Mégse

A világ legveszélyesebb kajakversenye

Három nap alatt közel 120 kilométert kell megtenniük a versenyzőknek kajakozva és futva a világ egyik legveszélyesebb kajakversenyén, a Dusi Marathonon Dél-Afrikában. Három magyar is rajthoz áll a csütörtöktől vasárnapig tartó viadalon, amelyről a Magyar Kajak-Kenu Szövetség is a helyszínről számol majd be. Előbb azonban ismerkedjünk meg röviden a Dusival!

DUSI
Hír

Csütörtökön 42, pénteken 43, szombaton pedig 36 kilométert kell megtenniük a résztvevőknek kajakozva és futva Pietermaritzburg és Durban között Afrika legnagyobb szabású maratoni kajakversenyén. Az első Dusit 1951-ben rendezték meg, éjjel-nappal kellett menniük a versenyzőknek, akkor csupán nyolcan indultak, ma már 1000 fölötti a nevezők létszáma. Az első Dusit 6 nap 8 óra alatt teljesítette a győztes, ám öt évvel később betiltották az éjszakai versenyt, mondván, az afrikai vadonban élő állatok megtámadhatják az embereket.

Volt már kígyóharapás általi halál a verseny történelmében

Nem csoda, hogy meghozták a szigorítást, hiszen a résztvevőknek nemcsak kajakozniuk kell a vad zúgókon, hanem futni is a több mint 10 kilós hajóval a vállon az esőerdőkben, amelyek tele vannak mérges kígyókkal, de a varánuszok is veszélyesek lehetnek az emberre. Volt már kígyóharapás általi halál a verseny történelmében, itt őshonos például a világ egyik legveszélyesebb mérgeskígyója, a fekete mamba is, amelynek mérge fél óra alatt meg tud ölni egy embert.

De egyéb halálesetek is előfordultak már a Dusin, volt, hogy egy folyó extrém sodrása a sziklákra sodorta a versenyzőket, akik nem tudtak kiszállni a hajóból, és megfulladtak, de az elképesztő, több mint 40 fokos melegben kiszáradás és szívroham is végzett már résztvevővel. A folyók bizonyos részeken annyira szennyezettek, hogy volt olyan év, amikor az indulók fele komoly betegséget kapott.

 

A rendkívüli veszélyek ellenére – vagy éppen ezért – Dél-Afrikában hatalmas népünnepély minden évben a Dusi, olyan, mint a franciáknak a Tour de France. A helyi tévé élőben közvetíti a három napot, a képek pedig magukért beszélnek, hiszen amellett, hogy embertpróbáló feladat elé állítja a természet a versenyzőket, gyönyörű tájakon, számos szakaszon természetvédelmi helyeken zajlik a maratoni viadal.

A Dusi, olyan, mint a franciáknak a Tour de France

A kommandós kiképzésnek is beillő Dusit az idén egyéniben nem lehet teljesíteni, párosoknak írták ki a 2018-as versenyt. Mindegyik számban indul magyar, férfi párosban Boros Adrián a dél-afrikai Carl Foscher, női párosban Kiszli Vanda a durbani Jenna Ward, vegyes párosban pedig Czéllai Zsófia az ugyancsak dél-afrikai Brandon van der Walt oldalán áll rajthoz.

A mezőny egyik legkultikusabb indulója Lyle Wheeler lesz, aki 47. alkalommal teljesítheti a Dusit, a 67 éves férfi most holtversenyben tartja a rekordot a Dusi Királyának is nevezett Pope-Ellisszel, szombattól azonban ő lehet a Dusit legtöbbször teljesítő versenyző. „Nem vagyok különleges, ugyanolyan vagyok, mint az összes többi versenyző. Hiába, hogy sokadszor indulok, ugyanúgy izgulok, mert a folyón és a dzsungelben bármi előfordulhat” – mondta Lylle Wheeler.

Boros Adriánnal már beszélgettünk a dél-afrikai versenyekről a Dusi előtt, a napokban Kiszli Vanda és Czéllai Zsófia is megszólal majd a Kajakkenusport.hu-n, a versenyt pedig a helyszínről követjük majd nyomon.

Kenusként példát kell mutatnunk

Szombaton és vasárnap Mátraházán rengeteg klub és versenyző részvételével összetartáson vett részt a magyar kenutársadalom.

Hír

„Azért Mátraházán tartottuk, mert itt volt edzőtáborban a férfi kenuválogatott – kezdte Csabai Edvin, a Kolonics György Alapítvány elnöke. – A reggeli gyülekezőnél kilenc egyesület legalább 80, főleg utánpótláskorú versenyzője jelent meg. Nagyon örültünk, hogy ilyen szép számban jöttek el a nagy havazás ellenére is.”

A klubok közül ott volt az összetartáson a Merkapt-Mekler, a Pacs-Pacs, a bajai, a sárospataki, a veresegyházi, a váci, a ráckevei, a tokaji és a törökbálinti egyesület is. A szombati program délelőtt egy 15 kilométeres futással indult, Kékestetőre, a Mátra és Magyarország csúcsára futottak fel, kétszer is.

Az ebédet követően délután Csáky László korábbi válogatott kenus egyfajta motivációs beszélgetésre hívta a versenyzőket. „Ezen az interaktív előadáson gyakorlatilag megfogalmaztuk, hogy

élsportolóként milyen kötelezettségeink vannak,

megfogalmaztuk, hogy kenusként példát kell mutatnunk mind az életvitel, mind pedig a sporthoz való hozzáállás terén” – mondta Csabai Edvin.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével a kilencszeres világbajnok, háromszoros olimpiai érmes kenus, Wichmann Tamás is, aki amellett, hogy élménybeszámolót tartott pályafutásáról, kenus nótákat is énekelt a kiváló hangulatú összetartáson.

„Nagyon köszönjük az edzőknek, hogy elhozták a csapatukat, és annak is külön örülök, hogy a Kolonics György Alapítvány kuratóriumából nyolcan is itt voltak” – zárta a korábbi 17-szeres maraton világbajnok kenus, Csabai Edvin.

A Mátraházán készült fotók Facebook-oldalunkon megtekinthetőek:

A tudatosság vezérli az év ifi kenusát

A karácsonyi ünnepeket Angliában munkával, nyelvtanulással és persze edzéssel töltötte az év ifjúsági férfi kenusa, Kocsis Ádám. A 18 éves versenyző alapvetően izgulós típus, de mivel profi módon szeretné űzni a kenut, ezért sportpszichológust is fogadott, hogy minél jobban tudjon teljesíteni.

Hír

„Angliában vagyok, Cambridge-től nem messze – válaszolta Kocsis Ádám arra a kérdésre, hogy külföldön van-e, hiszen furcsán csengett ki a telefonja, amikor felhívtuk. – A családom egy része itt él kint, kijöttem hozzájuk, közben dolgozom, vendéglátózom, ezzel is tanulom a nyelvet. December 22-én jöttem ki, és január elején már megyek is vissza.”

Közben Angliában próbálta szinten tartani magát, kondizott, de január másodikán már itthon jelentkezett edzésre. A 18 éves versenyző azzal nyerte el 2018-ban az év ifjúsági férfi kenusa díjat, hogy az ifjúsági Európa-bajnokságon C1 1000 méteren bronzérmes lett, a vébén ugyanebben a számban negyedikként zárt, és volt az egyedüli ifi korú magyar férfi kenus, aki világversenyen dobogóra tudott állni.

Az év legjobbjai az MKKSZ karácsonyi gáláján (Kocsis Ádám középen fekete öltönyben)

„Nagyon nagy boldogsággal töltött el, amikor a szövetség gálavacsoráján bejelentették, hogy én lettem az év legjobbja. Korábban nem gondoltam rá, akkor kezdtem csak el sejteni, amikor külön asztalhoz ültettek bennünket.

Az a legnagyobb elismerés, amikor az ember a példaképei előtt kaphat egy ilyen díjat”

– mondta Kocsis Ádám.

A fiatal versenyző a szezon előtt gondolkodás nélkül aláírta volna, ha felajánlják neki, hogy ilyen idénye lesz. „Ráadásul a tavaszom nem sikerült túl jól, nem éreztem, hogy ez most egy jó szezon lesz. Úgy álltunk neki a párommal, Zombori Dominikkal, hogy az 1000 párosra koncentrálunk, neki azonban mononukleózisa lett, így egy héttel a válogató előtt vált véglegessé, hogy 1000 egyest kell mennem. Meg is remegett a lábam a rajtnál, mert nem erre készültem, de szerencsére sikerült életem legjobb pályáját jönnöm. Én meglepődtem, de az edzőim nem, ők tudták, hogy képes vagyok rá.

Olyan eufóriát még soha nem éreztem, mint akkor.

Számomra az volt a szezon pillanata.”

Kocsis Ádám szerint az idén sokkal nehezebb dolga lesz, hiszen felkerült az U23-as korosztályba, viszont éppen ezért egyértelműen a párosra koncentrál. „Szeretnénk Dominikkal odaállni 1000 párosban, és megmutatni, hogy fiatalok vagyunk ugyan, de így is el tudunk érni jó eredményt. Ha belefér, akkor egyesben is versenyzem majd, de ebben a korosztályban ilyen fiatalon párosban lesznek nagyobb esélyeink.”

Kocsis Ádám és Zombori Dominik gyerekkoruk óta ismerik egymást, együtt edzenek és együtt versenyeznek

A 18 évesen is rendkívül tudatos kenus úgy gondolja, hogy fizikailag is nagyot kell lépnie előre, de a legnagyobb fejlődésnek fejben kell megtörténnie.

„Én alapvetően egy kicsit izgulósabb fajta vagyok. Meg kell tanulnom kezelni a versenyszituációt, azt, hogy a pályán a rajtban állok. Ezt meg lehet tanulni, és én ennek a tanulási folyamatnak a közepén járok, amelyben segítségemre van egy sportpszichológus is. Mivel profi módon szeretnék mindent csinálni, ami a kenuval kapcsolatos, ezért 2017-től járok sportszichológushoz, akinél nagyon jó kezekben vagyok. Remélem, sokat segít majd abban is, hogy jól sikerüljön a 2019-es szezonom.”