégedett vagyok. Az várható volt, hogy a spanyolok és a németek jobbak lesznek, mert egy éve együtt eveznek. Nekünk még van mit csiszolni a négyesünkön, és van is időnk a világbajnokságig, ahol akár még jobbak lehetünk, ha ilyen ütemben tudunk tovább fejlődni.”

Az 1000 méteren ezüstérmes Kopasz Bálint 500 kajak egyesben kilencedikként zárt, a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kenu páros pedig a negyedik helyen végzett.

A paraversenyzők közül a KL3-as kategóriában ezüstérmet nyert Suba Róbert. „Kicsit aggódtam az időjárás és a hínár miatt, a rajt előtt a hajóm orrára rá is akadt egy fészek, de sikerült megkérnem egy versenyzőtársamat, hogy szedje le. A szezon ezen szakaszát tekintve jó a formám, de sok van még bennem, és a vébére kihozhatjuk a maximumot, és meg tudom szerezni az aranyat is.”

Ugyanitt Juhász Tamás ötödik, a nők ugyanezen számában Fehér Annamária hatodik, női KL2-ben pedig Varga Katalin ötödik lett.

Délután a 200 méteres döntőket rendezik a belgrádi Eb-n.

A vasárnapi 200-as, magyar érdekeltségű A döntők:
13.05 NK1 (Kozák Danuta)
13.24 K1 (Birkás Balázs)
13.37 NC1 (Balla Virág)
13.50 NK2 (Hagymási, Szabó)
14.03 C2 (Hajdu, Fekete)
14.16 K2 (Birkás, Balaska)
14.29 NC2 (Balla, Takács)

A vasárnapi 5000-es döntők:
15.20 K1 (Varga Ádám)
15.50 C1 (Kiss Tamás)
16.30 NK1 (Takács Tamara)
17.10 NC1 (Lakatos Zsanett)