A világ legveszélyesebb kajakversenye

DUSI

Három nap alatt közel 120 kilométert kell megtenniük a versenyzőknek kajakozva és futva a világ egyik legveszélyesebb kajakversenyén, a Dusi Marathonon Dél-Afrikában. Három magyar is rajthoz áll a csütörtöktől vasárnapig tartó viadalon, amelyről a Magyar Kajak-Kenu Szövetség is a helyszínről számol majd be. Előbb azonban ismerkedjünk meg röviden a Dusival!

Csütörtökön 42, pénteken 43, szombaton pedig 36 kilométert kell megtenniük a résztvevőknek kajakozva és futva Pietermaritzburg és Durban között Afrika legnagyobb szabású maratoni kajakversenyén. Az első Dusit 1951-ben rendezték meg, éjjel-nappal kellett menniük a versenyzőknek, akkor csupán nyolcan indultak, ma már 1000 fölötti a nevezők létszáma. Az első Dusit 6 nap 8 óra alatt teljesítette a győztes, ám öt évvel később betiltották az éjszakai versenyt, mondván, az afrikai vadonban élő állatok megtámadhatják az embereket.

Volt már kígyóharapás általi halál a verseny történelmében

Nem csoda, hogy meghozták a szigorítást, hiszen a résztvevőknek nemcsak kajakozniuk kell a vad zúgókon, hanem futni is a több mint 10 kilós hajóval a vállon az esőerdőkben, amelyek tele vannak mérges kígyókkal, de a varánuszok is veszélyesek lehetnek az emberre. Volt már kígyóharapás általi halál a verseny történelmében, itt őshonos például a világ egyik legveszélyesebb mérgeskígyója, a fekete mamba is, amelynek mérge fél óra alatt meg tud ölni egy embert.

De egyéb halálesetek is előfordultak már a Dusin, volt, hogy egy folyó extrém sodrása a sziklákra sodorta a versenyzőket, akik nem tudtak kiszállni a hajóból, és megfulladtak, de az elképesztő, több mint 40 fokos melegben kiszáradás és szívroham is végzett már résztvevővel. A folyók bizonyos részeken annyira szennyezettek, hogy volt olyan év, amikor az indulók fele komoly betegséget kapott.

 

A rendkívüli veszélyek ellenére – vagy éppen ezért – Dél-Afrikában hatalmas népünnepély minden évben a Dusi, olyan, mint a franciáknak a Tour de France. A helyi tévé élőben közvetíti a három napot, a képek pedig magukért beszélnek, hiszen amellett, hogy embertpróbáló feladat elé állítja a természet a versenyzőket, gyönyörű tájakon, számos szakaszon természetvédelmi helyeken zajlik a maratoni viadal.

A Dusi, olyan, mint a franciáknak a Tour de France

A kommandós kiképzésnek is beillő Dusit az idén egyéniben nem lehet teljesíteni, párosoknak írták ki a 2018-as versenyt. Mindegyik számban indul magyar, férfi párosban Boros Adrián a dél-afrikai Carl Foscher, női párosban Kiszli Vanda a durbani Jenna Ward, vegyes párosban pedig Czéllai Zsófia az ugyancsak dél-afrikai Brandon van der Walt oldalán áll rajthoz.

A mezőny egyik legkultikusabb indulója Lyle Wheeler lesz, aki 47. alkalommal teljesítheti a Dusit, a 67 éves férfi most holtversenyben tartja a rekordot a Dusi Királyának is nevezett Pope-Ellisszel, szombattól azonban ő lehet a Dusit legtöbbször teljesítő versenyző. „Nem vagyok különleges, ugyanolyan vagyok, mint az összes többi versenyző. Hiába, hogy sokadszor indulok, ugyanúgy izgulok, mert a folyón és a dzsungelben bármi előfordulhat” – mondta Lylle Wheeler.

Boros Adriánnal már beszélgettünk a dél-afrikai versenyekről a Dusi előtt, a napokban Kiszli Vanda és Czéllai Zsófia is megszólal majd a Kajakkenusport.hu-n, a versenyt pedig a helyszínről követjük majd nyomon.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók