A vb-indulásról döntő szétlövéseket a plovdivi Eb után rendezik meg

válogató összegzés

Hétfőn az elnökség jóváhagyta Dónusz Éva utánpótlás szövetségi kapitány csapatát a július 27. és 30. között a romániai Pitestiben megrendezésre kerülő ifjúsági és U23-as világbajnokságra. Az elnökség döntött arról is, hogy a felnőtt világbajnoki indulással kapcsolatos szétlövéseket a hétvégi plovdivi Európa-bajnokságot követően, jövő szerdán rendezik meg.

A hét végén Szolnokon befejeződött a második válogatóverseny, amelyen az augusztusi racicei világbajnoki indulásért csaptak össze a versenyzők. Több számban is sorozatgyőzelem született, ám akadnak olyan versenyszámok, amelyekben szétlövésre van szükség, és maradtak kérdőjelek a férfi kajakos és kenus csapathajókat illetően is. Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány javaslatát, mely szerint a szétlövéseket a plovdivi Európa-bajnokságot követően rendezzék meg, jóváhagyta a szövetség elnöksége.

„Több számban is meggyőző eredményeket hozott a válogatási sorozat, Kopasz Bálint (K-1 500 és 1000 m), Hajdu Jonatán (C-1 200 m), Horváth Bence (K-1 200 m), Varga Dávid (C-1 5000 m), Lucz Dóra (K-1 200 m), Bodonyi Dóra (K-1 1000 és 5000 m), a Korisánszky Dávid, Mike Róbert (C-2 500 és 1000 m), a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám (C-2 200 m), a Takács Tamara, Vad Ninetta (K-2 500 m), a Hagymási Réka, Szabó Ágnes (K-2 200 m) és a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső (C-2 500 m) páros is már vb-csapattagnak vallhatja magát. Akadnak azonban olyan számok, amelyekben szétlövésre lesz szükség. Az elnökség felé indítványoztam, hogy ezeket a szétlövéseket a plovdivi Európa-bajnokságot követően, jövő hét szerdán rendezzük meg, s ezt jóvá is hagyta a testület. A férfi kajak négyesek esetében két bő keretet jelöltem ki, 1000 méteren Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel, Kammerer Zoltán, Noé Zsombor és Bogár Gábor, míg 500 méteren Nádas Bence, Tótka Sándor, Mozgi Milán, Tóth Dávid és Molnár Péter jöhet szóba a csapat kijelölésénél, természetesen figyelembe veszem az Európa-bajnoki szereplést és a csapathajós alkalmasságot a döntésemnél. A női 500 egyes tekintetében is befolyásoló tényező lesz az Európa-bajnokság, valamint a szétlövés eredménye. Ezen a távon még az biztos, ha sérülés nem jön közbe, akkor a Takács Tamara, Medveczky Erika, Fazekas-Zur Krisztina, Vad Ninetta alkotta négyes készülhet a világbajnokságra. Lucz Dóra az időrend miatt nem tud az egység tagja lenni, mivel a kétszáz egyes döntőjét az ötszáz négyes előtt rendezik meg. Női kenuban egyeztettünk Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső edzőjével, Szabados Krisztiánnal, s C-1 200 méteren nem tartunk szétlövést, ebben a számban Kincső rajtolhat” – vázolta a jelenlegi helyzetet Hüttner Csaba szövetségi kapitány, aki a C-1 1000 méter tekintetében élt még egy kitétellel: Vasbányai Henrik abban az esetben állhat rajthoz a Kiss Tamás elleni szétlövésen, ha a plovdivi Európa-bajnokságon a legjobb hat versenyző között zár.

„Henrik sem a Világkupán, sem a második válogatón nem evezte végig a távot, ezért úgy döntöttem, eredménykényszert kell alkalmazni nála ahhoz, hogy ki tudja hozni magából azt az eredményt, amely a formája alapján benne van” – indokolt a kapitány.

Az elnökség jóváhagyta a Dónusz Éva utánpótlás szövetségi kapitány által előterjesztett csapatot a július 27. és 30. között a romániai Pitestiben megrendezésre kerülő ifjúsági és U23-as világbajnokságra. Az egységben ott lesz a felnőtt világbajnokságon már csapattag Kopasz Bálint, Hajdu Jonatán, Lucz Dóra és Balla Virág is.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók