Mégse

Aki körül letisztult minden

Ismét Pál Zoltán irányításával, és rendkívül kiegyensúlyozottan készül az idei szezonra Dudás Miklós. A korábbi sprinter idén minden olyan számban jól akar teljesíteni, amelyek alapján bekerülhet az 500 négyesbe. Jelenleg Csizmadiai Kolossal és Apagyi Leventével Dél-Afrikában edzőtáborozik, utóbbival K-2 500 méteren is rajthoz áll majd a válogatón. A csapat egyébként a járványügyi helyzet miatt a napokban hazajön, és itthon folytatja az edzéseket.

Hír

Három hete van kint Port Edwardsban, mennyire vált be a helyszín?

Voltam már korábban Dél-Afrikában, de akkor nem itt, hanem Roodeplatban, ahol most is jó néhány magyar versenyző készül. Port Edwards igazi Afrika, bent vagyunk egy kanyonban a hegyek között, közel az óceánhoz, jó idő van, jó vízen készülünk, jó helyünk van. A mi csapatunk mellett itt készül Kopasz Bálint is a szüleivel. Összetartunk, Bálint anyukája, Irén szokott ránk is főzni, ami nagy segítség, mert az étkezést itt amúgy is magunknak kell megoldani. Egyébként ez számomra ideális, tudom tartani az étrendem, és nem csábulok el. Nagyon hangulatos az egész, például a konditerem teljesen más, mint a ma megszokottak. Itt régi rozsdás súlyzókat emelgetünk, némelyiket betonból öntötték ki, ugyanakkor a terem az óceánparton áll, kint majmok rohangálnak a fán, és a munkát ugyanúgy el tudjuk végezni, mintha luxus venne minket körül.

Romantikusan hangzik, de gondolom azért nehezen hagyta itthon a családot….

Persze, a napokban egy éves a kislányom, nehéz elfogadni, hogy nem lehetek vele, ahogy a születésénél sem voltam ott. Ettől függetlenül kiegyensúlyozott vagyok, emiatt nincs bennem görcs. Jól érzem most magam a bőrömben, a családommal minden rendben van, és a csapatban is kiváló a hangulat. Ráadásul a napokban hazamegyünk, mert a kialakult járványügyi helyzett miatt

attól kell tartani, hogy törlik a repülőjáratokat,

és később nem tudunk innen elutazni.

Tavaly, amikor még Hüvös Viktor irányításával készült, nem volt minden annyira egyenes, mint most?

A tavalyi évet fejben elengedtem. Több olyan dolog történt velem, ami egyáltalán nem mindennapos. Megszületett a kislányom, elhunyt a hozzám rendkívül közel álló nagyapám, építkeztem is, mert a babával költöznünk kellett. Nem tudtam mindent megtenni az edzéseken, nem voltam elég felkészült, és ennek meg is lett az eredménye, hiszen nem jutottam ki a világversenyekre. A hangulattal nem volt baj Hüvös Viktor csapatánál sem, de ott nem én voltam a kiemelt versenyző, miközben az AVSE-nél hozzá voltam ahhoz szokva, hogy rám építik az edzéseket. Most újra Pál Zoltán irányításával készülök, akivel sosem szakadt meg a kapcsolatom teljesen. Vele mindent meg tudok beszélni, mellette kiegyensúlyozottnak érzem magam, és a csapattársaimmal is jól megvagyunk. Négyesben, az edzőmmel, Csizmadia Kolossal, és Apagyi Leventével mindent meg tudunk beszélni, segítjük egymás, tényleg minden ideális most.

Szerzett már felnőtt vb-érmet 200 egyesben, és 500 négyesben is, idén milyen számokra koncentrál majd?

Minden olyan számban szeretnék jó teljesítmény nyújtani, aminek alapján be lehet kerülni az 500 négyesbe. Tehát nem hanyagolhatom a 400 egyest, az 500 párost, és tulajdonképpen a K-1 200 métert sem. 500 párosban Apagyi Leventével szeretném idén kipróbálni magam. Ő nagyon szorgalmas, rengeteget dolgozott az alapozás során, egymást húztuk az edzéseken, úszásban is, futásban is egy szinten vagyunk, és nagyon jó mentalitású versenyzőnek tartom. Egyesben is úgy érzem, hogy jó formában vagyok, talán még sosem dolgoztam ennyit, és végre az étkezésem is rendben van. Nem szabad plusz terhet cipelnem, 100 kilogram alatt tartom a súlyom, és

nincsenek már olyan kilengéseim, mint régen.

Korábban előfordult, hogy három hét szigorú étrend után egy hétig megállás nélkül faltam, most ilyen sincs, és ennek megfelelően le vagyok szálkásodva. 

Azt mindenképpen jó hallani, hogy ennyire kiegyensúlyozott, megváltoztatta az apaság?

Valamennyire biztos megkomolyodtam. Na, nem akarok most úgy csinálni, mintha nem lennék ugyanúgy benne a poénkodásban, vagy a csapaton belül egymás froclizásában, de bekerültem egy másik világba is az apaság által, olyan dolgok váltak fontossá, amelyek korábban nekem ismeretlenek voltak. Fiatalabb koromban előfordult, hogy azért vártam a szabadidőm, mert el akartam menni végre bulizni a haverokkal, most meg azért szeretnék hazaérni, hogy a kislányommal lehessek. Fantasztikus érzés, hogy vár engem otthon az a kis tünemény az édesanyjával.

Duplázás mindkét számban

Szolnokon kettős győzelemmel kezdte a szezont férfi kajakpárosban 1000 méteren a Noé Zsombor, Dombvári Bence duó, a kenusoknál pedig hibátlan teljesítmény nyújtott Adolf Balázs Fejes Dániellel. Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint már az első edzésverseny sok kérdést megválaszolt.

Hír

A “zártkapus” szolnoki tesztversenyen nézők természetesen nem, újságírók viszont annál többen jelentek meg, a célban legalább három-négy fotós, valamint hat-hét tévéstáb várta, hogy elinduljon minden idők legfurcsább kajak-kenu szezonja, amelyben az első tétversenyeket a koronavírus járvány miatt augusztus végén bonyolítják le.

Férfi kajak párosban ezen a viadalon versenyzett először Kammerer Zoltán Varga Ádámmal. A háromszoros olimpiai bajnok az első tesztversenyen tavalyi párjával, Gál Péterrel ült volna össze, de a szolnoki kajakos balesete miatt nem állt rajthoz, így Varga Ádám debütált a legrutinosabb magyar versenyző mögött.

Ígéretesen is kezdett a friss páros, de féltávnál robbantott a Noé Zsombor, Dombvári Bence kettős, szereztek egy hajó előnyt, amiből néhány centit a célig meg tudtak tartani, így megnyerték az első fordulót Kammererék előtt. A második futamon a cél előtt 200 méterrel még több mint egy hajónyival vezetett a Kammerer, Varga duó, Dombváriék pedig a harmadik-negyedik helyről óriásit hajrázva nyertek, ismét néhány centivel.

“Ezekkel a tesztversenyekkel fent tudjuk tartani a normális ütemet, annak ellenére, hogy egyelőre nincs túl nagy tétje a dolognak. Két taktikát is kipróbáltunk ma Zsomborral, folytatjuk a munkát” – mondta Dombvári Bence.

“Még jobb lett volna, ha többet készülünk együtt Zolival, összesen három közös edzésünk volt eddig” – mondta Varga Ádám, aki Kammerer Zoltánnal együtt hisz abban, hogy ennek az egységnek van jövője.

C-2 1000 méteren a rutinosabb egységek legnagyobb kihívója Adolf Balázs és Fejes Dániel volt. A két fiatal kenus tudatosan készült az elmúlt hónapokban a párosra annak ellenére, hogy mindketten a jobb oldalon eveznek, így kevesen hittek bennük. Ma az első és a második futamban is simán győztek a Sáfrán, Bakó duó előtt, az első 1000 méteren a rutinos Korisánszky Dávid, Mike Róbert páros lett a harmadik, a másodikon pedig a tavaly válogatót nyerő Kiss Balázs, Dóri Bence futott be a harmadik helyen.

“Edzéseken is próbálgattuk a balos szelet, mert számítottunk arra, hogy ez várhat ránk – mondta a tavalyi világbajnokságon ezüstérmet szerző Adolf Balázs. – Megoldottuk, igyekeztem segíteni Daninak a kormányzásban. Ha együtt maradhatunk, és továbbra is lelkiismeretesen dolgozunk, akkor bízom abban, hogy

a sors majd megjutalmaz bennünket

egy jobbos hátszéllel. Olyan viszonyok között még gyorsabbak is lehetünk, mint a klasszikus párosok.”

“A kenusoknál ez

a fiatal duó kivívta az elismerésem,

szépen versenyeztek, kimagaslottak a mezőnyből, a második 500 méteren esélyt sem adtak a többi egységnek. Férfi kajakban két hajó lógott ki a mezőnyből felfelé. Nem mindig jó jel, ha két egyforma párosunk van, de a következő hónapokban még variáljuk az összeállításokat. Terveim szerint Dombvári Bencét legközelebb összeültettem mással, a Kammerer, Varga duót elindítom ugyanígy, hogy meglegyen a viszonyítási alap, aztán a harmadik próbán megnézzük a Kammerer, Dombvári egységet.”

A tesztversenyek Szolnokon egy hét múlva női C-1 200, C-2 500, valamint férfi K-4 500 méteren folytatódnak.

Vándortáborok – óvintézkedésekkel

A június 16-án induló idei vándortáborokban különösen nagy figyelmet fordítanak az egészségbiztonságra – hangsúlyozta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) úszóházán, a Stopperen megtartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Hír

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda idén már negyedszer szervez Vándortáborokat, partnerségben az Országos Erdészeti Egyesülettel (OEE), a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel (MAKETUSZ), a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel (MKKSZ), valamint a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodájával. Az egyhetes nyári táborok június 16-ával indulnak.

Révész Máriusz kiemelte: még az eddigieknél is fontosabb, hogy lesznek idén vándortáborok, ugyanis március 16-tól a koronavírus-járvány miatt a gyerekek élete megváltozott, nem mehettek iskolába, nem találkozhattak társaikkal és kevesebbet mozogtak.

“A vándortábor minderre gyógyír,

a gyerekek a természetben, közösségben vannak és mozognak – mutatott rá a kormánybiztos. A táborok huszonnyolcezer forintba kerülnek: ez tartalmazza az egyheti szállás, az ellátás és a programok költségét.

A koronavírus-járvány kapcsán Révész Máriusz a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a vándortáborok a legbiztonságosabb táborok közé tartoznak, ugyanis a gyerekek egy héten keresztül zárt közösségben vannak húsz-harminc fős csoportokban és kevés kontaktust létesítenek.

A kormánybiztos közölte: a tanárok számára kedvezményes és jó színvonalú képzéssel kívánják vonzóvá tenni a táborokat; egy hétre százezer forint külön díjazásban is részesülnek. Révész Máriusz kitért arra, hogy a tavaly kiírt novellaíró- és fotópályázat mellett idén versírópályázatot is hirdetnek a gyerekeknek.

Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára jelezte, hogy az erdei vándortáborokban a tavalyi hét útvonal idén további kettővel bővült, így a gyerekek a Zemplén, a Mátra, a Pilis, a Börzsöny, a Bakony, a Mecsek, a Vasi-Hegyhát mellett idén a Vértes és a Zselic kulturális értékeit is megismerhetik. Hangsúlyozta, hogy táboraik biztonságosak, fenntarthatók és fontos a közösségépítő szerepük.

Virág Benedek, a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodájának vándortábor-projektvezetője tájékoztatása szerint a táboraik célja a fizikai mellett a szellemi egészség megőrzése. A zarándoklat során húsz kilométert tesznek meg a csoportok, és olyan helyszínekre látogatnak el, amelyek több, mint ezer éve fennállnak, köztük Tihany, Bakonybél és Pannonhalma bencés közösségeihez.

Pénzes Erzsébet, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség projektkoordinátora egyebek mellett arról beszélt, hogy a járványhelyzet miatti egészségügyi szabályokat úgy szeretnék betartatni a gyerekekkel, hogy az majdhogynem szórakozás legyen.

Az MKKSZ által szervezett vízi vándortáborba jelentkezők idén is a Szigetközben, a Felső-Tiszán, a Bodrogon a Körösök vidékén és a Dunakanyarban túrázhatnak, valamint a vadregényes Tisza-tó tanösvényein.

“A tavasszal kialakult helyzet miatt a gyerekek online világba kényszerültek, most itt a lehetőség, hogy visszakerüljenek a valós világba és a vízen fedezzék fel Magyarország természeti kincseit, és eltöltsenek egy teljes hetet a szabadban,

az online környezetet hátrahagyva”

– mondta el a sajtótájékoztatón Foltán László, az MKKSZ vándortábor projektvezetője.