Aki körül letisztult minden

Ismét Pál Zoltán irányításával, és rendkívül kiegyensúlyozottan készül az idei szezonra Dudás Miklós. A korábbi sprinter idén minden olyan számban jól akar teljesíteni, amelyek alapján bekerülhet az 500 négyesbe. Jelenleg Csizmadiai Kolossal és Apagyi Leventével Dél-Afrikában edzőtáborozik, utóbbival K-2 500 méteren is rajthoz áll majd a válogatón. A csapat egyébként a járványügyi helyzet miatt a napokban hazajön, és itthon folytatja az edzéseket.

Három hete van kint Port Edwardsban, mennyire vált be a helyszín?

Voltam már korábban Dél-Afrikában, de akkor nem itt, hanem Roodeplatban, ahol most is jó néhány magyar versenyző készül. Port Edwards igazi Afrika, bent vagyunk egy kanyonban a hegyek között, közel az óceánhoz, jó idő van, jó vízen készülünk, jó helyünk van. A mi csapatunk mellett itt készül Kopasz Bálint is a szüleivel. Összetartunk, Bálint anyukája, Irén szokott ránk is főzni, ami nagy segítség, mert az étkezést itt amúgy is magunknak kell megoldani. Egyébként ez számomra ideális, tudom tartani az étrendem, és nem csábulok el. Nagyon hangulatos az egész, például a konditerem teljesen más, mint a ma megszokottak. Itt régi rozsdás súlyzókat emelgetünk, némelyiket betonból öntötték ki, ugyanakkor a terem az óceánparton áll, kint majmok rohangálnak a fán, és a munkát ugyanúgy el tudjuk végezni, mintha luxus venne minket körül.

Romantikusan hangzik, de gondolom azért nehezen hagyta itthon a családot….

Persze, a napokban egy éves a kislányom, nehéz elfogadni, hogy nem lehetek vele, ahogy a születésénél sem voltam ott. Ettől függetlenül kiegyensúlyozott vagyok, emiatt nincs bennem görcs. Jól érzem most magam a bőrömben, a családommal minden rendben van, és a csapatban is kiváló a hangulat. Ráadásul a napokban hazamegyünk, mert a kialakult járványügyi helyzett miatt

attól kell tartani, hogy törlik a repülőjáratokat,

és később nem tudunk innen elutazni.

Tavaly, amikor még Hüvös Viktor irányításával készült, nem volt minden annyira egyenes, mint most?

A tavalyi évet fejben elengedtem. Több olyan dolog történt velem, ami egyáltalán nem mindennapos. Megszületett a kislányom, elhunyt a hozzám rendkívül közel álló nagyapám, építkeztem is, mert a babával költöznünk kellett. Nem tudtam mindent megtenni az edzéseken, nem voltam elég felkészült, és ennek meg is lett az eredménye, hiszen nem jutottam ki a világversenyekre. A hangulattal nem volt baj Hüvös Viktor csapatánál sem, de ott nem én voltam a kiemelt versenyző, miközben az AVSE-nél hozzá voltam ahhoz szokva, hogy rám építik az edzéseket. Most újra Pál Zoltán irányításával készülök, akivel sosem szakadt meg a kapcsolatom teljesen. Vele mindent meg tudok beszélni, mellette kiegyensúlyozottnak érzem magam, és a csapattársaimmal is jól megvagyunk. Négyesben, az edzőmmel, Csizmadia Kolossal, és Apagyi Leventével mindent meg tudunk beszélni, segítjük egymás, tényleg minden ideális most.

Szerzett már felnőtt vb-érmet 200 egyesben, és 500 négyesben is, idén milyen számokra koncentrál majd?

Minden olyan számban szeretnék jó teljesítmény nyújtani, aminek alapján be lehet kerülni az 500 négyesbe. Tehát nem hanyagolhatom a 400 egyest, az 500 párost, és tulajdonképpen a K-1 200 métert sem. 500 párosban Apagyi Leventével szeretném idén kipróbálni magam. Ő nagyon szorgalmas, rengeteget dolgozott az alapozás során, egymást húztuk az edzéseken, úszásban is, futásban is egy szinten vagyunk, és nagyon jó mentalitású versenyzőnek tartom. Egyesben is úgy érzem, hogy jó formában vagyok, talán még sosem dolgoztam ennyit, és végre az étkezésem is rendben van. Nem szabad plusz terhet cipelnem, 100 kilogram alatt tartom a súlyom, és

nincsenek már olyan kilengéseim, mint régen.

Korábban előfordult, hogy három hét szigorú étrend után egy hétig megállás nélkül faltam, most ilyen sincs, és ennek megfelelően le vagyok szálkásodva. 

Azt mindenképpen jó hallani, hogy ennyire kiegyensúlyozott, megváltoztatta az apaság?

Valamennyire biztos megkomolyodtam. Na, nem akarok most úgy csinálni, mintha nem lennék ugyanúgy benne a poénkodásban, vagy a csapaton belül egymás froclizásában, de bekerültem egy másik világba is az apaság által, olyan dolgok váltak fontossá, amelyek korábban nekem ismeretlenek voltak. Fiatalabb koromban előfordult, hogy azért vártam a szabadidőm, mert el akartam menni végre bulizni a haverokkal, most meg azért szeretnék hazaérni, hogy a kislányommal lehessek. Fantasztikus érzés, hogy vár engem otthon az a kis tünemény az édesanyjával.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók