Állami elismerések legjobbjainknak

Az olimpiai és paralimpiai sikerek összekötik a magyarokat - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az Országházban, ahol Áder János államfővel és Kövér László házelnökkel állami kitüntetésben részesítette a riói olimpiai és paralimpiai játékokon érmet szerzett sportolókat.

kitüntetés
Hír

Amikor önök dobogóra lépnek, nagyszerű és határtalan érzés magyarnak lenni, amely “összeköt minket” Erdélytől a Felvidékig, Ausztriától Amerikáig – fogalmazott a Kupolacsarnokban összegyűlt sportolók, edzők és sportvezetők előtt a kormányfő.

Mint mondta, az olimpiai, paralimpiai érmesek az egész nemzet példaképei lettek, “a mi hőseink, akiktől megtanulhatjuk, hogyan győzhetjük le lovagias küzdelemben ellenfeleinket”.

Közölte: meggyőződése, hogy ma Magyarországon egy kisgyermek nem sportösztöndíjak vagy új sportlétesítmények miatt kel fel hajnalban edzésre indulni, hanem hogy ő lehessen egyszer az új Hosszú Katinka, Kozák Danuta, Szilágyi Áron, Szász Emese vagy éppen Cseh László.

Ahhoz persze, hogy a legjobbak és a legelszántabbak elérhessék céljukat, kellenek úszómedencék, csarnokok, ösztöndíjak és példaképek is – tette hozzá. Azt ígérte, a kormány ezután is mindent megtesz azért, hogy minél több gyermek léphessen erre az útra.

A riói érmeseknek gratulálva a miniszterelnök úgy fogalmazott: ami az olimpián történik, az egy versenyzőnek már csak a hegy csúcsára vezető ösvény legutolsó szakasza, igaz, a legmeredekebb, ahol már levegőt is alig kap az ember.

A magyar sportolók a riói olimpián 8 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzérmet szereztek, míg a paralimpiáról egy arannyal-, nyolc ezüsttel- és kilenc bronzéremmel térhetett haza a küldöttség.

Az éremtáblázaton elért magyar helyezést úgy kommentálta: ha azt összevetik az ország népességével, világpolitikai és – gazdasági súlyával, az eredmény még fényesebb.

Az ünnepségen Magyar Érdemrend Középkeresztje, a csillaggal kitüntetést vehetett át – többek között – Kozák Danuta, ötszörös olimpiai bajnok, a Magyar Érdemrend Középkeresztjét kapta meg Fazekas-Zur Krisztina, Szabó Gabriella és Csipes Ferenc. A női négyes tagjaként Rióban első olimpiai aranyérmét megszerző Csipes Tamara pedig a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át, a paralimpián múlt héten ezüstérmet szerző Suba Róbert pedig Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott.

Még péntek délelőtt a Pesti Vigadóban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szintén állami kitüntetéseket és miniszteri elismerő okleveleket adott át a Rio de Janeiró-i  olimpián és paralimpián eredményesen szerepelt magyar sportolóknak és edzőiknek.

Magas színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át a kétszeres olimpiai bajnok Fazekas-Zur Krisztina edzője, Rami Zur, Kozák Danuta edzője, Somogyi Béla és a háromszoros olimpiai aranyérmes Szabó Gabriella trénereként Tóth László is.

Kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehettek át a parakenu válogatott edzői, Csamangó Attila, Győrfi Tamás és Jancsár László.

Magas színvonalú edzői, szakmai vezetői tevékenysége elismeréseként Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült, Storcz Botond, felnőtt vezetőedző, Weisz Róbert parakenu vezetőedző, valamint Kiss István, Hüvös Viktor, Oláh Tamás, Varga Zsolt és Pruzsina István edzők is.

A riói olimpián és paralimpián elért kiváló sportteljesítménye elismeréseként Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át Molnár Péter, Tótka Sándor Mike Róbert és Vasbányai Henrik az olimpiai negyedik helyezésekért, Hufnágel Tibor és Czeiner Benjámin az olimpiai hetedik helyezésért, valamint Varga Katalin Eszter, Váczi Anita és Rozbora  András, a paralimpián elért pontszerző helyezésekért.

„Olimpiai és paralimpiai sportolóink helytállásukkal példát mutattak valamennyiünknek, sikereik ünneplése pedig összekovácsolja a nemzetet” – mondta a miniszter, aki beszédében nemzetegyesítőknek nevezte a sikeres sportolókat.

Megkezdődött a kölyöktábor Dunavarsányban

5 edző, 27 egyesület, 76 gyerek – ez számokban a hétfőn kezdődött kölyök válogatott tábor. Egy héten át Dunavarsányban edzenek a 12-13 éves korosztály legjobbjai, akiket meglátogatott Dónusz Éva utánpótlás szövetségi kapitány.

Hír

Megkezdődött a felkészülés a 2018-as szezonra a kölyök válogatott számára. Huszonhét egyesületből 76 gyerek utazott el Dunavarsányba, ahol öt edző, Major Ildikó, Kovács Gábor, Hargittai István, Kása Ferenc és Révész Zoltán irányításával edzenek a fiatalok, akik a jó időnek köszönhetően napi két vizes edzésen tudnak részt venni.

„Szombat délelőttig lesznek itt a fiatalok, akik napi három-négy edzésen vesznek részt. A hat nap során természetesen időre menéseket is végzünk, 2000 méteren és 10 kilométeren mérjük fel, hogy milyen állapotban vannak a gyerekek – mondta Dónusz Éva utánpótlás szövetségi kapitány. – A gyerekek már nagyon várták ezt a tábort, az ő életükben mérföldkő, hogy itt lehetnek és remek edzők irányításával végezhetik a munkát.”

Kimlén is elindul a kajak-kenus élet

Kimle eddig sárkányhajó csapatával volt jelen a kajak-kenu sport térképén. Most újít a klub, amely megkezdte a faluban és Ásványrárón a gyerekek toborzását. A fiatalokkal a győriek korábbi versenyzője, Kovács Attila foglalkozik majd.

Új utak
Hír

A sportágat kedvelők nyilván többször is találkoztak már híreinkben a Kimlei Sárkányok nevével. Kimle községben, a Mosoni-Dunán erős csapatot kovácsoltak össze az elmúlt évek során, az egyesület példának okáért részt vett a szeptemberi Velencében rendezett klub-világbajnokságon is, amelyről a 20-as női hajójuk bronzéremmel tért haza. Nem mellesleg a falu szervezi a környék egyik legszínvonalasabb sportrendezvényét, a Szigetközi sárkányhajó fesztivált is.

Idén ősztől újít az egyesület, Kimlén is elindul a kajak-kenus élet, Jakab Mihály vezetésével megkezdik az utánpótlás nevelést az egyesületben.

„A Magyar Kajak-Kenu Szövetség pályázatának köszönhetően lehetőségünk nyílt eszközbeszerzésre, így három egyes kajakkal és egy páros hajóval megkezdjük az utánpótlásképzést – mondta Jakab Mihály. – A GYVSE korábbi versenyzője, Kovács Attila vezeti majd az edzéseket, jelenleg a toborzásnál tartunk, a kimlei és ásványrárói általános iskolákból várjuk a gyerekeket az egyesületünkbe. Egy másik pályázatnak köszönhetően megújul a csónakházunk, így rendezett környezetben tudjuk majd fogadni a fiatalokat. A célunk, hogy jövőre öt igazolt versenyzőnk legyen, akik el tudnak indulni a magyar bajnokságon, 2019-ben pedig szeretnénk ezt a számot megduplázni.”