A világ legveszélyesebb kajakversenye

Három nap alatt közel 120 kilométert kell megtenniük a versenyzőknek kajakozva és futva a világ egyik legveszélyesebb kajakversenyén, a Dusi Marathonon Dél-Afrikában. Három magyar is rajthoz áll a csütörtöktől vasárnapig tartó viadalon, amelyről a Magyar Kajak-Kenu Szövetség is a helyszínről számol majd be. Előbb azonban ismerkedjünk meg röviden a Dusival!

DUSI
Hír

Csütörtökön 42, pénteken 43, szombaton pedig 36 kilométert kell megtenniük a résztvevőknek kajakozva és futva Pietermaritzburg és Durban között Afrika legnagyobb szabású maratoni kajakversenyén. Az első Dusit 1951-ben rendezték meg, éjjel-nappal kellett menniük a versenyzőknek, akkor csupán nyolcan indultak, ma már 1000 fölötti a nevezők létszáma. Az első Dusit 6 nap 8 óra alatt teljesítette a győztes, ám öt évvel később betiltották az éjszakai versenyt, mondván, az afrikai vadonban élő állatok megtámadhatják az embereket.

Volt már kígyóharapás általi halál a verseny történelmében

Nem csoda, hogy meghozták a szigorítást, hiszen a résztvevőknek nemcsak kajakozniuk kell a vad zúgókon, hanem futni is a több mint 10 kilós hajóval a vállon az esőerdőkben, amelyek tele vannak mérges kígyókkal, de a varánuszok is veszélyesek lehetnek az emberre. Volt már kígyóharapás általi halál a verseny történelmében, itt őshonos például a világ egyik legveszélyesebb mérgeskígyója, a fekete mamba is, amelynek mérge fél óra alatt meg tud ölni egy embert.

De egyéb halálesetek is előfordultak már a Dusin, volt, hogy egy folyó extrém sodrása a sziklákra sodorta a versenyzőket, akik nem tudtak kiszállni a hajóból, és megfulladtak, de az elképesztő, több mint 40 fokos melegben kiszáradás és szívroham is végzett már résztvevővel. A folyók bizonyos részeken annyira szennyezettek, hogy volt olyan év, amikor az indulók fele komoly betegséget kapott.

 

A rendkívüli veszélyek ellenére – vagy éppen ezért – Dél-Afrikában hatalmas népünnepély minden évben a Dusi, olyan, mint a franciáknak a Tour de France. A helyi tévé élőben közvetíti a három napot, a képek pedig magukért beszélnek, hiszen amellett, hogy embertpróbáló feladat elé állítja a természet a versenyzőket, gyönyörű tájakon, számos szakaszon természetvédelmi helyeken zajlik a maratoni viadal.

A Dusi, olyan, mint a franciáknak a Tour de France

A kommandós kiképzésnek is beillő Dusit az idén egyéniben nem lehet teljesíteni, párosoknak írták ki a 2018-as versenyt. Mindegyik számban indul magyar, férfi párosban Boros Adrián a dél-afrikai Carl Foscher, női párosban Kiszli Vanda a durbani Jenna Ward, vegyes párosban pedig Czéllai Zsófia az ugyancsak dél-afrikai Brandon van der Walt oldalán áll rajthoz.

A mezőny egyik legkultikusabb indulója Lyle Wheeler lesz, aki 47. alkalommal teljesítheti a Dusit, a 67 éves férfi most holtversenyben tartja a rekordot a Dusi Királyának is nevezett Pope-Ellisszel, szombattól azonban ő lehet a Dusit legtöbbször teljesítő versenyző. „Nem vagyok különleges, ugyanolyan vagyok, mint az összes többi versenyző. Hiába, hogy sokadszor indulok, ugyanúgy izgulok, mert a folyón és a dzsungelben bármi előfordulhat” – mondta Lylle Wheeler.

Boros Adriánnal már beszélgettünk a dél-afrikai versenyekről a Dusi előtt, a napokban Kiszli Vanda és Czéllai Zsófia is megszólal majd a Kajakkenusport.hu-n, a versenyt pedig a helyszínről követjük majd nyomon.

Az egyesre koncentrál az újjászületett Vad Ninetta

Vad Ninetta elárulta, hogy úgy érezte, már nem szeret kajakozni, ezért váltania kellett, és szerinte nagyon jól döntött, amikor Simon Miklóst választotta edzőjének.

Hír

A Vasas ötszörös világbajnok kajakosa 2016 novemberében váltott edzőt, és a Nagy-Britanniából 10 év után hazatért Simon Miklóssal kezdte el a közös munkát, amely gyümölcsözőnek bizonyult, hiszen négyesben világbajnoki címet nyert 2017-ben.

„Pozitívnak és eredményesnek tartom a váltást – kezdte Vad Ninetta az Inforádió Víztükör című adásában.  Nagyon jó döntést hoztam, hiszen

bele voltam fásulva a helyzetembe, kimondhatom, hogy nem szerettem kajakozni,

és kellett Simon Miklós motiváltsága ahhoz, hogy újra azt érezzem: én ezt szeretném csinálni. Mentálisan nagyon sokat segített nekem, és olyan szakmai tudása is van, amely szintén a hasznomra vált, ez kiderült az elmúlt sikeres évben.”

A 29 éves versenyző idén az 500 egyesre koncentrál, ezért a válogatón ebben a számban szeretne minél jobban szerepelni. „Minden évben nagyon nehéz kijutni egy világbajnokságra a hazai mezőnyből. Arra számítok, hogy Dana (Kozák Danuta) és Tami (Csipes Tamara) is nagyon jó formában lesznek, amikor elkezdenek kajakozni. Nagyon kemény versenyszezon elé nézünk. Az egyes az, ami nagyon számít, hiszen egy jó egyes szereplés után lehet magunknak párt találni” – mondta Vad Ninetta, aki tavaly Takács Tamarával ment párosban.

„Tamival még nem beszéltünk a 2018-es évről. A tájékoztató verseny után összeülünk, és megbeszéljük, hogy hogyan tovább. Benne van az, hogy együtt folytatjuk, de természetesen sok szempont van, amit figyelembe kell venni. Nagyon jó páros volt a miénk, a vébé talán a rutintalanságunk miatt nem sikerült úgy, ahogy terveztük, de az összes többi versenyen nagyon jól szerepeltünk” – emlékezet vissza arra, hogy a vb-n 500 párosban csak ötödikek lettek.

Vad Ninetta március 3-án indul Dél-Afrikába egy hónapra. A 29 éves versenyző elmondta, hogy nagyon sokat fejlődött az elmúlt egy évben, ezért reméli, hogy jó állapotban ülhet majd hajóba a melegvízi edzőtáborban. „Elsősorban dolgozni megyünk ki, gyűjteni a kilométereket, de hétvégente lesz egy kis időm pihenni. Egy szafaritúrát biztos, hogy beiktatunk, ezt már megbeszéltük a csapattal” – mondta Vad Ninetta.

A fagy sem fogott ki a versenyzőkkel a Héraklész felmérőn

A hétvégén lezajlott a Héraklész fizikai erőfelmérő utolsó állomása, Győr és Paks után Tiszaújvárosban is a tavalyinál többen jelentek meg a helyszínen.

Hír

A három felmérőn összesen több mint 1800-an vettek részt, Győrben körülbelül 800, Pakson 600, a hétvégén Tiszaújvárosban pedig több mint 400 sportoló mérte fel, hogy milyen állapotban van a téli alapozási időszak végén akár a tavalyi önmagához, akár a többi versenyzőhöz képest.

„A hétvégén nagyon ködös, hideg, párás volt a reggel, a fagyott futópályára tervezett Cooper-teszt helyett betonon tudtak futni a sportcsarnok körül a versenyzők, de ezt leszámítva minden tökéletesen sikerült. A korábbi éveknél nagyobb létszám volt minden helyszínen, és a paraszakág képviselői is megjelentek a hétvégén” – nyilatkozta a paraválogatott szövetségi kapitánya, Weisz Róbert.

Doma Gergő szakmai igazgató elmondta, hogy a Héraklész fizikai felmérő a Magyar Kajak-Kenu Szövetség egy kiemelt fontosságú eseménye, amely hagyományt hosszú távon kívánják továbbvinni.

„Mindamellett bizonyos gyakorlatokban tervezünk némi finomítást. Nagyobb hangsúlyt fektetünk a sportágspecifikus képességek és készségek mérésére, az ízületi mozgékonyság megőrzésére és a törzsizmok megerősítésére. Ezzel kapcsolatban egy munkaanyag-tervezet már az asztalomon van, amelyeket különböző edzői egyeztetői fórumokon szeretnék végleges formába önteni. Köszönöm az edzőkollégák áldozatos munkáját, és hogy évről évre nagyobb számban és kiváló felkészültséggel érkeznek a Héraklész fizikai felmérőre” – mondta Doma Gergő.

Fotók Facebook-oldalunkon: