A világ legveszélyesebb kajakversenye

Három nap alatt közel 120 kilométert kell megtenniük a versenyzőknek kajakozva és futva a világ egyik legveszélyesebb kajakversenyén, a Dusi Marathonon Dél-Afrikában. Három magyar is rajthoz áll a csütörtöktől vasárnapig tartó viadalon, amelyről a Magyar Kajak-Kenu Szövetség is a helyszínről számol majd be. Előbb azonban ismerkedjünk meg röviden a Dusival!

DUSI
Hír

Csütörtökön 42, pénteken 43, szombaton pedig 36 kilométert kell megtenniük a résztvevőknek kajakozva és futva Pietermaritzburg és Durban között Afrika legnagyobb szabású maratoni kajakversenyén. Az első Dusit 1951-ben rendezték meg, éjjel-nappal kellett menniük a versenyzőknek, akkor csupán nyolcan indultak, ma már 1000 fölötti a nevezők létszáma. Az első Dusit 6 nap 8 óra alatt teljesítette a győztes, ám öt évvel később betiltották az éjszakai versenyt, mondván, az afrikai vadonban élő állatok megtámadhatják az embereket.

Volt már kígyóharapás általi halál a verseny történelmében

Nem csoda, hogy meghozták a szigorítást, hiszen a résztvevőknek nemcsak kajakozniuk kell a vad zúgókon, hanem futni is a több mint 10 kilós hajóval a vállon az esőerdőkben, amelyek tele vannak mérges kígyókkal, de a varánuszok is veszélyesek lehetnek az emberre. Volt már kígyóharapás általi halál a verseny történelmében, itt őshonos például a világ egyik legveszélyesebb mérgeskígyója, a fekete mamba is, amelynek mérge fél óra alatt meg tud ölni egy embert.

De egyéb halálesetek is előfordultak már a Dusin, volt, hogy egy folyó extrém sodrása a sziklákra sodorta a versenyzőket, akik nem tudtak kiszállni a hajóból, és megfulladtak, de az elképesztő, több mint 40 fokos melegben kiszáradás és szívroham is végzett már résztvevővel. A folyók bizonyos részeken annyira szennyezettek, hogy volt olyan év, amikor az indulók fele komoly betegséget kapott.

 

A rendkívüli veszélyek ellenére – vagy éppen ezért – Dél-Afrikában hatalmas népünnepély minden évben a Dusi, olyan, mint a franciáknak a Tour de France. A helyi tévé élőben közvetíti a három napot, a képek pedig magukért beszélnek, hiszen amellett, hogy embertpróbáló feladat elé állítja a természet a versenyzőket, gyönyörű tájakon, számos szakaszon természetvédelmi helyeken zajlik a maratoni viadal.

A Dusi, olyan, mint a franciáknak a Tour de France

A kommandós kiképzésnek is beillő Dusit az idén egyéniben nem lehet teljesíteni, párosoknak írták ki a 2018-as versenyt. Mindegyik számban indul magyar, férfi párosban Boros Adrián a dél-afrikai Carl Foscher, női párosban Kiszli Vanda a durbani Jenna Ward, vegyes párosban pedig Czéllai Zsófia az ugyancsak dél-afrikai Brandon van der Walt oldalán áll rajthoz.

A mezőny egyik legkultikusabb indulója Lyle Wheeler lesz, aki 47. alkalommal teljesítheti a Dusit, a 67 éves férfi most holtversenyben tartja a rekordot a Dusi Királyának is nevezett Pope-Ellisszel, szombattól azonban ő lehet a Dusit legtöbbször teljesítő versenyző. „Nem vagyok különleges, ugyanolyan vagyok, mint az összes többi versenyző. Hiába, hogy sokadszor indulok, ugyanúgy izgulok, mert a folyón és a dzsungelben bármi előfordulhat” – mondta Lylle Wheeler.

Boros Adriánnal már beszélgettünk a dél-afrikai versenyekről a Dusi előtt, a napokban Kiszli Vanda és Czéllai Zsófia is megszólal majd a Kajakkenusport.hu-n, a versenyt pedig a helyszínről követjük majd nyomon.

Arany párosban, biztató előfutamok négyesben

Magyar aranyérem született a férfi kajakosok 200 méteres páros versenyében a duisburgi Világkupán. Négyeseink is remekül mentek az előfutamokban.

Hír

Kisebb meglepetésre a fiatal Apagyi Levente és Csizmadia Kolos nyerte a sprintszámot. „Olyan ellenfeleik voltak, mint az orosz páros, amelynek egyik tagja olimpiai bajnok volt Londonban.

Nagyon nagy eredmény ez Leventééktől, sokat dob majd ez a pályafutásukon”

– mondta Hüttner Csaba szövetségi kapitány.

A duisburgi Világkupa magyar szempontból az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye, a férfi kajak négyesek 500 méteres versenye az előfutamokkal kezdődött meg, ahonnan az elsők automatikusan a döntőbe jutottak. A Tótka Sándor, Molnár Péter, Dudás Miklós, Kuli István egység meg is nyerte futamát az abszolút legjobb idővel, így készülhet a döntőre, míg a Mozgi Milán sztrókolta, Balaska Márk, Birkás Balázs és Somorácz Tamás alkotta hajó második lett a világbajnok német hajó mögött, ezzel a vasárnap délelőtti középdöntőben folytatja.

„Nagyon magabiztos volt mindkét egységünk, elégedett vagyok velük. Sanyiék nagyon simán nyerték a futamukat, a másik hajó pedig útközben saját maga úgy döntött, hogy Márk helyett Milán fog sztrókolni, mert

szerintük így a legtökéletesebb a hajó.

Meglátjuk, hogy a középfutamban majd ki foglalja el az első beülőt” – nyilatkozta Hüttner Csaba.

A rendkívül fiatal Nagy Bianka, Molnár Csenge páros az új olimpiai szám, a C2 500 m döntőjében a kiváló, ötödik helyen zárt.

Csúcsformán kívül is kiváló szereplés

Az éremszámmal elégedett Hüttner Csaba szövetségi kapitány, aki szerint a csúcsformát a válogatóra időzítő magyar csapat így is jól teljesített a szegedi kajak-kenu Világkupán.

Szeged2018
Hír

„Hiányérzetem legfeljebb amiatt lehet, hogy olimpiai számban nem szereztünk aranyérmet – kezdte az értékelést Hüttner Csaba a szegedi Világkupán 24 érmet nyert, így az éremtábla élén végzett magyar válogatott teljesítményéről. – Természetesen ez egy nagyon fontos nemzetközi verseny volt, ráadásul hazai közönség előtt, de ne felejtsük el, hogy nekünk két hét múlva lesz a válogatónk, akkorra időzítették a csúcsformát a versenyzők, nem pedig mostanra.”

Kiemelte, hogy az új olimpiai számban, 500 méteren mindkét férfi kajak négyesünk felállhatott a dobogóra, amely azt jelenti, hogy van nyolc olyan versenyzőnk, akik közül egy négyest kialakítva meg tudjuk majd szerezni az olimpiai kvótát.

„A női mezőnyben lesz a legsűrűbb a válogató, hiszen 500 egyesben dől el, hogy ki ül a négyesbe, tehát nagy baklövés lett volna, ha a versenyzők ide hozzák ki a csúcsformát. Ezzel együtt láttunk kiváló időeredményt Bodonyi Dórától, akit csak egy új-zélandi kajakos vert meg, de ők ugye csúcsformában érkeztek ide a válogatójuk után. Kellemes meglepetés volt a Lucz Anna, Kiss Blanka páros teljesítménye is.”

A kenusoknál látott előrelépést Hüttner Csaba, kiemelte, hogy Hajdu Jonatánék két számban is a dobogóra álltak, és már 500 méteren is tudnak jól menni, a kapitány reméli, hogy jövőre, olimpiai számban, 1000 méteren is számolni kell majd velük.

„Az egyik legnagyobb mezőny női kenuban volt, hiszen volt olyan szám, ahol hat előfutamot rendeztek. Nagyon jó jel, hogy a szegedi Nagy Bianka ifjúsági korú versenyzőként is dobogóra tudott állni, tehát van még egy emberünk Balla Virágon, Takács Kincsőn és Lakatos Zsanetten kívül, aki nemzetközi versenyen is kimagaslót tud nyújtani.”

A duisburgi Világkupára jóval kisebb és fiatalabb magyar küldöttség utazik, a két férfi kajak négyesben két-két ember helyet cserél, Balaska és Birkás megy Mozgival és Somoráczzal, míg a másik hajóba Tótka, Molnár, Kuli és Dudás ül be. Mellettük Nagy Bianka, Molnár Csenge, Apagyi Levente, Csizmadia Kolos és Varga Márk alkotja még a magyar csapatot.