Állami elismerések legjobbjainknak

kitüntetés

Az olimpiai és paralimpiai sikerek összekötik a magyarokat - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az Országházban, ahol Áder János államfővel és Kövér László házelnökkel állami kitüntetésben részesítette a riói olimpiai és paralimpiai játékokon érmet szerzett sportolókat.

Amikor önök dobogóra lépnek, nagyszerű és határtalan érzés magyarnak lenni, amely “összeköt minket” Erdélytől a Felvidékig, Ausztriától Amerikáig – fogalmazott a Kupolacsarnokban összegyűlt sportolók, edzők és sportvezetők előtt a kormányfő.

Mint mondta, az olimpiai, paralimpiai érmesek az egész nemzet példaképei lettek, “a mi hőseink, akiktől megtanulhatjuk, hogyan győzhetjük le lovagias küzdelemben ellenfeleinket”.

Közölte: meggyőződése, hogy ma Magyarországon egy kisgyermek nem sportösztöndíjak vagy új sportlétesítmények miatt kel fel hajnalban edzésre indulni, hanem hogy ő lehessen egyszer az új Hosszú Katinka, Kozák Danuta, Szilágyi Áron, Szász Emese vagy éppen Cseh László.

Ahhoz persze, hogy a legjobbak és a legelszántabbak elérhessék céljukat, kellenek úszómedencék, csarnokok, ösztöndíjak és példaképek is – tette hozzá. Azt ígérte, a kormány ezután is mindent megtesz azért, hogy minél több gyermek léphessen erre az útra.

A riói érmeseknek gratulálva a miniszterelnök úgy fogalmazott: ami az olimpián történik, az egy versenyzőnek már csak a hegy csúcsára vezető ösvény legutolsó szakasza, igaz, a legmeredekebb, ahol már levegőt is alig kap az ember.

A magyar sportolók a riói olimpián 8 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzérmet szereztek, míg a paralimpiáról egy arannyal-, nyolc ezüsttel- és kilenc bronzéremmel térhetett haza a küldöttség.

Az éremtáblázaton elért magyar helyezést úgy kommentálta: ha azt összevetik az ország népességével, világpolitikai és – gazdasági súlyával, az eredmény még fényesebb.

Az ünnepségen Magyar Érdemrend Középkeresztje, a csillaggal kitüntetést vehetett át – többek között – Kozák Danuta, ötszörös olimpiai bajnok, a Magyar Érdemrend Középkeresztjét kapta meg Fazekas-Zur Krisztina, Szabó Gabriella és Csipes Ferenc. A női négyes tagjaként Rióban első olimpiai aranyérmét megszerző Csipes Tamara pedig a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át, a paralimpián múlt héten ezüstérmet szerző Suba Róbert pedig Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott.

Még péntek délelőtt a Pesti Vigadóban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szintén állami kitüntetéseket és miniszteri elismerő okleveleket adott át a Rio de Janeiró-i  olimpián és paralimpián eredményesen szerepelt magyar sportolóknak és edzőiknek.

Magas színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át a kétszeres olimpiai bajnok Fazekas-Zur Krisztina edzője, Rami Zur, Kozák Danuta edzője, Somogyi Béla és a háromszoros olimpiai aranyérmes Szabó Gabriella trénereként Tóth László is.

Kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehettek át a parakenu válogatott edzői, Csamangó Attila, Győrfi Tamás és Jancsár László.

Magas színvonalú edzői, szakmai vezetői tevékenysége elismeréseként Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült, Storcz Botond, felnőtt vezetőedző, Weisz Róbert parakenu vezetőedző, valamint Kiss István, Hüvös Viktor, Oláh Tamás, Varga Zsolt és Pruzsina István edzők is.

A riói olimpián és paralimpián elért kiváló sportteljesítménye elismeréseként Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át Molnár Péter, Tótka Sándor Mike Róbert és Vasbányai Henrik az olimpiai negyedik helyezésekért, Hufnágel Tibor és Czeiner Benjámin az olimpiai hetedik helyezésért, valamint Varga Katalin Eszter, Váczi Anita és Rozbora  András, a paralimpián elért pontszerző helyezésekért.

„Olimpiai és paralimpiai sportolóink helytállásukkal példát mutattak valamennyiünknek, sikereik ünneplése pedig összekovácsolja a nemzetet” – mondta a miniszter, aki beszédében nemzetegyesítőknek nevezte a sikeres sportolókat.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók