Mégse

A világ legveszélyesebb kajakversenye

Három nap alatt közel 120 kilométert kell megtenniük a versenyzőknek kajakozva és futva a világ egyik legveszélyesebb kajakversenyén, a Dusi Marathonon Dél-Afrikában. Három magyar is rajthoz áll a csütörtöktől vasárnapig tartó viadalon, amelyről a Magyar Kajak-Kenu Szövetség is a helyszínről számol majd be. Előbb azonban ismerkedjünk meg röviden a Dusival!

DUSI
Hír

Csütörtökön 42, pénteken 43, szombaton pedig 36 kilométert kell megtenniük a résztvevőknek kajakozva és futva Pietermaritzburg és Durban között Afrika legnagyobb szabású maratoni kajakversenyén. Az első Dusit 1951-ben rendezték meg, éjjel-nappal kellett menniük a versenyzőknek, akkor csupán nyolcan indultak, ma már 1000 fölötti a nevezők létszáma. Az első Dusit 6 nap 8 óra alatt teljesítette a győztes, ám öt évvel később betiltották az éjszakai versenyt, mondván, az afrikai vadonban élő állatok megtámadhatják az embereket.

Volt már kígyóharapás általi halál a verseny történelmében

Nem csoda, hogy meghozták a szigorítást, hiszen a résztvevőknek nemcsak kajakozniuk kell a vad zúgókon, hanem futni is a több mint 10 kilós hajóval a vállon az esőerdőkben, amelyek tele vannak mérges kígyókkal, de a varánuszok is veszélyesek lehetnek az emberre. Volt már kígyóharapás általi halál a verseny történelmében, itt őshonos például a világ egyik legveszélyesebb mérgeskígyója, a fekete mamba is, amelynek mérge fél óra alatt meg tud ölni egy embert.

De egyéb halálesetek is előfordultak már a Dusin, volt, hogy egy folyó extrém sodrása a sziklákra sodorta a versenyzőket, akik nem tudtak kiszállni a hajóból, és megfulladtak, de az elképesztő, több mint 40 fokos melegben kiszáradás és szívroham is végzett már résztvevővel. A folyók bizonyos részeken annyira szennyezettek, hogy volt olyan év, amikor az indulók fele komoly betegséget kapott.

 

A rendkívüli veszélyek ellenére – vagy éppen ezért – Dél-Afrikában hatalmas népünnepély minden évben a Dusi, olyan, mint a franciáknak a Tour de France. A helyi tévé élőben közvetíti a három napot, a képek pedig magukért beszélnek, hiszen amellett, hogy embertpróbáló feladat elé állítja a természet a versenyzőket, gyönyörű tájakon, számos szakaszon természetvédelmi helyeken zajlik a maratoni viadal.

A Dusi, olyan, mint a franciáknak a Tour de France

A kommandós kiképzésnek is beillő Dusit az idén egyéniben nem lehet teljesíteni, párosoknak írták ki a 2018-as versenyt. Mindegyik számban indul magyar, férfi párosban Boros Adrián a dél-afrikai Carl Foscher, női párosban Kiszli Vanda a durbani Jenna Ward, vegyes párosban pedig Czéllai Zsófia az ugyancsak dél-afrikai Brandon van der Walt oldalán áll rajthoz.

A mezőny egyik legkultikusabb indulója Lyle Wheeler lesz, aki 47. alkalommal teljesítheti a Dusit, a 67 éves férfi most holtversenyben tartja a rekordot a Dusi Királyának is nevezett Pope-Ellisszel, szombattól azonban ő lehet a Dusit legtöbbször teljesítő versenyző. „Nem vagyok különleges, ugyanolyan vagyok, mint az összes többi versenyző. Hiába, hogy sokadszor indulok, ugyanúgy izgulok, mert a folyón és a dzsungelben bármi előfordulhat” – mondta Lylle Wheeler.

Boros Adriánnal már beszélgettünk a dél-afrikai versenyekről a Dusi előtt, a napokban Kiszli Vanda és Czéllai Zsófia is megszólal majd a Kajakkenusport.hu-n, a versenyt pedig a helyszínről követjük majd nyomon.

A kajak párosok harcát hozta a válogató

Véget ért a tolnai kétnapos maraton válogató verseny, amely a világbajnoki indulásról hivatott dönteni.

Hír

A második nap, kedden is nagyon változatos futamok voltak, főleg a felnőtteknél a női és a férfi kajak párosok versenye alakult rendkívül izgalmasan. A nőknél a Csay Renáta, Czéllai-Vörös Zsófia és a Mihalik Sára, Kiszli Vanda kettős végig együtt haladt, Csay Renátáék az utolsó futó szakasz után tudtak ellépni, de így is csak három másodperccel nyertek Mihalikék előtt.

A férfiaknál Mészáros Márton és Aranyosi Gábor már 25 másodperc előnnyel is vezetett, végül azonban a Boros Adrián, Solti László duó győzött, és védett párosként szinte biztos a világbajnoki indulása. A férfi kenu ketteseknél Dóczé Ádám és Laczó Dániel esélyeshez méltó módon nyert.

Az utánpótlás keddi eredményei:
Ifi férfi kajak páros: 1. Vékássy Bendegúz, Rédl András, 2. Fejér Ádám, Petró Vince
Ifi női kajak egyes: 1. Csikós Zsóka, 2. Fekete Dorina
Ifi férfi kenu páros: 1. Zupkó Balázs, Fajta Jordán, 2. Hodován Dávid, Kollár Kristóf

Csütörtökön sportbizottsági ülésen a felnőtt vezetőedző Weisz Róbert és az utánpótlás kapitány Makrai Csaba javaslatot tesz a vb-keretre. Vannak többen, akik U23-as korúként eldönthetik, hogy a felnőttek között vagy a saját korosztályukban indulnak, ezért még akadnak kérdőjelek a csapatban. A javaslatot az elnökségnek is el kell fogadnia, ezután válik véglegessé a portugáliai világbajnokságra utazó keret.

A két nap eredményeit ide kattintva böngészheti.

Elsöprő magyar siker az egyetemi vb-n

Vasárnap délután zárult az Egyetemi Kajak-Kenu Világbajnokság Szolnokon. A 200 méteres döntőkben is a magyar csapat szerepelt a legjobban. A hazai színeket képviselő válogatott 11 arany-, 5 ezüst-, és 4 bronzéremmel zárta a versenyt, ezzel nyert az éremtáblázaton Fehéroroszország és Lengyelország előtt.

Hír

200 méteren egyesben kiválóan teljesítettek a fehérorosz versenyzők. Férfi kajak egyesben Ivan Tsuranau nyert, míg férfi C-1-ben honfitársa, Mikita Miarhuryeu volt a leggyorsabb. Női kenuban, a legrövidebb távon pedig a francia Elore Helle lett a világbajnok.

“Nem rajtoltam jól, nagyon nehéz futam volt, de aztán a táv második felében, egy jó hajrával nyerni tudtam. Nagyon örülök, hogy itt lehetek, a hangulat a francia versenyzők között kiváló és egyébként is

úgy érzem, hogy mindenki örömmel vett részt ezen a versenyen”

– mondta a győztes, aki testnevelő tanárnak tanul egy francia egyetemen.

A magyar csapat friss U23-as világbajnoka, Lucz Anna simán győzőtt kedvenc számában, női kajak egyes 200 méteren. A hazai csapat egyik legjobbja majdnem egy másodperccel nyert a második helyen befutó lengyel Wlodarczyk előtt. A bronzérmet a fehérorosz Aleksievich szerezte meg.

“Sikerült mindent megcsinálni a döntőben, amit akartam. Tudtam indítani 100-nál és a cél előtt 50 méterrel is, ráadásul a rajtom is jól sikerült. Nem számítottam rá, hogy ilyen simán nyerni tudok, mert az U23-as világbajnokság után egy hetet pihentem” – mondta Lucz Anna.

Férfi K-2 200 méteren az olasz Bartolini, La Spina páros nyerte az egyetemi világbajnoki címet, férfi C-2-ben a Kitewski, Brynski összetételű lengyel egység győzött. A női kajak párosoknál Malcsiner Eszter és Katrincez Rita aratott rajt-cél győzelmet, ez a páros már a második egyetemi világbajnoki címét szerezte a hétvégén, miután vasárnap délelőtt megnyerték a K-2 500 méteres versenyt is. A női kenu párosok versenyét pedig Natallia Trukhanovich és Iryna Vikhruk révén Fehéroroszország nyerte meg.

A férfi kajaknégyesek versenyében Spanyolország megszerezte az első aranyérmét. 200 méteren a Pedro Vázquez Llenin, Enrique Adan Hernandez, Carlos Borrás Caldentey, Pol Busquets I Pujolar alkotta négyes nyert aranyérmet, a kenusoknál a Maksim Krysko, Dzianis Patapenka, Ruslan Sazanavets, Ryhor Maisiuk összeállítású fehérorosz csapathajó lett egyetemi világbajnok, míg a zárószámban a magyar női kajaknégyes (Kis Blanka, Somogyi Szilvia, Szénási Zsófia, Sólyom Dóra) győzött a legrövidebb távon.

A záróünnepségen Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a szervezők nevében megköszönte a részvételt a versenyzőknek, az edzőknek és a versenybíróknak is.

“Az egyetemi világbajnokságok rendszere egy támogatandó, szerethető és fontos dolog.

Remélem, hogy ezen a hétvégén kicsit mi is hozzá tudtunk járulni ennek a mozgalomnak a további sikereihez”

– mondta a zárünnepségen Schmidt Gábor.